Last news in Fakti

25 Март, 2023 13:11 2 190 24

Икономист прогнозира: Банковите депозити ще станат по-високодоходни заради вдигането на лихвите

  • депозити-
  • криптовалути-
  • лихви

Криптовалутите са любимо нещо заради много високата доходност, но те крият и огромен риск, казва Йонко Чуклев

Икономист прогнозира: Банковите депозити ще станат по-високодоходни заради вдигането на лихвите - 1

Финансовият свят денс се характеризира с засилена динамика. През изминалата седмица наблюдавахме сливания на банки и повишение на лихвени проценти. Същевременно технологичният сектор продължава да се преструктурира покрай краха на Silicon Valley Bank. По този повод икономическият анализатор Йонко Чуклев, който беше гост в студиото на радио "Фокус", в рубриката "Парите ви на фокус с Българската фондова борса", сподели своята прогноза, че технологичният сектор у нас няма да бъде силно засегнат от събитията по света. Според него SVB е работила по "един по-екстравагантен бизнес модел", при който основният актив на банката не са били кредитите, които е раздавала, а облигациите.

"Когато централните банки вдигат основните лихвени проценти, облигациите падат и когато съответно тези облигации, които вчера сте купили на цени от 1000 долара, днес са 900, трябва да се замислите, когато хора, които са депозанти във вашата банка, трябва да теглят пари, трябва да се случват нормални разплащания, вие ще можете ли да ги покриете. Този бизнес модел беше породен от нулевите и отрицателни лихви на централните банки." - обясни Чуклев.

Според него в българското общество има много негативни асоциации, свързани с борсови сделки. "Хората просто не знаят по какъв канал да стигнат до международните пазари. Една част от по-младите колеги затова предпочитат криптовалути и чужди международни посредници, защото нещата са лесни. Криптовалутите са любимо нещо заради много високата доходност, но те крият и огромен риск." - каза още той.

Прогнозата на Чуклев е, че "банковите депозити ще станат малко по-високодоходни заради вдигането на лихвените проценти. За тези, които искат да инвестират една част от парите си така, че да им носят по-висока доходност – на Запад много пробиват приложенията за автоматизирани инвестиции."

Икономическият анализатор коментира също и новината за влизането на БФБ във водещия индекс SOFIX: "Българската фондова борса започна да преобразява облика си, тъй като дълги години на нея ѝ липсваше основното – бизнесът. Борсата е основният канал за привличане на инвестиции. За да е интересна една борса за инвеститорите, както местни, така и чужди, трябва да има нови бизнеси, да се листват постоянно, това да са атрактивни бизнеси. Аз очаквах, че борсата като пазарен оператор ще успее да се качи нагоре, защото миналата година първичните публични предлагания на технологични компании, на имотни компании, които обещават дивиденти, на компании от хранителния сектор, които са с експортен модел, бяха доста, и то на пазара за малки и средни предприятия – BEAM сегментът към борсата. Според мен борсата трябва да засили популярността си, включително с държавна подкрепа. Тук най-важно е тя да бъде вързана с чуждите борси."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 4 Отговор
    Аз си изтеглих парите от банките.Вие ако не сте побързайте.Дойче банк се срива и с нея останалите.

    Коментиран от #18

  • 2 планът накратко

    17 3 Отговор
    прикоткват ви да си върнете пак кешовицата от бурканите и дюшеците в банките и после ще последва изкуствено създаден масов банков фалит (като в щатите), "спасяване" в единна ротшилдова централна банка и хомота цифрова "валута"
  • 3 пишат наизуст

    9 2 Отговор
    Накратко при инфлация 16% и лихва по депозитите 115% говорим за доходност на депозитите=??!!!?? Сериозно ли това..............

    Коментиран от #7, #22

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 10 Отговор
    Вероятно ще намерите някой до си държи парите в банка..........Криптовалутата е много по сигурна от лихвите на бг-банка по депозити.По кредити там сте царе и по комисионни и такси.....Купува се само земя,независимо къде и за колко!Добре ,че има такива като мен а ви отварят очите засполи,гончоооовци!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 16160

    2 6 Отговор
    Имаш 100 000 лева построяваш нещо за 3 до 5 месеца което се търси продаваш го за 120 000 ,. И продавача доволен и куповача също

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Тиква

    5 0 Отговор
    Тодоров или там какъвто си! Не заблуждавай хората с неверни и преписани неща!
  • 10 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Щом швейцарската и германската банка се Сринаха, тоя калъф къв експерт е. И по кво, освен лаене.
  • 11 Име

    6 1 Отговор
    Банка да дава лихва - само в анимационните филми и то - до 1950 - черно-бели.

    Това са доста изкусни интриганти - правят някакви далавери и - общо-взето - хората са бедни и няма как да станат богати с инвестиции.

    Поне по мои наблюдения - има елемент на мошеничество.
  • 12 оня

    7 0 Отговор
    "Финансовият свят денс се характеризира с засилена динамика."
    Красенце, научи се кога се пише "с" и "със" :)) Неграмотност голяма:))
  • 13 Волжка България

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "16160":

    идва рецесия мой кой продал продал имотите за продан ще са хиляди купувачите ще са десетки съответно и цените на имотите ще са в пъти надолу безработицата ще е огромна само обработваемата земеделска земя ще скочи ..храните ще поскъпват още в пъти.

    Коментиран от #16

  • 14 няма да стане така

    1 2 Отговор
    Предвид банковата криза, ще видим ново намаляване на лихвите. Увеличените лихви сложиха таван на доста суровини, но ефектът беше и отрицателен - фалити.
    Ще намалят лихвите и депозитите ще си седят на 0 % доходност. Това нее беда, важното е да не стане отрицателна, че и този филм може да го видите!
  • 15 Брокера Вуй

    1 1 Отговор
    Това значи , чи имотити ша рипат яко , нали това значи
  • 16 объркал си нещо

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Волжка България":

    Обработваемата земеде;лска земя и в момента е по-скъпа отколкото в редица евроепйски държави.
    Тя също ще пада!
    Особено когато арендаторите започнат да се изсулват от зорлем обезсилената земя, която в момента експлоатират....

    Скъпи щ еса качествените продукти, За тях не е достатъчна само земята - трябва труд, сигурност и прочее
  • 17 корекция

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "16160":

    Мне!
    20 % марж в подобна рискова система като днепната и особено у нас си е чист хазарт.
    Търсиш 100% доходност.
    Правиш го 3 пъти и от там нататък ако не си алчен ще си бачкаш без притеснения, защото ще си изкарал повече отколкото можеш да загубиш.

    Коментиран от #24

  • 18 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    С твоите 1000 лева спестени от тролене... Хайде без измислици.
  • 19 Големите лъжи

    13 0 Отговор
    У нас всички имат собствени жилища благодарение на социализма. Сега тези жилища се прехвърлят на наследниците по естествен път. Тези които не ги харесват излизат на пазара, където има свръх предлагане на ново спекулативно печалбарско строителство със съмнително качество. Тук са включени строителната мафия,банковите мошеници, брокерите и фирмите за обзавеждане . Проблема обаче е там,че това ново строителство плюс наличното такова е за население на страната от 12 милиона, а ние останахме 5,5 милиона. Затова сега усилено се търсят купувачи- будали от чужбина, но такива няма, защото няма аргументи с които са бъдат привлечени. В държава без икономика,без правосъдна система,висока инфлация и всекидневна циганска престъпност и брутални масови побоища, като тези в Казанлък и Девин, няма чужденец който да дойде. Най общо казано - демократична трагедия.

    Коментиран от #20

  • 20 Точно казано

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Големите лъжи":

    Държат парите на хората на 0% в бамките, за да подхранват имотната мафия. В България няма реална конкуренция, картелно са се споразумели да не дават лихви, ама няма държавни органи. Държавния чиновник спи , хапва, пръцка и знае само да иска увеличение на заплатите
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Доходност Сигурна Доходност, няма дори в Работата,вие казвате бизнес.Има работа като Хлябопроизводство с доста сигурен Процент,но и той не е съвсем сигурен.А,тук се изказвате....като хазарта или под хазарта да е нещо Свръх сигурно и ежедневно до ви носи приход........Затова,ако искате бързи пари с малък риск,отглеждайте нещо,което можете да насадите и приберете Пред очите на хората без да разберат какво е това....Ако ви се рискува,оберете банка или нещо такова,това не е Наказуемо пред БОга,така ,че да не ви пука!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "пишат наизуст":

    Погледни какво си написал??????????Знаеш ли какво е доходност,или Процент???????
  • 23 Мишел

    2 0 Отговор
    По интересно е какво ли ще стане с кредитите при високите лихви😀😀😀?
  • 24 16160

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "корекция":

    Е именно де аз го давам по лежерно но във правилната посока нали така
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове