Last news in Fakti

6 Май, 2023 07:21 2 790 31

Отново военен парад за Деня на храбростта след тригодишно прекъсване

  • парад-
  • водосвет-
  • армия-
  • ден на храбростта-
  • гергьовден

Преди него ще има празнична литургия с тържествен водосвет на бойните знамена

Отново военен парад за Деня на храбростта след тригодишно прекъсване - 1
Снимка: БГНЕС

След тригодишно прекъсване, заради пандемията от Covid-19, когато Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки, тази година военният парад ще се състои, предаде БНР. На 6 май, веднага след празничната литургия, започва тържествен водосвет на бойните знамена, последван от военен парад на пл. "Княз Александър I", начело с командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

В началото на колоната ще преминат знамената светини на Българската армия, следвани от Гвардейския представителен духов оркестър, както и тези на видовете въоръжени сили. Гражданите на площада ще могат да видят бойна и специална техника на Сухопътни войски – машини „Командо Селект” и „Гардиън”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън "Град", МТЛБ "Тунджа", самоходна гаубица "2С-1", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси "Точка" и "Оса". Военновъздушните сили ще бъдат представени с машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани автомобили на СКСО (Съвместното командване на силите), както и бронирани автомобили "Пустинна котка" на Служба "Военна полиция". В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. Над площада ще прелети вертолет Ми-17, носещ националния флаг, както и хеликоптери Ми-24В и "Кугар", самолети L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25, а също и три изтребителя МиГ-29. От страна на Военноморските сили ще се включи хеликоптер "Пантер".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 а ааа

    32 11 Отговор
    Кому е нужно това.
  • 3 Студопор

    40 7 Отговор
    Къде е тая храброст? Ние армия нямаме вече, те за храброст ми говорят...
  • 4 Трактор от военния музей

    44 8 Отговор
    Наистина беше по-добре когато за тая пародия не трошаха пари.
  • 5 Само питам

    26 5 Отговор
    Ден на храбростта ???

    Коментиран от #7

  • 6 ХАХАХА

    29 3 Отговор
    Ама сериозно ли "Ден на храбростта " ? Да не е виц за Гергьовден?
  • 7 оня с коня

    6 24 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    точно Храброст е самия Факт че малка България безстрашно си провежда Военния Парад,докато "Могъщата" и "Велика" Русия страхливо отмени Парадите на Победата в почти всички части на територията си.

    Коментиран от #9, #11, #25, #27

  • 8 Емил

    18 13 Отговор
    Хора не бъдете нихилисти !
    Колкото армия имаме толкова , наша си е !
    Всички сме отговорни за това което имаме .
    Но с нисък дух и отчаяние няма да стане по- силна нито икономиката ни нито армията ни!
    Много ще ни е трудно да възстановим духа си , но трябва!!!
    Честит празник на всички!

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Айде ся..

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    С некво тъпо парадче ли демонстрираш "храброст" бе? Ми да им дадат и ордени за смелост,като свършат маршировчицата тогава..

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баце

    22 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Маани пропагандата, дай да си говорим честно, нито армия, нито въоръжение, още по-малко боен дух и храброст в един сбироток заради заплати, осигуровки, социални придобивки и нищоправене, по-жалки сме и от макетата, щото ония поне още имат боен дух, който е по-скоро от шашкънлъка им и мозъчната промивка. Това е реалността.
    Ако им кажат, че ги пращат в Окраина ще видиш, как всички или поне 90% ще подадат на мига оставки или болнични, а "висшия команден състав" заявление за пенция.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факуса

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    след плачевния резултат от членството ни в нато и ес няма как да си оптимист,все по зле ще става,последно,ще приемем истамбулския парцал задължително,в разрез с конституция и решение на к.съд,ние сме нищо за ес и нато
  • 14 Кортеж

    17 4 Отговор
    Гешеф ще участва ли или го е страх?
  • 15 Бгг

    12 8 Отговор
    Браво за усилието което извършва БА за да има парад. Поклон.
  • 16 Мхм

    10 7 Отговор
    Както беше казал един французин турист парада на БА е жалко подобие на парадите на руската армия пълен копи пейст по комунистически.А французите не е кат да нямат армия нали.

    Коментиран от #17, #26

  • 17 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мхм":

    Абе важното е, че гейпатада ви е същият, като в Брюксел. Получава ви се на киките метки
  • 18 Огромна грешка!

    12 5 Отговор
    Кой облече водещата с черно сако. Днес е най-красивият празник! Животът се събужда, вият се венци, облечете я весело и усмихнато!
  • 19 дядото

    15 1 Отговор
    парад-добре.защо не пуснете кадри от военните паради преди 40 години.хората сами ще преценят кое,как и защо

    Коментиран от #22

  • 20 Танцов състав на Филип Кутев !

    10 0 Отговор
    Самонадейци облечени за ПРЕДСТАВЛЕНИЕ !
  • 21 евро-атлантици

    13 1 Отговор
    По-правилно е да го наричат Ретро-парад! А милиардите за нови самолети трупат лихви в някоя американска банка....А виновните за това състояние на армията ... ги готвят за военни министри.....
  • 22 Хихи

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "дядото":

    На въпроса кога ще стане по добре в България, радио Ереван отговаря - ами то вече беше. И те така
  • 23 Доротея

    3 2 Отговор
    Редно е от прайда - право в Киев! ,,Армаган ти нося, гаубици, ракети, с тях да приключиш с Кремал проклети"! Народна песен!
  • 24 жалко

    6 0 Отговор
    че на този ден, реално празнуват деня на боязливостта и покорността на нашето военно командване, а от там и на нашата армия.
    От години се кланяме (преди на руснаци, а сега на американци), но преди поне имахме въоръжение, а сега е на изживяване или на хартия.
    Добре, че поне редовите военнослужещи все още не са изгубили част от онази доблест на българската армия, заради която днешния ден се чества като ден на храбростта
  • 25 Така

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    е защото Русия воюва с най-мощната армия в света - САЩ. А България все още няма подобни кахъри. Пък и сме толкова слаби. Тая показност която тиражираме е от комплеск за малоценност. Освен това Русия трябва да пази армията си за истинската битка, която предстои между великите сили.
  • 26 и на франсетата

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мхм":

    парада е структуриран като руския, но е по-малък (бил съм на три, и всеки път е едно и също). Малко авиация (много по-малко от руския парад и малко повече от нашия - макар, че и франсетата и руснаците се съобразяват основно с времето, защото могат да осигурят самолети и бъртолети за цял час), малко техника (и при техниката франсетата не се престарават) и основно предствителни блокове на различните видове сили, но хората им се радват.
  • 27 абе

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    тая храброст е като на дете зад гърба на баща си. Само дето въоръжението ни е от време оно. Грехота е да минават машини дето даже не са наши - ми да бяхме поканили по една единица от всички партньори в НАТО, щеше още по-помпозен парад да стане. Ама с чужда пита какво правим - мерси на такава храброст
  • 28 Реалиста

    2 2 Отговор
    Интересно какво ще покажат продажните ни политици на парада, разпоредиха се НАТО и подариха танковете на Македония , а самолетите изчезнаха! Ужасен бях вчерашният ден от предаването на продажната журналистка Недева по БНР! Изпитах гняв и срам от гостенката и " писател и художник" ,живееща в Берлин да ръси истински лъжи! Само болен мозък може да бръщолеви, че от руската армия през втората световна война не сме освободени а поробени! Недева допълваше че руските войници са избивали, изнасилвали жените и децата ни! Тази е паднала от луната и не чувала поне от баба си , че руските войници са посрещани с цветя е възгласи Братушки! Този позор трябва да се помни и децата и внуците на двете продали се за пари да се срамуват от тях!
  • 29 Мухахаха

    5 0 Отговор
    Цирка на българската армия се завърна
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове