Last news in Fakti

20 Април, 2023 21:11 3 568 45

Питбулът, нахапал стопанина си, не е бил агресивен

  • питбул-
  • агресия

Мъжът имал здравословни проблеми, възможно е да е припаднал, казват приятели на семейството

10-годишният питбул, който нахапа фатално собственика си снощи, никога не е бил агресивен. Редовно си играел и с децата в квартала. Това разказаха за bTV приятели на семейството.

Никола е един от първите, стигнали до къщата след инцидента. Бил на работа с един от братята на нахапания мъж. Към 16 часа получили обаждане.

Звъннаха, че е станало нещо. Кучето нападнало брат му. Всички сме учудени, той е пораснал в тоя двор. Взет е от бебе. Изведнъж някаква агресия”, разказа Никола.

Той каза, че семейството гледа две кучета - питбулът и още едно, взето от улицата. “Кротко куче е. Всички деца ходеха при него. Моите деца ходеха да си играят с него. Не питбулът, другото - грозното е по-опасно. Лае и не дава да минаваш оттам. Кучето даже не е връзвано със синджири”, добави Никола.

Той каза, че никой не е бил в къщата по време на инцидента. Не изключва мъжът да е припаднал. Имал здравословни проблеми отдавна.

“Беше в болница, COVID много тежък кара. Беше много зле. Имаше случаи, в които му ставаше лошо. Един път там при комшиите беше паднал”, подчерта той.

Според експерти е възможно кучето да е реагирало агресивно, ако се е почувствало застрашено.

“Кучетата не нападат хора просто така, нападат, когато пазят територията си. Може ситуацията да е довела до усещането за кучето, че е агресивно нападнало. Загуба на контрол на тялото на стопанина може да е довело до това”, каза зоопсихологът и специалист по обучение на кучета Александър Георгиев.

След инцидента питбулът е взет от "Екоравновесие". Засега не казват дали има следи то да е тормозено.

“Нямаме данни и наблюдения за кучето в момента. Настанено е във ветеринарна клиника “Връбница”, но нямаме данни за поведението”, каза зам.-директорът на ОП „Екоравновесие“ Ирена Петрова.

Каква е съдбата му - ще стане ясно след като приключи делото, уточниха от предприятието.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изумен

    60 2 Отговор
    По света воденето на такова куче без намордник може да ти струва глоба колкото запазен Голф.
  • 2 Питбул

    59 3 Отговор
    Кротка порода.....няма що.

    Коментиран от #13

  • 3 Мърка

    32 0 Отговор
    Като котенце
  • 4 шопендар

    44 2 Отговор
    НА КУЧЕ ВЕРА ДА НЕМАШ/и на жена/.КУЧЕ КОЕТО ЛАЕ -НЕ ХАПЕ,ТИХО КУЧЕ -НАПАДА ТИХО И ВНЕЗАПНО.БОЙНО КУЧЕ- НЕ Е ЗА ДОМАШНА ИГРАЧКА.КАТО ЧЕТА ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ ОТ ПОЗНАТИТЕ НА СОБСТВЕНИКА ЗА ДОБРОТАТА НА КУЧЕТО ,ДА СЕ РАДВАТ ЧЕ НЕ РАЗКЪСАЛО ДЕТЕ.
  • 5 обосновани предположения

    15 2 Отговор
    Не настоявам , но нека разгледат и версия ""при законна самоотбрана """ . . .
  • 6 Град Симитли

    17 9 Отговор
    Кучелдакаджиите са свине!
  • 7 Браво на питбула!

    18 9 Отговор
    Премахват бг дебилите!
  • 8 София потъна в кучешки изпражнения!

    30 4 Отговор
    Разхождат ги , а не им събират фекалийте!
    Фандъкова пак дреме!

    Коментиран от #10, #32, #33

  • 9 Свръхизумен

    25 6 Отговор
    Що за хора сме и що за държава сме? Човекът бил виновен, а кучето не?! В нормалните държави отдавна има правила, които се спазват и няма никакви проблеми. Драконовски мерки са нужни срещу кучкарите и всичко ще си дойде на мястото! А до тогава: Кучкарите - на сапун!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха

    28 1 Отговор
    Ей, ама как един път не чух за някой нахапан до смърт от пинчер или дакел...

    Коментиран от #29

  • 12 Развеселен

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ян Бибиян":

    Ами с какво друго да се мажат, като нямат мАже?!
  • 13 Отряд1

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Питбул":

    Хайде... пак кучето виновно.

    Живея в Германия. Тук подобни породи са или забранени (в различните райони) или за да притежаваш такова куче (вкл. други едри породи - доберман, ротвайлер, немска овчарка и прочие) трябва стопанина да е преминал курс и изпит за контрол на кучето. При най- малката грешка и оплакване - си вземате довиждане с кучето, защото властите ще ви го вземат.

    В България обаче това не може да стане. Няма воля някой да бие камбана в тиквата на българина и да му каже - хайде сега, до тук беше с айляка, сега се хващайте да мислите!

    Българина не обича да мисли, ве!

    Питам, къде са превантивните мерки на общините и държавата с цел да се ограничат подобни инциденти?
    Офх. Кво са занимавам. 80% сте идиоти - думи на един български политик

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Свръхизумен

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Отряд1":

    Много си прав! Но не сме 80% идиоти. Просто все още разрешаваме на идиотите да доминират. Трябват ни още повече мислещи и ангажирани хора като теб, така че, бъди активен! У нас, за съжаление кучкарите са най-големите наглеци и ако държавата не влезе в ролята си, по принуда ще нарастват случаите на саморазправа!
  • 16 мутроландия

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отряд1":

    Българинът мисли, но дебеловратите са окупатори. Недоволните не смеят да гъкнат, а ако го направят, разни наприятни татуирани типове почват да им се навират в профилите в социалната мрежа. Да ви звучи познато?
  • 17 Яаааа

    17 3 Отговор
    С една дума да влезе убития! Съд и зверски глоби за кучкарите. А не зоопсихолози… !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай иван

    10 0 Отговор
    Не съм чул , един министър,депутат..да е нахапан, само хора,що ли?
  • 23 ЕКО РАВНОВЕСИЕ ЩЕ СЕ САМОСЕЗИРА ЛИ

    5 2 Отговор
    ЗА ЕДНА ТРЕТА ПОЛИТИЧЕСКА. сила..🤔
  • 24 както винаги в приют за кучета

    8 0 Отговор
    кучкарска система:
    Каква е съдбата му - ще стане ясно след като приключи делото
  • 25 Гъбарко

    16 1 Отговор
    Възможно е стопанина на кучето да му е пипал храната по време на хранене или го е малтретирал преди това. По принцип обаче, кучетата от тази и подобни породи са непредсказуми с изключение на бултериерите. Непредсказуем нрав имат и кавказките овчарки.Трябва да се внимава. В конкретния случай, след като е убило стопанина си, това куче става особено опасно.

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Констатираща

    5 9 Отговор
    Така е - животните си имат особености на поведението и при дадени обстоятелства, реагират неочаквано. Когато някой падне, кучетата го нападат, когато ги уплаши или им се скара, дори на стопанина им да повиши тон, може да го нападнат. Това не означава, че са лоши и опасни. Всеки вид животни си има особености, затова трябва преди да се вземе куче, да се минава на инструктаж и това да се вписва в паспорта му, за да може после да се търси отговорност от стопанина, ако прави нарушения.

    Коментиран от #34, #37

  • 28 Кучкар

    13 3 Отговор
    Продавам 10 годишен дружелюбен питбул. Яде всичко. Много обича деца.
  • 29 Констатираща

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Дребните породи са по-често агресивни, защото са страхливи и не се поддават на обучение, но инцидентите с тях не са толкова сериозни, поради размера им, а иначе много лошо хапят. Съседите ни имат такова куче Чихуахуа като го пуснат свободно на двора, нито котка, нито човек може да мине, даже и стопаните си хапе.
  • 30 Момчил

    15 0 Отговор
    Да бъде забранен вносът тези кучета ,а наличните да бъдат винаги с намордник. Да се направи списък в МВР на всички собственици на тази порода кучета -убийци ( доказала се е като такава).
  • 31 Милен

    4 11 Отговор
    Интересно досега не съм чул за кастриран или приспан човек затова, че кара в града със 100км, не спира на пешеходна пътека или отнема предимство на другите или прави опасни маневри, а тези животни са в пъти по-опасни и от "най-агресивните" породи кучета 🤔

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай тошо

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "София потъна в кучешки изпражнения!":

    Ти събираш ли си фасовете от улицата ?
  • 34 патето Яки

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Констатираща":

    като те захапе чуждо или улично псе защото си паднала трябва да му се извиниш на кучето
  • 35 Менгелефаучи

    7 3 Отговор
    От ковид е починал човека, затова се имунизирайте с ваксините, които Урсула ви купи с вашите пари и няма да ви хапят кучетата!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 золде швайн

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Констатираща":

    В целия цивилизован свят е така; Стопанина е виновен винаги дори кучето да лае хората по улицата без друго да прави. А ако ухапе някой, нестига че те глобяват и отиваш в затвора но и ти отнемат кучето. Запознат съм как е навън. В Холандия сега Нидерландия изискванията са много строги дори и за дребни породи. Караш курс и получаваш сертификат и то само за определени породи. И после ти правят проучване дали имаш възможност да гледаш любимеца си. Никой няма да те остави както е тук взел си го от улицата или някой които има и продава кучета и после го регистрираш и си готов. Там процедурата е по сложна и по дълга. Ще те скъсат от проверки как го гледаш и дали се отнасяш добре с него. Ние тук сме още в Ориента само философстваме и нищо друго. И това не е от скоро, а още през турското робство. Само герои на маса, а ако нещо трябва да се направи не ни закачай не е за нас.

    Коментиран от #42

  • 38 нещата от живота

    7 1 Отговор
    Когато видя , чуя някой да казва за своето куче , то бе толкова кротко и добро, някой го е провокирал . Играеше си с децата . Разбирам , че срещу мен седи човек , който не познава същността на този животински вид. Мога да разказвам много такива случаи , на рязко отключена агресия , и после" Олеле Майко" . За всичко си има обяснение , но последен" го разбира" заслепеният от любов, любител на кучета , и заслепеният от любов , към един друг животински вид . И аз обичам и отглеждам кучета . Баща ми . Дядо ми . И никога не забравям техните уроци , защото са писани с кръв. Моят тъст , и тъща , имаха куче на вилата . От 8 години им разправям тяхното куче което много обичаха "Барон" е опасно . И аз не бих пуснал там децата си си . Те ми се обидиха . Години минаваха децата ми си играеха на вилата , и с кучето там само когато и аз бях там. Един ден тъщата отишла сама да го нахрани . И "Барончо" който много обичаха , Едра и силна порода (Улична Превъзходна) се хвърлил отгоре да я дави . По двора имаше кръв , по улицата дето е бягала , в колата . Я Я СЪМ ГО РАНИЛА (хранила ) от малък. Ревеше бабата в болницата . А дядото гузно прати хора да го евтаназират , и после един месец плака .

    Коментиран от #41

  • 39 някой

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гъбарко":

    Една лека поправка . Питбул не може да бъде малтретиран . Това не е обикновена порода . Питбула е невъзприемчив към болка и страх . Ако изриташ някоя друга порода куче , то ще изквичи , и подплаши. Питбула ще те гледа тъпо и неразбиращо , все едно си ритнал шкаф. В интерес на истината питбул , рядко скача да хапе човек , но когато тръгне да го прави , той го прави твърдо , упорито , и праволинейно , до край . Без да се отказва по средата . Колкото и да получава удари по тялото , той няма да пусне захапката - безчувствен е . Само с подходящи железа , като лост могат да му се отворят челюстите . Така е селектиран за кучешки боеве . От там е неговата лоша слава. Твърди се , че след определен период мозъка му , и черепната кутия нарастват несъразмерно , което предизвиква главоболие , и отключва агресия . И някой собственик на питбул , го намират поумрял. За това са забранени в много държави , или се следи колко годишен е питбула , поради гореизложеният му проблем.
  • 40 12345

    3 1 Отговор
    Котката на една позната се опита да ми изяде ръката докато и бях на гости. Животните са непредвидими.
  • 41 Констатираща

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "нещата от живота":

    Две кучета съм гледала - немска овчарка и улична превъзходна. Немската беше с характер, посягаше да ме хапе при манипулации, на пияни, също, но на децата нищо не правеше, както и да я дърпат. Умирах от страх и все ги предупреждавах да не й поъпат ушите и опашката, а те бе разбират, но тя търпеше всички деца, а другото беше много добро и никога никого не е хапало, даже с котките играеше и ги обичаше. Има такива кучета, които нападат стопаните си дири, но може би са нещо уплашени и объркани. Вашето може би, защото е било на вилата и е било само, нещо го е стресирало и се е объркало или е било прегладняло. Такива неща често се случват с кучета-пазсчи, които се гледат вързани на двора. Има някаква логика.

    Коментиран от #44

  • 42 Констатираща

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "золде швайн":

    Така трябва да бъде, както и при осиновяването на дете или вземането му в приемно семейство. Тука не сме още дорасли и манталитетът ни е друг. Ние се сърдим когато на животните се оказва повече внимание, а трябва, защото те са като децата, че и повече, защото не са от нашия вид и не могат да говорят. Децата също могат да бъдат опасни, а и потенциално като пораснат, когато не се възпитават добре.
  • 43 Констатираща

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Милен":

    Така е, както и с малко дете, което може да причини пожар в къщи, ако не се наблюдава или да убие някого, ако хвърли нещо през терасата или замери някой, но тогава са отговорни родителите или хората, които го гледат, а не да се наказва или убива детето. Така трябва да бъде и с животните, защото те също не разбират и ние трябва да вземаме предпазни мерки, а не да решаваме на принципа "Има животно - има проблем, няма животно - няма проблем". Това е много първично.
  • 44 Ако разбираш нещо де

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Констатираща":

    Кучето е Животно!
    Кучето се ръководи от Инстинкти, а човека от Разум!
  • 45 ИВАН

    1 0 Отговор
    ДОБРЕ ГО Е НАХАПАЛ ТОЯ БЕЗ МОЗЪЧНИК!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове