Last news in Fakti

5 Май, 2023 15:03 1 353 34

1.572 милиона българи живеят под прага на а бедност, с доход от 525 или по-малко лева на месец

  • бедност-
  • пенсионери-
  • безработни

Спрямо 2021 година през миналата се покачва делът на бедните, които са безработни, с 6,7 пункта и при пенсионерите с 2 процента

1.572 милиона българи живеят под прага на а бедност, с доход от 525  или по-малко лева на месец - 1

Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През миналата година равнището на бедност в България е 22,9 процента, бедните са били 1 милион 572 хиляди души, съобщи БНР.

Спрямо предходната 2021 г. относителният дял на бедното население се увеличава с 0,8 процентни пункта. Това е записано в одобрения от правителството отчет за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността до 2030 г.

Като една от причините за нарастването на бедността у нас е посочена КОВИД пандемията, която е задълбочила неравенствата и е засегнала редица сектори от икономиката.

Спрямо 2021 година през миналата се покачва делът на бедните, които са безработни, с 6,7 пункта и при пенсионерите с 2 процента. Понижение има единствено на дела на бедните сред заетите с 0,3 на сто.

Данните показват, че активността на пазара на труда остава ключов инструмент за намаляване на бедността.

Оценките в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 г. Ако в доходите на домакинствата се включват и доходи от пенсии, но се изключат останали социални трансфери като обезщетения, социални, семейни помощи и добавки, бедността се повишава от 22,9 на 30,3%. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери бедността у нас нараства до 44,2%.

Целта, която България си е поставила за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване, е те да намалеят със 787 000 до 2030 година. Делът на населението в риск от бедност или социално изключване да е 23,6% спрямо 33,2 на сто през базовата 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, но

    12 12 Отговор
    От тях 1100 000 роми

    Коментиран от #7, #13

  • 2 селски тарикат

    23 1 Отговор
    Така ще е докато политиците са само едни и същи и несменяеми,а народа разединен и всеки срещу всеки!
  • 3 Госта

    25 0 Отговор
    Всичко е на Терминал 2!!!До 15-20 години няма кой да издържа клетата администрация!!!

    Коментиран от #15

  • 4 Пръц

    25 1 Отговор
    Ковид пандемията била причината.Пълен идиотизъм.Какви бяха цените по-време на пандемията ?И какво са цените след САНКЦИИТЕ?
  • 5 Гост

    15 3 Отговор
    Благодарим ти,Бойко!
  • 6 Слава на Евроатлантическа България

    20 4 Отговор
    Важното е, че сега имаме БАНАНИ.
    Слава на ЕС и НАТО !

    Коментиран от #26

  • 7 бл.134 в Zап. парк

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да, но":

    Лиляна работа .Я , кажете колко са на брой апартаментните барони с по 5-10 апартамента и къщи ,ходещи на почивки за по 5-10 бона през 2-3 месеца. И не упреквайте БНБ за бездействието , а държавата за това ,че им плащаше горивото,тока , даваше им безлихвени кредити , компенсираше несъществуващи обороти!
  • 8 КостяОтрепкин не тряя а работи.

    9 6 Отговор
    Взима над 2 милиона от субсидията.Падат му се по 200 000 на месец.Каъо прихване и половината от заплатите на депутатите си,още 100 000.
    Кара месеца с 300 000 лева.
  • 9 Никой

    8 8 Отговор
    Не това не е възможно ! Я разделете 525 лева на 30 дена от месеца. Че тоз 1,5 милион трябваше да е пукнал до сеги. Щом не е ...... значи краде ? То няма и МВР, де !

    Коментиран от #11, #12, #17

  • 10 Е да,

    11 2 Отговор
    Обаче около 900 000, са на 3400 лева пенсии, незаслужени! Плюс работещите бедни… красота и справедливост, но блага за незаслужили!
  • 11 Не знаеш,

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    А говориш , пишеш неистини! Знаеш ли , че бедните пенсионери и работещите бедни как се справят? На колко дни са им манджите? Еий бих те , ама защо…?! Нагъл си…
  • 12 Ти си на

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Държавна хранилка, за сметка на народът!
  • 13 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да, но":

    Ромите сега живеят добре и "държавата" се грижи за тях най-много, след тях грижите отиват за турци, евреи и арменци. Славянското българско население е подложено на геноцид през последните 33 години, не цялото а само 80% от това население!
  • 14 А КОЛКО

    11 1 Отговор
    А клоко са осигуряваните на мин РЗ и получаващи разликата в пликче?

    Коментиран от #16

  • 15 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госта":

    Не само администрацията и робовладелци, чорбаджии и олигарси ще останат без роби и слуги и ще трябва да почнат да се самоизбиват помежду тях си за надмощие, пари и кой на кой да работи!

    Коментиран от #19

  • 16 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "А КОЛКО":

    Това е работа на държавата да изпълнява контрол над робовладелеца и чорбаджията. Но като се огледаш, виждаш ли да има държава?
  • 17 Знаеш ли,

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Какво е лапад, а коприва, с малко ориз, корбичка? Пет пъти в месеца? И не от пазара , а от полето…Ситият не вярва на гладният, но да е последна инстанция?!
  • 18 цербер

    6 1 Отговор
    1.572 милиона българи живеят под прага на бедността, с доход от 525 лева или по-малко пари на месец.

    Коментиран от #27

  • 19 Аааа,

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Не болшевика… вие съсипахте България, начело с Васил Коларов, Георги Димитров , Антон Югов Вълко червенков, Тодор Живков … Абе, комуне, какво е богатството на фамилия живкови?! На Тодор Иванов Славков имотите? От къде?
  • 20 Шенгенец

    2 1 Отговор
    Вкарайте ги в €врозоната !
  • 21 пенсионер

    12 3 Отговор
    дружко е да вземаш 500 лв пенция и си работил 40 години на тая държава наречена БЪЛГАРИЯ или друго е да си депотат или нещо дружко горе из софията и да вземащ над 10 000 лв заплатка е така добре се живее ами кои мисли за бедния работник или пенсионер никои

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Гост

    6 1 Отговор
    Нали искахте промяна,нали изчегъртвахте,кво стана са - цените шесторни,мизерия и милярди дългове,това ви е промяната
  • 23 Не се получава

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "пенсионер":

    Много над 500 лева пенсия, на практика и логика, според осигуровките! Всички по-големи пенсии, са менте и с неплатени осигуровки ! Факт неоспорим !
  • 24 Защо не

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "пенсионер":

    Питаш “ държавата” защо не ти е внесла осигуровките, за Голямата пенсия, а само ги е начислила? И защо взимаш пенсия, за сметка на вложителя, дребният и среден частник?? Е, заради това 1 200 000 пенсионери са под прага на бедността и не само заради това, а заради стилът и формата на управление според Т.Ж.
  • 25 Ами

    1 3 Отговор
    Инсталирайте им соларни панели. И ги пратете на борсата за ток.
  • 26 Блядостан

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Слава на Евроатлантическа България":

    Добре че не сме към братюшчетата че сега щеше да си вече година и месец в окопите край градчето Бахмут. Има много други държави към NATO и ЕС дето живеят в пъти по добре от нас. Виновни са политиците и прочутият на всички български тарикатлък и мързел.
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "цербер":

    А нещо за ОСЕМНАДЕСЕТ випуска по около 50 000 деца ‼️
    Те що не са в сметките ‼️
  • 28 ДВЕ ВРЪЗКИ ЛУК НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР

    7 0 Отговор
    СТРУВАТ 2,50 ЛЕВА - МЛЯКО ОТ КРАВА ВЕЧЕ И В АПТЕКАТА НЯМА , А ЛУК ЩЕ ЯДЕ КОЙТО СИ НАСАДИ !

    Коментиран от #31

  • 29 милиционер

    6 3 Отговор
    в това число влизат ли и стотиците хиляди, осигурявани на мин. заплата и вземащи по 2-3 хилядарки под масата !?
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Зависи едно семейство от Възрастни или възрастни и малки деца!При малки деца е трудно да се гледат с общо 2000лв!При възрастни 2000лв,ако нямат слабости са доста пари,могат да заделят!
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДВЕ ВРЪЗКИ ЛУК НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР":

    Знаеш ли колко земна ябълка насади синът ни!!Но идеята бе моя.Повечето от вас покрай злато и диаманти да минат и ще ги подритнат и продължат.....
  • 32 Въй Въй Въй

    6 1 Отговор
    Ама то в лошия Запад държавата след като плати тока, парното, картата за транспорт....на безработния, който не е на трудовата борса дава още 500 евро джобни пари за да може лятото да отиде на море,а зимата на планина. Ей, много лоши тези капиталисти Ей,ама защо ли у нас ни капитализъм дойде,ни демокрация

    Коментиран от #34

  • 33 Защо премахвате

    1 1 Отговор
    средствата като обезщетения, социални, семейни помощи и добавки, че и пенсии за да изкарате повече хора бедни? Нима това не са доходи? Може би мъжът в семейството взима всички социални помощи и пенсията на родителите си и ги изпива в кръчмата - такъв ще изпие и заплатата си? И тия ли да съжаляваме?
  • 34 Това лесно може

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Въй Въй Въй":

    да се направи. Вместо пари на ръка - плащане на детската градина вместо детски надбавки, плащане на ток, вода, телефон от социалните помощи, купони за храна в обществени столове и ако останат пари - остатъка на ръка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове