Last news in Fakti

25 Март, 2023 14:15 1 713 42

Финансист: Сайтът за цените е най-полезен за тези, които са го изработили, на нас не ни върши работа

  • цени-
  • сайт

Да администрираме и стандартизираме цени е мисия невъзможна, смята Левон Хампарцумян

Финансист: Сайтът за цените е най-полезен за тези, които са го изработили, на нас не ни върши работа - 1

Нека не забравяме, че дори и без инфлационните процеси – има различни краставици, малки, дребни, криви. И те имат различни цени. Така е и при месото и зеленчуците. Да се опитаме да администрираме и стандартизираме цени е мисия невъзможна. Няма как да се случи подобно нещо. Това заяви в студиото на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му тази система не работи добре. „За подобно нещо са правени опити в комунистическата система. Но това не работи добре. Асортиментът става малък, а качеството пада. Опитите на държавата с проверки и сайт за цени – са популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението и народа. Но резултатът е, че цените са такива, каквито са”, подчерта той.

Според него, дори комунистически Китай не администрира цени. "Сайтът на правителството е най-полезен за тези, които са го изработили-ще си вземат 30 000 лева и толкова. Ефикасно ли е за 20 стотинки да биеш 100 километра, за да си купиш по-евтината стока. Хората са готови да платят премия за качествен продукт, не за некачествен, дори да е евтин", каза още Хампарцумян.

Той е категоричен, че държавата трябва да контролира качеството, съдържанието на нитрати или вредни вещества, а не да се занимава с цените.

"Цените на плодове и зеленчуци цените ще тръгнат надолу с времето. През сезона те са много и евтини, не можем да консумираме евтини зеленчуци посред зима. Вдигането на доходите не става с избори, а с образование, създаване среда за правене на бизнес.", каза още финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    27 9 Отговор
    Най-добре е да не ни развалят уикенда с този Хампарцумян. Да си взема пенсийката и да ходи за риба, вместо да ляля по студията...
  • 2 Самата истина

    35 4 Отговор
    Ако вземам шестцифрена заплата и на мен няма да ми пука ни за цената на кашкавала, ни за сайта!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миризлив пор

    28 2 Отговор
    Този като види как се продават домати за 5 лева а са декларирани на митница че са 25-30 стотинки и сметне колко е печалбата ще смени занаята! Или поне данъчните ще се светнат, че някъде някой не плаща данъци и това ще даде малко въздух на родните производители.

    Коментиран от #40

  • 5 Българка

    19 4 Отговор
    Всички богаташи и търгаши рИват, че не трябва и не може да има регулация на цени и надценки/печалби. И това е нормално, защито средногодишният доход на работещ беден за тях е джобна пара. Време е да се въведе прогресивно подоходно облагане, да се закрие КЗК, която паразитно засмуква милиони от джобовете на българите и нищо не работи и временно да се наложи тават на цените за храни от първа необходимост. Може да не е пазарна мярка, но никой бизнес не върна милиардите непазарни помощи/ компенсации на данъкоплатците
  • 6 бяла краставица

    22 3 Отговор
    Как сития обяснява на гладния. Ма мазен мамин махни се ,че ще те утрепят с камъни.
  • 7 хамПРЪЦумян

    14 2 Отговор
    секна се он лайн
  • 8 име

    6 8 Отговор
    само заглавието прочетох и смятам, че е прав ( не крив)
  • 9 Макс

    17 3 Отговор
    Точно така е . Няма полза от този сайт. Това е подхвърляне на илюзия, че нещо се прави за овладяване на цените, а всъщност пак от вашите пари плащат , за да ви информират че в Смолян картофите са по-евтини от тези във Варна. Само че никой от Варна няма да пътува до Смолян , за да си купи 5 кила картофи .
  • 10 Така е

    7 2 Отговор
    само глупаците могат вярват ,че без да работят здраво само със закон може да ги обявят за богати.
  • 11 Левон нее Финансист, Наглец и

    12 5 Отговор
    Крадец, Срам за Арменците!! Химик някакъв от номенклатурата на Химинпорт!

    Коментиран от #31

  • 12 ⚜️Просветен⚜️

    12 4 Отговор
    Дори спрелия часовник е съвършено точен два пъти в денонощието! Дори и мазната, капиталистическа свня може да е права! Не може да блееш за демократични принципи и свободен пазар и да ползваш най емблематичните и дълго оплювани методи на комунизма! Не може да ни пробутвате тези биполярни тези и да си мислите , че някой се връзва! Родните отговорници за пропагандата на разложения запад са толкова неумели и несръчни, че с всксините например, не само не подведоха хората да се бодат, но ни превърнаха в лидер по неваксинирани! Сега е същото и с Окрайна! Уж пропаганда за Зеления, а все повече хора симпатизират на Вова!
  • 13 Защо Екзекутират Българи

    4 2 Отговор
    Има ли право Главният Прокурор Иван Гешев да поръча убийства срещу неудобни защото мутри и полицаи ме преследват в цяла Европа за да ме убият заради критики(постове) срещу Бойко Борисов!
  • 14 арменците са доно племе

    9 3 Отговор
    и тоя крадлив хърцулпърцул изобщо не е изключение

    Коментиран от #38

  • 15 Цените няма как да паднат

    7 0 Отговор
    При скъпите горива и енергия които ползваме от 1 година. Напротив, даже някои плодове и зеленчуци да поевтинеят през лятото, наесен пак ще има надбягване с инфлацията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 101 Далматинци

    10 1 Отговор
    Хампарцумян никога не е бил финансист!
    Получи поста в банката без да разбира нищо от това в резултат на няколко "велики" сделки, до като беше за кратко в Агенцията по приватизацията. - За сметка на това пък разсипа не малко държавни активи!
    Та може да са го сложили шеф на банка, но нито е бил банкер, нито е бил финансист! - Няма и да бъде!
  • 18 арменския мошеник

    8 1 Отговор
    Тоя е алхимик бе , защо ми го пробутвате за финансист . Навря се в банковото дело около " който не подскача е червен " , вие подскачахте , той се настани на умопомрачителна заплата.
  • 19 Магистър по Икономика от 1982-ра

    11 1 Отговор
    Абе тоя ,,инж.химик" от кога стана ,,ФИНАНСИСТ" бре?!
    Напомня ми за старият виц....,,като знам какъв инженер съм,ме е страх да ходя на...доктор..."
    Явно за 33 години у нас нищо не се е променило-дори вицовете са актуални а и все по зле става...
  • 20 Ами сега?

    2 4 Отговор
    Добре де, коя е държавата, която е различна от народа, пазара и потребителите, че няма право да се намесва дори с регулаторни механизми в отношенията търговци - потребители? Държавата реално сме всички ние, а точно държавните органи са онези на които сме поставили задачата да изработват и прилагат такива правила, че ако някой се опитва да злоупотребява с доверието или изкривява средата на обществените отношения да се наложи справедливост. За какво ни е тогава тази държава щом органите които сме назначили ние ще изработват закони обслужващи само техните интереси и обвързаните с тях формации, за маетка на нашите? Не говорим за чужда държава като Гърция, Турция, Сърбия или Румуния, които наистина нямат право да се намесват в регулацията на отношенията на нашия пазар, доколкото не са преки участници в него, но на институциите в нашата нашата държава точно това им е задачата да изработват правила, да следят за тяхното спазване и ако се налага преговарят или да се договарят с различни структури в държавата за да не се получават неравноправни отношения в обществото. Все едно да твърдим, че държавата няма прао да се намесва в отношенията между крадеца и окрадения защото това не е нейна работа, а те трябва да сами да си регулират действията така, че да не се стига до кражби..
  • 21 Ъхъ виц....

    6 0 Отговор
    И Сайт за банковите такси и услуги трябва да се изработи...... на Харпацуняна може да не му върши работа, но ние да сравним как е в Европа и как е тук .....и що милиард и половина им е свръхпечалбата на банките.
  • 22 Пумпъл

    4 1 Отговор
    Ще види ти една комунистическа система, измамник.......
  • 23 Ихааа

    4 1 Отговор
    Аз виждам химик.а не финансист.
  • 24 По света печалбата на

    6 1 Отговор
    Тримесечие се обявява, а тук била данъчна тайна.......гиди плъхове крадливи......
  • 25 Име

    3 0 Отговор
    Подиграва ни се - малко или много, няма човек - без самочувствие, всички работим - поне много от нас.

    Глупаво е да се присмиваш на някой, че няма пари.

    Впрочем навремето - партийните секретари така говореха - качество, количество, производителност, крачка към комунизма.

    В случая е мафиотска средата - на практика ни дерат кожите - свалили цената на едно - на друго - в космоса, изобщо търгашески хитрини.

    Но - така да говорим - ще кажат - пропаганда на социализма - еми - като си гладен, какво - ще мислиш за изход.
  • 26 Плъха никога не лъже, абсурд

    3 0 Отговор
    ..Разкритията Дубай: Държавната помощ за ПИБ стана на имоти за милиони в Емирствата..Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – собственици на Първа инвестиционна банка (ПИБ), известна и като FiBank, са закупили апартамент и търговски имот в Дубай, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeirah, както и два апартамента в скъпия квартал Dubai Marina. Общата им площ е 1547.86 кв.м. Четирите имота са оценени на обща стойност над 6,1 милиона долара, но днес цената им е значително по-висока. Други два апартамента в Дубай, всеки по 91 кв.м., оценени на обща стойност над 600 хил. долара, са записани на името на топмодел на „Визаж”. Това показват данните към 2020 г. в международното разследване „Разкритията Дубай“. Моделката е станала собственик и на фирма в София, свързана с небезизвестния кипърски гражданин Георгиус Георгиу.
  • 27 Брей....да и умника

    6 0 Отговор
    ======Той е категоричен, че държавата трябва да контролира качеството, съдържанието на нитрати или вредни вещества, а не да се занимава с цените.======а ЕК може ли цените на руски газ и нефт да контролира или и тя не може щото е комунизъм а?
  • 28 Пръцманян

    4 0 Отговор
    Веземете някой обикновен човек да коментира цени, какво го каните и питате тоя ояден, нагъл банкер!? Знаете ли, колко му е месечната заплата сигурно с нея, ще се изхранват два средноголеми града?
    Ми дайте тогава някой клошар да коментира лихвите и дълговата криза?
  • 29 Коментар

    2 1 Отговор
    Той е ХИМИК бе !!!!Роден е на 26 декември 1953 г.2 в гр. София. Дипломира се като инженер-химик в Химико-технологическия институт в София.2 И двамата му родители са химици, а дядо му е имал парфюмерийна фабрика.3 През социалистическите години работи в „Кремиковци“ АД и в Централния институт по изчислителна техника. Има 6 патента в сферата на производствените технологии. Той, заедно с негови колеги, адаптира западните технологии към нуждите на тогавашното производство в страната. Докато е в института прави много технически преводи от английски на български и обратно.4

    Левон Хампарцумян е от пионерите в консултантско-одиторския бранш в България. През 1992 г. с Мартин Заимов създават „Българска одиторска компания“5 – консултантска фирма, асоциирана в интернационалната мрежа на CoopersLybrand. След две години продават компанията си на CoopersLybrand. В средата на 1990-те години оглавява департамент „Бизнес развитие“ на компанията Pricewaterhouse-Coopers, а после се премества в българския офис на ErnstYoung. Прекарва 5 години в Канада, работейки като консултант по проекти с Русия.

    Кариера
  • 30 Аз съм от ссср

    2 1 Отговор
    Щом американските медии постоянно ни натрупват този арменец значи нещо ни баламосва.
  • 31 Баци Боци

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Левон нее Финансист, Наглец и":

    Левон е директор на привтизацията на Костов. Продадоха външно-търговска банка на италианците за без пари. Н Костов щерките до ден днешен си живуркат в Италия под крилото на Уникредито тоя го направиха директор на българският клон.Отделно с драгалевският мавър шитнаха държавно имущество за милярди без пари и лапнаха огромна комисионна, мулти милионери още от 90-те. Всъщност пълни цървулкьовци.
  • 32 Я да си затваряш

    1 2 Отговор
    Човката !!!!
  • 33 Левон Хампарцумян

    2 1 Отговор
    Граби работливият български народ.
  • 34 Име

    2 1 Отговор
    Довчера се возеше в тролея -
    днеска е егати - бея

    Защо не отиде до нас - трудовите хора - да ни анкетира, пък и ние можем да кажем туй-онуй.
  • 35 Тома

    4 0 Отговор
    Целият сайт е тинтири минтири на правителството на радев.Вижте друго е когато копринков и узунов рекетират бизнеса с милиони а юмручето е окапало защото кинтите отиват и при селския от село Труд
  • 36 Арам Хачатурян

    1 2 Отговор
    Ти пък кой си та се обаждаш
  • 37 Изумен

    3 3 Отговор
    Левон ми беше много неприятен, понеже е бил комсомолски активист, но с тази статия ми стана симпатичен!
    Трябва някой да казва и истината, не може само да се говорят административни и политически глупости!
  • 38 Другият Арменец

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "арменците са доно племе":

    Добре е като плюеш да напишеш:Защо?
    В противен случай показваш че си с мозък като на папагал жако.
    Когато е прав някой няма значение дали е
    турчин,българин,арменец или евреин дали е богат или беден.
    Левон е на 100% прав за това което е написал.Този сайт ще е поредното изсмукване на свежи пари и няма да са 30 000лв. ами много повече и нищо няма да промени.Имаш уеб дизайн, програмисти, подръжка и др.Точно ти и такива като теб ще платят това а с парите някой ще си купи нов автомобил или имоти за 100бона.
    Чудая се баба ти на село как ще разцъква този сайт да гледа цените от смартфона😁
    Може би до някъде щеше да има по-добър ефект ако в сайта са цените на едро от производителите тогава хората сами щяха
    да наместят пазар.
    Примерно:Ако човек знае че кашкавал от дадена фирма на едро излиза 13лв. и го види на 28лв.кг.той няма да го купи но ако е 19ле. ще си го купи.Няма как големите вериги търгаши да слагат 15лв..печалба нали се сещате че не си купуват 1 кг. кашкава и фирмата да им го достави и за това продукта да е с брутална печелба.
    Левон е прав но това могат да го разберат хора който имат нещо в главата.
  • 39 Милен

    1 1 Отговор
    Най-сигурният начин за борба със спекулата е контрабандата, ако изобщо може да се говори за спекула в случая.
  • 40 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Значи е прав? Държавата не си върши работата на митницата, ама ни хвърля прах в очите с глупава система.
  • 41 От ТОЗ ВЕЧЕ

    4 0 Отговор
    МИ ПИСНА. НА ВСЯКА МАНДЖА МИРУДИЯ. А ТИ КЪТ БЕШЕ НА УНИТО СЪОБРАЗЯВАШЕ ЛИ СЕ НА НАС ЩО НИ ВЪРШИ РАБОТА. ВЗИМАХМЕ КРЕДИТИ НА 14--17% ЛИХВА. ЗА КРЕДИТ ОТ 44 ООО ЛВ ВРЪЩАХМЕ 72 000 ЛЕВА. ТОГАВА МЪЛЧА И СИ ПЪЛНИШЕ ГУШКАТА. БЕГАЙ. БЕЕ.
  • 42 Асенчо

    0 0 Отговор
    Лампарцумяне, ти знайш само да лапаш, едва ли пазаруваш от където и хората?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове