Last news in Fakti

25 Май, 2023 09:35 743 7

Росен Желязков: РСМ да не губи време, а да да приключи колкото се може по-скоро преговорния процес

  • росен желязков-
  • рсм-
  • критерии-
  • условия-
  • членство-
  • ес

Той отбеляза, че за България е важно условието, което е поставено от Европейската комисия за конституционната промяна, която включва българите като държавотворен народ в рамките на РСМ

Росен Желязков: РСМ да не губи време, а да да приключи колкото се може по-скоро преговорния процес - 1

България вярва, че РС Македония ще бъде пълноправен член на ЕС на базата на собствения си принос. Вярваме, че те ще изпълнят условията за членство и не трябва да губят време, защото най-страшното нещо е да се губи време, което ще премине в скептицизъм. На тях им трябват бързи решителни актове и категорични решения, без да търсят причината извън себе си. Много е важно причините, намеренията и успехите да бъдат техни. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след края на посещението си във Ватикана и Италия по случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука и култура, съобщава dariknews.bg, позовавайки се на интервю на Желязков за БГНЕС.

„Заявихме, че нашата позиция остава непроменена. РСМ трябва да започне и да приключи колкото се може по-скоро преговорния процес и да стане пълноправен член на базата на така наречения собствен принос. Т.е. решението трябва да бъде с оглед изпълняването на критериите за членство и успешно приключване на преговорния процес, а не заради политическото решение само по себе си“, категоричен е Росен Желязков.

Той отбеляза, че за България е важно условието, което е поставено от Европейската комисия за конституционната промяна, която включва българите като държавотворен народ в рамките на РСМ. „Това е абсолютна предпоставка за започването на преговорите. Това не е наша двустранна проблематика, това е условие, което е поставено и записано в условията за начало на преговорите и се следи от ЕК“, добави председателят на НС.

Желязков заяви, че позицията на България не е свързана с поставянето на условия или преченето на самия процес: „Условията са поставени от ЕК и за нас е важно те да бъдат изпълнени, защото са свързани с правата на българите в РСМ“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    9 0 Отговор
    Нашата позиция е ясна:Каквото ни заповядат Началниците,това и ще изпълним!И това се отнася не само за смешката РСМ.Жална и майка на България!Но ние си ги избрахме,наша е вината.При това ги знаехме какво продажници са.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 2 Отговор
    Долен предател!
  • 3 Перо

    4 0 Отговор
    Това да го каже на чугунените глави, македонистите в РСМ! Прав е, че колкото повече вола рие, толкова повече на гърба му пада! Някой тъпак, който не познава ЕС ги лъже, че могат да ни прескочат и че видите ли те имали работа и преговори с ЕС, а не с БГ! Тъпаци!!!
  • 4 Кирчо

    5 0 Отговор
    Да дадем път на РСМ да влязат в ЕС, като ние излезем.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 5 Го рече он

    1 0 Отговор
    Киро ментата ше приключи процеса като свали напълно гащите на България и то само срещу правото да изтегли още 12 млрд.кредит който да раздаде като помощ на неговите фирми
  • 6 145

    2 1 Отговор
    Не давайте акъл на РСМ, оправете си
    преди всичко свойте проблеми.
  • 7 Да сме коректни

    0 0 Отговор
    Как може блгарите в Македониа да се државотворен народ кога низ цела историа се борат таа да не постои и да биде част од Блгариа? Каде гледате државотворност тука. Државотворни се тие кои се борат државата са сштествува и да оди напред.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове