Last news in Fakti

31 Март, 2023 12:25 661 24

Демерджиев: В изборния ден ще бъдат проверявани само хора, които носят необичайни вещи със себе си

  • иван демерджиев-
  • проверка-
  • изборен ден-
  • необичайни вещи

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че въпросната проверка ще се извършва извън сградата. "Няма да се влиза в изборните помещения. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на СИК, че ще се проверяват техните лични вещи", поясни Нейкова.

Демерджиев: В изборния ден ще бъдат проверявани само хора, които носят необичайни вещи със себе си - 1
Снимка: БГНЕС

Заплахите за поставени взривни устройства в училища в цялата страна са хибридни атаки, които не представляват опасност за обществото. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на съвмeстен брифинг с ЦИК, цитиран от Нова телевизия.

"Въпреки множеството постъпили сигнали, в никакъв случай не сме намирали предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме данни за реална заплаха", увери Демерджиев. Той каза, че още от събота всички сгради, в които има СИК-ове, ще бъдат охранявани през цялата нощ, "така че хората могат спокойно да отидат да гласуват в неделя".
Той посочи, че работна група е приела преработени правила за действия за задействане на взривно устройство. По думите му съгласно тези правила полицията и службите за сигурност ще предприемат действия при наличен сигнал.

Следващата седмица учебният процес ще бъде възстановен, увери вътрешният министър.

Демерджиев уточни, че в изборния ден ще бъдат проверявани само хора, които носят необичайни вещи със себе си. "Тази проверка ще бъде дискретна по начин, по който в минимална степен да затрудни дори и тези хора да стигнат до секциите да гласуват", поясни министърът.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че въпросната проверка ще се извършва извън сградата. "Няма да се влиза в изборните помещения. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на СИК, че ще се проверяват техните лични вещи", поясни Нейкова.
"Проверките ще бъдат извършвани на достатъчно разстояние, преди хората да стигнат до самата сграда", допълни Демерджиев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че „към момента имаме 111 образувани досъдебни производства, като тази цифра се мени и нараства. Към вчерашна дата са задържани 91 души. Над 2,3 пъти е броят на образуваните досъдебни производства в сравнение с миналите избори от октомври месец. Към момента имаме над 500 сигнали, явните сигнали са над 300. Цялата тенденция спрямо миналите избори е, че и броят на сигналите и досъдебните производства е много по-голям”, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 3 Отговор
    Този всеки ден с нов бисер. Какво значи това, необичайни вещи? Голи ли ще влизат хората в секциите, или ще ги пребарва някой гавазин на входа?

    Коментиран от #6

  • 2 Кухaвелник

    4 0 Отговор
    И колко е товa доcтaтъчно рaзcтояние, зaщото aз могa caмо дa преминaвaм покрaй дaденa cекция без нaмерение дa влизaм.

    Коментиран от #4

  • 3 Тошко

    3 1 Отговор
    Ще нося банани. И ще ги мятам по маймунките в избирателната секция, изисквайки отговор "не се ли наядохте". Очаквайте статийка по въпроса в идните дни, хаха.
  • 4 Тошко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кухaвелник":

    Ми като ти налети ушев за проверчица, му мачкаш физиономията. Без основание няма право да те проверява и обискира! Нито си откраднал, нито си убил, за да си развява байряка хиената пагонеста.
  • 5 Стренгил

    5 0 Отговор
    Аз ще нося едно дилдо,поздрав за всички политици.Това необичайна вещ ли е гусинминистер???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Толко може човеко бе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кво значи":

    На приказките е мноо ларж.А бе,адвокат
  • 8 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Аз ще си нося Лопата, че мое руски хакери да ме издебнат резко! Това необичайно ли ще е картоф.
  • 9 Портокал с часовников механизъм

    2 0 Отговор
    Гласуваме на 2ри за бомби, които ще избухнат малко по късно и ще отнемат хиляди животи
  • 10 Баш Батка

    2 0 Отговор
    Нема да им стъпа там, като знам как са проверявали за тея сигнали си е направо страшно.
  • 11 Филип Ейджи

    2 0 Отговор
    Бюлетини, протоколи?
  • 12 Изпаднала държава

    2 0 Отговор
    Хората в развитите и цивилизованите държави взривяват метростанции, посолства, полицейски управление и търговски центрове на истина, а тук в България добре че има някой игрален филм, че да видят как изглежда взрив. Тук всичко е на хартия на практика нищо.
  • 13 Розов

    2 1 Отговор
    Розов вибратор и кожени прашки представляват ли нещо необичайно, за което ще ме проверят?

    Коментиран от #19

  • 14 Псевдоним

    1 0 Отговор
    Сега в изборния ден ще гледаме шоу - кой с кобилица, кой с шнорхел, кой с мистрия, кой с тампони...

    Коментиран от #20

  • 15 ФАКТ

    4 1 Отговор
    Най-некадърният министър на МВР !
  • 16 Тома

    0 0 Отговор
    Трябва само да се проверяват циганите дошли в последния час на гласуването
  • 17 Емигрант

    1 0 Отговор
    Абе има ли в България клетки на ислямисти, че се всява страх у населението и от полицията, този министър на изборите ще пази от покупко-продажба на гласове или от измислени атентатори ? Полицията в България нали разкри, че заплахите за бомби в училищата са от ученици, какво говори този измисленяк, къде в Европа ислямисти взривиха училище и убиха деца, а и в България мигрантите не се застояват, те бягат не само от собствените си държави, а и от България, кой е толкова луд да остане в България, че и да извърши атентат ? Проблемът на изборите е купуването и продаването на гласове, този щял да следи за "необичайни неща", ами аз мога да извърша атентат и с химикал или с цигара пълна с С-4 в кутията за цигари, това "необичайни неща" ли са, ще трябва да оставя цигарите навън да ги държи някой пазвантин от полицията и да гръмна него, да се съблека по слипове и тогава да вляза да гласувам, техниката е толкова напред, че мога да гръмна секцията и със синджира на шията си, ако искам да убивам масово ! Тоя в кой век живее, че на всичко отгоре и предупреждава какво ще направи за да се предупредят уродите които и без това ще купят всичко що е малоумно и неграмотно ! Ако това е нивото на полицията в България -ЖАЛКО ?
  • 18 Мога ли

    0 1 Отговор
    Да си донеса в изборната секция от къщи хартиената бюлетина която ми дадоха от промяната на която е написана цифрата 100
  • 19 смешно ли ти е

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Розов":

    Това не ти трябва в избирателната секция, значи е за проверка. Аз бих те проверила.
  • 20 мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдоним":

    Кой с кюлче или пачка...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 позеленял

    0 0 Отговор
    до един ще гледате коренчетата , отдолу
  • 24 позеленял

    0 0 Отговор
    и не ми качвайте вируси , проклетници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол