Last news in Fakti

25 Май, 2023 04:42 2 373 22

"Топлофикация София" отговори на омбудсмана за високите априлски сметки

  • топлофикация-
  • омбудсман-
  • сметки-
  • зиана ковачева

Преди това Диана Ковачева поиска спешна проверка на дружеството

"Топлофикация София" отговори на омбудсмана за високите априлски сметки - 1
Снимка: БГНЕС

От "Топлофикация София" заявяват, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководят единствено от действащата нормативна уредба и по-конкретно от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването.

Това се посочва в писмо на дружеството по повод разпространено по-рано днес съобщение от пресцентъра на националния омбудсман Диана Ковачева, че е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която иска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април.

"В отговор на разпространеното днес по-рано твърдение на националния омбудсман Диана Ковачева "Топлофикация София" категорично заявява, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководи единствено от действащата нормативна уредба и по конкретно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването. Разпространеното твърдение говори за непознаване на цитираната нормативна уредба и дава възможност за спекулации по чувствителна за обществото ни тема. Отговори на въпросите, които се повдигат са дадени в Протокол №8/15.01.2021 г. от заседание на КЕВР във връзка с извънредна проверка на "Топлофикация София" по повод "клиентски жалби за завишени сметки през месец ноември 2020 г.", се посочва в позицията на столичното топлофикационно дружество.

От там заявяват още, че както и досега, ще окаже пълно съдействие в случай на проверка от контролните органи и Министерството на енергетиката.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,да ама...

    27 0 Отговор
    92лв. За вода и отопляване на имота при толкова мека зима. Интересно е че думкат, големи сметки на хората а, дружеството все тъне в задължения.
  • 2 ХАХАХА

    22 1 Отговор
    Българският народ от 33 години е окраден,унижен,измамен и с промит мозък . И преди не се е отличавал с особена борбеност, а сега във времето на консуматорството съвсем. Важното е лъскавите джаджи и ден да мине ,друг да дойде."Свестните у нас считат за луди."- Хр. Ботев.

    Коментиран от #6

  • 3 Дааа

    26 0 Отговор
    Ами Топлофикацията си е направо за Нобелова награда по физика. Защото според нея топлината се движи от по-студеното тяло към по-топлото. Например аз плащам за това, че съседите ми ме били отоплявали през стените. И как става това като те се отопляват на парно и температурата в стаите им е 20 градуса, а аз се отоплявам с климатици и у нас е 25 градуса? Всъщност аз ги отоплявам и затова, че ги отоплявам им плащам и такса сградна инсталация.

    Коментиран от #15

  • 4 Така е

    3 0 Отговор
    Грешката е верна !
  • 5 Георги Илиев Митев

    22 0 Отговор
    Крадци , лъжци , алчни , злобни , мързеливи , заядливи , вмирисани и вонящи до погнуса сте служителите и ръководителите на родната ни топлофикация .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това което е реално

    8 0 Отговор
    Са само данните от топломерите и водомера. Топлофикация не може да ви принуди да плащате повече. НО МОЖЕ ДА СЕ ОПИТА ДА ВИ ИЗЛЪЖЕ ДА НАДПЛАТИТЕ С НАДУТИ СУМИ ПО ФАКТУРА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Именно

    12 0 Отговор
    Нагли лъжци и престъпници!
  • 10 Ибряяя

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Я пак!":

    Я виж колко струваше парното при комунистите, и колко струва сега. Това пе си слаб по математика, не е причина да обиждаш.

    Коментиран от #11

  • 11 Я виж ти

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ибряяя":

    при твоите комунисти колко беше заплатката, на некомунистите "мъдрец"!
  • 12 Дааа

    8 0 Отговор
    Трябва никой да не плаща,да видим какво ще стане тогава, но за съжаление винаги ще има някой който да прецака тази схема.
  • 13 Не е нормално

    9 0 Отговор
    Не може фактурата за април да е най-висока за целия отоплителен сезон. Все пак януари и февруари, а и март средните температури бяха по-ниски от април 2023. Това лесно воже да се провери.Мошеници.
  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    „Разпространеното твърдение говори за непознаване на цитираната нормативна уредба и дава възможност за спекулации по чувствителна за обществото ни тема.”
    Ако обществото беше чувствително към посегателствата срещу правата му, топлофикация отдавна трябваше да отговаря за огромен брой престъпления, но осъждането за престъпления не работи в интерес на обществото по чувствителната тема. Защо топлофикация нарушава Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите, а прилага единствено някаква по-важна от законите „нормативна уредба”, която е подзаконов акт? Тук помага и КЕВР, интересно защо премахнаха ДЪРЖАВНА от името си? Защо Общите условия са превърнати целенасочено и умишлено в документ с невярно съдържание? Фактурите на топлофикация де факто са документи с невярно съдържание. Тези два „документа” са предмет на наказателния кодекс? Де юрето го няма?!? Да не говорим за Правото на ЕС, което не се прилага от съдилищата – нарушават се безнаказано Регламент на ЕС и пет директиви свързани със защита на потребителя. Въпросите са много, но неграмотността и безнаказаността са приети за норма.
  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    Тук е една от многото фалшификации. Топлинната загуба в сгр. инсталация се изчислява от проектанта предварително, след което се проектират отоплителните тела. Тази топлинна загуба е технологичен разход и трябва да е за сметка на доставчика. Сгр. инсталация е свързана единствено с доставката на топл.енергия до отоплителните тела и не представлява самостоятелна услуга. Това означава, че тя няма количествени и качествени показатели. Освен това в двете специални Наредби, на МЕ и съвместната на МЕ и МРРБ ,няма такова понятие. Няма и емпирична формула защото няма измерителни уреди за сгр.инсталация, тъй като не е необходимо от техн.гледна точка. Неграмотният нашенски законодател обаче е приел такава норма за сметка на потребителите. Да не говорим за измишльотината „енергия отделяна от сгр.инсталация”, което е техн.майтап – за сметка на потребителите, разбира се. Това е енергията за отопление.

    Коментиран от #16

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Вестници, Радиа, Телевизии и интернет сайтове,
    като повторят лъжата 20 пъти и народа и повярвал.
    Потребителите не могат да плащат по-скъпо, защото загубите в абонатната станция са за сметка на Топлофикация София /ТС/, ако абонатната станция е стара и с високи загуби, тези загуби са за сметка на Топлофикация, а потребителите просто нямат възможност да ползват по-голямо количество топлина, колкото биха искали. Но и в двата случая това не се отразява на сметката им. Именно защото загубите в абонатната са за сметка на ТС, абонатните бяха подменени бързо и за сметка на дружеството.
    Предвид високата социална роля на ТС, бандитите не смеят да посегнат на нея пряко,това би ги дискредитирало, а целят да представят съсипването като „общонародно дело”.Интерес от приватизацията на ТС имат чужди фирми и банки. Пазарната ниша която запълва ТС е много голяма, над 400 000 абоната , физически и юридически лица. В нея могат да се намърдат стотина дистрибутори на гориво и отоплителна техника, а централното топлоснабдяване ще остане само спомен, както в редица окръжни градове на България.
    „Топлофикация София” АД има около 5 000 МВт инсталирана топлинна мощност, отделно е над 300 МВт – електрогенерираща, сигурно вече схващаш какво се опитват да направят мафиотите.
    Цената на „парното“ е смешно ниска, под 12 ст. за 1Квтчас с ДДС.Тази цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. При това тази енергия е докарана вътре в сградата. Та едно пакетче съ

    Коментиран от #17, #19

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ...................
    Цената на „парното“ е смешно ниска, под 12 ст. за 1Квтчас с ДДС.Тази цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. При това тази енергия е докарана вътре в сградата. Та едно пакетче със семки струва 2,00 лв /200 стотинки/.
    При централното топлоснабдяване, конструкцията на цялата сграда играе ролята на огромен „топлинен акумулатор” и съответно топлинен преразпределител и съответно когато температурата навън е под минус 10 градуса, то в неотопляеми помещения на топлофицирана сграда, температурата не пада под плюс 8-10 градуса.
  • 18 Казуар

    0 1 Отговор
    Може би за трета година априлската сметка е висока защото намаляват януарската за да не бъдат шокирани клиентите с много висока сметка.
  • 19 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Големите лъжливи дъвки тръгнаха от топлофикация и разни СМИ-та в нейна услуга. И добродушният ни народ взе, че им повярва. Появи се дори едно тълкувателно решение на КС, което разплаква от смях. Слугуват и други тълкувателни решения на други съдилища, за да им върви купона на топлофикация. Един експерт- професор обяснява как топлината от сгр.инсталация била собственост на всички. Ха,ха. Явно беше забравил,че той самият обясни в интервю преди повече от десет години, че системата за новото „дялово разпределение” е буквално насадена и е неприложима при вертикалната структура на топл.инсталации в България. Излезе, че експертите в топлофикация не са знаели,че си имаме вертикални.щрангове. После професорът обърна палачинката. А и какви неблагодарници са тези потребители, така и не разбраха, че топлофикация върши социална дейност понеже са ѝ малки и евтини мощностите. Трябваше да се мисли още преди повече от четвърт век за бъдещето. Нищо от това, което можеше да се направи не беше направено.

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    0 1 Отговор
    В един Справочник на потребителя, издаден от топлофикация, обясняват скромно, че „за нуждите на новото дялово разпределение” не били монтирани уреди на отопл.тела, понеже топломерите били скъпи. И следва мъдро решение – проблемите при набутаното дялово разпределение да се стоварят върху потребителите с някакви фалшиви средства за да разберат те що е то социална дейност. Сега подготвят омбудсмана, че ако се поставят топломери ще бъде скъпо, но потребителите трябвало да плащат. Пропускат да кажат, че уредите, като цена и като монтаж, са задължение на продавача – доставчик. Може и да мине, просто едно изречение в Наредба за топлоснабдяването и готово. Колко му е. За пародията „топлинно счетоводство” не си струва да се обяснява – обслужваща част при голямата фалшификация. Има водомер за топла вода, но се правят прогнози?!? А с „използваната” при БГВ температура за затопляне на 1 куб.м.вода може да се затопли цял басейн. При пазарната икономика обаче съществува фалит, ако не искат да ти плащат. Плащачите са все по-малко.

    Коментиран от #22

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe. В пocлeднитe 30 г. в нeгo ce извърши мaщaбнa мoдeрнизaция.Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa. Изпрaтeнoтo чeнгe зa дирeктoр нa ТC, Вaлeнтин Димитрoв, чиятo зaдaчa бeшe дa cъcипe ТC и пoдгoтви зa привaтизaция, нe изпълни зaдaчaтa cи. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждaтe. Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видяли пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    “Топлофикация София” / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер монтиран в абонатната.
    От там насетне, се позволява собствениците сами да разпределят потребеното количество енергия както намерят за удобно. Разбира се, могат да наемат за целта специализирана фирма, която да изготви съответната методика. Същевременно собствениците трябва да се регистрират като юридическо лице и техен представител да заплаща на топлофикация по показанията на топломера в абонатната. Тази възможност почти не се използува, което е лесно обяснимо, имайки предвид българските нрави.
    Тогава ТС сама наема фирми /топлинните счетоводители/ и определя потреблението на отделните абонати...........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове