Last news in Fakti

22 Март, 2023 08:52 5 596 60

Не можеш да продадеш имот или кола, ако имаш глоба от КАТ

  • нотариус-
  • глоба-
  • кат-
  • продажба-
  • имот-
  • кола

Финансовото министерство ще задължи нотариусите да проверяват продавачите за всякакви публични задължения

Не можеш да продадеш имот или кола, ако имаш глоба от КАТ - 1
Снимка: Shutterstock

В опит да подобри събираемостта на данъци, осигуровки и всякакви други задължения към бюджета, държавата иска да задължи нотариусите да проверяват клиентите си за липсата на такива задължения и едва тогава да изповядват сделки с имоти и моторни превозни средства.

Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени за обществено обсъждане от финансовото министерство, разказва "Сега".

За целта нотариусите ще получат онлайн достъп до регистрите на НАП, за да проверяват имат ли продавачите "подлежащи на принудително изпълнение публични задължения". Ако се установят такива, нотариусите ще изповядват сделката едва след тяхното заплащане. Допуска се в нотариалния акт или в договора за покупко-продажба изрично да се вмени задължението купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет.

В момента при продажба на имоти и моторни превозни средства продавачът декларира писмено, че няма задължения към хазната - данъци, мита и осигурителни вноски. Има, разбира се, и опция купувачът да плати задълженията на продавача, но да ги приспадне от цената.

Констатирани са множество случаи, при които длъжникът умишлено не посочва задълженията си при изповядване на сделката, с цел да получи пълната сума и да не приспада средства за погасяване на задълженията си към бюджета, посочват от МФ. В тези случаи публични изпълнители уведомяват прокуратурата и се водят трудоемки и продължителни дела като често до влизане в сила на съдебно решение част от задълженията се погасяват по давност. Проверка на случаен принцип от НАП-София е показала, че само за два месеца - февруари и март на 2017 г. - в резултат на тези нарушения щетата за държавния бюджет била за 6,4 млн. лв.

Предвижда се още една промяна, която ще затегне примката за длъжниците - нотариусите да проверяват и да спират сделки за всякакви просрочени задължения, установени от НАП, а не само за данъци, мита и осигурителни вноски, както е в сегашните разпоредби. Това означава, че ще се проверява още за неплатени в срок общински данъци и такси, глоби, включително наложени от КАТ, имуществени санкции, конфискации, недължимо платените, надплатени или неправомерно получени или усвоени средства по програми и фондове на Европейския съюз, лихвите върху такива вземания и някои други вземания, обявени за публични. Нотариусите ще имат достъп до всички подобни задължения на клиентите си.

Нотариус, който състави акт при неспазване на разпоредбите, отговаря солидарно за заплащане на задълженията, дължими от прехвърлителя или от учредителя, пише в проекта за изменение на ДОПК.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Канарчета

    71 8 Отговор
    Вече сте свободни като на запад хаха

    Коментиран от #4, #9

  • 2 накратко

    61 7 Отговор
    пиратска държава

    Коментиран от #55

  • 3 Михаил

    22 17 Отговор
    Пълни идиоти!
    Нали имаме ЧСИ-та, толкова е трудно КАТ
    да праща на тях?
  • 4 Дааа

    46 13 Отговор

    До коментар #1 от "Канарчета":

    Събраните задължения ще бъдат предоставени на американските поробители, срещу празни обещания! Яжте банани!
  • 5 замислен

    69 3 Отговор
    То хубаво но КАТ са ме снимали преди около година и повече, никой не ме е потърсил, никой нищо не е връчил в един момент ставам неизряден! отивам да си подновявам книжката и ме гледат като престъпник, ходи се реди по гишета, чакай да ти връчат нещо, ха сега да видим дали ще се отрази плащането и губиш куп време. Хайде първо КАТ да започнат да си вършат работата и после да ръсят мозък как да ме ограничават.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    62 5 Отговор
    Държавата тотално абдикира от зъдлженията си и се опитва да ги прехвърли на частни лица! А случайно така, нотариусите да проверяват и за техническото състояние на имота или автомобила?! А защо изобщо трабва да има нотариуси при продажба на МПС?! Нали трябва да се водим от добрите практики в развитите страни?! Там , тези сделки, не се изповядват пред нотариус!

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Петър

    52 2 Отговор
    Нотариуса в България трябва да отпадне при сделки с МПС. Това чудо нотариус-МПС го има в много малко държави по света.
  • 9 ФАШИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Канарчета":

    МАНТРАТА НА ФАШИСТИТЕ ВЕЧНИЯ ДЛЪЖНИК.....
  • 10 Тикволандия

    32 3 Отговор
    Направо узаконете имотните измами, държавата е пред закриване.
  • 11 стриганеее

    32 5 Отговор
    важното е да се дере бедния човечец !!! няма никакво значение какво ще се случва кой какво ще направи и кой какво няма да направи важното е да се дере до кокал това положението сикаджий от създаването си са такива докато не ги чахнат от влстта няма да се оправим !!!
  • 12 мдаааа

    31 2 Отговор
    Очаквайте скоро и без брачен договор , ако имаш фиш ...
  • 13 гост

    36 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Каква държава е тая кочина? Никаква.Ето в момента поскъпва водата за напояване с 300 % и това до какво ще доведе? До скоро виновни бяха войната,европейския пазар,вноса, и каквото се сетиш.Тъкмо да поевтинее малко българския зарзават и хоп....нова изненада.Сега водата ще се увеличава драстично.А върви поливай, гледай,бери,продавай.Това не може да е нормална държава,не може.
  • 14 100личанин

    11 11 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Защото тук 98% ще почнат да да мислят как да ти продадат крадена кола... Например

    Коментиран от #29

  • 15 държавата

    29 6 Отговор
    го е закъсала сериозно, щом се чудат по какъв начин да събират задължанията, но така става, като пращаме безвъзмезно военна помощ, която си е парична и храним украински безделници.
  • 16 оня с магарето

    12 2 Отговор
    И ако камерите по светофарите почнат да снимат кой минава на червено ефекта за бюджета ще е значителен. Няма нужда от притесне ни нали вие си карате без да нарушавате правилата и вас няма да ви глобят. Ще глобяват другите не вас...
  • 17 Да питам

    28 3 Отговор
    Защо продажбата на кола минава задължително през нотариус. Това никъде го няма

    Коментиран от #21, #44, #58

  • 18 Ка Морган

    26 1 Отговор
    КАТ имат една много гадна система за плащане на глоби и може би нарочно е направена така. Когато имаш някаква дребна глоба от 10лв. е почти сигурно, че колкото и да я плащаш, тя трудно се изчиства от системата и. Преди години няколко пъти плащах една и съща глоба от 10 лв. и парадокса беше след 6-7 год. пак се появи и се наложи едно ходене по началници, вадене на документи, доказване.... Имайте предвид, че ако пишеш възражение за да ти изчистят платена вече глоба трябва да платиш такса в банката на КАТ, която преди години мисля беше 18 лв..
  • 19 психо

    8 14 Отговор
    Ако не искате да се събират глобите значи не искате да се оправи бардака по пътищата... Карай те си нормално и няма да има глоби толкова ли е трудно да се разбере?
  • 20 Мъка мъка

    17 0 Отговор
    Това може би е необходимо само за данъците .Глобите не е ясно дали са влезли в сила и дали се обжалват.Там давността е 4,5 г. и няма да е много справедливо заради акт или фиш да не може да се извърши сделката.Държавата все пак взема такси за това но едно обжалване може да се случи в продължение на 2 години.
  • 21 психо

    2 12 Отговор

    До коментар #17 от "Да питам":

    И кажи как другите си продават колите. За да знаем как става и ние на "село"

    Коментиран от #31

  • 22 мдаа

    29 4 Отговор
    Това би било много добра идея в държава, която спазва правата на гражданите си и изпълнява стриктно всичките си конституционни задължения. И е откровен фашизъм в държава, която мачка народа си, институциите й не работят в полза на гражданите и на практика се е превърнала в бирник без задължения и само с правото да измисля данъчни задължения, глоби, осигуровки и т.н. Случващото се е прекомерна държавна репресия. Представете си, че искате да продадете жилището си, за да спасите живота на детето си, но поради разходите, които сте правили няколко години за лечението му, не сте плащали данъците си - просто защото няма с какво. И държавата, която е била длъжна да лекува детето ви безплатно, ви забранява да си продадете имота, за да го лекувате вие. Правят ли си сметка тези изроди, които измислят подобни глупости, че животът е шарен, има най-различни житейски съдби, а правилата им се отнасят до всички без изключение. Българите трудно плащат данъците си, защото са бедни, а са бедни, защото държавата ги е направила такива, а сега ги наказва допълнително затова, че са бедни. А богатите ще си купуват апартаменти в Дубай, там такива забрани няма.
  • 23 хххх

    20 1 Отговор
    Това е в нарушение на чл.17, т.3 от "Конституцията на република България".
  • 24 НАП

    16 3 Отговор
    В някои страни напр. Словения още отпреди 20 години камерата те снима, пътна полиция праща снимка и протокол на работодателя и директно си теглят от заплатката. Айде карай с превишена.
  • 25 У ГРАЦКИО ТРАНСПОРТ

    6 3 Отговор
    ПлАЩАШ ГЛОБА
    И ПРОДЪЖАВАШ
    САМО ЗА ЛЕВ И ШЕЙСЕ СТИНКИ👍
  • 26 ШЕФЕ,БАЦЕ,

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ром Бакарди":

    ТИ МАГАРЕТО
    С ЕДНА КОНСКА СИЛА....
    МЕЗЕРАТИ ЛИ СИ ГО КРЪСТИЛ,Я😁
  • 27 Ура , другари !

    26 2 Отговор
    Аз имам още по "прогресивно" предложение - на касовите апарати във всеки магазин да излиза информация дали имаме някакви глоби и задължения и ако не сме си ги платили - не можеш да си купиш хляб (или ,ако имаш пари и нещо друго) . Така ... държавата ще просперира ,инфлацията ще изчезне а от събраните пари ще платим външния и вътрешния дълга (както и парите ,които ПП гепиха) . Ура ,другари !!!

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Петър

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "100личанин":

    В България към днешна дата има около 300 000 МПС-та които се прехвърлят без да има нужда от нотариус, и това е съвсем законно. Много вярвате на тези нотариуси, когато нотариус прехвърля МПС, той не знае дали то е крадено или не, когато изповядва сделката, а и преди това, нотариуса даже и физически не вижда въпросното МПС.

    Коментиран от #33

  • 30 Напълно

    18 1 Отговор
    противоконституционно! Тези вече за опитни канарчета ни взеха! Завиждам им на гърците, не са рая като нас ! За всеки опит да ги окраде държавата скачат! И скачат здраво на бой!!!
  • 31 Петър

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "психо":

    В България към днешна дата има около 300 000 МПС-та които се прехвърлят без да има нужда от нотариус, и това е съвсем законно. Абе същото е като в Италия.

    Коментиран от #36

  • 32 Ненормалници

    16 1 Отговор
    Излиза така, че дължиш ли пари на КАТ дължиш живота си на тези корумпирани пияндурници. Няма толкова смотана държава, не се научиха как да си събират задълженията.... Засилват корупцията по пътищата по този начин

    Коментиран от #35

  • 33 100личанин

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Петър":

    е обясни как да си купя кола от някого без нотариус и документите да с моето име.

    Коментиран от #43, #47

  • 34 Онзи

    13 1 Отговор
    Нотариусите трябва да отпаднат при продажба и покупка на кола !!! В кой век живеем ???
  • 35 ти какво предлагаш

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ненормалници":

    дай предложения как да ги събират.
  • 36 психо

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Петър":

    значи ако искаш да ми купиш колата да отиваме в италия и там да тия продам така ли?

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 господин ПЖ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ура , другари !":

    Е и това скоро ще го приемем с CBDC-то !
  • 39 Витко

    5 1 Отговор
    Абе това РБ, да не става пак НРБ?
  • 40 ...

    6 1 Отговор
    първия признак за некадърност на едно управление е вдигането на налози и събираемост. След това ще им вЕрваме че държавата не била пред фалит разбииш лЕ
  • 41 параграф 22

    16 1 Отговор
    ".. да спират сделки за всякакви просрочени задължения, установени от НАП, а не само за данъци, мита и осигурителни вноски"
    Представрте си, че водите съдебен спор с някой от Дерачите- Топлофикация, Енерго и пр. и искате да си продадете колата или нивата, сетете се сами, какво ще се случи при такъв закон?
    Поредната простотия!
  • 42 Павел пенев

    12 1 Отговор
    Какво демократично законодателство. Това го няма и в Африка но ние се борим за правова държава.
  • 43 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "100личанин":

    Обяснил съм, че в България има 300 000 МПС-та които се прехвърлят без нотариус, прехвърлял съм така поне 10 пъти. За автомобилите за съжаление трябва нотариус. Всъщност купувал ли си автомобил нов внос втора употреба, ето там не трябва нотариус, някой си Антонио (който ти нито го познаваш, нито си го виждал) от град Милано, ти продава автомобилът си, ти се подписваш на договора за покупко-продажба без присъствието на нотариус и с този договор отиваш в КАТ за да си регистрираш новата кола, вишдаш ли, че не е сложно?

    Коментиран от #57

  • 44 нино

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да питам":

    Как защо, защото системата е стара и отживяла. Вместо да сменят коренно начина на покупко-продажби, регистрация и пререгистрации на МПС и др. Те решили кръпки на кърпения чорап да слагат още.
    Не сменят системата, защото - Не им се работи, много хора по гишенца, общини и всякаква друга бюрократична хрантутническа - неспособна паплач, ще остане без работа! Нали искате цифровизация на всичко, махнете тези безполезни хора и направете електронен процеса - така от заплатите им и облекчаването на процедурата хазната, ще се напълни много повече отколкото по вашия начин

    Коментиран от #60

  • 45 Петър

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "психо":

    А от кой си я купил тази кола?

    Коментиран от #46

  • 46 психо

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Петър":

    като я купя нова знам че нотариус не ми трябва. въпроса е как да тия продам сега без нотариус тук в България. или ти та продадеш кола, която вече е регистрирана тук без нотариус или пълномощно

    Коментиран от #48, #51

  • 47 МВР-ООД

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "100личанин":

    От авто къща бе аланколу. Там няма нотариус, а няма и гаранция ,че автомобила не е краден.

    Коментиран от #49, #53

  • 48 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "психо":

    А когато купиш автомобил втора употреба, нов внос от чужбина, при какъв нотариус ходиш? Просто се подписваш на един договор, че си купил автомобила от Антонио от град Милано, нали?

    Коментиран от #50, #52

  • 49 Петър

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "МВР-ООД":

    Евала за конкретния пример колега, но хората ги мързи да мислят и за тях нотариуса е като Земята, Слънцето и водата.
  • 50 стоя

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Петър":

    Автокъщата ти пуска фактура, това дето го говориш е за покупка на коли от вън - извън България!
    Сега трябва да пуснат този софтуер и на Автокъщите да проверяват в НАП, за целта трябва да ги накарат да специализират, да се обучават и да платят такса за да придобият съответния лиценз.
    Много объркана система има в РБ - ако има свястна глава на тая разградена държава ще оправи за 24 часа всички бюрократически бакии, ще съкрати 2/3 от ненужния персонал. Ще затвори 2/3 от административните сгради и ще промени и обнови коренно нещата, а не да ги допълва само!
  • 51 дидо

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "психо":

    Как се продава кола с пълномощтно :) - нали всички данъци ти ги плащаш до живот...
    И ако стане нещо с тази кола, блъснат човек примерно или друго, нали ти си тоя дето му виси всичко на досието и си отговорен пред закона? Не се лъжете да си продавате така колите... кола не се продава така!
  • 52 психо

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Петър":

    това е единия вариант. обаче тази кола някога я продаваш или си купуваш такава, която вече е регистрирана и не е от автокъща... има повече от един вариант освен Антонио от Милано.

    Коментиран от #54

  • 53 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "МВР-ООД":

    от авто къща добре ама аз искам да е на ПОВЕЧЕ километри не на 112 387 въпреки че е 10 годишна. а в автокъщите са само "най-хубавите" а аз нямам пари за такива
  • 54 Петър

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "психо":

    Ето, че в България се купуват и продават автомобили без нотариус. Виждаш ли, че не е страшно отсъствието на нотариус при такива сделки?
  • 55 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "накратко":

    МИ НАЛИ ИСКАХТЕ ЕС И НАТО ...АЙДЕ СТАВАТЕ СЛУГИ НА ЧАНТАДЖИИТЕ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЪБЕРАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА АМА СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ
  • 56 ха ха

    5 0 Отговор
    завале от ;държавнически; грижи , вземете си оправете ;законите; за пътен грабеж и други измишльотини пък тогава се правете на вождове и величия , с двуличие и наглост най много да си докарате тояги по гърбовете
  • 57 Диамантената ръка

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Петър":

    И в Кат ти казват, че няма никакъв Антонио, а колата е на Лоренцо, открадната е и се издирва, и лапаш големия маркуч...
  • 58 Дика

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да питам":

    Ами ако не си платиш глобите при нотариуса, ще ти ги съберат в кат, иначе няма да ти я регистрират на твое име
  • 59 Евала!

    0 2 Отговор
    Така трябва 👏 И да им слагат лихви на нехранимайковците!
  • 60 Цеко

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "нино":

    Напротив системата е нова и е правена от корифеи и затова е такава. На всеки 5 години се обявява конкурс за избор и подръжка на системата за което се плаща.След 5 г идва друга фирма и прави друго.Тези от ГДНП които всъщност поръчват какво да се прави са хора които като цяло са книжни плъхове от София или Пловдив и хабер нямат от другата част на страната.КАТ е държава в държавата и живее някакъв собствен живот на приходна агенция . Всъщност други органи трябва да вършат тяхната работа според тях.Ако отпаднат нотариусите отлично.Държавата пак ще си събере таксите дори повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове