Last news in Fakti

20 Март, 2023 09:31 2 062 33

Възможно ли е минималната заплата да стане 1128 лв.?

  • ваня григорова-
  • васил велев-
  • минимална заплата

Синдикати и работодатели не могат да постигнат консенсус по темата за възнагражденията на българите и ръста на инфлацията

Възможно ли е минималната заплата да стане 1128 лв.? - 1

Синдикати и работодатели не могат да постигнат консенсус по темата за минималната работна заплата. Това стана ясно в предаването „Тази сутрин“, където в спор влязоха Ваня Григорова и Васил Велев.

„Минимална работна заплата от 940 лв. е напълно реалистично. Това навярно е заложено в Кодекса на труда, т.е. 50% от средната работна заплата за страната. Такива бяха и нашите очаквания – между 950 и 1000 лв., ако се ръководим от тази формула за определяне на минималната работна заплата“, заяви Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

Според нея текстовете в Кодекса на труда не позволяват на социалните партньори да договарят по-високи нива на минималната работна заплата. Тя е убедена, че тези текстове ще бъдат променени от депутатите в следващия парламент.

„Синдикатите излъгаха депутатите, че има европейска директива, която повелява, че минималната работна заплата трябва да е половината от средната. Прие се такъв закон и сега вече няма такъв разговор – делим на две средната заплата за даден период и получаваме минималната “, каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той е категоричен, че това е една голяма лъжа и затова АИКБ вече е оспорила това в Европейската комисия и в Международната организация по труда. Според Велев този закон е в нарушение с международното право.

Стана ясно също така ,че синдикатите и работодателите към момента са част от работна група, която трябва да предложи съответните промени в законите, за да бъдат отразени изискванията на европейската директива.

„Друг е въпроса дали директивата поставя изричното задължение минималната работна заплата да е 50% от средната за страната. Не, тя казва, че това е една от референтните стойности при определяне на адекватността на минималната работна заплата. Няма задължение да е толкова, но ЕК казва, че тя трябва да е поне толкова, за да може да се счита за адекватна. Има обаче и други показатели, които трябва да се отчитат“, поясни Григорова.

„България е страната с най-висок ръст на доходите за изминалата година. В частният сектор ръстът е 17,7% за последното тримесечие на 2022 г. на годишна база. Това е с няколко процентни пункта над инфлацията за същия период. За разлика от останалите европейски страни ние сме осигурили ръст на заплатите, който изпреварва инфлацията“, обясни Велев.

Той е категоричен, че АИКБ се бори за увеличаване на по-висока производителност на труда и за по-ефективна икономика, за да могат хората да живеят по-добре. Велев посъветва българите да не чака държавата да им увеличи заплата, а да си повишават квалификацията, да работят на няколко места или да стартират малък бизнес. И посочи, че тази година частният бизнес ще увеличи заплатите с 8-10%.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    24 5 Отговор
    Възможно е, но по-важното е какво ще може да се купи да не окаже, че файдата е никаква.
  • 2 Москвича

    29 1 Отговор
    Да, възможно е, когато има Правителство, да окаже натиск!

    Как за две години, изведнъж средната заплата в София от 1200 стана 1800!? Яяя можело.

    Държави в извън ЕС, без ресурси и без възможност за туризъм, имат по-високи минимална заплата!
  • 3 Роки

    37 1 Отговор
    В Румъния е минималната от януари 2023 г. е 606 евро. Нашите крадци ни залъгват да чакаме идната петилетка, понеже на Домусчиеви милиардите откраднати народни пари им се виждали малко.
  • 4 Тоя Велев

    44 2 Отговор
    Живял ли е с 800 лева заплата и кой частен сектор е увеличил с 17 процента заплата Стига с тоя ай ти сектор в работят 5-7 000 души а останалите 2 000 000 работещи с какви заплати живеят

    Коментиран от #10, #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    24 4 Отговор
    Те може да я направят и 2000лв. минималната, ама на село няма кой да ти я даде. Примерно почваш работа в БДЖ, инженер със заплата 900лв. и без стаж, накрая на месеца заплата, която вземаш е 630лв. и с тези пари семейство, деца, жилище, почивка и др., как става номера.
  • 8 Любо

    16 3 Отговор
    Тая ли е Мата Хари дето се чекнеше на спалнята на Банкянския похотливец ?

    Коментиран от #15

  • 9 Доротея

    0 17 Отговор
    Трябва да се подкрепя бизнеса и нищо повече! Една от КОД и то директор на Дом за настаняване на възрастни отчете със справедлив гняв, че пенсионерите плучавате пари, които не са Ви нужни! По добре да отидат при бизнеса и за осигуровки, за да ви сменят ставата на таза по евтино!
  • 10 Москвича

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя Велев":

    ИТ секторът пострада най-много след ресторантите!

    Над 300 000 съкратени програмисти в САЩ и ЕС, масово тези фирми, работят на нетна загуба, и при 4.75% лихва, орвзаха по 15-30% да пестят пари.

    В България също имаше големи съкращения, но не чак както в САЩ, защото ние работим за 1/5 от техните заплати, а вършим 2 пъти повече работа.

    Коментиран от #22

  • 11 Велев

    11 4 Отговор
    Е по- голям шарлатанин от Кире и Асен лъже, че бил произведен предсрочно офицер в ШЗО Долна Митрополия абе алан Колю едно време всички от ШЗО още през 1 година ги правеха младши лейтенанти ти лъжеш повече от Винету
  • 12 русенец

    14 0 Отговор
    кервана си върви кучето си лай те си лапат големите пари и далавери пък ние си лайме по интернет
  • 13 купейко

    10 12 Отговор
    Още една причина да приемем еврото.
  • 14 Москвич

    11 1 Отговор
    300 000 съкратени при 200 милиона държава е капка в морето
  • 15 русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Любо":

    една от всичките
  • 16 Невидима заплата

    9 1 Отговор
    Новоизпечените капиталисти и работодатели от село, още не могат да проумеят, че договорът за наемане на работа е двустранен и на първо число всеки месец се дължи определена сума пари, с всички последствия от това, като наказателна отговорност при неспазване.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Колю

    8 2 Отговор
    Работодателите искат да плащат под масата ! НАП , да не се правят на ощипани и да проверяват. ЦБА хранителна верига с един почивен ден в седмицата плаща МРЗ...?
  • 19 Име

    2 1 Отговор
    Какво ни подигравате - но - то е наистина прекалено.
  • 20 ИТ контрактор

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя Велев":

    В ИТ официално работят към 40000, на практика са повече, защото много не ги лови статистиката. Аз например не се занимавам с български фирми и официално не съм в ИТ сектора, водя се самооосигуряващ се.
  • 21 Един от народа

    10 2 Отговор
    Всичко е прах в очите на на хората преди изборите.
  • 22 ИТ контрактор

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Москвича":

    Масовото рязане на разходи в САЩ и Европа всъщност може да се окажае добре за нас, защото някои фирми ще пренасочат дейността си тук. Що се отнася до заплатите, преувеличавате. Що годе опитен български програмист работи за около 40-45к евро в България, в Германия би взимал най-много два пъти повече (бруто), в Силиконовата долина 3 пъти. Като вземем предвид нивата на данъците и осигурителната тежест, то българският въобще не е за оплакване. А ако действате като независим контрактор като мен разликата в брутото е още по-малка, а плащате и още по-малко данъци (признават ви се разходи). И си живеете в родината сред роднините и приятелите!
  • 23 Много ясно

    8 2 Отговор
    През 2026 е възможно
    А през 2040 ще е 1400
    Ако искате може предизборно до 2060 да направим таблицата,А?
    Уууууууууууееееееее
  • 24 Васил Велев? ГЕРБ да управлява ли искаш,

    12 0 Отговор
    До когаще ни го навирате, тоя Популист и Маниполатор в Очите!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дурхан

    2 8 Отговор
    Не трябва да се пипа минималната заплата щото води до увеличение на цените или съкращения и фалити
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Тоя главун след тия изказвания по добре да ходи с охрана
  • 30 Възможно е

    6 0 Отговор
    Когато хляба стане 10 лева,а кВт/ч за бита...ЕДИН лв.
    Съдбата на заспалият български Народ е ВСЕ ДА СИ ГОНИ...СЯНКАТА...
  • 31 13675

    5 0 Отговор
    Тоя па, Велев като се каже, че минималната ще я увеличават и пяна ти, излиза от устата ревеш като малко дете, а като взимахте помощите и то всички и продалжава те траеше и не се показваше... За увеличаване на мин. Заплата всяка година. Ще се на учите да плащате а, не да крилете осигуровки, и данаци
  • 32 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    Мисле,че дует,,Ритон,пееха,НЯКОГА,НО НЕ СЕГААААААААААА.
  • 33 Дон Бидон

    0 1 Отговор
    Колкото и да вдигат минималната, веднага ще се напасва и инфлацията и дори ще я превишава. Изкуствено вдигане ,неотговарящо на реално произведен продукт, води до инфлация и е напълно безсмислено и без полза. Госпожата от КНСБ уж е икономист и би трябвало да знае това. Друг е въпросът,че наистина този до нея просто не иска да плаща ,а да си купува Бентлита. Но много работодатели ,за съжаление, не могат да си позволят такова увеличение на минималната,защото с парите за осигуровки( ако са изрядни), един работник на минимална ще им излиза 1800 лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове