Last news in Fakti

11 Април, 2023 13:21 880 9

Политолог: Избирателят е създал клада за всеки, докоснал се до властта. Успява да накаже политиците

  • мария матеева-казакова-
  • избирател-
  • политици

С изборните резултати той успява да постигне търсен ефект - блокаж на олигархичното управление, смята Мария Матеева-Казакова

Политолог: Избирателят е създал клада за всеки, докоснал се до властта. Успява да накаже политиците - 1
Снимка: Фейсбук

Българският избирател слага спирачка на политиците и постига ситуационна победа в съществуващата война между елити и народ. Той стопира механизмите, по които олигархичната структура е успявала до момента да управлява страната и го прави по един много интересен и интелигентен начин, макар неработещ в дългосрочна перспектива и с много минуси.

Това мнение изрази пред БНР журналистът и политолог Мария Матеева-Казакова, консултант по стратегическо планиране на политиките на ЕС в Центъра за стратегии и оценки в Лондон. Тя има докторска дисертация на тема "Популизмите в България", защитена във Франция.

"Наблюдаваме процеси, които са и нормални, и тревожни. България не е изключение. Сходни тревожни тенденции се наблюдават и в други държави – Швеция, Финландия, Италия и то в пълен синхрон с нас. Наблюдаваме пети поред избори, като резултат от които страната не успява да излъчи работещо мнозинство. Българският избирател успява да постигне един ефект, който всъщност търси – блокаж на политическата система, на едно олигархично управление, което той, реално погледнато, умело успява да възпре, използвайки апарата на представителната демокрация. По този начин се чува автентичният глас на народа и той успява да постигне ефект, който е нож с две остриета. Той възпира елитите, но по същество отнема собствения си суверенитет. Омразата към политиците стига до степен да възпре неговия собствен механизъм за представителство чрез парламента", каза в предаването "Хоризонт до обед" Мария Матеева-Казакова.

Погледнато в дългосрочен план, в последните 20 години избирателят наистина успява да възпре и накаже политиците, смята тя.

"На символно ниво той е създал една клада за всеки, докоснал се до властта. Появяват се нови политически играчи, нови партии, които получават кратък достъп до властта, след което биват изхвърлени. Но какви са опциите след това? Мечтае се за нещо като пряка демокрация, прокрадват се идеи за промяна на режима, за засилване на функциите на президента, и двете опции още по-опасни."

Пряката демокрация се имитира с този скъп и много интересен цикъл от постоянно гласуване в последните две години, а засилването на президентските функции също носи много рискове, отбеляза Казакова.

При нас има "партии-комети, които се появяват и изчезват и обществото изпитва удоволствие да създава и убива, за да се чувства по някакъв начин контролиращо собствения си живот", смята политологът.

"Възраждане" зае един вакуум, останал от партии като "Атака" и НФСБ. Те прогресират в последните три вота, резултатът им нараства, но имат и своите естествени лимити. Има ефект на снежната топка. Те в момента получават по-значим достъп до публичност, което подобрява техния резултат, в голяма степен поради факта, че не се докосват до власт, за разлика от ИТН, да кажем. Позволява им да останат антисистемни. Сериозен ръст на вота за "Възраждане" със заплашителни размери не смятам, че би могъл да бъде очакван. Те биха могли да се превърнат дори във втора политическа сила поради нестабилността на останалите политически формации. Партия като ПП би могла да изчезне толкова лесно, колкото и се появи. А партия като "Възраждане" има малко по-класическо съдържание от гледна точка на отправяните послания – пакет от националистически, социални, геополитически послания, които са класически за България", подчерта Казакова.

Според нея новият парламент не изглежда със сериозен потенциал, освен ако не се създадат безпринципни коалиции.

Чрез местните избори партиите успяват да добият по-директен достъп до европейско финансиране, защото има предвидимост на мандатите, посочи още Мария Матеева-Казакова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бягай бе

    1 3 Отговор
    Кокона?!На -вот-а?!,Не-вот 60% !! На другия рунд ,ще го наточим на 70% тоя Вот!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 SDEЧЕВ

    2 0 Отговор
    НАРОДА ЯДЕ КОЛЦИ ,ДЕПУТАТИТЕ ДОМАТИ. ГОЛЕМ ТАРИКАТ НАРОДА БРЕ ,ГОЛЕМ. ДЕВПУТАТСКА ЗАПЛАТА -8000. НЕДЕЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ- ГОЛЕМИ МОЗЪЦИ ГОЛЕМИ ПОЛИТОЛОЗИ ОСОБЕННО ХЕНДИТО ОТ СНИМКАТА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 8788

    2 1 Отговор
    Госпожата е напълно права. Няма никаква драма в това да не може да се състави редовен кабинет. В Конституцията няма подобно ограничение, нито срок. Всичко е законно. Това ще продължи толкова дълго, колкото е нужно.
    Едно редовно правителство може да направи много повече бели от Служебното.
    Едва ли и Радев е разчитал на подобна ситуация, но ако тя е факт, то защо да не се възползва от нея?
  • 6 Кой разбрал, разбрал!

    1 1 Отговор
    Ако такова ще продължава да бъде "наказанието" на политиците ще взема да се кандидатирам. "Наказанието" не
    и колкото посамо на политиците, а изобщо като понятие има ефект когато е навременно. Колкото по скоро след събитието, толкова по добро и трайно въздействие. Отлагането във времето е единствено в полза на извършителя на несправедливи действия. Затова у наси и правосъдието е неефективно. Реакцията срещу политиците трябва да е още по време на мандата и в момента когато още планират грешната стъпка, а не когато вече са я направили. Още по малко на следващите избори. Това им дава достатъчно време да заметат проблемите под килима, а по наивните да ги забравят. Информиране на обществото за плановете на политиците обаче е основна функция и задача на медиите. Населението няма време да следи всяко действие политици, а е заето с изкарване на пехраната на всички, включително политици и медии. Нашите обаче ни занимават с всичко друго, но точно това винаги премълчават. Когато нещата не се случват в този ред напрежението постепенно ескалира и в един момент става неуправляема. Само факта, че след толкова избори не може да се състави правителство говори, че у нас нещата са в напреднал стадий и нищо от изброеното не е на мястото си, но дано не стигнем до края!

    Коментиран от #7

  • 7 8788

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Прави си, но само донякъде. "Политическата класа" не спи, наблюдава внимателно и има механизми да отлага, да манипулира и разсейва обществения интерес.
    А че това няма да продължи вечно е ясно.

    Коментиран от #8

  • 8 Кой разбрал, разбрал!

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "8788":

    Точно в това е проблема, че обществото, което всъщност реално е суверена или държавата (на кой както му хаесва) е единствения двигател на прогреса и ако то по различни причини отлага и не предприема навреме необходимите действия, след време ще се наложи да действа като "на пожар". Всички останали, партии, бизнесмени, олигарси, мафиоти следват само и единствено интересите си, но само доколкото обществото с бездействието си им позволява.
  • 9 друго мнение

    0 0 Отговор
    Олигархичното управление се опитва да стопира промените с блокаж.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове