Last news in Fakti

6 Април, 2023 16:39 2 777 28

Общинските съветници на Пловдив уредиха Георги Гергов с три пъти по-висок наем за разсадника

  • общински съветници-
  • наем-
  • гергов

Така годишно 432 000 лева ще прибира бизнесменът, вместо досегашните 120 000

Общинските съветници на Пловдив уредиха Георги Гергов с три пъти по-висок наем за разсадника - 1

ОбС на Пловдив гласува общината да плаща три пъти по-висок наем на Георги Гергов за разсадника, който се ползва от „Градини и паркове“. Така от 120 хил. лева годишно сумата скача на 432 000 лева.

На предложението за повишаване на наема, което е на зам.-кмета Анести Тимчев, възразиха съветниците от „Съюз за Пловдив“. Според председателя на групата им Евелин Парасков това е твърде голям наем. От трибуната той предложи да се намали сумата от 36 000 лв. на 10 000 лв. месечно. Предложението му обаче не се прие. При гласуването то получи подкрепа само от ДБ, "Земеделски съюз Александър Стамболийски" и независимите общински съветници.

Разсадникът, които се намира на "Рогошко шосе" беше собственост на община Пловдив, но той влезе в активите на смесеното дружество с бизнесмена "Пълдин Туринвест", след като Георги Гергов вдигна капитала, дела на общината намаля и на практика бизнесмена стана притежател на имота.

Парасков припомни още, че първоначално наемът е бил 1000 лв. на година, но през 2017 г. е подписан договор с Гергов за нов наем, който скача на 10 000 лв. на месец. От пролетта на миналата година започва и сагата между Гергов, ОП „Градини и паркове“ и Община Пловдив. През май 2022 г. „Пълдин туринвест“ депозира искане за многократно по-висок наем в размер на 56 400 с ДДС на месец.

Директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев, който е от от „Съюз за Пловдив“, е отказвал повече от една година да подпише договора с „Пълдин туринвест“, заради изключително високата цена, която е много по-висока в сравнение с наемите на свободния пазар.

Според Парсков разликата е голяма и сега всички ние пловдивчани трябва да заплащаме годишен наем в размер на 432 000 лв за 72 дка земеделска земя, като в същото време Община Пловдив отдава под наем своя земеделска земя за малко под 1000 лв. на година за 72дка.

Община Пловдив притежава собствена земеделска земя, защо да плащаме наем близо половин милион годишно, смята Парасков.

„Това, което се случва, категорично е в нарушение на обществения интерес. Недопустимо е от бюджета да се заплаща в пъти по-висок наем за земеделска земя в сравнение с наема на свободен пазар, още повече, че община Пловдив е съдружник в „Пълдин туринвест“, коментира в позиция до медиите Дани Каназирева, лидер на "Съюз за Пловдив".

Според нея кметът, ако иска да защити обществения интерес, незабавно ще разпореди да бъде отреден общински терен за разсадник, за да измъкне Пловдив от този порочен кръг и зависимост, макар че беше изгубена цяла година, тъй като този проблем е ясен от миналия май месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    35 3 Отговор
    Пловдив стана Благоевград. Срам за демокрацията там.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Минева

    21 2 Отговор
    Имаше една " обща банккетна снимка" Гергов, РР, съпруга РР и още някакви.

    Коментиран от #14

  • 3 Мнение

    28 9 Отговор
    Крайно време е мафията в България да бъде разследвана и опандизена!
    Крайно време е престъпниците да върнат окраденото, а народът ни да бъде оставен да се развива!
    Крайно време е престъпниците да разберат, че действията им няма да останат безнаказани!

    Крайно време е за Възраждане на България!!!

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 4 А бе,

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    къде виде демокрация, бе ?
  • 5 Правилно

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    дошло е време за ВЪЗРАЖДАНЕ !!!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 д ъъъ

    28 3 Отговор
    Само в комунистическия свинарник един престъпен свинар вместо да е в затвора те му дават пари.
  • 7 ЕС фен

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "Правилно":

    Възраждане да си стои във Варна при Шивачев и да чака асвабадителите на вълнолома.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧОЧО

    20 0 Отговор
    Наема да плащат съветниците ,които са гласували за увеличението.
  • 12 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    Комунягите трябва да плюскат и да раздават на метастазите, рублорабите ще ражат ли нещо!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Че той да не е подписал

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Минева":

    договор за градинката пред президенството?
    И аобща снимка с общинарите на Пловдив има ли?
  • 15 Гост

    10 0 Отговор
    Слуги
  • 16 САНДОКАН

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Събоди се , така е в целия EU
  • 17 НЯКОЙ

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Възраждане ДА, но НЕ "Възраждане" на копейките !
  • 18 Шарлокс Холмс

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Дали ще доживем това време???
  • 19 Това държава ли е, как е възможно

    12 0 Отговор
    такива екземпляри да обсебват народно имущество, и после да трупат печалба от него. Няма ли кой да го провери този цирей и всичко да се национализира, щом е придобито нечестно? Кои са тези, които са гласували, и са станали съучастници на престъплението им, напишете имената им, покажете лицата им, нека народа ги знае.

    Коментиран от #24, #25

  • 20 такаето

    3 0 Отговор
    така е Нина велика докато не смъртофляса бсп-то няма да миряса - да я питат за колко сребърника се е договорила
  • 21 Търновец

    7 1 Отговор
    Гергов е Руски гражданин, и досега и ГЕРБ и БСП са му помагали, защо не дадат разбивката на вота
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БСП на Бунището

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Това държава ли е, как е възможно":

    Ето ви Имената на хората разрешили приватизацията на Пловдивския Панаир - Сергей Станишев БСП - министър председател.Корнелия Нинова БСП - зам мин истър,Руен Овчаров - Министър.Мая Манолова БСПчлен на Правната комисия в НС.,Татяна Дончева БСП председател на Правната комисия в НС..Управляват БСП в Тройна коалиция 2005 - 2008 ма....и как се случва всичко "Международен панаир Пловдив" ЕАД е изцяло държавно дружество до декември 2006 г. В края на 2006 г. и през 2007 г. на два пъти се увеличава капиталът на дружеството, с което общинската фирма "Пълдин Туринвест" АД придобива 48, 91% от капитала, държавата остава с 51,02%, а частни лица, които имат реституционни претенции - 0,07%. През 2007 г. обаче Георги Гергов придобива вече 75% от капитала на "Пълдин Туринвест", изкупува и дялове в Пловдивския панаир на частните лица и става мажоритарен собственик на панаира....Той купува Общинската фирма,която притежава Панаира ,обаче с решение на НС с което Пълдинг Туринвест е извадена от Забранителния списък с решение на Народното Събрание и Правната комисия там....
  • 25 Ветеран от Протеста

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Това държава ли е, как е възможно":

    Искаш лицата им??? Това са депутатите от Тройната коалиция в Народното събрания БСП,ДПС и НДСВ гласували законопроекта( Татяна Дончева и Мая Манолова от БСП са в Правната комисия на НС,която го е одобрила и внесла за гласуване ) и подарили Пловдивския Панаир на председателя на БСП - Пловдив самия свинар Гергов....Ама и виж Обосновката му при внасяне на Законопроекта в НС...."Във връзка с приватизацията на Международния пловдивски панаир народният представител от БСП инж. Захари Георгиев ще внесе специален законопроект в Народното събрание, информира Пловдив 24.
    Необходимо е да се създадат законови предпоставки изложението да се утвърди и развива като най-важното международно пазарно средище в България и Югоизточна Европа, съобщава за вестника инж. Георгиев.
    Това ще създаде още по-голям имидж както на Международния пловдивски панаир, така и на страната ни като член на ЕС, допълни той.

    Законопроектът предвижда гарантиране на държавния характер на дружеството най-малко с 51% капитал, както и възможността за участие в капитала на община Пловдив.
  • 26 Умен по цялата глава

    3 0 Отговор
    Панаира не е толкова важен .На практика Свинаря Гергов придобива собственост на 400 декара,които общината внася като Апортни вноски във фирма Пълдинг Туринвест,която е собственост на Гергов ) покрай река Марица готови за застрояване....При 2000 евро застроена площ на 1 кв.метър си ги сметнете сами за какво става въпрос...
  • 27 БСП на Бунището

    2 0 Отговор
    И виж как изплува името на Корнелия Нинова като член на Борда на Директорите на Пловдивския Панаир ,точно след на цялата схема на Кражбата...
    “Πpoдaжбaтa нa aĸции нa бopcaтa e нaй-пpoзpaчният нaчин зa пpивaтизaция, пpипoмни Гергов,
    Ocтaвaнeтo нa бившия зaмecтниĸ-миниcтъp Kopнeлия Hинoвa ĸaтo пpeдceдaтeл нa cъвeтa нa диpeĸтopитe oфициaлнo бe мoтивиpaнo c дoбpитe финaнcoви peзyлтaти нa пaнaиpa. Cпopeд пpeдвapитeлнитe paзчeти пeчaлбaтa зa 2007 г. e нaд 12 млн. лв., ĸoeтo e 2.5 пъти пoвeчe oт минaлaтa гoдинa.
    Meждyвpeмeннo cтaнa яcнo, чe дeлът нa бизнecмeнa Гeopги Гepгoв в cмeceнoтo дpyжecтвo "Πълдин тypинвecт" AД вeчe e 75%, a oбщинa Πлoвдив yчacтвa eдвa c 25%.
    Πpи yчpeдявaнe нa aĸциoнepнoтo дpyжecтвo c ĸaпитaл oт 100 xил. лв. пpeз лятoтo нa 2006 г. c peшeниe нa oбщинcĸия cъвeт в Πлoвдив пpoцeнтнoтo paзпpeдeлeниe нa aĸциoнepнoтo yчacтиe бeшe тoчнo oбpaтнoтo. Oбщинa Πлoвдив влeзe cъc 75% дял чpeз aпopт нa 12 ĸъщи и двa тepeнa в Cтapия гpaд, 18.7 дĸa имoт нa yл. "Caнĸт Πeтepбypг" (зaд xoтeл "Caнĸт Πeтepбypг") и пapĸингa c плoщ oт 2405 ĸв.м пpeд пaнaиpнa пaлaтa 10. Бизнecмeнът Гeopги Гepгoв пoлyчи 25% дял чpeз yчacтиeтo cи c тpи cвoи фиpми: ЦУM AД - c 8%, "Cлънчeв дeн" AД - c 8%, и "Cтapия Πлoвдив" AД - c 9%. C пocлeдвaщи peшeния нa oбщинcĸия cъвeт бяxa aпopтиpaни нoви имoти, пpи ĸoeтo пpoцeнтнoтo yчacтиe нa двaмaтa aĸциoнepи бeшe зaпaзeнo дo 18 янyapи, ĸoгaтo мecтният пapлaмeнт дaвa cъглacиe зa пpoмянa нa чл. 8, aл. 2 oт ycтaвa нa дpyжecтвoтo, c ĸoeтo cъвeт

    Коментиран от #28

  • 28 Като ги знаеш тези неща, защо не ги

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "БСП на Бунището":

    тръбеше преди изборите, да ги научи цяла България какво са вършили тези продажници. Като не виждат хората далаверите им, ето пак гласуват за тях и те ще продължат да крадат. Затова сега трябва по тертипа на БКП след 44 година, да се направи конфискация на краденото и да се върне на народа, защото всичко е правено с народни пари, а изброените виновни на съд и в затвора. Това не стане ли, България няма да я бъде!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове