Last news in Fakti

4 Април, 2023 16:11 2 664 41

МС писа на армията ни среден три, a руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира

  • правителство-
  • доклад-
  • състояние на армията-
  • руска агресия-
  • руска заплаха

Въоръжените сили на Кремъл извършваха системни военни престъпления

МС писа на армията ни среден три, a руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира   - 1
Снимка: БГНЕС

Изоставането на процеса на модернизация в Българската армия и задълбочаването на проблема с незаетите длъжности, както и технологичното изоставане и неадекватното ресурсно осигуряване, водят до нарастващи дефицити. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България за 2022 г. Нивата на тези дефицити и перспективите за тяхното намаляване в средносрочен план са такива, че състоянието на способностите на Въоръжените сили се оценява като незадоволително, пише още в доклада, който Министерският съвет прие миналата седмица и е публикуван.

Това се отразява неблагоприятно върху възможността за ефективно изпълнение на задачите, особено по основната и най-тежка мисия на Въоръжените сили – мисия „Отбрана“. Текущото състояние на способностите има директен негативен ефект и върху изпълнението на ангажиментите на България към колективната отбрана на НАТО, се посочва още в документа.

БТА припомня, че през февруари т.г. началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов представи в София анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Среда за сигурност

Според приетия от Министерски съвет доклад руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира в световен план през изминалата година. Войната на Руската федерация против Украйна беше основният фактор с дестабилизиращо влияние върху стратегическата среда, който определяше предизвикателствата за националната сигурност. Хибридните заплахи, тероризмът, авторитарните режими, миграционните вълни, организираната престъпност, кибер-престъпността и когнитивните въздействия бяха сред главните предизвикателства за националната и съюзната сигурност, а в глобален план и доставките на зърно, пише още в документа.

Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления, се посочва в доклада. Войната доведе до разширяване и интензифициране на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. Според доклада целта на тези действия е насочена основно към създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне, възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал, намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки.

България също беше обект на системни руски хибридни въздействия, включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения, пише още в доклада и се допълва, че през 2022 г. нараснаха и рисковете за киберсигурността.

В доклада се посочва още, че в Република Северна Македония конституционните промени се забавят, включително поради неотшумяващи антибългарски общественополитически стереотипи, а това влияе негативно върху стартирането на преговори за присъединяване на страната към ЕС.

Хората в отбраната

Към 31.12.2022 г. текущият некомплект от военнослужещи за Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия нарасна до 19,7%, пише още в доклада. От тях недостигът на офицери е 23,4%, на офицерски кандидати - 6,5%, на сержанти/старшини - 10,9% и на войници/ матроси - 24,2%. Завишено ниво на некомплект се наблюдава при офицерите и офицерските кандидати, докато при войнишките и сержантските длъжности се отчита лек спад.

Съотношението кандидати/вакантни длъжности продължи да намалява за трета поредна година и това е сериозно предизвикателство. Най-сериозно остава положението в Сухопътните войски.

Въпреки положените усилия за комплектуване на въоръжените сили с доброволен резерв, заетите длъжности в края на м.г. са едва 13%. Основните причина са финансовата непривлекателност на службата в доброволния резерв и нежелание от страна на работодателите да позволяват отсъствие от работа на техни служители. Стартира срочната служба в доброволния резерв. Преминалите пълен срок на обучение имаха възможност да постъпят на военна служба или да сключат договор за служба в доброволния резерв и около 95% от тях постъпиха на военна служба, посочва докладът.

В него се отбелязва, че заплатите на военнослужещите и цивилните служители бяха увеличени средно с 15%, също така бяха увеличени до три пъти компенсационните суми за живеещите на свободен наем. Актуализирани бяха финансовите условия при командироване извън страната и се работеше за повишаване на командировъчните пари при участие в мисии. Въведено беше допълнително месечно възнаграждение на българските военнослужещи от състава на Многонационалната бойна група на НАТО. Увеличен беше почти двойно размерът на стипендията на курсантите. В напреднал етап е разработването на нормативен акт, регламентиращ техния статут като военнослужещи.

Разходи за отбрана

През периода 2018-2022 г. разходите за отбрана като процент от БВП на страната остават почти без изменения в диапазона от 1,44% до 1,62% (с изключение на 2019 г., когато връзка със закупуването на нов боен самолет, разходите за отбрана превишиха всички предварителни разчети и достигнаха 3,13%). Това е изоставане в постигането на поетия политически ангажимент в НАТО за увеличаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г, се отбелязва в документа.

Според доклада за 2022 г. първоначалните оценки показват несъответствие (1,62%) спрямо заложеното в Националния план 2024 (1,70%). При излизане на окончателните стойности на БВП на страната за 2022 г., това процентно съотношение се очаква да спадне допълнително, пише още в доклада. В него се посочва, че в НАТО 2% вече се възприемат не като цел, а като основа за по-нататъшно нарастване на разходите за отбрана.

Модернизация и превъоръжаване

В изпълнение на „Програма 2032“ продължи реализацията на основните инвестиционни проекти за преодоляване на дефицита от отбранителни способности. Беше изготвен проект на „Програма за приоритетни инвестиционни разходи“, в която бяха включени 13 основни проекта за превъоръжаване на Българската армия. Програмата беше одобрена от Министерския съвет и през ноември 2022 г. беше внесена в Народното събрание, но не беше обсъдена от Комисията по отбрана и гласувана.

Реализацията на трите основни инвестиционни проекта създава базови предпоставки за преодоляване на дефицита от критично необходими способности. Попълването на този дефицит зависи и от придобиването на 155 мм гаубици; ракетна система за залпов огън; нови трикоординатни радари; зенитно-ракетни комплекси; дистанционно управляеми системи, безпилотни летателни апарати и средства за противодействие на такива; системи за командване и управление; способности за киберотбрана; брегови противокорабни комплекси и подводници.

Продължи изпълнението на проекти от Портфолио от инвестиционни проекти на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, което съдържа 41 проекта. Извършеният преглед и анализ показва, че по отношение на изпълнените дейности и осигурения финансов ресурс, календарната 2022 г. е била по-успешна от предходната година за реализацията на проектите.

В доклада се отбелязва, че финансовите ограничения, некомплектът от личен състав, малкият брой летателни часове и дни на море, физически и технологично остарялото въоръжение и техника продължават да влияят негативно върху изпълнението на мисиите и задачите, подготовката, постигането на оперативна съвместимост и изпълнението на Целите на способности за НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсурдистан

    23 20 Отговор
    Какъвто е главнокомандващия, такава е и армията!

    Коментиран от #8

  • 2 Дааа

    40 6 Отговор
    Започнаха да подготвят пушечното месо!
  • 3 Ген Мутафчийски

    38 7 Отговор
    Стягайте мешките за Източния фронт!Яко ще се мре!хи хи хи

    Коментиран от #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 не са те

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    а Турция бяха поставили това условие.
  • 6 да де

    42 5 Отговор
    "Винаги с Германия и никога срещу Русия " сещате се кой го е казал, ама май сегашните управляващи се правят, че не са го чували.

    Коментиран от #9, #39

  • 7 що изтрихте

    18 1 Отговор
    коментар 4, има ли свобода на словото тук?
  • 8 Така е

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Абсурдистан":

    защото сме 17 години в НАТО !

    Коментиран от #10, #16

  • 9 ТрампЛин

    11 39 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Винаги с Германия и Никога срещу Русия!! Много вярно! Ние и сега не сме против Русия, а срещу Путлеризма! Заплахата не е само за Украйна! Това е заплаха за мира в Европа, но Европа все още нехае и се надява бурята да я подмине.

    Коментиран от #11, #22

  • 10 Хм Хм

    7 35 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    Ако не е НАТО тука, в детската градина щеше да учиш казачок.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Верно

    28 5 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    УКРАИНА Е РУСКАТА МАКЕДОНИЯ !
  • 12 А бе,

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хм Хм":

    пак ще научиш нещо, а сега.....?????

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Само питам

    27 3 Отговор
    На кого е контраадмирал цитирания? Че не се сещам,да имаме флот.Имало недостиг на кадрови войници - ами събират целия генщаб, фуражки от МО,разните центрове на Отанчо,и ще се окаже,че са повече на брой,от сегашните редови войници.На един кашик- трима началници+ пет полковника+ двама- трима генерали.
  • 15 Да де,

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хм Хм":

    Но такива- от твоя сой,ще разберете какво означава " преден фланг на Отанчо" ако се завърти някоя мътна - кървава( да пази Господ).В пълен обем! И не живей с надеждата,че хамеричка каска,ще дойде тук,да мре за теб.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    17 години не България е в НАТьО,
    а НАТьО е в България ❗
  • 17 ДБ, ПП и ГЕРБ - колация крава

    17 3 Отговор
    Коалиция крава🇺🇲, ще повиши бойния дух и умения на армито с тренировки директно на фронта!
  • 18 йоси

    25 4 Отговор
    НАРОДА ПИСА НА ПОЛИТИЦИТЕ СЛАБ ДВЕ, А ЕВРОАТЛАНТИЗМА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИТЕ.
  • 19 Мнение

    21 2 Отговор
    Когато фащисаните бомбиха Югославия, а част от бомбите падаха на бг територия, тогава всичко бе евроатлантическа "демокрация"?!
    Когато фащ опустошиха страните от близкия изток, тогава пак бе "демокрация"?!
    Когато фащ инвестираха 5 млрд долара в преврата на Майдана, пак всичко бе "демокрация"?!
    Когато Путин тръгна да отстоява интересите на държавата си, това било военна агресия, застрашаваща мира?????????????

    Не лицемерие, а демонично-мерие (политики, действия и мнения след продажба на съответните души)!!!

    Тая практика (на убийствено профащисано лицемерие) трябва да спре!!!
    А фащ е крайно време да се изнасят от Европа!!!
  • 20 Вождове много, индианец няма!

    12 1 Отговор
    Не е ли минус 3???
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ивелин Михайлов

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    Ми да ти купя един билет за бахмут тогава 😉
  • 23 дядото

    16 4 Отговор
    абе хора,вие с ума ли сте си.кой би бил заплаха за неутрална българия,особено пък русия.що не се погледнете в огледалото-бвп,брой население,армия,икономика и още и още.за кого би била заплаха мижавата ни държава,докъдето я докарахте.единствената заплаха идва от поведението и позицията на част от политици и управляващи
  • 24 Сатана Z

    13 3 Отговор
    Киро Канадски не е ходил войник,както и много други от БГ линерал-фашистите,които гепиха власта след нелегитимни те избори.Който е гласувал за тях да заминава на Източния фронт.

    Z

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 В НАТО

    6 6 Отговор
    има само две силни армии- САЩ и Турция. Турция е непослушна. По тази причина другите армии се държат в алианса за пълнеж.
  • 27 деНАТОфикация

    8 2 Отговор
    НАТО постигна целта си - обезоръжи България, демилитаризира я успешно!
  • 28 дядото

    7 1 Отговор
    от другия саит-нашия велик пълководец,мин.на отбраната открито се заяжда с русия и не му пука за великденските бонуси на народа.за него и тях не е интересно какво правят в гърция и румъния.важно им да се показваме по правоверни от мохамед към нато.
  • 29 Турчина

    11 1 Отговор
    Той г-н Паси закри българската армия.България вървеше в правилния път преди 30+ години ,но разни хора видяха заплаха ,че България става силна и си платиха на хора да вкарат "демокрацията" в наща мила родина."Ако" бяха градили около това което бай Тошо вдигна сега България ще ше да е фактор в много сфери ,но уви..Едно време изнасяхме 15мил агнета само за арабите ,а сега внасяме агнета.И не само това..темата е много дълга и болезнена.

    Коментиран от #38

  • 30 байгън с колелото

    8 0 Отговор
    Мутрата и тулупа от вмро нали платиха къде са ф-16

    Коментиран от #32

  • 31 бсфн

    2 0 Отговор
    защитници на нато и заради нато дадохме доста жертви от БА
  • 32 Бодже

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "байгън с колелото":

    В Украйна са
  • 33 Румен Решетников

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сатана Z":

    А Сергей Дмитриевич Станишев ходил ли е?
  • 34 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ген Мутафчийски":

    Раницата (мешката) е стегната още от блицкрига на крепостните отпреди една година, обаче призовка няма и няма...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Жалка работа

    3 0 Отговор
    То за пари никой не иска да бъде при тия смешници,а си представям ако стане война.И тия къде са на служба ще избягат.
  • 38 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Турчина":

    15 милиона Ягнета🤣🤣🤣🤣🤣за харабите? Ти от Ирак ли пишеш? Ще се пъкна от смях🤣🤣🤣🤣тези хорица така са погълнали всички комунделски лъжи К продължават да ги повтарят. Една тъкачка тъчеше на 100 стана, бай Стахан изкопа кюмур за три смени, петилетката за три години🤣🤣🤣

    Коментиран от #40

  • 39 Додо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Нашите управляващи живеят с девиза:,,Нашите деца в Германия,а децата на простолюдието срещу Русия".Защото сме лоялни членове на Hатo и ec
    Този тарикатлък го приложи зеленската върхушка,ще го спретнат и у нас.
  • 40 Курций Руф

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "ТрампЛин":

    Не взимай отношение по въпроси,за които си чувал от национал географик,за да ги разказваш на хора,които са живели в тази епоха.
    За такъв вид ,,компетентност" народът има доста мъдрости.Ето няколко:
    1, ,,Не учи баща си как се създават деца"
    2, ,,Пораснаха пилци наскачаха(думата е друга) квачки"
    3, ,, Кога ти почерня ду...то,кога стана калайджия" и така нататък.
    Има и английски като:,, Не се прави на регулировчик,когато майка ти те държи за ръка ,докато пресичаш улицата"
  • 41 9689

    0 0 Отговор
    Лекета долни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове