Last news in Fakti

27 Април, 2023 23:30 1 170 2

Важните новини във ФАКТИ на 27.04.2023 г.

  • имена-
  • осман октай-
  • служебно правителство-
  • цветан симеонов-
  • иван демерджиев-
  • николай василев-
  • емануил йорданов-
  • христо панчугов-
  • пенсионери-
  • бюджет-
  • румен радев-
  • министерство на финансите-
  • борисов-
  • загинала-
  • алкохол-
  • всс-
  • христо грозев-
  • пловдивски панаир-
  • катастрофа-
  • правителство-
  • почивка-
  • бойко борисов-
  • горан благоев

За министър-председател е спряган Николай Денков

Важните новини във ФАКТИ на 27.04.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Неофициално: Ето кои са спряганите имена за министри в проекта за кабинет на ПП-ДБ

NOVA научи част от проектосъстава на кабинет на „Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Осман Октай: Борисов има шанс да направи правителство с неговия мандат, което да е подкрепено от БСП и ДПС

Единственият вариант да се реализира мандат в 49-тото НС е с този на ГЕРБ. Това обясни пред БНР политическият анализатор Осман Октай.

Служебният кабинет се събира утре заради държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе заседание в петък, 28 април, от 10 ч. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ето и дневния ред:

Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на страната за много неща. Основното е за влизането в еврозоната

По-скоро не се разбрахме с тези, които правят проекта на държавен бюджет, защото май единствени ние, социалните партньори, останахме недоволни - синдикатите от едно, работодателите от друго. Всички останали очевидно са доволни, защото не чуваме гласове от страна на консуматорите на бюджета - т.е. институциите, които очакват финансиране от този бюджет - така в студиото на "Още от деня" председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира резултата от днешната среща между социалните партньори.

Демерджиев: Залавяме много повече мигранти. Апелираме НС да ни помогне, като приеме нужните законопроекти

Грамотата, която ни бе връчена беше за спасителите. Ние изпратихме един от най-големите екипи в Турция. Те са впечатлени, че в нито един момент не изоставихме Турция, че изпратихме един от най-големите контингенти, изпратихме и много помощ след земетресенията. Един подобен подход създава добросъседски отношение. Те много се развиха през последните месеци. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.
Имаше изключително желание да се помогне и турският народ е видял това нещо, допълни той.

Николай Василев: Ако в парламента не вземат мерки за ограничаване на разходите, положението няма да е красиво

„Решението на БНБ не е изненада. Когато има висока инфлация, тогава централните банки затягат паричната политика. Увеличават се задължителни резерви на банките в БНБ. Това ще намали свободните пари в банките, а те да намалят количеството на раздаваните кредити. Малко ще се покачват лихвите по кредитите с до 1%, но не веднага“.

Емануил Йорданов за съдебната реформа: Няма как да сме оптимисти. Нито могат, нито искат, няма и да го направят

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и бившият министър на отбраната Николай Свинаров, в момента и двамата юристи, споделиха какви са им очакванията за реформата в съдебната система в ефира на bTV.

Христо Панчугов: На фона на поведението на ГЕРБ и Борисов, ПП-ДБ изглеждат все по-хаотични и несъстоятелни

Ако има възможност за управление в този парламент, тя минава през разговорите, които текат в момента между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това обясни пред БНР политологът Христо Панчугов.
"Разговорите на Борисов с другите партии не са истинска алтернатива. ГЕРБ не биха платили цената да направят коалиция с БСП и ДПС едновременно. Това да доведе до стабилно мнозинство. Как БСП пасва в тази сглобка? Така би се разрушила подкрепата на самите избиратели на ГЕРБ. Това са по-скоро опити за изнудване, а не истински обмислени алтернативи".

Двойно повече пенсионери ще минат над линията на бедност през 2023 г.

Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504 лв.) ще се понижи два пъти благодарение на предвидените действия за повишаване на техните доходи в подготвения от служебното правителство проект на бюджет на държавното обществено осигуряване. Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души.

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналистите след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от пресцентъра на МС.

На него бяха обсъдени проектите на закони за държавния бюджет, Националната здравноосигурителна каса и държавното обществено осигуряване за 2023 г., които не бяха подкрепени от членовете на НСТС.

Трите закона гарантират социално-осигурителните права на хората. В областта на държавното обществено осигуряване се предлага от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се повишат с 12%. Това отразява действащото към момента правило за осъвременяване на пенсиите чрез отчитане на 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от средният осигурителен доход за изминалата година, обясни министър Лазар Лазаров. Увеличението ще доведе до нарастване на средната пенсия с 16,7%, като размерът ѝ се очаква да надхвърли 788 лв.

Министър Лазаров подчерта, че с предвидените мерки в областта на пенсионната система се очаква пенсионният доход да замества почти 71% от нетния доход на човек преди пенсионирането.

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и социалната политика са гарантирани правата на хората, които получават подкрепа от социалната система. „Няма замразяване на социално-осигурителни плащания. Има значителен ръст в разходите на министерството за заплащането на заплатите на личните асистенти, които получават възнаграждение по реда на Закона за личната помощ, каза министър Лазаров.

Той припомни, че от 1 януари 2023 г. има увеличение с 22% на финансовата подкрепа, която близо 670 000 хора с увреждания получават всеки месец, а от 1 юни предстои значително нарастване на социалните помощи заради обвързването на техния размер с линията на бедност.

Корекция на бюджета с 3% дефицит след срещата на депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ -СДС в МФ

Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща за бюджета във финансовото министерство.

Радев: Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали

Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. Нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди откриването на информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“ в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Този начин на работа, който виждаме в момента, обрича на риск и бюджета, и законите по ПВУ, и членството ни в Шенген, заяви държавният глава.

Депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на работна среща във финансовото министерство

Във финансовото министерство започна работна среща с депутати от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщават от БНР.

Любомир Аламанов: Борисов-кандидат за премиер? Няма да се учудя

Няма да се учудя ген. Бойко Борисов да мине на план „Б“ и лично той да бъде премиер. Всичко е възможно в българската политика“. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria комуникационният експерт Любомир Аламанов относно преговорите на първите две коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за съставяне на редовен кабинет.

Жена загина при пожар в жилищен блок в София (ВИДЕО)

Жена загина при пожар в София. Пламъците избухнали в апартамент в жилищен блок в столичния квартал „Надежда“. Това съобщиха от пожарната за NOVA. Починалата е 74-годишната обитателка на жилището. Жената е била в добро здраве, разказаха съседи. По думите им не е била и пушач, което би обяснило избухването на пламъците, съобщи Нова ТВ.

И Тристранката не се разбра за бюджета

Съветът за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета за тази година. И работодателите, и синдикатите изразиха сериозни притеснения за прекомерния дефицит от 6,4 процента, който създава условия за сериозно задлъжняване на страната ни. Ако бъдат направени всички планирани разходи и се съберат така разчетените приходи, ще се наложи допълнително дългово финансиране от 13,7 милиарда лева тази година, припомня БНР.

30-годишна кара по АМ "Тракия" със спукана гума, пукнато предно стъкло и с 1.71 промила в кръвта

30-годишна жена е задържана на магистрала "Тракия" за шофиране под въздействието на алкохол, съобщиха от областната полиция в Сливен, цитирани от БНТ.

И ВСС не прие предложението на Гълъб Донев за бюджет

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува на днешното си заседание проекта за бюджет на съдебната власт за 2023 г., предложен от служебния кабинет. Решението беше взето единодушно.

Искаме от Москва официално становище относно обвиненията срещу Христо Грозев

На посолството на България в Москва е възложено да получи официално становище от руските власти относно задържането на журналиста Христо Грозев. Това каза на брифинг за медиите в Министерството на външните работи (МВнР) служебният министър на външните работи Николай Милков, съобщи БТА.

И в Манхатън няма такива цени на м2: Казусът „Дупката - Панаир“ на Варна и Пловдив струва 60 млн. лв.

Направихме сметка колко струват кметуванията на Здравко Димитров и Иван Портних – кметовете на Пловдив и Варна, само за последния мандат. Това заяви на брифинг в Народното събрание депутат от „БСП за България“ Борислав Гуцанов, цитиран от БНР.

Тежка катастрофа със загинало 16-годишно момче по пътя към ГКПП "Маказа"

Пътнотранспортно произшествие със загинал и тежко ранен е станало в област Кърджали около 18 часа снощи (26 април) на главния път за ГКПП „Маказа“ в землището на село Великденче. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР в Кърджали, цитирани от БТА.

Георги Ганев: Мнозинство няма да видите, но правителство с членове на ПП и ГЕРБ може и да видите

Категоричен съм, че общата ставка по ДДС не бива да се променя. Няма да се вдигат данъци за българските граждани, не виждам причина да се отмятаме от това обещание. Не съм почитател на увеличаване на разходите на държавата", каза депутатът Георги Ганев от ПП-ДБ. И добави: "Мнозинство няма да видите, но правителство с членове на ПП и ГЕРБ може и да видите", съобщи "Фокус".

Не е възможно всички 12 млрд. лева дефицит да бъдат занулени, но това е възможно за повече от половината, убеден е депутатът.

Според него може да слезем до 3% на касова база и под 3 на начислена база дефицит.

Ганев добави, че от предложената от финансовото министерство рамка на бюджета може да се планират по-високи приходи по линия събиране на целия дивидент от държавните предприятия и изтичане на някои преференциални данъчни и акцизни ставки.

Ето с колко по-скъпа ще е почивката на море това лято

Почивката на морето това лято – поне с 30 % по-скъпа! Това показват офертите на курортите у нас и при съседите на прага на сезона. Драстично по-високи са цените на нощувките, сянката и ресторантите. На този фон от бранша отчитат ръст при ранните резервации за почивка, тъй като туристите се притесняват от ново поскъпване на офертите в хода на сезона. В туристическите агенции предварителните резервации са поне с 20% повече в сравнение с периода преди пандемията.

Бойко Борисов към ПП-ДБ: Стига сте шикалкавели, няма да дадем подкрепа

"С този подход да обясняват сутрин по телевизорите, че няма да подкрепят ГЕРБ, а може и с другите, няма да получат подкрепа за плаващо мнозинство. Гюров не е прав - парламент може да има и без тях", това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Горан Благоев: Ако ПП и ДБ „клекнат“, Бойко Борисов ще получи индулгенция

В настоящия парламент доста неща са възможни, уви – като това да се избере председател на ротационен принцип, без да е предвидено в Конституцията или да се сложи за шеф на правната комисия един младеж със странен стаж. Така историкът, журналист и зам.-председател на Републиканци за България Горан Благоев коментира в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“ въпроса възможно ли е да се състави кабинет тип „Димитър Попов“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наивник на средна възраст

    0 0 Отговор
    След поредните особено важни новини от поредния особено важен ден се сещам единствено за Франц Кафка - "Първият признак, че започваш да разбираш живота, е желанието да умреш." Да ме прощава и модераторът чийто намеси ми напомнят японската мъдрост - „Пиронът, който стърчи над останалите, получава удар с чук“ За лека нощ на всички наивници като мене ви напомням,че -" Ако нямаш илюзии, нямаш и разочарования."
  • 2 хммм

    2 1 Отговор
    Голяма драма, но аз не виждам нищо по-добро от това което предлагат от ПП-ДБ. Няма нищо по-нормално от това да го приемем. Условията го изискват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол