Last news in Fakti

11 Април, 2023 11:51 1 187 26

Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да са през юли

  • пламен киров-
  • правителство-
  • избори

Не може да виним Радев, че забърза процедурата по свикване на парламента и в това прозира неговото желание 49-тото НС да не излъчи правителство

Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да са през юли - 1

"Президентът има едномесечен срок след провеждането на изборите да свика парламента на първо заседание. На фона на протакането на цялата процедура по формиране на правителство в предишното Народно събрание, оставаме в неведение кое го кара да бърза сега". Това обясни пред БНР Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Струва ми се, че сега процедурата ще бъде доста по-бърза, посочи той.

„Нямаме информация, че е готово правителство. По-скоро ще отидем в другата хипотеза-че няма да бъде излъчено такова. Тогава се изчисляват сроковете за провеждане на предсрочни парламентарни избори за 50-то НС“.

Едва ли президентът бърза да сложи край на мандата на служебното си правителство. По-скоро действията му са определени от друга логика, обясни Пламен Киров.

„Представете си, че със сегашната технология за определяне на изборния резултат от СИК, която показа доста дефицити, ние отидем на избори 2 в 1 в края на октомври, а може и по-рано, и съчетаем местни избори с предсрочни парламентарни. Това ще бъде доста проблематично от гледна точка на технология на провеждане. На местните избори ще има и втори тур. Опасенията на президентския екип може да са, че тези избори ще са на ръба на провала“.

В предишното НС президентът достатъчно разтегна процедурата, напомни Пламен Киров.

"Вървеше по ръба на бръснача. Не може да го виним, че забърза процедурата и в това прозира неговото желание 49-тото НС да не може да излъчи правителство. Правителство се прави от политическите партии. Те продължават да не искат да си говорят. Това подсказва, че най-вероятно няма да има парламентарно излъчено правителство. В този случай е най-добре да се отиде на избори през юли. Не че те ще решат нещо, вероятно ще възпроизведат същата картина"

Залогът на местните избори е много голям, посочи още Киров.

„Партиите биха седнали да си говорят, едва след като пожънат успехи в местната власт. Оказва се ,че тя е по-стабилна“

Не трябва да се поправя Изборният кодекс, трябва да се напише нов, смята бившият конституционен съдия.

„При това представителство в парламента обаче е непосилна задачата. Този кодекс вече не става за нищо. Голяма част от измененията са чисто конюнктурни. Сбъркана е философията. Материята трябва да бъде подредена“.

Винаги съм се обявявал против провеждането на избори и референдум едновременно, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 2 Отговор
    Парламентарната република се изпразни от съдържание.
  • 2 Час

    11 0 Отговор
    по - скоро !
  • 3 Да ги правим

    11 1 Отговор
    всяка неделя-най-добре...
  • 4 шофийор на самальот

    4 3 Отговор
    Не през юли,бе чичка! През август. През юли ще вдигат пенсията на баба ми и пак ще кажат,че нямат пари за пенсионерите. А за избори и за депутати-имат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И защо бе

    3 2 Отговор
    Пламенчо, тогава е лято, и трябва да се забранят изборите. А конституцията е толкова нефелна, че допуска уж на парламентарната република да работи без парламент. Абсурд.
  • 7 Пич

    1 4 Отговор
    Тези устойчиво мръднаха ! По това време обикалям от плаж на плаж , и от кръчма на кръчма ! Който иска , да ходи да ги избира !!!
  • 8 Отвратен

    10 5 Отговор
    Борисов задръства политическия живот в България! Затова ходим 5 пъти на избори за 2 години! Заради наглия Борисов, който иска да върне времето назад и пак да яхте българите! Е, няма да стане! Избори до дупка! България ще изхарчи още десетки милиони, докато този наглец и шатажор Борисов се оттегли! И има наглостта да шантажира другите партии да го подкрепят, вика: Без подкрепа за него - няма да има бюджет!!! Борисов прави заложник целия Български народ заложник на болните си амбиции за власт!!!

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Възмутен

    9 5 Отговор
    На Боко хората в ЦИК, РИК и ЧИК-ЧИРИК прецакаха ПП и дадоха изборната победа на ГЕРБерите, въпреки явните подправени и манипулирани протоколи.
  • 10 и да се състои козяшко правителство

    6 2 Отговор
    пак е най-добре юли на избори
  • 11 Започва същият театър!

    6 2 Отговор
    Няма смисъл от нови избори, пак същото ще се получи. Президента да забрани партиите и да има само сини и червени, както при футбола. Краварските подлоги да са сините, а който е истински българин и държи да сме с Русия да е към червените. Тогава ще видим кой кого.

    Коментиран от #22

  • 12 Олегов Иванов Петров

    4 2 Отговор
    Няма да се притеснявате. На следващите избори през юли Боко и турците ще имат минимум 130 човека, правят си правителство и си действат. Пепарите ще са вътре с 20 човека.
  • 13 Ние избирателите🇧🇬

    3 2 Отговор
    "Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да са през юли."

    Не си познал!
    Ако не се състави редовно правителство ще си гласувате без нас българските избиратели!
    Ние гласувахме не да си гледате тяснопартйните и лични интереси,а да се състави редовно правителство!
  • 14 Е нали го изчегъртаха?!

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Отвратен":

    После чалгарите прецакАха държавата.
  • 15 Българските избиратели

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Отвратен":

    Е,много ви е страх от бате ви Бойко!
    Колкото и да не ви се иска за сега той е най-малката зло,т.е. по-добър е от всички вас!
    Запомнете го!
  • 16 Факт е

    3 0 Отговор
    Кризата в Бг започна през 1984 със смяната на имената на турците, бяха бебета и днес са зрели хора, не юли, а може да почакат още 10 г и тогава без пенсии ще са много от родените през 1984.това ви е целта, мили крадливи птици ненаситни на пари и власт
  • 17 Град Симитли

    2 0 Отговор
    "... оставаме в неведение кое го кара да бърза сега". Това обясни пред БНР Пламен Киров, бивш конституционен съдия... "
    .... Той да не е айлякчия, като тия от КС?!
    Тиъ 240 образа кога ще бачкат?
  • 18 нннн

    4 0 Отговор
    Ако не научим разните ИК-ове да броят и събират, никакъв избирателен кодекс няма да помогне.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Именно

    1 0 Отговор
    стига бавене!
    2 години минаха в бавене!
  • 22 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Започва същият театър!":

    Най добре като едно време.Стражари и апаши.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 реалист

    1 0 Отговор
    Това ни е играта - избори до края на войната, дай Боже да няма правителство и парламент за да избегнем прякото участие във военния конфликт който предстои да се задълбочи. Няма как по друг начин да се заобиколят подписаните договори и споразумения. Между другото догодина по това време Москва ще бъде разрушена както и цяла Европа.
  • 25 пенко

    1 0 Отговор
    КАК МОЖЕ ТАКЪВ ТЪ ПО УМНИК ДА ИЗГЛЕЖДА ПРИЛИЧНО ????? ПРЕЗ ЮЛИ СЪМ НА МОРЕ -ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ !!!!!!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове