Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2023 18:16 3 246 48

Предупреждение: Войната в Украйна ще продължи дълго

  • българия-
  • военен министър-
  • димитър стоянов-
  • украйна-
  • руска агресия

Българската военна помощ вече е предоставена на Киев

Предупреждение: Войната в Украйна ще продължи дълго - 1
Снимка: бТВ

Виждаме две политически сили, които се противопоставят една на друга. На страната обаче ѝ е нужно правителство. Губи се ценно време в излишни спорове. Време е България да има редовно правителство, за да има страната своята перспектива. България няма нужда от постановки, а от реални действия, не бива да се протака повече. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Президентът няма да чака дълго време преди да връчи първия мандат. Може това да стане следващата седмица, подчерта той.

Още новини от Украйна

„Не мога да се оплача от средствата, определени за отбрана. Заложените средства са 1.85 от БВП. Има достатъчно средства за капиталови разходи и за модернизация, надявам се те да не бъдат орязани. Моето желание е те да не се пипат. Така ще има реална възможност да се сключат поне три договора за подобряване на боеспособността на Българската армия. Планираме да модернизираме пехотата. Време е за стартиране на проектите за Сухопътни войски“, обясни военният министър.

Министър Стоянов бе категоричен, че Министерство на отбраната и служебният кабинет никога не са предлагали да се предават нашите изтребители МиГ на която и да е страна. „Никъде не е записано, че други ще охраняват въздушното ни пространство. По-добре с ръждясали руски доспехи, отколкото без доспехи“, подчерта той. Военният министър отчете, че придобиването на нова авиационна техника отнема много време (до 8 години). Правим всичко възможно за изправността на изтребителите ни, с които разполагаме в момента“, увери той.

На въпрос за това дали е нарушавано въздушното ни пространство, Димитър Стоянов заяви, че от 2 август до сега не е регистрирано. „Еър полисинг не може да се изпълнява с ракетно-зенитно комплекси, защото трябва да има визуален контакт с целта“, уточни той.

„Военната помощ за Украйна вече е предоставена. Към момента не виждам какво допълнително може да се предостави. Ние трябва да имаме техника в резерв, освен това се нуждаем от резервни части за нашата руска техника. Цинизъм е да се говори за триъгълните сделки. Грешка беше да се остави страната ни с руско оборудване, а не да се модернизира със западно. Триъгълната сделка на словаците им струва над 700 млн. лева. Спекулира се, че служебният кабинет не е изпълнил решението на НС във връзка с военната помощ за Украйна. Изготвили сме доклад и вече сме го предавали“, обясни военният министър.

„Няма да има заместващи платформи. Ако ние предоставим друга техника, това ще означава, че ние ще се лишим от способности. Предоставили сме това, което е необходимо, както и оборудване, на чието срокът на годност изтича до 3 години“, уточни той.

„Тази война ще продължи дълго. Победа за Украйна ще означава възстановяването на териториалната и цялост, но дали Русия ще е доволна. Никой не може да каже, кога ще свърши тази война. Ясно е, че няма да е скоро. Има реални опасности този конфликт да разрасне към пълномащабна световна война. Има рискове за страната ни, но пряка заплаха – няма“, каза още министърът на отбраната.

Попитан какво ще предаде на наследника си, министър Стоянов заяви: „Приемственост. Надявам се, че ще продължи модернизацията на Българската армия, както и да не се орязват социални придобивки на военнослужещите“.

На въпрос дали би приел да бъде министър и в редовен кабинет, той заяви: „Не бих се обвързал с партийно назначение“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    27 0 Отговор
    Едната не е политическа сила ,а мафиотска задруга !!!!
  • 2 честен ционист

    27 3 Отговор
    Ще продължи толкова дълго, колкото трябва, или поне, докато едно от трите се случи:

    1: ви набоцат всички
    2: ви вземат собствеността и париците
    3: ви пратят в окопите
  • 3 Херо

    37 4 Отговор
    Грешка беше, че оставихме ппГРОБ да управлява толкава дълго време!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Войната в Украйна

    40 7 Отговор
    ще продължи толкова дълго, колкото Путин реши. Другото са алабалистики.
  • 6 Алиса

    44 7 Отговор
    Да до последния, американски джендър. Абе какво неразбрахте, гадни американци махайте се от нашата земя, не ви искаме демокрацията, пропаднала.

    Коментиран от #20, #43

  • 7 Добре ,

    24 0 Отговор
    че беше ти , другарьо , да информираш !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Танцувам казачок от радост и кеф

    9 33 Отговор
    218 хиляди ликвидирани и инвалидизирани орки путяроби , но американец няма убит , а според джуджето воювали САЩ и Русия. 10 месеца буксуват в град колкото Казанлък ХАХА -
    Не е важно кой какво пише, а каква е реалността. Тридневната “специална военна операция” навлезе във втората си година, а Бахмут го превземат вече 10 месеца.

    Коментиран от #15

  • 10 Победата за укрия

    31 7 Отговор
    е само в кухите ви натовски глави!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Соломон

    31 6 Отговор
    В Украйна САЩ воюват срещу Русия, като МОБИЛИЗИРА насилствено СЛАВЯНИ да се бият срещу СЛАВЯНИ !

    ТЕРИТОРИЯТА на бившата съветска република УМИШЛЕНО се ОБЕЗЛЮДЯВА, "незнайно" за КОГО !

    Може би идеята е, СЪЗДАВАНЕ на НОВА "национална" държава !

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цървул

    14 0 Отговор
    Най-големите експерти са винаги търсени и знаят всичко, даже американците се съобразяват с тях.
  • 15 Америте колко и да бягат

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "Танцувам казачок от радост и кеф":

    все някога ще се срещнат със Създателя чрез Русия!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чудесна новина след разговора между..

    2 20 Отговор
    Зеленски и Си Дзинпин -
    Китай: Приятелството ни с Русия не е безгранично. Крим е украински

    "Фактът, че президентът Си не е разговарял със Зеленски, не означава, че Китай е на страната на Русия по украинския въпрос", обяви посланикът на КНР в ЕС.

    Дипломатът посочил, че Пекин никога не е признавал анексирането на Крим и на останалите украински територии от Русия и обяви за "лъжи" твърденията на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че КНР обмисля да изпрати оръжия на руската армия.

    Коментиран от #21

  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    Войните са Жестокост при Война няма Закони
    Цицерон
  • 19 Само проблеми

    7 0 Отговор
    Не съм вярващ че ще продължи чак така много...мобилизираните карат половин година там вече..сега ако трябва да викат едни нови 300 хиляди ще е голяма драма
    пак новобранци тая окопната война е мизерна работа качеството на армията им ще падне отново..когато човек ходи на такива места му падат праговете тия хора са превърнати във убиици и като се върнат стават проблеми
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Танцувам не само казачок а и гопак

    4 20 Отговор

    До коментар #17 от "Чудесна новина след разговора между..":

    Съвсем скоро Рашняците ще молят Европа и САЩ да ги спасят от Китай! Китайския народ мрази от дъното на душата си рашняците! Не са забравили жертвите от конфликта за острова, не са забравили че когато тогава още Китайците нямаха ядрено оръжие , Русия поиска от САЩ разрешение да използва ограничен ядрен удар срещу Китай , защото имаха договор между тези страни за неизползване на ядрено оръжие, но Американския президент Ричард Никсън не се съгласи. Китайците скоро ще ги захлупят и денацифицират...Трябва им територия за близо 2 милиарда население а Русия има по голяма а са само 145 милиона...

    Коментиран от #23, #32

  • 22 Гандалф

    9 0 Отговор
    Кото почнете да давате прогнози.. предш твърдяхте..че няма да има война трябва да се направи една статистика..колко от прогнозите са се сбъднали..нашите експерти са като вица..дето единия казва ще вали.. а другия няма да вали..
  • 23 Иванушка 🇷🇺

    3 15 Отговор

    До коментар #21 от "Танцувам не само казачок а и гопак":

    След като милиардите жълтури налазят Руския народ, разчитаме на цивилизования свят да помогне Китай скоро реши да разшири ядрения си арсенал за възпиране а и вече за нападение....
  • 24 Гориил

    16 3 Отговор
    Сателитни снимки на НАСА показват противотанкови ровове, минни полета (с подскачащи, летящи и преследващи мини), стоманобетонни тунели, драконови зъби и дълбоки бункери, простиращи се на стотици километри. Артемовск, Авдеевка, Кременная отдавна са избледнели на заден план. Русия активно се въоръжава. има прегрупиране, засилване на радиоелектронната борба, подготовката на украинската контранастъпление е обявена и се подготвя от няколко месеца.В момента, в който започне украинският удар, Русия веднага ще започне нахлуване на хилядокилометровата северна граница.

    Коментиран от #31

  • 25 Хахаха

    11 1 Отговор
    Значи да не разчитаме много на прехвалената контраофанзива

    Коментиран от #27

  • 26 ДАЖЕ ЗНАМ КОЛКО ТОЧНО Е НУЖНО НА РУСИЯ

    10 2 Отговор
    ДА СМЕНИ И ДЕЕНКАТО И ЕРЕНКАТО НА УКРИТЕ - ОЩЕ 9 ГОДИНИ ! А НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ ИМ ТРЯБВАТ ДОЖИВОТНО ПРЕБИВАВАНЕ В СИБИР !
  • 27 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Как можете да атакувате Русия с Русия в тила?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Инж

    0 0 Отговор
    Все едно чета комюнике на Кремъл.
  • 30 КОЙТО ДАДЕ ПОМОЩТА

    2 0 Отговор
    НА НЕГО ДА МУ ПОМОГНАТ ДА КУПУВА СВЕЩИ ЗА РОДАТА СИ !
  • 31 путарляшки боевики

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    Забравил си и базираните в космоса лазерни системи, ядрени бойни глави абе в момента в който започне контрофанзивата и настъпва армагедона. Приказки от шипковия храст.
  • 32 По природа ли ти идват глупостите

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Танцувам не само казачок а и гопак":

    или влечение за лукче магистралка да ставаш?
  • 33 Читател

    2 0 Отговор
    Който поне малко разбира от диплоция му е ясно че човек ни казва гответе се за война, което е ужасно.Дано ни се размине.Бог да пази.
  • 34 бегаййй

    2 3 Отговор
    На вас ви вервам точно толкова, колкото и на путарляшката пропаганда.
  • 35 Правилно

    4 1 Отговор
    Руснаците не бързат, а укронацитата са дървета, за това бой по манерката !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мишел

    4 0 Отговор
    Войната в Украйна ще продължи докато НатО/САЩ дават оръжия на Украйна.
  • 38 Старо куче

    3 3 Отговор
    Абе Митьо С тази допотопна съветска техника и да искаш нищо неможеш да опазиш с нея Само загробване на милиони пари за този дето клати гората Колкото до модернизацията само тупкате топката и чакате Копейкин да ни изкара от НАТО с ваше съгласие
  • 39 чочо

    2 1 Отговор
    Дървото в началото прогнозираше че всичко щяло да приключи за една седмица
  • 40 Алооо

    3 2 Отговор
    Без да ми го казваш, знаех че ще продължи дълго. По-добре се скрий някъде, Путинофил долен.
  • 41 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тъмночервени комунисти с пръстените
  • 42 Еми

    1 1 Отговор
    Полша предаде старите си самолети на Украйна и получи пари от ЕС. Тук нали ни управляват балъци и за България нищо.
  • 43 А какво искаш

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Алиса":

    В Москва?
  • 44 Директно:

    2 1 Отговор
    Няма такава пародия като тази "война"! Също като "ковида" Втората най-голяма измама през последните две хилядолетия! За 1та и 2та световни войни има безброй книги, филми, Дискавъри, Хистори канал, клипове и т.н. За тая "война", със супер напредналата техника, фотография, сателити, интернет и т.н. - НИЩО ОТ НИКЪДЕ!!!!
  • 45 Артилерист

    2 2 Отговор
    Не му завиждам на министър Стоянов. Той е на мушката и на американците и на българските атлантически или партии на войната. Стоянов е изтърсил обаче една голяма глупост, като е заявил, че придобиването на нова авиационна техника отнема до 8 години. Това очевидно е опит да се оправдаят американците, които ни взеха милиардите, но не ни дават самолети. Имаше много по-изгодни оферти, които бяха за по-малко пари, разсрочено плащане, незабавна доставка, вкл. и специално наземно оборудване, но американските ни колонизатори ни пробутаха техните-спрени от производство- таралясници на безумна цена, платена наведнъж! Иначе за помощта на Украйна шикалкави човекът, какво да прави, като знае нагласите на болшинството българи и решението на американските, пардон, атлантическите партии в българския парламент...
  • 46 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 2 Отговор
    митко-ПО-ДОБРАТА $€кр€тарка( $вил€нград$ката Хл€барка)!
  • 47 Чистка за русофилите

    2 2 Отговор
    Още един предател русофил изпълзя , иска му се войната да продължи дълго , но Русия е с примка и се затяга и скоро ще издъхне . Този е за гонене , те министър го направили ?
  • 48 дядото

    2 1 Отговор
    войната е между русия и украйна.без да я коментирам,искам да попитам министъра на отбраната.българия защо се набутва в тази война като страна.какви са националните ни интереси за това,печелим ли или губим от това набутване.защо се навираме навсякъде по световните конфликти-комбоджа,югославия,ирак,афганистан.докога управляващите у нас ще жертват български мъже и интереси,за което плаща народа и губи пак народа.не е ли време да мислим само за българия и народа си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове