5 Май, 2023 14:17 870 9

Експерт: Лихвите по външния ни дълг растат, от 0.5 милиард евро сега, през 2026 година ще са 3 милиарда

  • външен дълг-
  • лихви

Да преосмислим връщането към предходните равнища на ДДС, смята  доц. д-р Джеймс Йоловски

Експерт:  Лихвите по външния ни дълг растат, от 0.5 милиард евро сега, през 2026 година ще са 3 милиарда - 1

Най-големият риск, касаещ публичните финанси, е свързан с високите нива на дефицит, които представляват нарушение на правилата на ЕС и твърде високите нива на дълг. С това се нарушава устойчивостта на публичните финанси и дългосрочно представлява риск да не успеем да се справим с управлението им. Служебното правителство прие проектобюджета за 2023 и го внесе в парламента, като "това не е бюджет на служебното правителство, а продължение на политики". Действащото правителство предварително е свършило работата си, изчислявайки всички мерки, които евентуално в Народното събрание биха могли да предприемат. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на дълга доц. д-р Джеймс Йоловски смята, че не е толкова висок, но започва да расте, което не се усеща заради инфлацията, вследствие на която има сериозно номинално увеличение на БВП. По думите му започват да растат и лихвените плащания. Виждаме как от досегашните нива от половин милиард за лихви Министерството на финансите прогнозира покачване през 2026 година до почти 3 милиарда.

Дългът е само едно от възможните решения за покриване на дефицита, но в България се бяха установили традиции на по-консервативна фискална политика, обясни събеседникът. Той подчерта, че тези традиции до някаква степен бяха и по принуда, с цел спазването на европейските правила. Макар и по време на пандемията тези норми да можеха да се заобиколят, те отново влизат в пълна сила, като наскоро Европейската комисия обяви, че догодина по това време ще има оценка за спазване на правилото за дефицит и държавите, които не се придържат към него, ще бъдат изправени пред процедура по прекомерен дефицит.

Йоловски коментира започналите изчисления за падане на бюджетния дефицит под 3% и възможността това да се случи без сериозни икономически щети. Според него вариант това да се случи е чрез съкращаване на капиталовите разходи, които биха могли да служат и като буфер в бъдеще. Макар и новоприетият бюджет да има проинфлационно влияние, Министерството на финансите вече е готово със сметки какви ще бъдат ефектите за бюджета от премахването на диференцираните ставки по ДДС.

Йоловски смята,че е хубаво да се придържаме към колкото се може по-единна ставка и да преосмислим връщането към предходните равнища на ДДС. Министерството е изготвило проектобюджета с една сравнително позитивна прогноза на икономически растеж от 1,8%. Според Фискалния съвет това е една осъществима цел, но при подобно планиране ''на кантар'' е по-разумно да съхраним един минимален резерв, който да ни подпомогне при евентуално леко отклонение от плана, защото в противен случай това би повлияло негативно и на постъпленията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А по Бай Тошово време

    7 2 Отговор
    Уж бяхме бедни а нямахме толкова голям външен дълг и България не беше раздадена на разни чужди фирми !
    Някой "експерт" с бяла якичка може ли да обЙясни, как става този номер ?
  • 2 вокалм

    8 3 Отговор
    ГЕРБ некадърниците взеха 3 милиарда заем и с тях купиха на хартия самолети от краварите. Като закъса бюджета да почнат да се ядат самолетите на простия пожарникар. А не стига това ами от ПП и ДБ дадоха още 2,5 милиарда за втора партида самолети пак на хартия понеже било на сметка. За укра бандера фашистите дадоха към 1 милиард за оръжия и още кои знае колко за да са на хотели по 5 звезди и т.н. Няма пари, ами как ще има като управляват марионетки на краварите от прост по прост?
  • 3 Кой?

    2 2 Отговор
    Доц.д-р джеймс?!? йоловски?!??? ВУЗФ?!?!
    И той ли, с "експертно"? Ох, уморих се от това всеобщо невежество и суета.
  • 4 Костя Шлюхин

    0 8 Отговор
    Ние ще приемем рублата и отиваме при путин в СССР!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ами

    4 2 Отговор
    приемай я и заминавай, козяшкитролеймалоумен
  • 7 Сталин

    7 2 Отговор
    Да се конфискува имуществото на Тулупа и Киртака и на другите мутри от парламента и да си изплатим дълговете ,които тези криминали откраднаха от държавата
  • 8 Фъргов

    1 1 Отговор
    България е втора сред страните от ЕС с най-нисък дълг като дял от БВП по време ва управлението на ПП! Асен Василев е най-добрия финансист, който България е имала!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове