Last news in Fakti

24 Май, 2023 15:22 6 069 38

Наталия Киселова: Борисов може и да не натисне копчето

  • наталия киселова-
  • правителство-
  • споразумение-
  • герб-
  • пп-дб

Дали България ще има правителство, това още не е сигурно, въпреки обявеното "джентълменско споразумение" между първата и втората политически сили в 49-то Народно събрание

Наталия Киселова: Борисов може и да не натисне копчето - 1

Дали България ще има правителство, това още не е сигурно, въпреки обявеното "джентълменско споразумение" между първата и втората политически сили в 49-то Народно събрание.

Възможно е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ/СДС да не подкрепят ротационното правителство, ако предложените министри не са им по вкуса. Това заяви пред News.bg преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в анализ на политическата ситуация у нас.

Все още е възможно с подкрепата на ГЕРБ да има правителство чак през третия мандат, например ако държавният глава Румен Радев връчи последната папка на една от партиите, които подеха темата за експертно правителство - ИТН, БСП или ДПС.

Тя обясни, че Конституцията не е поставила срок, в който едно правителство да функционира. Правилото е, че правителството функционира, докато се ползва с доверието на мнозинството в парламента. Ако обаче между първата и втората по численост парламентарни групи се създаде някаква договорка, то тогава очакваме, че министър-председателят ще подаде оставката на правителството след изтичане на определен период от време, за да се премине към задвижване на процедурата по член 99 - да бъде връчен проучвателен мандат на Мария Габриел, ако тя е все още кандидат на ГЕРБ като първа по численост партия в Народното събрание, разясни доц. Наталия Киселова.

Киселова изтъкна, че е възможно и да не се стигне до гласуване в парламента на ротационното предложение за управление, но преди да се стигне до предсрочни избори, не бива да забравяме, че има възможност президентът да определи при връчване на третия мандат следваща парламентарна група. В зависимост от това на коя парламентарна група ще бъде връчен последния мандат, може да се каже, че ИТН, ДПС, БСП или Възраждане като последна опция, всяка една от тях говореше за експертно правителство, посочи тя. Доц. Киселова обаче не очаква третия мандат, ако се стигне до него, да отиде точно във формацията на Костадин Костадинов.

Наталия Киселова разви няколко хипотези затова кой би бил най-печеливш от настоящата формула за управление. Ако правителството е на паритетна основа - ако половината от министрите са посочени от ГЕРБ, а другата половина от ПП/ДБ това ще даде един прочит и разбирането, че Борисов е успял да постигне споразумение с най-големите си критици в последните месеци. Ако обаче е създадено правителство само от хора, които са номинирани от ПП, а ГЕРБ се очаква да ги подкрепи, тогава по-скоро ПП ще бъдат печеливши. Представете си как отиват ГЕРБ и ПП на местните избори - едните са подкрепили правителство на другите, но само подкрепят, без да могат да се ползват от предимствата от това да се в управлението, коментира конституционалистът.

Доц. Киселова добави в заключение, че местните избори ще бъдат изпитание в няколко посоки - на първо място между ПП/ДБ, ако не се създаде коалиция за явяване на местните избори, ще създаде и напрежение между ГЕРБ и ПП/ДБ, ако заедно подкрепят правителство, а по места се явяват конкуренти. На втори тур ако се стигне до сблъсъци, ако има повече кандидати за кметове на първи тур, е възможно да се стигне и до напрежение и в двата случая, каза още доц. Наталия Киселова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    35 18 Отговор
    Ако Борисов не натисне копчето, може да си избере следваща дестинация Москва. Ще го приемат, както и някой филмови герои, но после ......
  • 2 Мнение

    39 19 Отговор
    Борисов ги разиграва ПП-ДБ! Иска да разузнае всичките им планове и да ги закопае накрая. ПП-ДБ са наивни идеалисти и така и не научиха мръсната подла игра, която играе Бойко Борисов. Вълкът козината си мени, но нрана НЕ!!!
  • 3 Бонев

    41 13 Отговор
    В ппдб все пак има и някои умни хора, които знаят че който се е хванал с ГЕРБ хаир не е видял. Просто посолството е наредило,а там не може да се откаже.

    Коментиран от #22

  • 4 гост

    18 6 Отговор
    Днес се навършват 80 години от най-голямата демонстрация за спасяване на българските евреи в София. Това е един от подвизите на българския народ и израз на неговото човеколюбие. След тази демонстрация на около 10 хиляди жени, деца и старци/ мъжете са в концлагери наречени трудови/ Борис трети и правителството на Богдан Филов окончателно се отказват да изселват евреите от т.н. "стари предели" на България , въпреки натиска на германците и настояването на министър Габровски и комисаря Белев, но до края на месец май всички евреи са изселени от София и въдворени в провинцията. Нека днес почетем този български подвиг!
  • 5 Даниел

    35 10 Отговор
    От записите на Гешев става пределно ясно,че Борисов и още няколко човека владеят всички далавери за кражба на пари в държавата ,че даже могат успешно да натискат върховни съдии.за сега не са ясни останалите участници в групата,но един арест и на двамата (Гешев,Борисов) би дал яснота кой са останалите от бандата!Тук изниква въпроса защо Борисов още е в парламента и трябва ли да има правото да натиска копчета за гласуване??
    И предложение към редактора на сайт-а:изпрати журналист в Гърция да попита гражданите как биха реагирали ако теоритично случващото се в България се случи в тяхната страна??
  • 6 Хасковски каунь

    19 6 Отговор
    Абе може да съм прост, но на Габриел е Първо връчен мандат и тя отказа. Второ връчване на мандат на Денков - той 9 месеца ръководи и подава оставка.
    ПАК на Габриел ли се връща или Радев взема фронта??

    Коментиран от #17

  • 7 УСА боклук

    22 10 Отговор
    Важно е КОЗЯК да натисне копчето.

    Коментиран от #32

  • 8 Тома

    31 6 Отговор
    Бати бойко ще натисне скоро на бай Ставри бибитката
  • 9 Леля Гошо

    38 5 Отговор
    Човек никога, НИКОГА не трябва да се довврява на Бойко Методиев. Само малоумник би сключил джентълменско споразумение с този безчестен лъжец и измамник
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    18 22 Отговор
    Явно задкулисието и мафията, както и от Кремъл са се активирали и ще направят пореден опит за саботаж/ провал за редовен кабинет на реформаторите от ПП-ДБ с подкрепа на ГЕРБ, но без герберски министри. Явно за пореден път мутрите ще правят опит за блокиране на България по пътя на демокрацията мсправедливостта и по-добър живот

    Коментиран от #13

  • 12 Соца

    21 5 Отговор
    Борисчу ако натисне копчету че си плуе у сурата.
  • 13 Много

    16 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Добър дълъг виц. Смях се от сърце.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    8 12 Отговор
    Тази от къде е изровиха. Не спира да говори глупости.Парапетите ли и плащат да плаши хората по телевизиите
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    във България е на Власт мафия олигархия задкулисието
  • 17 братчет

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хасковски каунь":

    абе каунь, оти си мъчиш акъла, има кой да мисли за това, ти само гласувай
  • 18 Жоро

    19 7 Отговор
    Боко няма друга перспектива. Ще натисне и оттатък. Щом Габриел е приела, а зад нея стои ЕС, значи това е. Другото е край с партията Герб.
  • 19 Мачо с АЗЛК 412

    7 4 Отговор
    Тая като я видя и губя еректилни способности докрая на деня.
  • 20 НЯКОЙ

    8 3 Отговор
    Като често се дава думата на някого, не значи че не трябва да замълчи в определени моменти ! Превърнахте България в говорилня на големите "професионали" !
  • 21 Българка

    14 8 Отговор
    ПП-ДБ предварително обявиха публично кандидатминистрите си. ГЕРБ са знаели кои са и така са се договорили с ПП-ДБ за ротация в управлението. Така че Киселова не може да ни внушава, че видите ли, ако ГЕРБ не одобрят предложените мистри, то те няма да гласуват за правителството. Явно гроздето е кисело и за президентството. Никой не е очаквал договорка между ПП-ДБ и то такава, че цялата власт за 9 месеца да бъде в ПП-ДБ ,подкрепяно от ГЕРБ

    Коментиран от #26

  • 22 Пепо

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Стига с това посолство, бе, Изражденци..смешни сте вече, ако бешя така отдамна дъ имаша коалиция вежду 2те партии- още при предните избори! Тъ.паци, банални сте! Просто нямаше вече друг вариант , за да се отпуши държавата..Ту.лупа я затапи преди 2 години като не со подаде остовката..
    Инаме 6- ги избори или някакво спазарено на тъмно правителство на бок.луците от ИТН и ДПС, че и Из..раждане накрая..ужас!

    Коментиран от #24

  • 23 тая сорсоватаПрася

    7 6 Отговор
    гази с кални копита конституцията
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Овцооо,

    6 7 Отговор
    за Възраждане,нито дума...
  • 26 Така е

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    Прав си 21..А и тая Кисе.лова й се схъжва, че служебното си отива, тя е съветничта на путиниста Р..адев, не й се иска да има редовно прав.ителство, то е ясно.:)).Сме.шна селска лелка, до преди 6 месеца идваше в ТВ по домашно плетен пуловер, пукох се от смях на стайлинга й. .
  • 27 дон

    11 6 Отговор
    Внушение на резидента радев. Много му се иска да продължи да управлява. Докато даде втория мандат ще направят всичко възможно да съботират създаването на редовно правителство.

    Активирани са всички възможни клетки.

    Недейте да мислите че целта на радев е да има редовно правителство напротив много му се иска да си остане той.

    Коментиран от #30

  • 28 Роналд Рейган

    12 5 Отговор
    джентълменско споразумение С БОРИСОВ, МИ ТОИ ВИНАГИ Е БИЛ ИЗМАМНИК
  • 29 Лилито

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "Бонев":

    Бонев, аме бата си ти, драги! Направо те съжалявам, защото си зомбиран от Копейката който стана молионер на гърба на вашите заблудени гласове.. Подарихте му още един имот и бизнес на жена му, абд.али тъпи! Само глу.паци необразовани му се връзват на театъра!

    Коментиран от #31

  • 30 Лилито

    10 5 Отговор

    До коментар #27 от "дон":

    Точто в десятката! Резидента се пука от яд в момента и ще действа да им развали споразумението, а тая селска овца е негов рупор- върти, суче, все защитава и подкрепя прези.дентството и прав.ителсхвата му! Доста захлеби от него!

    Коментиран от #35

  • 31 Бонев

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Лилито":

    Пепо, сега лилито ли стана?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БГ светлина

    11 0 Отговор
    Всички мутри искат експертно правителство. Така никоя партия не носи отговорност и всички дружно могат да си крадат
  • 34 Киро тъпото,

    3 4 Отговор
    ще арестува преди връчването на втория мандат Банкята!
  • 35 Тя е човек

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лилито":

    на БСП и на Маргарита Попова, която беше вице на Плевнелиев. Говори теоретично.
  • 36 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор
    ТАЗИ СЕЛЯНКА Е .....,.... ОТ КОТИЛОТО НА ......... ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП........ ФАКТ !
  • 37 яяя

    3 0 Отговор
    Тая мазна поничка невчесана няма ли да спрат да я показват? Много противна жена, а и не особено умна. Много плямпа, но все неясно.
  • 38 Васко

    3 0 Отговор
    Абе тая селяндурка смотана та смотана ли е най-големия правист в дръжавата, че от зори до мрак ни я натрапвате?! Получих трайна еректирна дисфункция от тая чума!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове