24 Март, 2023 23:30 2 016 13

Важните новини във ФАКТИ на 24.03.2023 г.

  • украйна-
  • росен христов-
  • машини за гласуване-
  • бойко борисов-
  • петър колев-
  • пп-дб-
  • милен любенов-
  • николай свинаров-
  • богомил николов-
  • слави трифонов-
  • румен радев-
  • корнелия нинова-
  • социални помощи-
  • симона радева-
  • полицейски шеф-
  • туристи-
  • симеон сакскобургготски-
  • проучване-
  • зафиров-
  • яйца-
  • избори-
  • български клуб-
  • стефан янев

Доставката на снаряди за Украйна трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членки, поясни президентът

Важните новини във ФАКТИ на 24.03.2023 г. - 1

Румен Радев обясни за снарядите: Не сме само ние, които не даваме, още 9 държави от ЕС са като нас

Румен Радев, който представляваше страната ни, определи приключилото заседание на Европейския съвет за "много ползотворно, на което са постигнати важни решения за България".

"България е част от общата политическа рамка за подкрепа за Украйна, заедно с всички държави членки на ЕС, но всеки, който искра индивидуално и реално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда като обща поръчка за Украйна отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. България не е сред тези 17 държави, заедно с други 10 държави". Това заяви държавният глава след приключилото заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщи "Фокус"

"Темата за 1 млн. снаряди за Украйна е заложена на две места – във вчерашните заключения на Съвета, но най-важната част, където тази тема наистина получава практическа реализация е в Европейската агенция по отбрана. Нека има ясна разлика – България е част и подкрепя Европейският механизъм за подкрепа на мира. Благодарение на него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да имаме по-голям капацитет", допълни той днес.

Радев поясни, че във вчерашните заключения изрично е записано, че доставката на снаряди за Украйна трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка.

"Преди този съвет имаше съвет на външните министри, България не е част от тази инициатива с още девет държави, така че няма как да има общо заключение. Затова, която държава желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана", заяви Радев.

Росен Христов прогнозира по-евтин газ за април. Цените за следващите месеци ще са 35-40 евро за мегаватчас

По-евтин газ за месец април очаква енергийният министър Росен Христов. Според него цените за следващите месеци ще се движат между 35 и 40 евро за мегаватчас, информират от БНТ.

Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на кода

Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на софтуера им. След това те ще са готови за изпращане и в секциите зад граница, като това се очаква да започне от утре. За това на 2 април държавата разполага с над 12 800 устройства, съобщават от bTV.
В над 9300 секции в страната ще може да се гласува с машина, а зад граница - в 245 секции. На този вот и у нас, и в чужбина ще има само по една машина в секция.
Устройствата вече са проверени. Днес в защитена среда Министерство на електронното управление заедно с институтите по стандартизация и по метрология провериха сигурността на машините. Така може да се каже, че те вече са готови за вота.
За да може да гласуваме на машина, то устройството трябва да има инсталиран специален код. На 2 април този код ще е различен в сравнение с предишния вот.

Борисов от Перник: Обраха ви по лев от джоба за дизела и бензина с всеки литър. От тока ви обраха, от веригите ви обраха

Апокалипсис във финансите на България. Трябва ни неутрален финансист. Такъв, какъвто взех навремето Ананиев. Финансист доказал не само почтеността си, но и умението да спестява, балансира и да пази парите на българите. Това заяви от Перник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Петър Колев: Със закриването на клуба в Битоля властите в Скопие ни казаха „Не ни интересувате“

„В момента тази антибългарска политика има своя пик. Те демонстрират пълно неуважение към исканията и очакванията на България. Със закриването на този клуб властите в Скопие ни казаха „Не ни интересувате“, каза лидерът на Граждански демократичен съюз и част от ръководния екип на БГНЕС Петър Колев в ефира на bTV .
„Чудя се докога ще трае това българско търпение. Докога ще коментираме темата Северна Македония, кога ще започнем да работим реално като държава по тази тема“, допълни той.

ПП-ДБ за снимката с торбичките: Когато си крал 12 години и нямаш аргументи, с които да убедиш хората...

Зложелатели се опитват да дискредитират коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“, като пълнят торбичките, брандирани от обединението с лютеница, салам и т.н., и ги раздават на хората. Една и съща снимка, направена в квартал в Троян, се разпространява от тролове, общински служители от Община Тетевен, общински съветници от ГЕРБ Ловеч, кандидати за народни представители от Възраждане, Има Такъв Народ, фейсбук групи, известни с подкрепата си към ГЕРБ.

Милен Любенов: Първата и втората партии трудно ще сформират правителство. Ако това се случи, няма да е с дълъг хоризонт

Очертава се петпартиен парламент, възможностите за сформиране на редовно правителство са няколко - между двете водещи коалиции, кабинет на малцинството при победа на ДБ-ПП или ГЕРБ, ДПС и БСП да сформират експертно правителство. БСП ще има 5-6% подкрепа и ще бъде най-малката парламентарна група. Това каза за "Денят на живо" политологът доц. Милен Любенов.
По думите му първата и втората по подкрепа партии трудно ще сформират правителство, но ако това се случи, няма да е с дълъг хоризонт. "То изначално ще бъде подложено на много силна критика, включително от симпатизантите на партиите. Не видяхме примиряване на тона, а изостряне на нападките. Не виждаме никакво движение между електоралните корпуси. Няма прилив на подкрепа за някоя от политическите сили. Двете формации с най-голяма подкрепа са в рамките на 600-650 000 гласа. Около 2, млн. души се очаква да гласуват, така много трудно може да се получи преливане на гласове", заяви той. И прогнозира, че БСП ще има 5-6% подкрепа.

Свинаров: Можем да предостави въоръжение на Киев, без това да застраши по какъвто и да е начин националната ни сигурност

Не ми е известно да има такъв европейски механизъм за мир, за какъвто говори президентът Радев. Но при всички положения трудно можем да очакваме примирие в тази обстановка. Аз също съм пацифист, но не мисля, че лишавайки Украйна от оръжие ще постигнем по-бърз мир. Такова мнение изрази в ефира на Nova News бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Богомил Николов: Трябва да има адекватно субсидиране на българските производители, а не да гоним спекулантите

"Платформата за сравняване на цените ще бъде полезна на правителството. Не виждам как аз, като потребител, бих могъл да се възползвам от нея". Това заяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители"

Слави Трифонов: Ето я Промяната- преди леща, а сега салам. Не, те са едни и същи и подходът им към вас е един и същ

Коментар на лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук

Румен Радев отказа да отговори дали България ще арестува Путин, ако той дойде в България

Президентът Румен Радев отказа да отговори на въпроса дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако влезе на наша територия. Миналата седмица Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския лидер, припомня БНР.

Нинова в Бургас: БСП единствено предлага бързо и работещо решение - таван на цените на храните

"За седем месеца, в които бяхме в правителството, направихме социална програма, която БСП не е правила в последните 10 години.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Бургас по време на среща с членове и симпатизанти на партията. В препълнената зала на Бургаския университет присъстваха още водачът на листата Петър Кънев, областният председател и член на Изпълнителното бюро - Стойко Танков, както и листата на “БСП за България“ в областта.

Размерът на помощите вече ще се определя от линията на бедност, а не от минималния доход

От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Въвеждането на новия механизъм за социално подпомагане ще се осъществи чрез подготвения от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които са публикувани за обществено обсъждане.
Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата. Увеличаването на размера на социалните помощи и разширяването на обхвата ще допринесат за намаляване на риска от бедност и социално изключване.
С промените в правилника ще се гарантира прилагането на промените в Закона за социално подпомагане, с които беше заложен новия модел на социално подпомагане. С измененията се акцентира върху включването на подпомаганите хора на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните мерки, а рестрикциите се смекчават. Новите разпоредби предвиждат срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в дирекция „Бюро по труда“, преди подаване на заявление-декларация за социални помощи да се намали от 6 на 3 месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават социални помощи, да се намали от сегашните 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. По този начин се дава възможност за включването им в различни мерки за получаване и повишаване на техните квалификация и опит, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.
Приемането на нормативните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.
С проекта на промените в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане са предвидени нови възможности за подкрепа на рискови групи, които до момента не са получавали подпомагане. Предвижда се за покриване на първоначални нужди на пълнолетни хора, напускащи резидентен тип социална услуга, да се отпуска целева помощ в размер на линията на бедност за съответната година. Помощта ще се дава за три месеца, като се отпуска само веднъж и при условие, че човекът се е регистрирал в дирекция „Бюро по труда“.
С промените се дава право, когато безработен или безработен член на семейството, получаващ месечни социални помощи, започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от 3 месеца в рамките на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия договор. Отпада ограничението за отпускане на месечни помощи на учащите във висшите училища, както и на ученици от частните училища. Предвижда се да не се изисква регистрация в дирекция „Бюро по труда“ за отпускане на месечни помощи на студенти във висши училища, по специалности, за които е предвидена само редовна форма на обучение.
Приемането на предложените от МТСП нормативните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

Емил Джасим: Защо Румен Радев трябва да бъде съден за държавна измяна

„От началото на месец май 2021 г. досега са изминали 23 месеца (без 10 дни).

Симона Радева умишлено прикрила Георги Семерджиев

Два пъти уволнената полицайка Симона Радева умишлено прикрила джигита Георги Семерджиев в деня на жестоката катастрофа на бул. “Черни връх“, при която загинаха две млади жени миналото лято.

Това става ясно от мотивите на Административен съд София-град, който отхвърли жалбата на Радева срещу уволнението ѝ от МВР. Към делото е приложена справка по описа на СДВР, въз основа на която дисциплинарната комисия наложила най- тежкото наказание на Симона.

Умисъл

Според дисциплинарната комисия първия път, когато Радева е прикрила Семерджиев, е било няколко часа преди катастрофата с жертви на "Черни връх“.

На 5 юли между 17 и 18 часа Симона се е возила в джипа на Семерджиев, който умишлено предизвикал ПТП на Околовръстното в София, след което избягал. Вместо да докладва на колегите си, че е станала свидетел на нарушението, тя замълчала, пише Телеграф.

"Бездействието на служителката е довело до инцидента, настъпил впоследствие около 23,00 ч., при което са загинали две лица“, заключава наказващият орган.

По-късно, когато тежката катастрофа с две жертви вече е факт и Семерджиев помолил Радева да му занесе стълба, за да се качи в дома си, докато половин МВР го търси, Симона отново е съзнавала, че подпомага лице, извършило нещо незаконно.

Именно заради това тя накарала двамата служители на Семерджиев, които ѝ помагали в пренасянето на стълбата, да свалят номерата на автомобила ѝ. Причината - да не се разбере, че колата ѝ е била пред дома на джигита.

Наказание

С действията и бездействията си Радева погазила цели пет члена на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. В мотивите си АССГ пише, че "деянията на жалбоподателката, в качеството ѝ на държавен служител от МВР, са силно укорими, сериозно уронват престижа на службата“.

Освен това поведението ѝ е довело до загуба на доверие в полицейската институция. Така магистратите отсичат, че уволнението ѝ е напълно законосъобразно и е единственото възможно наказание.

Освен това Радева е осъдена да плати 100 лева на СДВР за юрисконсултско възнаграждение.

Тя може да обжалва решението на съда пред ВАС. Все още не е ясно дали освен дисциплинарна Радева ще понесе и наказателна отговорност за действията си.

Съдът върна на работа втори полицейски шеф, уволнен от Бойко Рашков

Пазарджишкият административен съд отмени за втори път дисциплинарното уволнение на бившия шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев. Припомняме, че той бе отстранен по времето когато Бойко Рашков бе вътрешен министър. Върховният административен съд върна решението по казуса и нареди той да бъде разгледан отново от друг състав на Административния съд в Пазарджик, съобщи "Марица".

Рогачев бе премахнат от полицията в града под тепетата след обвинение, че ползвал за лични нужди три коли на вътрешното министерство. Вътрешната проверка тръгнала след сигнал от вече бившия му шофьор.

Според магистратите от Административня съд в Пазарджик, дисциплинарното уволнение е прекалено тежко наказание, дори и бившият полицейски шеф да е ползвал колите на МВР за лични цели, което в случая не е доказано. Рогачев бил нагрждаван многократно по време на службата си, а и нямал предишни прегрешения.

Въпреки земетресенията: В Турция са пребивавали 318 хиляди българи, само руснаците са повече

318 хиляди българи са посетили Турция през първите два месеца на годината, сочат данни на министерството на културата и туризма на Турция, цитирани от държавната телевизия ТРТ-Хабер, съобщи БТА.

Сакскобургготски за заповедта за ареста на Путин: Поредната ненужна стъпка

"Това откровено казано, намирам, че е поредната ненужна стъпка. Това е безпрецедентно. Мисля, че излишно се нагнетява още повече атмосферата".

Това каза пред журналисти бившият премиер Симеон Сакскобургготски по повод заповедта от съда в Хага за арест на Владимир Путин.

“Там винаги трябва да се мисли за прецедент, какво е и понякога се взимат мерки, които може би звучат чудесно, но след това може да имат и други последици", смята той.

Световната асоциация "Галъп интернешънъл" (GIA): 53% от българите са религиозни, 9% са атеисти

53% от българите заявяват, че са религиозни, а близо една трета не се възприемат като такива, 9% са атеисти. Близо 60 на сто от сънародниците ни заявяват, че вярват в Бог. Това показва изследване за религиозните нагласи на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" (GIA) в 61 държави, покриващо две трети от глобалното население, съобщи Bulgaria ON AIR.

Зафиров към Донев: Обещахте да освободите областния управител на Хасково, а го назначавате в Министерство на икономиката

„В 48-ото Народно събрание парламентарната група на БСП зададе въпрос на министър-председателя Гълъб Донев във връзка със сигнал до Президентството относно участие на областният управител на Хасково - Минко Ангелов в корупционни схеми, свързани с контрабанден канал за внос на акцизни стоки през ГКПП "Капитан Андреево". Донев заяви от парламентарната трибуна, че ще има проверка по случая и ще отстрани Ангелов до приключването ѝ. Същият въпрос бе отправен и към министъра на вътрешните работи.“ Това припомня в своя Фейсбук профил зам.-председателят на БСП и водач на листите във Враца и Хасково Атанас Зафиров.

БАБХ: Украинските яйца са безопасни

Днес излязоха окончателните резултати от пробата официален контрол на пресни кокоши яйца, клас А, с произход Украйна, внесени в Република България през периода 09-19.03.2023 година.

Търсят се 300 наблюдатели за изборите в най-рисковите секции

Обединението за честни избори търси около 300 наблюдатели за най-рисковите секции за изборите на 2 април. Това заяви пред БНР Марио Русинов от Антикорупционен фонд България.

Политолог за заличения клуб в Битоля: Това е заради наивността на българските политици

Заличаването на регистрацията на българския културен център в Битоля от Централния регистър на Република Северна Македония е демонстрация на наивността на българските политици от лятото на 2022 г. Това каза за "Фокус“ политологът Борислав Ангелов. "Тогава в 47-ото Народно събрание с гласовете на ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ на 24 юни се даде зелена светлина за започване на преговорите на ЕС със Скопие. Народните представители приеха предложението на Христо Иванов от ДБ, като преди това не бяха приети предложенията на Мустафа Карадайъ от ДПС и Десислава Атанасова от ГЕРБ“, припомни той.

"Помните ли как това се представяше на масата като единственото правилно решение, като ценностен европейски избор, като наш исторически дълг едва ли не към Република Северна Македония, удар срещу пещерния национализъм и т.н.? Как след него нещата ще се преобърнат на 180 градуса оттатък Деве Баир и ще започнат да ни обичат, как ще изчезне езикът на омразата, а гражданите с българско самосъзнание ще се чувстват по-сигурни и свободни“, каза още политологът.

"Обясняваше ни се как ще смачкаме един път и завинаги македонизма изграден на антибългарска основа. Не бяха чути и гласовете, че френското предложение може и да е добро, но то не ни дава достатъчно гаранции за защита на националните интереси и на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония“, добави Ангелов.

По думите му това е и пример докъде води безкритичното мислене в българската политика от идващите отвън идеи, предложения и съвети било то от Париж, Берлин, Брюксел или Вашингтон.

Както ви съобщихме и преди дни, Сдружение културен център "Иван Михайлов" е заличен от Централния регистър, показва справка на страницата на регистъра на Република Северна Македония.

Напомняме, че това се случи на фона на уверението на македонското МВнР от средата на март, че на никого не е отказано правото на сдружаване.

Анализатори прогнозират още български клубове в РСМ да последват съдбата на "Иван Михайлов". Остават да висят редица въпроси, сред които: Какви съседи имаме и защо сме ги заслужили? Това ли е пътят, по който достойно могат да поемат в стремежа си за европейско бъдеще?

Стефан Янев: България може да бъде гласът на мира в НАТО и ЕС

“Български възход” е партия на мира. Вярвам, че мнозинството от българите искат мир и войната да спре. Това заяви Стефан Янев по време на среща с привърженици на партията.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    7 3 Отговор
    Вашите артилерийски снаряди са просто информационен боклук. Западът е в задънена улица в резултат на сътрудничеството между Китай, Русия и Иран. Саудитска Арабия наскоро възобнови дипломатическите отношения с Иран с посредничеството на Китай. Светът неумолимо върви към болезнено за вас преструктуриране на политическата и икономическа система. Китай, Русия и Иран бързо се сближават и разширяват отношенията си с други страни в Азия, Африка и Латинска Америка. И дори Европа.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 23787

    6 3 Отговор
    Браво Радев!
  • 3 хихи®

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    А България пак се очертава от страната на Булката!
  • 4 мнение

    4 7 Отговор
    България е парламентарна република, в която решенията на парламента са с ранг на закон и никой не може да ги нарушава, още по малко, пък президента! Ако той е извършил такова нарушение, поставя държавата ни в конституционна криза! Тия девет страни от Европейският съюз, дето са взели решение да не подкрепят Украйна, не са мнозинство, и не могат да бъдат оправдание за нарушаване на конституцията ни!
  • 5 български интелектуалец

    6 6 Отговор
    Имаме си мутра–фатмак!!! МУТРО вън–ИНПИЙЧМАН!!!
  • 6 български интелектуалец

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Забрави да включиш в новата икономическа демокрация Шри Ланка,Джибути и Авганистан.
  • 7 Възбуждане

    5 6 Отговор
    Предателя на народа си. Яко се е охранил
  • 8 Войводата

    4 3 Отговор
    Митрофанова тека му е наредила, да Неси мислите че той взима решенията за България. Слуга на руското посолство заедно с останалите продажници на България като, Боко, Корнелия, комсомолеца Костадинов...... И много по нишши същества наречени депутати и министри.

    Коментиран от #10

  • 9 Нещастник

    2 3 Отговор
    Поредните болшевишки лъжи.Добре,че само верните около него му зобат от ръката!Още две години ще избутаме някак...
  • 10 Войводо

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Войводата":

    👋👌👌👌👌👌👌👌казано на место!Един ден,ще плаща за това което прави.
  • 11 Я Я Я Я ДА

    2 0 Отговор
    РАДЕВ ИЗМАМИ ХОРАТА - СЕГА ГО ПЛЮЯТ АМА ВЕЧЕ Е МНОГО КЪСНО .......................................
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Вие сте срам за България, Народен съд за вас.
  • 13 Скапан

    0 0 Отговор
    селски тарикат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол