18 Април, 2023 04:32 7 477 34

На 18 април 1840 г.: Българите плащат десятък на султана

  • османска империя-
  • българи-
  • данък-
  • десятък

Данъчна реформа в Османската империя

На 18 април 1840 г.: Българите плащат десятък на султана - 1
Снимка: БГНЕС

На 18 април 1840 г. българите започват да плащат десятък на султана. За това трябва да се замислят последните няколко български правителства, които на път и под път подчертават, че днешните българи плащат един от най-ниските подоходни данъци – 10%.

През 1840 правителството на султана – Високата порта решава да проведе данъчна реформа. Целта е да се попълни хазната, за да се посрещнат харчовете на раздутата администрация. Стъпката е бюрократично ефективна – унификация на десятъка. Това поставя началото на повсеместно описване на имуществото и доходите на българското население като част от всички народности в Османската империя.

Трябва да се отбележи, че десятъкът е един от основните български данъци, плащан от Средновековието до началото на XX век.

Според него селяните са облагани с една десета част от земеделските продукти и дребния домашен добитък. Той е натурален данък, но в отделни моменти от развитието на българската държава е събиран и в пари.

След падането на България под османска власт десятъкът се запазва, наречен е юшур и обхваща всички земеделски произведения. След Освобождението десятъкът продължава да бъде събиран и е утвърден като важен приходоизточник със Закон за десятъка от 1880 г.

Но да се върнем към данъчната реформа на Османската реформа. Тя непосредствено ще подкрепи борбата на българите за собствена екзархия и църковна независимост от Вселенската патриаршия.

Създаването на Българската Екзархия е резултат от дългогодишната борба за извоюване на църковна независимост. Това става факт след като султан Абдул Азис на 28 февруари 1870 г. издава указ за Екзархията.

До освобождението на България, съгласно чл.10 на фермана, в Екзархията се включени всички области, в които християнското население е пожелало да премине в нейната духовна власт. Така Османската империя официално признава пред света българската нация и определя нейните етнически граници. Българската нация е международно правно призната.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 рдеалист

    16 54 Отговор
    Напротив, по качество на живот, сме на 40 място в света, пред Турция, Сърбия и Македония!

    Коментиран от #19

  • 3 Сега

    53 13 Отговор
    Българите плащат десятък на ЕС !

    Коментиран от #17

  • 4 европакапут

    98 14 Отговор
    На султана сме плащали 10%данък.А сега на Високата Порта в Брюксел плащаме данък 50%!Коментар?Излишен!
  • 5 Наивник на средна възраст

    62 3 Отговор
    За всичко си е виновен сам той - човекът.Съвременното общество е робовладелческо,като само формата на робство се е изменила.Сега тя е икономическа - бачкаш за да имаш това или онова на цена доста повисока от себестойността.Робът сам се грижи за подслона си и прехраната си.Един от критериите за стандарт е свободното време.Основната част от населението няма нито такова нито средства за нешо подобно.Така феодалното робство се е самоосъвършенствувало до наши дни - с украшения като демокрация,равенство и т.н. лозунги Основният закон,който действа е закона на златото,не на справедливостта.Старите римски методи - "Разделяй и владей" и "Хляб и зрелища" са фундаментите,чрез които той действува...Някак невъзприети остават думите на Ганди - "Моралът е в основата на всичко,а неговата същност е истината". Истината,която няма да намериш нито в действията на управляващите,нито в институциите призвани да я налагат. Отново за олигархията сега,както и през вековете "Най омразен е оня,който казва истината." - Платон. Заветите на Левски,Ботев и много други достойни българи сега са само думи,пред които роболепно се прекланят тези,които най-много не ги спазват.Но ...ти си си виновен българино,наивен,милозлив та чак на страхлив избива.Ти така и не разбра един от основните изводи,произтичащ от цялата ти история - подарена свобода няма! Та десятък по османско,сега 70-ятък по демократично му.....Блажени били вярващите(наивници) и тяхно е царството,ма небесното не и земното...То е

    Коментиран от #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 не сме зле

    12 42 Отговор
    В таз годишната класация за "качество на живота", даже сме на 34то място, като изпреварваме, даже Унгария!

    Коментиран от #15, #23

  • 8 Станчев

    48 3 Отговор
    Сега обществото иска безплатно образование, медицинско обслужване, помощи за инвалиди, деца, култура, и какво ли още не да получава от държавата! А тя държавата как ги осигурява?! Кой да нахрани администрацията и всичките сладки службички?!
  • 9 Лост

    35 1 Отговор
    Ако имаш 10 овце ти вземат едната.Ако си работен и имаш 100 ти остават 90.Стимул за работа.
  • 10 Питам:

    52 0 Отговор
    След като по официална статистика всяка година работим само за данъците си до към 20 май може да изчислите какъв процент данъци преки, косвени и акцизи плащаме?

    Коментиран от #12, #16, #18

  • 11 гост

    25 37 Отговор
    Нали сме били роби, какъв данък под турско робство. Ако сме били роби едва ли сме получавали повече от купичка храна. Сега,роби ли сме били,без никакви права, имущество или не сме били роби. Защото аз също плащам днес данъци,за разлика от тоталитарна България,сега имаме възможност да живеем и работим където пожелаем по света

    Коментиран от #25, #28, #30

  • 12 Прокурор

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питам:":

    Около 40 % без задължителните застраховки!
  • 13 дядото

    36 3 Отговор
    днешните управници е добре да знаят,че султанската власт е освобождавала от десятъка най-бедните слоеве от населението,вдовици,многодетни семейства,почти като в днешно време

    Коментиран от #14

  • 14 Евгени от Алфапласт

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "дядото":

    Да, бе, и аз не знам що мойта вдовица не я освобождават. Една келява печатница на герберите върти, не като да е нещо голямо.
  • 15 Туйн Пийкс

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "не сме зле":

    Това се отнася за една сравнително малка прослойка,около 10% от населението,дори позицията им е занижена,във първата десятка са,другите "духат супата",едни повече,други по-малко...
  • 16 Фърфорий

    31 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питам:":

    62 % заедно с ДДС . Всеки месец на заплата. Ха сега си сметни и данък сгради и една колица. Данъчната година преключва реално някъде към октомври. Два месеца за дрехи ,храна и семейството. За това и хора без кредити почти няма , а банките и подобните им са със свръх печалби. Живот на заем.
  • 17 Реалист

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сега":

    Сега е повече, много повече. Само преките данъци са ти към 30 % от заработеното. Косвените данъци и задължителни разходи, без които не може - още толкова. Ако доживееш пенсия, получаваш трохи след 40 години плащане всеки месец!
  • 18 БОЗА

    27 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питам:":

    С около 25% се облагат парите от заплата преди да ги получите...после още 20% ДДС на всеки похарчен лев...приятен бонус данъци по имот,автомобил...грубо да кажем 50% всичко...въпросът е,КАКВО ПОЛУЧАВАТ ХОРАТА НАСРЕЩА...едно голямо НИЩО...данъци,акцизи и "Далавера комерс" от страна на държавата...десятъка по турско умножен по 5...но по медиите ще ви "обяснят",как не е така и вие не разбирате... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #34

  • 19 хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "рдеалист":

    Голям реалист си няма що

    Коментиран от #21

  • 20 ПП-празна торба

    21 4 Отговор
    А сега плащат петдесятък но живеят в "демократично" обещство. ХАХАХА!

    Коментиран от #22

  • 21 кьорав ли си

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "хахаха":

    Искал е да напише идеалист.

    Коментиран от #24

  • 22 вие си знаете

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "ПП-празна торба":

    Мутрите вън!
  • 23 гост

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "не сме зле":

    За малко да познаеш надявам се знаеш как се прави тази статистика Аз ям зеле Ти ядеш свинско средно ядеме свинско със зеле стига глупости Унгария ще е я минем само в мечтите ни по качество на живот хахахха
  • 24 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "кьорав ли си":

    Ами да го е написал както трябва няма да гадая хахахахаха
  • 25 злобар

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Уважаеми господине !...
    Трите въпроса, които си задаваш са искрата за истината , която чака за да изригне с целия си блясък вече почти 150 години в подсъзнанието на всеки Българин !...
  • 26 Нещо се обърках

    8 2 Отговор
    Нали било османско присъствие само :)
  • 27 Гай Турий

    13 5 Отговор
    А откакто се пръкна "демокрацията" у нас десятъка на българина стана "40-сятък". Еврейският Съюз пък ни мачка и граби повече от джахудбирниците на султана.
  • 28 Отговор

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Да,били сме.Връзвали са ни с вериги.Освен този данък сме плащали и кръвен.Не е могло да се обличаш по определен начин и цветните дрехи са били абсолютно забранени.На нас се е гледало като на по-долно качество хора.Чак през 1870-та ни признават за отделен народ чрез признанието на Екзархията.Смятай колко стотици години са се пробвали да ни затрият и не са успяли.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Перукан

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Да като мияч на чинии или берач на ягоди избора е твой
  • 31 Кубрат

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наивник на средна възраст":

    Най доброто което съм чел тука.браво,свалям ти шапка.
  • 32 Сони

    1 0 Отговор
    Сега хиляди декара ниви работят,на държавата какво е дал,нищо,е как да се развива тази държава.
  • 33 А ВИНЕТКИ за каруците имало

    1 0 Отговор
    Ли е и гражданска за каруцарите.....ЕКО ТАКСА ЗА КОНСКИТЕ ФАШКИИ ИМАЛО ЛИ Е И КАК 500 ГОДИНИ СА ЗАМЪРСЯВАЛИ БЪДЕЩИЯ ЕС.....
  • 34 С. НИЩО ЛИ СА КУПЕНИ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БОЗА":

    ПОРШЕТАТА АУДИТА КЮ 7 ЦИ ФЕРАРИТАТА ЛАМБОТАТА ПЪК ЗА БЕЕН ВЕНЦАТА ДА НЕ ГОВОРИМ ДЕТ СА ЗАДРЪСТИЛИ РОДИНАТА НИ. ЩОМ ИМА ВЪЛНА ТРЯА ДА СА СТРИЖЕ........ СТАРОБЪЛГАРСКА СКАЗКА.....
    ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове