Last news in Fakti

14 Април, 2023 06:33 1 632 37

Евелина Славкова: Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съберат, това би създало по-голяма устойчивост на един кабинет

  • евелина славкова-
  • социолог-
  • тренд-
  • правителство-
  • преговори

Виждаме иновации в парламентарния живот, заяви социологът

Евелина Славкова:  Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съберат, това би създало по-голяма устойчивост на един кабинет - 1
Снимка: БНР

Ситуацията в политика е патова, каквато наблюдавахме в 48-ото Народно събрание, и не е изненада това, което наблюдаваме с избора на председател. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ социологът Евелина Славкова от "Тренд“.

Според нея се наблюдават и някои нови тенденции като едноминутни заседания и съвместни пресконференции на двете най-големи парламентарни формации, въпреки че продължават да са в конфликт помежду си.

"Посланията, които излъчват и в рамките на 49-ото НС, и в рамките на подобно на 48-ото НС, към обществото не са тези, които хората искат да чуят. Хората са твърде уморени и го показват социологическите данни. Хората имат очаквания нещо да се случи. Политиците непрекъснато обясняват колко много важни законопроекти, колко много важни неща трябва да се случат и в един момент тези, които не следят детайлно политическите интриги, не могат да разберат защо сме свидетели на цялата тази ситуация“, коментира социологът и допълни, че не се вижда светлина за намиране на някаква конфигурация. По думите ѝ все още стои въпросът дали няма да отидем на шести избори в рамките на две години.

Тя напомни, че последните три избора не са променили съществено политическата ситуация. "На следващи избори за 50-ото Народно събрание ще видим почти сходни политически конфигурации. Може вторият да стане първи или първият да запази мястото си. Детайли, които няма да спомогнат толкова, че да бъде решен големият въпрос – как да се разберат партиите така, че да има правителство“, анализира Славкова и посочи, че с честото ходене на избори не могат да се решават вжни законодателни въпроси в България. "Не може до безкрай да ходим на избори, за да може една или друга политическа сила да бъде доволна от резултатите“, категорична е тя.

На въпрос за групите, които ГЕРБ и ПП-ДБ ще излъчат, Славкова каза, че подкрепа за определени законопроекти вече беше декларирана и от двете страни. "Това не означава, че по един или друг начин ще има правителство, а това е големият въпрос“, уточни социологът и посочи, че отблокирането на работата на Народното събрание докато се реши въпросът с правителството не е маловажен въпрос.

"Повече от ясно е, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съберат, това би създало по-голяма устойчивост на един кабинет и би предопределил по-дълъг живот. Това обаче не означава, че такава коалиция ще бъде лесна, но смятам, че от двете коалиции има достатъчно разумни хора, които могат да я направят работеща“, заяви Славкова. Вариантът обаче е твърдо отричан от ПП-ДБ и видно желан от ГЕРБ.

По думите ѝ категоричността в отказа на "Продължаваме промяната“ да съставят коалиция с ГЕРБ-СДС е да подтикнат вторите да направят коалиция с ДПС с "някаква неофициална подкрепа на БСП и ИТН“.

Според нея, ако от думите на Бойко Борисов след изборите, че ще разговаря с всички е изглеждало, че такъв вариант е възможен, в момента по-скоро вариантът става все по-малък, но и обединение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е по-реалистичен.

"Остава един трети вариант и той е отиване на избори, най-вероятно през юли, евентуално септември, но ми се струва трудно от темповете, които президентът налага“, посочи тя.

По думите ѝ, ако сега "Продължаваме промяната“ влезе в управление с ГЕРБ няма да може да го обясни на избирателите си за местните избори и ще понесат щети и очевидно го осъзнават. Друга хипотеза според нея е, че ако се отиде на още едни избори и ГЕРБ състави правителство с ДПС, то избирателите на ПП-ДБ отново ще държат сметка на лидерите в обединението защо не са предотвратили това и пак ще са губещи – защото връщат ГЕРБ във властта, но през парадния вход влиза ДПС във властта“.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    33 4 Отговор
    да се съберат ! Стига с мозъчните промивки !

    Коментиран от #9

  • 2 гаварит козяк

    43 2 Отговор
    ква е тая поръчковата парцалана вееее?!
  • 3 Спартак

    41 4 Отговор
    Проблемът на България се казва Бойко Методиев Борисов.

    Коментиран от #8

  • 4 Румен

    42 2 Отговор
    Млада си Славкова и проста. Кой се събира с мафията на България. ?
  • 5 плюс минус

    28 1 Отговор
    Може би е време в НС да се влиза мажоритарно?
    Партиите, стари и нови, втръснаха на хората.
    Политоложката е много млада, за да знае някои неща.
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    Никога няма да Стане Това
  • 7 Даа

    25 4 Отговор
    Като се съберат, САЩ официално ще станат първата държава с де правителства - едно у тях и едно у нас.
  • 8 проблемите станаха повече от боко

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Спартак":

    боко се мултиплицира през подмяната
  • 9 Пешо

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма":

    Ако се съберат, ще е предателство към гласоподаваталите им. ПП се пръкнаха от протестите срещу ГЕРБ. герб пък реваха срещу ПП , защото ги арестуваха и чегъртаха.... и гласоподавателите им се консолидираха срещу ПП.... гарвън гаевана око не вади!! Време е за сопите. Бунтът на врабчетата
  • 10 манчо76

    18 2 Отговор
    Всеки който му мине през ум да се "жени" за ГЕРБ трябва да се сети за женската богомолка и какво стана с всички които се опитаха да я.... отзад. За справка... РЗС, АТАКА, НФСБ, ВМРО, АБВ и т.н.
    пп.А извън всичко това Евелина е една прекрасна млада дама.

    Коментиран от #14

  • 11 Тиквун

    14 2 Отговор
    Ако Тиквата, Шиши и другите от хунтата, които откраднаха 110 МИЛИАРДА лв за 12 години, влязат в затвора, тогава със сигурност ще има стабилност в държавата.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Трътката

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тиквун":

    Не само да влязат в кауша, ами и да върнат парите.
  • 14 Панчо76

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "манчо76":

    Ако се абстрахираме от неспирните и глупости, става.
  • 15 Трътката

    21 0 Отговор
    Ще взема да запиша децата да учат социология и политология, явно е сладка и доходоносна професия. Дрънкаш глупости които доста хора преглеждат, но повечето от тях не им обръщат никакво внимание. Така можеш да кажеш и най-големите тъпни, но това не би имало никакво значение за заплатата и благоденствието ти.

    Коментиран от #24

  • 16 хихи®

    5 0 Отговор
    Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съберат НИ очаква всичко от миналата година по ДВЕ
  • 17 Ебелина

    8 0 Отговор
    Как бих ти го фейнал у фунията !

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    2 1 Отговор
    Сладурка!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Олег

    3 2 Отговор
    Евето, красавица, винаги съм я харесвал…
  • 22 Хаха

    4 0 Отговор
    Туй маце и то има мнение. Бейби, отвори историята и ще разбереш, че турците са ни разпорвали имаше да ни има без Русия. А твоите ГЕРБ и ПП искат да ни направят врагове на Русия. САЩ искат да ни колонизират и да сме им роби. От тях добро никой не е видял
  • 23 Ужас

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Веселяка":

    Разбрахме, по емоджитата е ясна диагнозата ти. Поне правилно си гласувал

    Коментиран от #25

  • 24 Даа

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Трътката":

    Много доходна професия се оказа. Има и грантаджийски кинти, и спиш до късно, и не ти дреме какво ще плямпаш след махмурлука от купона снощи, и тн.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 дом

    4 0 Отговор
    Веждата от перманентен маркер отново фъфли някакви глупости
  • 27 овчи мозъци

    4 0 Отговор
    Ясладжиите на Борисов продължават да промиват мозъците на ппдб,за да където има способноста да чака да се оплетат в паяжината на Борисов ,със способността да изчака докато станат жертва .ППДБ престанете да се виждате с този измамник и мародер на държавата и да ви разиграва като мечка по кулоарите на парламента .С вас говори за едно ,,а със други- дпс бсп и итн разпределят порциите във властта .ППДБ толкова ли сте политически инфантилни и дебили ,че се връзвате на доказания бандит и мародер на държавата Срамота и позор на ППДБ.Народа ,ако продължавате диолог с този измамник и хитрец ,да знаете ,че сте загубени на следващите избори .Това е ицелта на мутрата да ви изтощи докото му флезнете в паяжината ме .
  • 28 Врачките продължават да

    2 0 Отговор
    доказват тъпотията си ! Колко пъти трябва да излизат ПП/ДБ и да обявяват, че съюз с крадците и измамниците от ГЕРБ няма и не може да има, избирателите на ПП/ДБ няма да бъдат излъгани ? Всеки ден се натрапва една лъжа за някакво обединение между двете първи партии от които едната е частна шайка от измамници на Тиквата, правителство на "необходимостта" не може да има, това означава да се заложи на "дузпата" съществуването на суверена ! Медии и врачки "един дол дренки" - ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ !
  • 29 Абе цензуристи от

    1 0 Отговор
    ФАКТИ триете свестни коментари, а всеки ден разрешавате на този олигофрен и иdиот "Веселяка" да пубикува една и съща глупост, последните глупаци ли сте или сте същите олигофрени като него ?
  • 30 Пешо

    2 0 Отговор
    Евелинче, млада и много хубава дама си. Радвай се на живота. Сега ти е времето. Остави ги тия политици, нали виждаш докъде докараха работите. До под кривата круша.
  • 31 замълчи

    2 1 Отговор
    Глупава жена, глупави приказки.

    Коментиран от #32

  • 32 Пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "замълчи":

    Никак не е глупава. На всичкото отгоре е много хубава.

    Коментиран от #37

  • 33 Минева

    2 0 Отговор
    Сеирджийката си приготви пуканките
  • 34 Жан-Пиер Мюмюнов

    0 0 Отговор
    И а ако твоето кедето го имаш се събере с едно друго ще стане заварка.
  • 35 😂😂😂😂

    0 0 Отговор
    Тази духалка,от къде се взе на хоризонта???
  • 36 хихи®

    0 0 Отговор
    Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съберат, .... Възраждане - Първа политическа сила!!!!
    Ако не се съберат пак Възраждане - Първа политическа сила!!!!
  • 37 хихи®

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пешо":

    Хубава беше! Ошишка се и погрозня. Снимката е стара...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове