Last news in Fakti

27 Март, 2023 19:33 1 236 23

Политолог: Двата метода на гласуване - с бюлетина и с машина, са един много лош експеримент

  • гласуване-
  • избори-
  • парламент

Много ясно трябва да се каже на партиите, които влязат в следващия парламент, трябва да намерят консенсус и да приключат с този лош експеримент, казва Даниел Стефанов

Политолог: Двата метода на гласуване - с бюлетина и с машина, са един много лош експеримент - 1

"Броенето на бюлетините стана любима дъвка на политическите партии, а това е рецепта за кошмарен изход, когато става въпрос за изборни технологии, защото партиите гледат много повече собствения си интерес, отколкото общия".

Това мнение изрази пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

Той даде пример с видеонаблюдението при броенето на бюлетините след приключването на изборния ден, като посочи, че е наблюдавал този процес в други държави и не е бил особено ефективен метод:

"Вместо да повишим качеството на подготовката на хората, които са в секционните избирателни комисии, и така да очакваме по-добро качество на финалните резултати и на протоколите, ние тръгваме към опит да контролираме това, което те правят, като ги наблюдаваме. Това означава една презумпция за виновност на тези хора. Моето притеснение е, че това ще произведе доста по-лош резултат. Никъде в света не се въвежда някакъв технологичен процес няколко седмици преди изборите".

Стефанов подчерта, че не е ясно какъв резултат се търси с въвеждането на видеонаблюдението на броенето в секционните комисии.

"Процесът на преброяването на вота от машинното гласуване не е трениран и не е проверен. До момента в не голяма част от секциите бяха броени разпечатките от машинния вот и те никога не са имали такава важност, каквато е в момента. Сега резултатът ще се базира на това броене. Това, което в момента ние правим с двата метода на гласуване - с бюлетина и с машина, е един много лош експеримент. Стигнахме до това заради крайното поляризиране на мненията и политизиране на метода на гласуване. Едните казват, че не може да има честни избори без машини, а другите - не може да има честни избори без хартиена бюлетина. Това е абсурд. Никъде по света няма такова разделение и не трябваше да се стига дотук. Много ясно трябва да се каже на партиите, които влязат в следващия парламент, трябва да намерят консенсус и да приключат с този лош експеримент с тези два метода на гласуване. Трябва да се намери един компромисен за всички политически сили метод за гласуване, който да дава нужната увереност, че изборите са честни. Това е ключова работа на следващото Народно събрание".

Експертът по изборни системи беше категоричен, че българските избори са с доста високо ниво на прозрачност и изказа съмнение, че видеонаблюдението ще повиши това ниво, защото има много рискове в него:

"Надявам се то да доведе до по-голямо доверие в избирателите, че изборите не са фалшифицирани и отразяват точно волята на всички гласували"

Даниел Стефанов: Хартиената бюлетина създава сигурност, че всеки ще може да упражни правото си на глас

По думите му местните избори не могат и не бива да се случат по този начин - с бюлетина и с машина.

Интервюто на Георги Марков с Даниел Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    9 8 Отговор
    Какъв експеримент бе. Това ще бъде фалшификация.

    Коментиран от #18

  • 2 честен ционист

    6 3 Отговор
    Как иначе БГ Гуайдовците ще станат първи.
  • 3 Гост

    13 5 Отговор
    Всеки има право да гласува и начините трябва да бъдат повече от един!!
  • 4 обективен

    6 9 Отговор
    Метода е че ще има тройна коалиция боко-доган - корнела. Тези мушингери и душите ще ни вземат.
  • 5 Град Симитли

    6 0 Отговор
    Козякливо то джудже даниел смилов рече и отсече:
    ".... Той даде пример с видеонаблюдението при броенето на бюлетините след приключването на изборния ден, като посочи, че е наблюдавал този процес в други държави и не е бил особено ефективен метод:..."
    ...... Естествено!Чи. кЪ!
  • 6 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Страшен мазеляк пореден, с купено редени уж изборчета! Изберете си от същите предатели крадливи. Аре! На есен пак уж изборчета. До пълно тралялясване и Крах!
  • 7 Стоян Александров

    11 1 Отговор
    Амааааа иначе НЕДЕЙТЕ ДА ПИШЕТЕ ЗА БУНТОВЕТЕ ДНЕС ВЪВ ФРАНСАТА И В ГЕРМАНИСТАН, НЕДЕЙТЕ БЕЕЕЕЕ !!!! ЩО ДА ПИШЕТЕ ЗА ТЯХ, ТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ИНТЕРЕСНИ НАЛИ ??? АМА В МОМЕНТА ТЕЗИ ДВЕ ДЪРЖАВИЦИ ВЕЧЕ ГОРЯТ....СКОРО И ТУК...СТРАШНО Е ТАМ, АМА ТУК ИМА ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ. ИМА И УБИТИ....СТРАХОТИЯ Е ...

    Коментиран от #9

  • 8 Роня

    2 1 Отговор
    Не е експеримент. Има уловка. Аз зная по кой метод, ама не и за кого?!
  • 9 ТаУмВзе

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян Александров":

    Когато в москва има бити, тва е диктатура. Когато в Капитолия разстрелват е демокрацийка!
  • 10 ХАРОН

    0 0 Отговор
    Това е като любов между ФСБ и ЦРУ. Не ясно кой ще е коза, кой пръч!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дрън дрън та пляс

    4 5 Отговор
    Благодарение на герп и корнела сега ще има гавра на изборите
  • 13 мдда

    2 2 Отговор
    Да гласуваме за ПП с №12 на хартия!! Да бием копейчовците и другите мошеници по тяхната система! Всички ПП-та да гласуваме на хартия за да наритаме копейките и там.
  • 14 Русофил

    5 3 Отговор
    ППДБ усетиха загубата, разочарованието в избиратели си, и почнаха с оправданиятс.

    Все друг им е виновен, че са некадърници.
  • 15 Лена Хиената

    2 3 Отговор
    Страх ме от хартия. Но подкрепям гласуването по пощата с бюлетини в САЩ.
  • 16 ха ха

    1 3 Отговор
    благодарение на тоя метод ще се окаже че са гласували 150% от избирателите
  • 17 123

    3 1 Отговор
    Ако се гласува с боб нема измама
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    .................... не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по монитора, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
    Нaкрaткo: глacувaнeтo c мaшинa e ПРOCТAЩИНA, КAКТO И ЧAЛГA-КУЛТУРAТA прoпoвядвaнa oт шeбeкa Cтaниcлaвчo...
  • 19 нннн

    3 2 Отговор
    Истината е по средата. Гласуване с машина, за да няма ,,индийска нишка и невалидни бюлетини. После ръчно броене и сверяване с протокола от машината... А, и каква спешна работа има в САЩ Директорът на ,,Информяционно обслужване преди избори?!
  • 20 Ha 2 април

    2 1 Отговор
    към 22:30 часа ще има много мераклии с мокри кърпи на челата, особено сред кандидатите за депутати на Янев, Манолова и Слави, както и за спонсорите и лобитата им от “Дондуков“ 2.

    Единствено доволни от тях ще са т.нар. социолози, врачки и баячки, които с радост им вземат парите и ги къпят до последно как били на косъм, милиметър и на една ръка разстояние от заветните 4%.

    Коментиран от #23

  • 21 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    На № 19 нннн Аз не съм ЕКСПЕРТ и не разбирам от избори.........
    Че кога друг път този Директор ще види Вашингтон на държавни разноски ? А може след инструктажа да въведе паралелно гласуване с бобови ,царевични и грахови зърна !? Това "информационно обслужване" преди ......след, даже и около парламентарни избори е много "тънка работа" и не е за всеки...........
    А коя друга държава си позволява гласуване за Парламент от 738 чуждестранни секции че и на затворниците от "заведенията за принудително пребиваване" ???
    Честността при изборите и по нататък в управлението на Държавата започва с КУПУВАНЕТО на гласове от Партиите-престъпници , чиито лидери не знаят, че това се случва.......Ама хич хабер си нямат..........
  • 22 Задължително

    0 0 Отговор
    Гласуване с машина и хартия и ще видим кой лъже повече :)
  • 23 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ha 2 април":

    Опиянени от тези социологически резултати, Стефан Янев и Мая Манолова вече разпределяли постоянните комисии в Народното събрание и бодряшки окуражавали благодетелите им, че не са похарчили напразно милиони левове за този дето духа.

    Действителният резултат на 3 април рано сутринта ще са си петте основни партии в парламента, като решаваща за съставяне на непартиен кабинет с подкрепа на ГЕРБ и ДПС ще е групата от около 19-20 души на БСП в новото Народно събрание, за чиято добра кампания единствено Корнелия, заместникът й Атанас Зафиров и няколко десетки местни кметове на малки общини имат заслуга.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове