Last news in Fakti

18 Май, 2023 10:08 3 156 19

Политолози: ГЕРБ бяха договорили правителство с БСП и ДПС, но събитията в прокуратурата го осуетиха

  • правителство-
  • борисов

Всичко, което Борисов оттук нататък ще прави, ще изглежда грешно и неубедително, освен оттеглянето му, смята Светослав Малинов

Политолози: ГЕРБ бяха договорили правителство с БСП и ДПС, но събитията в прокуратурата  го осуетиха - 1

Продължаващото упорство на Бойко Борисов да бъде начело на ГЕРБ минира възможността за съставяне на редовен кабинет в няколко поредни парламента. Същевременно партията на Борисов е договорила правителство с подкрепата на БСП и ДПС, но събитията в прокуратурата от тази седмица са осуетили този замисъл.

Около това мнение се обединиха в студиото на Евронюз България политолозите доц. Милен Любенов и доц. Светослав Малинов.

„Имайки предвид динамиката и очакваните обрати през последната седмица, даже през последните три дни, никой не може да направи стабилна прогноза. Това, в което можем да сме сигурни, е че първият мандат отива към провал, независимо, че формално има още доста време. При всички положения позицията на БСП лиши ГЕРБ от възможността да формира правителство“, коментира доц. Малинов.

До началото на седмицата беше почти ясно, че се е оформила коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС. Според мен бяха много напреднали в разговорите. Сега с категоричното оттегляне на БСП нещата изглеждат почти невъзможни за реализирането на първия мандат, каза още той.

Любопитна е позицията на ИТН, които все още не са казали категорично дали ще подкрепят правителство с първия мандат, добави доц. Любенов.

Той не изключва търсене на някаква странична подкрепа или опити за падащ кворум, за да мине правителство с първия мандат.

„За ГЕРБ беше много важно да реализират първия мандат, за да покажат, че те са способни да съставят правителство. Сега са в доста по-неизгодна ситуация заради тези разкрития“, коментира доц. Любенов.

Според него напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ е много силно.

„Една подкрепа от страна на ГЕРБ на правителство с втория мандат, без пряко участие в правителството, ще бъде на практика поражение. Те признават своята несъстоятелност и невъзможност да формират правителство с тяхно дейно участие“, каза още политологът.

ПП-ДБ също могат да помогнат за формиране на правителство с техния мандат, като още веднъж влязат в диалог с ГЕРБ. Направят промени в състава на правителство, който са предложили. Тоест, той да стане още по-експертен и по-малко политически. Да се видят фигури, които и да не са свързани с ГЕРБ, да бъдат приемливи за тях, смята доц. Светослав Малинов, политолог

По думите на доц. Малинов това не би означавало коалиция или приемане на управлението на ГЕРБ, но „в името точно на създаване на стабилно правителство и уважение спрямо избирателите на ГЕРБ, може да се направят много неща“.

Според анализаторите би било трудно да се направи правителство с третия мандат.

„Няма естествен получател на третия мандат, който да може да събере по един добър за избирателите на първите две партии начин, нещата на едно място. Така че наистина вторият мандат е последният шанс на този парламент“, смята доц. Малинов.

„Когато Борисов е начело на ГЕРБ, с тази репутация и имидж, с тези тъмни и невидими връзки, не знам с кого, но очевидно предмет на прокуратурата и нейната работа, всичко изглежда грешно в момента. Всичко, което Борисов оттук нататък ще прави, ще изглежда грешно и неубедително, освен оттеглянето му. В момента се вижда и от привържениците на ГЕРБ защо няма смисъл да се упорства повече отстрана на Борисов да бъде лидер и водач. Виждате ли какво става – трети поредни избори не може да има правителство, защото Борисов е начело на ГЕРБ. Защото никой не иска коалиция с ГЕРБ, докато Борисов е начело“, каза още политологът.

„Според мен беше договорено мнозинство с БСП и Гешев го развали, но самият факт, че е възможна такава намеса на прокуратура в политика, означава, че зависимите просто трябва да се оттеглят и Борисов е номер 1 в тези лостове, за жалост, на тъмните сили да влияят върху българската политика“, добави той.

Според доц. Любенов оттеглянето на Борисов е неизбежно.

„Проблемът се корени не само в Борисов, но и в други фигури в ГЕРБ, които всъщност водят до затрудняване на възможността да се намери коалиционна формула“, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    13 1 Отговор
    "Като и ако се измериши ще видим."
  • 2 да де

    37 8 Отговор
    Баце треска го тресе и затова се прави на обикновен депутат от първия ред както ги ръси. Имунитет му трЕбва иначе е изгорял за отрицателно време.
  • 3 Хаха

    21 12 Отговор
    Е тоя соросоид откъде знае какво се е договорило като не присъствал на нито една среща или да си говорим небивалици от 1001 на такива удорми набедените ни политолози и социолози и тем подобни експерти са царе. Да заблуждава ме обществото. То и за това сме този хал
  • 4 Алооо

    31 7 Отговор
    С ГЕРБ правителство не се прави. Всички са корумпирани и рекетьори.
  • 5 бочко

    28 5 Отговор
    Човека който затри България трябва да е осъден на 1000 години затвор !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ННН

    23 4 Отговор
    А бе тоя циркаджия като че ли им е светил кой какво се бил разбрал и видиш ли стана това с Гешев и айде! Ама и тия политолози са едни паразити...
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    мафия корупция Задкулисие
  • 9 дедо

    7 1 Отговор
    Не знам колко са анализатори тези но нека обяснят как ГЕРБ ще подкрепят безусловно ПП и след три дена няма да искат вот на недоверие.
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    ГЕРБ е Партия на Меркел Герман ХРИСТИЯНСКА пАРТИЯ НО В герб Нямат Нищо Християнско
  • 11 __!__

    6 4 Отговор
    Целия свят разбра,че тука си правят батаците само и само да няма правителство и да не се гласува пращане на войници в Украйна.Всичко друго е батаци батаци и пак батаци ,от което печелят депутатите като им вървят заплатите и нищо не правят и взимат субсидии за партиите си.Същеврвменно крадев си действа със служебното правителство и му върви и на него далаверата,а другите блеят и взимат минималната заплата,само софиянци са добре вземат заплата в хиляди и дават под наем по 2 3 апартамента,пука им какво се случва с другите.
  • 12 Реалиста

    5 5 Отговор
    Нагъл лъжец! Никога БСП не са изговаряли подобни лъжи! В предишните парламенти единствено те бяха опозиция на ГЕРБ и се бореха с мутренското управление! Спрете да пригласяте на Жаблянов и пишман левите отцепници-богаташи милионери! Позор за наглите нападки срещу Нинова!
  • 13 Има едни хора

    7 4 Отговор
    като Гешев, Бойко, Волгин, Боби Михайлов, Кошлуков, които са такива гьонсурати, че никога няма да си подадат оставката сами.

    Коментиран от #15

  • 14 Следващ премиер ще бъде Гешев

    3 4 Отговор
    Световния съвет на ционистите го е поканил в САЩ
    Така Мосад побеждава ЦРУ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свиня балканска

    6 2 Отговор
    Други фигури като Десислава Атанасова, Томислав Дончев и други нагли муцуни.
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Какво значи оттегляне?
    Той и Доган се оттегли, но дърпа все още конците в ДПС и не само.
  • 18 Истината!!!

    5 0 Отговор
    Ами прав беше Асен Василев, като казва, че България се управлява като страна от Латшноамерикански тип!!! Сега лъснаха всичките зависимости и най-страшното е, че това се приема за нещо нормално!!!
  • 19 Ужас!

    5 1 Отговор
    ГЕРБ са се оплели като свински черва в кражби лъжи и измами!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове