Last news in Fakti

23 Април, 2023 07:59 979 12

До 5 май трябва да приключи първото косене на зелените площи в междублоковите пространства в София

  • софия-
  • косене-
  • междублокови пространства

Към момента 16 от всички 24 района на столицата са стартирали дейности по косенето

До 5 май трябва да приключи първото косене на зелените площи в междублоковите пространства в София - 1
Снимка: БНР

До 5 май районните кметове трябва да извършат първото косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобщи зам. кметът по екология в София Десислава Билева, предаде БНР.

"Извършва се косене във всички основни градски градини и паркове на София. Окосени са централните градини, представителните площи в парковете Южен парк, "Борисова градина", НДК, "Княжеска градина", парк "Възраждане", парк „Военна академия“.

С мое разпореждане съм възложила районните кметове да стартират дейностите по косене на зелени площи в междублоковите пространства." Това каза заместник-кметът на София по екология Десислава Билева при проверка на дейностите по косене в парк „Заимов“.

"До 5 май всички райони трябва да извършат първо косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобразно необходимостта.

Към момента 16 от всички 24 района на София са стартирали дейности по косене. Контролът ще бъде много стриктен и ако някой район не извърши косенето, средствата му ще бъдат спрени", посочи също Билева.

Вече започна косене на тревните площи в междублоковите пространства на райони като "Слатина", "Искър", "Студентски", "Триадица", "Изгрев", "Люлин", "Нови Искър", "Кремиковци", "Възраждане" и др.

"На територията на паркове и градски градини косенето се контролира от дирекция „Зелена система“ на Столична община. В кварталите за междублоковите пространства отговарят районните кметове.

Коситбите се възлагат съобразно нуждите и се изпълняват в зависимост от метеорологичните условия. Средно се правят по две коситби на зелени площи, а в някои централни паркове и повече. Годишно в парка „Заимов“ се извършват 17 окосявания.

Изпълняват се и обработки на зелените площи срещу ларви на комари, кърлежи, бълхи, съгласно даденото предписание от Столична Регионална здравна инспекция (СРЗИ) и под техен контрол" – съобщи също заместник-кметът на София по екология.

През месеците март и април са извършени ларвицидни обработки срещу комари и срещу кърлежи. На територията на Столична община са обработени всички паркове, градини, зелени площи.

"Предстоят и дейностите по дератизация срещу гризачи, които ще се изпълняват съобразно графици при благоприятни климатични условия" – каза директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев.

Всички обработки се провеждат под специализирания контрол на СРЗИ.

Столичната община създава „зелени острови“ в партньорство с университетите в града.

Нова инициатива за създаване на „зелени острови“ на територията на университетите в града стартира Столична община като част от зелените политики на кмета на града Йорданка Фандъкова. Първият „зелен остров“, в който са поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци – хранителни отпадъци и зелени отпадъци компостери, както и повдигнати лехи със засадени билки, цветя и ягоди – е създаден в двора на Химикотехнологичния и металургичен университет.

"С тази инициатива заедно и със студентите, които искаме да включим и вярваме, че имат лична ангажираност към околната среда, се стремим да направим града си по-чист и зелен" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ) – проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова и студентската общност от Университета в присъствието на зам.-ректора Георги Конфев и зам.-кмета по екология Десислава Билева дадоха началото на инициатива за създаване на първия „Зелен остров“ в Университет. В инициативата участва и Симеон Колев – Симо, радиоводещ и общински съветник.

"Най-важната задача, която съм дала на екипа на заместник-кмета по екология, е надграждане и разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци. След като изградихме система за управление на отпадъците на Столична община, част от която е Инсталацията за третиране за био- и зелени отпадъци в „Хан Богров“, произвеждаме електричество и компост. През 2022 г. от 14 000 тона зелени отпадъци е произведен около 10 000 тона компост, а от 7 500 тона хранителни отпадъци са произведени около 2000 мегават часа (MWh) електрическа енергия" – каза кметът Фандъкова.

Общо 170 тона компост са раздадени досега на домакинства, които са платили своята такса битови отпадъци.

Кметът Фандъкова посочи също, че "в рамките на реализирания от Столична община пилотен проект в районите "Надежда" и "Овча купел" за зелени острови на месец от 600 домакинства се събират 500 кг хранителни отпадъци, а над 4 тона са те за година. Това е пример за кръгова икономика".

"ХТМУ е първият университет, в който е създаден „зелен остров“ с контейнери за хранителни отпадъци. Това е много важна политика за намаляване на количествата на отпадъците и повторно им използване като част от кръговата икономика на града, – допълни столичният кмет. – Инициативата е част от проекта на Столична община „Заедно за чиста и зелена София“, с която целим повишаване на ангажираността на гражданите и особено на младите хора към устойчивите модели за екологично градско развитие.

Като кмет в работата си от първия ден съм се обърнала към най-добрите университети, които са в София" – посочи Йорданка Фандъкова. Тя даде пример за ползотворно сътрудничество с Лесотехническия университет, благодарение на което правилно се избира вида и мястото за засаждане на нови дървета в града. "Внимаваме, когато засаждаме дървета, защото знаем, че има точно определени видове, които трябва да засадим, за да бъдат полезни и да се развиват в градска среда" – уточни също кметът на София. В рамките на инициативата днес кметът Фандъкова и проф. Сеня Терзиева-Желязкова засадиха нови дървета в двора на университета.

Проекти за „зелени острови“ ще бъдат реализирани и в други столични университети като Лесотехническия, УНСС, МГУ и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    3 1 Отговор
    А някой контролира ли косачите ? Как и къде е окосено ? Или минали тук там на по-втдните места и хайде - окосено. Вчера направиха няколко врътки с тримера зад блока ни в "престижния" квртал Иван Вазов, но пред блока където тревата е до коляно са "забравили"....да окосят. По същия начи и миналата година.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Зет

    4 0 Отговор
    Миналата година тъщата почина от ухапване от кърлеж ! Още роня сълзи !

    Коментиран от #6

  • 3 Общински екземпляр

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Подай сигнал в общината в писмена форма в три екземпляра !
  • 4 Лора

    1 1 Отговор
    До 5-ти май трябва да приключа с първото косене на триъгълната ми площ.
  • 5 въпросче

    0 1 Отговор
    А кога ще косят на площта на жълтите павета?
  • 6 С този

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зет":

    хумор май си от онези 80% от изследването ...Европеец си та дрънкаш
  • 7 хаберих

    1 0 Отговор
    Всички в България сме европейци,та само дрънкаме,но....от Европата не ни обръщат внимание хич. Ако бяхме въвели европейските закони и правил,още преди да влезем в ЕС,нямаше да е така. Но нашите политици си знаят тяхното. С Наказателен кодекс сме още от 60-те години на миналия век. Конституцията ни и тя е оттогава. Смятайте!

    Коментиран от #10

  • 8 лоза

    0 1 Отговор
    Киро не носи вратовръзка.
  • 9 Не бе трай!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Ще ги подсетиш тия кърлежи от м.с., да направят и министър на министерството проверяващо косачите, и сто комисии с още милион кърлежи.....
  • 10 Приятелю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    за съжаление имаме поговорка, че Законът е врата в полето, през която само глупаците минават...Проблемите са не в старите закони и старата Конституция, а в СПАЗВАНЕТО ИМ И ПРИЛАГАНЕТО ИМ от овластените, за което получават заплати. Човешкият фактор...
  • 11 излишно вдигане на прах

    1 0 Отговор
    яко бръмчене и харчене на пари вместо бъдат използвани за инфраструктура като счупени плочки и липсващи тротоарни
    пътеки
  • 12 Пенчо

    0 0 Отговор
    Едно безмислено и вредно харчене на пари към цигански фирми фантоми...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове