Last news in Fakti

10 Май, 2023 16:52 3 040 89

Експерт: БНБ ще обменя левовете в евро след приемането ни в еврозоната безсрочно

  • еврозона-
  • бнб

Тревогите на хората са свързани с това какъв ще бъде обменният курс, но ние имаме фиксиран курс от години и той няма да се промени, категорична бе Зорница Русинова

Експерт: БНБ ще обменя левовете в евро след приемането ни в еврозоната безсрочно - 1

Ролята на бизнеса, синдикатите и на гражданските организации по пътя на България към еврозоната е ключова; ако не се обединим за такъв тип усилие, много трудно ще може едно правителство да проведе необходимата политика. Това каза Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, пред телевизия Блумбърг България.

С наша помощ все по-голям кръг хора ще бъдат информирани за това какво им предстои, какви ще бъдат сроковете, какви ще бъдат изискванията. Примерно малко се знае, че на практика националната банка ще може безсрочно да обменя българските левове и дори и след 10 години - ако имате останали средства, ще може да отидете в банката и да си ги смените, включително и монети, обясни тя.

Тревогите на хората са свързани с това какъв ще бъде обменният курс, но ние имаме фиксиран курс от години и той няма да се промени, категорична бе Русинова.

„Няма как да има спекула с това какъв ще бъде курсът”.

Според Русинова страховете на хората идват от липсата на достатъчно информация по отношение на определени детайли и какво ще се случи. Ако има възможност всеки човек да задава въпросите си и да получава по-бързо отговор, аз съм абсолютно сигурна, че подкрепата на процеса ще бъде много по-голяма, каза тя.

За момента виждаме, че няма голяма административна тежест за бизнеса. Има нужда от малко по-голяма яснота по отношение на това как банките и как кредитните институции ще визуализират преминаването от лев в евро и когато има кредит съответно на 1 януари 2025 година как ще се получи справката за лихвите и главниците, която трябва да се погасяват. И съответно са нужни доста детайли, свързани с бизнеса като как да нагласят касовите апарати. Там също е необходимо да се положат доста усилия, за да няма административна тежест за бизнеса и да не остава всичко това като ангажимент за осигуряване на тези средства за сметка на работодателите, защото това моментално ще се отрази на цените, посочи Русинова.

По думите ѝ има доста работа, която е свършена от всички, които се занимават с подготовка на нормативната база в осем работни групи, свързани с финансов, нефинансов сектор и администрация.

„Най-важно сега е да има политическа стабилност и да се излъчи редовен кабинет, който да доведе преговорите докрай и България на 1 януари 2025 година да може да стана пълноправен член на еврозоната”.

Русинова коментира ползите от членството на Хърватия в еврозоната, като посочи, че вече се наблюдава спад в инфлацията и в лихвите по ипотечните кредити в страната, както и че приемането на еврото се е отразило благоприятно върху туристическия сектор там


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофоб

    91 17 Отговор
    Колко платиха на говорителите за еврото. Ми няма да има. Първо ще има референдум. Никой нормален не иска евро. Само някакви промити мозъци със западна пропаганда. Аз съм за БЪЛГАРСКОТО

    Коментиран от #14, #60, #86

  • 2 Платени лъжци

    88 12 Отговор
    По всякакъв начин се опитват да излъжа българина. БЪЛГАРИНА ИСКА РЕФЕРЕНДУМ! СПУКАНА ВИ Е РАБОТАТА, АКО НЯМА!!!
  • 3 Неразбрал

    45 5 Отговор
    А €врото в левове ?
  • 4 Бой

    52 7 Отговор
    В гърция една вечеря за двама ми е 200 лева. Какво ше ни стане с парите, ще обеднеем 10 пъти повече и ще станеме като 90-те още по-бедни
  • 5 Мишо

    69 8 Отговор
    А преди това има референдум.
  • 6 Банкер

    63 9 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ !!!
  • 7 шопо

    68 8 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
  • 8 ха ха

    10 44 Отговор
    Еврозоната при 5,40 за евро на 01.01.2027. Референдумът ще е с 89% "за" през юли 2025-та. Максуда ще е блокирана от възрожденци в търсене на копейки...
  • 9 некомпетентната от снимката

    52 6 Отговор
    Русинова коментира ползите от членството на Хърватия в еврозоната, като посочи, че вече се наблюдава спад в инфлацията и в лихвите по ипотечните кредити в страната, както и че приемането на еврото се е отразило благоприятно върху туристическия сектор там - изгледайте репортажите от Хърватия, където хората казват колко са доволни от новата валута, как една фризьорска услуга е станала 3 пъти по-скъпа без да има основателна причина за това, да не говорим как ПРЕДВАРИТЕЛНО вдигнаха цените на всичко, за да може после да не изглежда толкова висока инфлацията...а за спестяванията на хората няма какво да коментираме...
  • 10 Зорничке,

    53 6 Отговор
    нема да има евро у България. Ако искаш евро бегай у Загреб.
  • 11 БНБ и лъжите им

    53 5 Отговор
    То при валутен борд и лева беше защитен, но инфлацията го изяде над 50 %!
  • 12 некомпетентната част 2

    38 5 Отговор
    Тревогите на хората са свързани с това какъв ще бъде обменният курс, но ние имаме фиксиран курс от години и той няма да се промени, категорична бе Русинова.
    А нещо като клауза за предоговаряне на курса дали има? Нее,как може да си мислите такова нещо,граждани? Всичко ще бъде наред за нас(държавните хрантутници),а вие пак ще сте с 600-800 лв заплата, а в евро не искате да знаете колко ще е дори по сегашния курс....
  • 13 Ти си

    66 4 Отговор
    Какъв е тоя зор да ни набутат в еврозоната ? Швеция, Дания , Полша, Чехия , Унгария и Румъния същи не са в еврозоната и няма никакъв зор и никаква истерия за влизане в нея . Ако е нещо наистина много добро Великобритания щеше да е от първите която щеше да въведе еврото докато беше в ЕС......

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Ако се промени курсът

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофоб":

    ще компенсирам разлката от джоба си .Заклевам се !
    Зорница
  • 15 аз съм

    54 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си":

    Зорът на такива експерти като зурлица и сие е,че при влизане в еврото получават много държавни облаги като например - падането на валутния борд ще им донесе 10 милиарда, които гарантират борда, ще им даде възможност за теглене на дългове през ЕЦБ чрез така наречения червен телефон - банките директно предявяват иск за заема без оглед бюджета на държавата и накрая дълга е над 200% спрямо БВП....гледайте доцент Сарийски по темата!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Булекзит

    51 7 Отговор
    Референдум или гражданска война! Избирайте!

    Коментиран от #24, #25

  • 18 Пор Чвор

    32 5 Отговор
    споко, няма да има еврозона, не го мисли
  • 19 000013

    41 5 Отговор
    Полза от влизането в еврозоната на Хърватска имат само туристите от Германия и Австрия защото сега не им се налага да обръщат евро е куни и постоянно да смятат колко им е сметката .

    Коментиран от #36

  • 20 факуса

    38 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си":

    има един фискален резерв,който директно отива в ецб,а ние ясно е,няма да ни има а и не им трябваме
  • 21 Пенис Човек

    19 5 Отговор
    ползата за обикновения хърватин е, че направи едно куни на урсула
  • 22 Аззаззз

    36 6 Отговор
    Ехооооо, ще има референдум!

    Коментиран от #26

  • 23 Сатана Z

    28 4 Отговор
    Какъв ще бъде обменният курс е държавна тайна,защото сегашния е фиксиран заради валутния борд ,който никой не е отменял.Ситуацията е следната:На 1 януари курсът на ойрото ще бъде какъвто банките кажат,защото те ще дават сливи(€) за смет(лев).
  • 24 Подписката -в кошчето.

    4 40 Отговор

    До коментар #17 от "Булекзит":

    Референдум не може да има според закона.

    Коментиран от #27, #31, #72

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пацу

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "Подписката -в кошчето.":

    Ти евраки ли Салаш в Булгар?

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Късопишкин

    6 17 Отговор
    Аз левове няма да обменям.Щото нямам Бръмча само на евро
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мацо

    6 16 Отговор

    До коментар #27 от "Пацу":

    Беше евраки ,сакаме само рупли.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Радко

    2 31 Отговор

    До коментар #27 от "Пацу":

    Кво искам аз в този случай няма никакво значение.Законът не позволява референдум в този случай.Върховенство на закона!

    Коментиран от #33, #73

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Че кой, въобще,

    24 5 Отговор
    Иска евро, че ми успокоявате?

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Заплати

    31 4 Отговор

    До коментар #19 от "000013":

    Те и досега плащат в евро. Като бях там не видях куни преди 2-3 години.
    Ето ги "преимуществата" на еврото в БГ:

    1. Ще плащаме пропорционално дълговете на Гърция, Италия, Испания Франция.
    2. През януари ,след като въведем еврото цените ще скочат 5-30 процента. В края на 2024 - двойно, Както в Германия и в другите след въвеждането му.
    3. Гаранционните фондове за лева на борда /евро около 70 млд половината ще се преведат в Европейската Централна Банка, другата ще бъдат разграбени от синовете на пребоядисалите се комунисти, сегашни демократи.
    4. Дигитализирането на еврото (това ще е на дневен ред скоро) може да доведе до ограничаване или загуба на собстевени пари, ако на някой или някое посолство не хареса ваш постинг, мнение или постъпка.
    5. Ще бъдем облагодетелствани за теглим неогарничено и безотговорно заеми за потребление, пенсии и заплати, но кой ще ги връща?

    Коментиран от #41, #43

  • 37 Законът лош или добър.

    1 15 Отговор

    До коментар #31 от "Брад Бит":

    Ще бъде спазен.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хърватите подскачаха един месец

    4 19 Отговор

    До коментар #36 от "Заплати":

    И после се кротнаха сега казват,че са по-добре даже.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хърватите подскачаха един месец

    4 19 Отговор

    До коментар #36 от "Заплати":

    И после се кротнаха сега казват,че са по-добре даже.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Коце възрожденецо

    2 9 Отговор

    До коментар #34 от "Че кой, въобще,":

    Ка кой бе?
  • 46 ??????????....

    2 21 Отговор
    А на копейкаджиите как ще им обменяте копейките?

    Коментиран от #87

  • 47 понимайте

    5 20 Отговор
    Ние копейките като вземем .цялата власт ще направим така щото един лев да се сменя за сто евро и сто и петдесет долара. После постепенно ще преминем към рублата като национална валута.

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 СВОБОДЕН

    30 3 Отговор
    Ние искаме да сме СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, не искаме вашето ЕВРЕЙСКО ЕВРО - ЗАДРЪЖТЕ СИ ГО.
    НЕ ИСКАМЕ ЕС и НАТО - ЗАДРЪЖТЕ СИ ГИ.
    ИСКАМЕ ДА СМЕ СВОБОДНИ И СУВЕРЕННИ.
    Нашата сила е голяма само, когато застанем рамо до рамо с Русия. 👍👍👍
    Нека силата бъде със всички нас славяни.
  • 50 Пха ха ха ха

    23 1 Отговор
    Че то няма да има евросъюз скоро какво евро
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 хихи®

    18 0 Отговор
    ако има спад на лихвите по ипотечните кредити в Хърватия!?!?
    Тя Хърватия трябва да е в некой паралелен свят....
    Или Госпожата малко се е изсилила....
  • 55 КовидманЯк

    24 2 Отговор
    Много бързате да си сменяте, чакайте да мине референдума и да се види суверена какво ще каже на допитването.😉

    Коментиран от #64

  • 56 Това е безспорен

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "понимайте":

    Факт.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ще ги изгоним

    3 12 Отговор
    От българия да си ги обменят в рашката
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Вземи се

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пор Чвор":

    Просвети.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Деций

    9 2 Отговор
    Защо само БНБ, редно е всички банки да ги приемат,а те съответно да ги обменят в БНБ.След две години примерно ,някой открие или наследи сума в брой от свой роднина,и примерно е от Родопите или някое Силистренско село,трябва да ходи в София ли?Всички банки и клонове трябва да ги приемат безсрочно и безпрекословно! Иначе връщайте златото и среброто,тези измами с хартии и пластики са за баламите!
  • 64 Експерта

    2 12 Отговор

    До коментар #55 от "КовидманЯк":

    Подписката още не е проверена от съответните институции.

    Коментиран от #66

  • 65 Мая дъ бий

    18 4 Отговор
    Не ви щем еврото бе, ква обмяна??
  • 66 Буркание Уест

    8 0 Отговор

    До коментар #64 от "Експерта":

    и като я проверят какво ще мънкаш тогава?
  • 67 Даа!,

    18 4 Отговор
    Направо ще цъфнем и вържем! За еврозоната мечтаят и в съня си,нашенските мултимилионери,едрия бизнес- огромна част в сивата икономика.Нструпали за 25-30 г,над 40 милиарда само в местните банки.Еерото е в тяхна полза- не за останалта част от народа,която е над 95% .Влиза еврото,и на сутринта без да мръдне пръста си,се събужда щастлив мултимилионер,но в Евро! Без да похарчи и цент за превалутиране - директно през компютъра на банката.Сега е милионер,но в лева.Който не може да превежда навън,без да ги " врътне" Но това е опасно,защото Банково разузнаване ще разбере на минутата.Ще разберат и данъчните.Влиза еврото,и целия свят е отворен пред тях.Извършва транзакции до всяка държава,континет,дори през айфона.Купува имоти,бизнес където реши,без никой да му зададе въпрос.Зашото плаща в евро.Валута приемана в цял свят.За хелектората,дори онази част, която си мисли,че е средна класа,ще захапят теслата .Сега получава примерно 3 х лева,отива директно на малко над 1500 евро.Но всичко ще струва в евро- от кибрит,до жилище.Ще ни върнат в детската градина.
  • 68 Така така

    20 6 Отговор
    Българският народ, ако е народ не трябва да допуска тази гавра с приемането на еврото
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Тъмен субект

    18 4 Отговор
    Все по-активно се правят, че над 600хил. българи не съществуват. ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПО ЗАКОН РЕФЕРЕНДУМ и резултатите от него ще бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Правят се на утрепани лисици за са правят каквото си знаят. Тоя път не са познали!

    Коментиран от #76

  • 71 Имате

    16 0 Отговор
    една единствена работа, да НЕ приемате еврото. Не е истина, че курс при обмен ще е фиксиран, покажете документ - подписан от МФ, БНБ и ЕЦБ. Втората работа е ако не се съобразите с волята на народа, народа да ви припомни чии избранници сте. 2008 г. кризата ни се размина, единствено защото не бяхме в еврозоната. Разбирам напъните да изядете резерва и да харчите заеми, да отпадат регулации,, да унищожите лева - суверенитета, да повишите спекулата. Но няма да ви се получи. Какво са ви обещали? Няколко милиончета в личните ви сметки? Без лев няма държава. Не е работа на служебен кабинет да повтаря практиката на Мадам "Йес". Има Закон за Референдумите, и ще се съобразите с него. Не си играйте с търпението на хората! Хората са бесни на цени, инфлации, сметки, Конвенции, намеси в конфликти, Македония. Чашата отдавна преля.
  • 72 Баш софиянец

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Подписката -в кошчето.":

    Референдуът е задължителен и напълно законен, ако си прочел въпроса.
  • 73 Баш софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #32 от "Радко":

    Върховенството на закона е че при такъв брой събрани подписи референдум е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Защото въпросът е за приемане на еврото след 20 години. Напълно законен въпрос, като говориш за върховенство на закона.
  • 74 алепу

    9 0 Отговор
    Другари маймуняци имам една справка ... от онези горе ... че до 25 година може би Евразия вече ще плува във водите на Атлантика така че .....
  • 75 !!!?

    12 10 Отговор
    Значи Копейкин ще може да си пази левовете безсрочно...а рублите - от векове, за векове !!!?

  • 76 А другите

    8 5 Отговор

    До коментар #70 от "Тъмен субект":

    6 000 000

    Коментиран от #77

  • 77 Джони Чеп

    8 0 Отговор

    До коментар #76 от "А другите":

    те също са поканени да си кажат мнението на референдума
  • 78 ха ха

    6 0 Отговор
    що ли не им вярвам на експертизите , сигурно 30 години мутрокрация по закон е доста показателно за нивото на експертите
  • 79 Гост

    7 1 Отговор
    Престанете с насилствената евроизация! Демократичното ви управление все повече заприличва на прикрита диктатура.

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Го го

    4 1 Отговор
    Ако съм спестил 500 лв.живея на село в Странджа планина като пенсионер след срока за обмяна в евро трябва да отида в София в БНБ да ги обменя след разходите за път храна билети за градски транспорт и други с колко евро ще се върна и кога?
  • 83 Кольо

    4 0 Отговор
    В много странна ситуация изпадат всички които говорят за преминаване към Евро сега. Всички помним как влязохме във военно политическия съюз НАТО - народа бил прост и нищо не разбирал. Така много по отдавна ни вкараха и в тройния пакт, обаче някой знае ли къде заринаха тези дето ни вкараха в пакта.
  • 84 Спас

    3 1 Отговор
    Рибата в морето, тигана на огъня!:))))
  • 85 Коментар

    6 0 Отговор
    Не искаме еврозоната!Какво не му разбирате?Искате да откраднете милионите,които гарантират валутния борд...мошеници!Ще ни докарате инфлация,за да щракате с пръсти в Дубай.Не ви ли е малко срам поне,а?!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Някой

    4 0 Отговор
    Защо ви е това евро? Навсякъде вече почват да плащат със собствените си пари,само тук тръгнали да искат чужди пари.
  • 89 Мишел

    0 0 Отговор
    Банките в България са само клонове на чуждестранни банки. Интересно е да се направи сравнение на този ръст от 61.5% с ръста на печалбите на банките майки.
    Интересно е да се анализира откъде се появява този ръст от 61.5% за 4 месеца, след като увеличаването по всички основни банкови дейности е в диапазона от 1 до 5%..е
    Картелът банки не си поплюва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове