Last news in Fakti

18 Май, 2023 10:19 4 579 12

Весислава Танчева: Борисов поставя някого на топа на устата и го изоставя. Габриел получи порция от това поведение

  • весислава танчева-
  • мария габриел-
  • отговорност-
  • изоставяне-
  • бойко борисов

Ако бъде гласувано правителство на коалицията ПП-ДБ в парламента, това автоматично означава, че ще имаме едно от най-зависимите правителства на всички времена, защото парламентарното мнозинство се управлява от ГЕРБ и ДПС, обясни анализаторът

Весислава Танчева: Борисов поставя някого на топа на устата и го изоставя. Габриел получи порция от това поведение  - 1
Снимка: БГНЕС

"Влязла е в това блато, в което май не очакваше, пристигайки от Брюксел в София. Всичките ѝ усилия бяха обезсмислени от нейния шеф Бойко Борисов, който каза – ако няма правителство с първия мандат, няма да има друго. (…) Поставя някого на топа на устата, в позиция да носи някаква отговорност, след което го изоставя. Мария Габриел получи поредната порция от това поведение на Борисов. (…) Тя се озова в тази ситуация – изоставена да носи сама отговорност за това, което се случи. В една реплика той на практика натопи едновременно Мария Габриел и Десислава Атанасова. Онова, от което Борисов и може би не толкова партията му отчаяно има нужда, е в момента да има правителство". Това коментира пред БНР Весислава Танчева, комуникационен експерт и политически анализатор, активист от гражданското сдружение "БОЕЦ" по темата какви са шансовете на Мария Габриел с първия мандат.
"Лично той. Защото има нужда от време, за да се постигне отново този баланс на силите между него, Делян Пеевски и Гешев от една страна, Борисов и неговата групировка от друга страна. Това прилича на установяване на равновесие, на баланс на силите между онези мафиотски групировки от края на 90-те години."
Като изключително опитен политик Корнелия Нинова има силно изострени политически инстинкти. Това, което тя направи часове след като Гешев ритуално си скъса оставката, беше израз на много точен политически инстинкт, изтъкна Танчева. "Тя на практика каза, че този парламент няма повече живот и без да го споменава, всъщност мина в предизборен режим."

Ако бъде гласувано правителство на коалицията ПП-ДБ в парламента, това автоматично означава, че ще имаме едно от най-зависимите правителства на всички времена, защото парламентарното мнозинство се управлява от ГЕРБ и ДПС, обясни анализаторът в предаването "Преди всички".

"ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат абсолютно мнозинство в парламента - имат над 140 гласа заедно, тоест биха могли теоретически да свалят което и да е правителство, когато им е нужно да го направят. Биха могли да си го свалят във всеки момент, в който им е изгодно, в контекста на местните избори."

Въпреки че е скептично настроена реформа в прокуратурата да се случи в този парламент, Танчева не вижда "как ПП-ДБ биха могли да се откажат от опита да направят нещо, да отбележат какво трябва да се направи". Според нея ПП-ДБ няма да отстъпят от това, което казват досега.

"Всяка тяхна крачка назад, всяко тяхно приближаване, отъркване, ритуално, в ГЕРБ и фигурите, които бяха споменати като организирали на практика атентат срещу главен прокурор, би било имиджова щета и те го осъзнават."

"Тези две паралелни политически сили, които тичат в паралелни писти и сякаш в паралелни реалности – това се случва вече години наред. Една част от обществото наистина тича в паралелна реалност през всичките тези години, очаквайки, мечтаейки да живее в правова държава. Правовата държава съдържа в себе си всичко онова, за което сега и ГЕРБ се сеща, че съществува. Но и за ГЕРБ, и за прокуратурата тази реалност сякаш не съществуваше. За тях реформата приключи 2015-а, с кастрирането на закона, т.нар. исторически компромис на Христо Иванов, с обеззъбяването и обезсилването на всички реформи в правосъдната система, които тогава бяха предвидени, започнати и уж обещани да бъдат извършени от Борисов. 2023-а сме. Близо 8 години тези две паралелни политически сили, два отбора, обществени, тичаме в паралелна реалност", коментира Весислава Танчева в предаването "Преди всички".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    21 3 Отговор
    Боци направи фатална грешка Да предложи жена за премиер в този хаус е краят му

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Последния Софиянец

    17 4 Отговор
    Те си получават парите от чекмеджето .Не са за жалене.
  • 3 Последния Софиянец

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Покрай Тиквата всякакви 🐞🐞🐞 станаха милионерки.Иначе щяха да работят на околовръстното.
  • 4 електорална единица

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    боцито още преди три години стана ясно, че му свършва времето, но когато мафията се е вмъкнала навсякъде е трудно да бъде изчегъртана. БСП-то бяха така и трябваха много години за да ги отлепят от кацата с меда. Сега герберите са наред. Проблемът е дпс-то. Те бавно и полека се вмъкнаха навсякъде и не знам как ще ги премахнат.
  • 5 Така е

    17 2 Отговор
    Габриел да не е знаела методите на вожда. Значи не е подходяща за такъв тежък пост. Не може да откаже поради някаква причина. Поредната усмихната жертва.
  • 6 ванко

    5 2 Отговор
    по нормалния начин смяна не става явно ще търпим въртележки и надсмивания и превивания на глави . а кога ще се усетим
  • 7 Уравнение

    16 2 Отговор
    Действително е време 63 годишният ББ да се занимава с възпитанието на внуците да рита мачле и си гледа магнолиите. Последните години заради неговата личност нищо правим и изгоряха сумата свестни хора които лично той жертва заради себе си.След него трябва да си тръгнат и всички по списъците на обучение от фондациите на Сорос Зайдел ,Америка и Русия . А освен това все пак да се види ,тази писта децентрализация на администрацията защото България реално се управлява от представители на Пловдив Благоевград Перник и Софийско.Точно като преди падането под чужда зависимост.
  • 8 Българин

    11 1 Отговор
    Тая няма да я жаля достатъчно е лапала от хранилката.Но в края на краищата човек колкото и да се е издигнал,колкото и пари да е имал накрая си остава такъв откъдето е тръгнал.В случая и тя ще си остане по манталитет една жена от гоцеделчевско село.
  • 9 Ужас!

    16 2 Отговор
    ГЕРБ са се оплели като свински черва в кражби лъжи и измами!!!
  • 10 Гост

    2 7 Отговор
    С фенерче ше го търсите Боци, ама ше е къснооо.Сега цените на всичко са по 3, по 5 , това ли е промяната а .Младите ръка не могат да фанат от пенсионери
  • 11 Жоро

    5 2 Отговор
    Как да няма начин. Начинът за пълно изчегъртане на Герб са изборите и такива разкрития за кражбите на Толупа, докато и по- тъпите ни сънародници, особено пенсионерите, разберат, че не трябва да гласуват за ГЕРБ. Може и някои ордени Магнитски на заслужили герберасти или проверки на Кьовеши за милиони евро и белкем се отървем от тоя тъпанар.
  • 12 Матей преображенски

    3 2 Отговор
    А тя защо се съгласява,или си мисли че е много героическо и лесно за нея,морето до колене за несведущи?Падна тя в капана,и да се надява предложението и за правителство да се бламира и всичко да приключи мирно и тихо.Защото ако почне да управлява,боко ще я накара да направи купища резилли.По добре поредното служебно правителство,отколкото тая със сбирущайн правителство,крадене на общо основание и военна реформа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол