Last news in Fakti

26 Май, 2023 10:03 4 677 31

Страната на неограничените възможности: Как в България правят овче сирене от краве мляко

  • сирене-
  • бабх

Сиренето e менте, твърдите вие. Това ние не сме го потвърдили като категорично доказателство. В момента работим, казва д-р Александрина Борисова от БАБХ

Страната на неограничените възможности: Как в България правят овче сирене от краве мляко - 1

След като изследване по ДНК анализ в реномирана международна лаборатория показа, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене у нас е било открито съдържание на краве мляко, платформата Сдружение за чиста храна е получила над 200 мейла и нови сигнали за проверка.

Това съобщи пред БНР Андрей Велчев от Сдружение за чиста храна, което даде проби за изследване на сиренето.

Тези производители ползват субсидия. Тя обаче не е за това да произвеждат нещо различно от написаното на етикета, коментира Велчев в предаването "Преди всички". Според него на един производители понякога му излиза по-евтино да си плаща глобите, отколкото да подобрява качеството.

Велчев заяви, че промени в Закона за храните ще дадат възможност да се оповестяват имената на фирмите нарушители.

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България не изключва некоректност на фермерите, които "понякога примесват", "особено стопани, които имат смесени стопанства".

Не можеш да изследваш всяко едно мляко за добавки, уточни Зоров. Той сподели от собствената си практика множество подобни случаи на смесване на мляко.

"Не може на всяко едно мляко да правиш риск анализ."

Другата хипотеза според него е смесването да става в самото предприятие. Малко от предприятията имат две линии – за овче и за краве мляко, поясни Димитър Зоров. Той определи като недопустимо смесване, което се прави за оптимизиране на цената.

"Всички тези случаи слагат петно на бранша. В момента не знаем кои са предприятията. Такива случаи не са изолирани само в България."

Официалната информация за засегнатите партиди е получена в БАБХ този понеделник, декларира пред БНР д-р Александрина Борисова от Българската агенция по безопасност на храните.

Това не са проби в резултат на официален контрол, уточни тя. За целта според законодателството трябва да се направят регламентирани проби.

"Сиренето e менте, твърдите вие. Това ние не сме го потвърдили като категорично доказателство. В момента работим."

За въвеждане в заблуда на потребителите санкциите са между 2 и 6 хиляди лева, каза Борисова.

Според нея "говорим за некоректно етикетиране и подвеждане на потребителите, сами по себе си тези продукти не са опасни".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нено

    50 3 Отговор
    Сирене с 80% вода по пазари и магазини, по Бой Тошево време не беше така и за това бяхме здрави!

    Коментиран от #14, #27

  • 2 честен ционист

    45 0 Отговор
    България не е страната на неограничените възможности, а на ограничените туземци.
  • 3 Новичок

    14 1 Отговор
    А Харалан Александров очаква нови избори.
  • 4 пак добре че е от мляко

    27 1 Отговор
    а не от палмово масло

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "пак добре че е от мляко":

    Какво ти мляко. Едва ли в цяла европа има толкова мляко, колкото млечни продукти има в нашите магазини...
  • 8 Слава на Евроатлантическа България

    32 2 Отговор
    US лакея костов- ОТРОВИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ , който по заръка премахна БДС
  • 9 Как се прави

    18 0 Отговор
    Готовото краве сирене престоява завито седем дни в одрани, но неизсушени овчи кожи и резултата е истиско БДС - овче сирене.
  • 10 Нищо чудно

    17 4 Отговор
    Като новото предстоящо правителство на толупа с кирчококорчовците
  • 11 Мдааа

    12 1 Отговор
    Ако е някакво мляко изобщо пак добре дотам я докарахме!
  • 12 сиренето е менте

    28 0 Отговор
    Кашкавалът също. И още много други храни. Всички го знаем. Знаят го и държавните органи, на които им се плащат заплати, за да следят качеството на храните. И какво от това ? Проверка тук-там, леки глоби, порицание в медиите и толкова. Къде е безкомпромисността ? Къде са промените, които биха довели до генерално разрешаване на проблемите с храните? Така, че както храните, така и проверките, и правилата - всичко е менте. Дори погледнато от друг ъгъл - менте управници има вероятност да превърнат цялата ни държава в менте.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Гай Турий

    28 0 Отговор
    Много държави в света, особено "великите демокрации", ако засекат измама с хратилените проудукти и техните етикети, ликвидират съответиня производител завинаги! Такъв закон трябва да се въведе и фирмата производител сама да си води перманентен контрол. А бабките от БАБХ като влязат веднъж в месеца, или на 3-месечие, и ако засекат измама - край с предприятието!!! БДС да се възстанови с изричен и бекомпромисен закон.
  • 14 верно е

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нено":

    Всичко беше натурално и народа беше здрав.Сега само химия и пластмаса.Няма храна или напитка в България която да не е отрова !
  • 15 Гай Турий

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "сиренето е менте":

    Държавата ни е менте, на власт спускат чужди марионетки и престъпници, хора с ментални проблеми, и вече не може да се казва така. Това е васален бандустан, управляван от козяци и майнелайнени, все с юдокорени. Нещата ще опрат до революция, но май няма да е с вътрешни фактори, а отново ще се наложи да дойдат освободители. После да не им се сърдим на историята.
  • 16 Коста

    22 0 Отговор
    Общо известно е че много фирми правят сиренето и без мляко. Така че табелите на сиренето дали е "овче" или "краве" , нямат голямо значение за фирмите производители. Имайки предвид че 40% е вода , а за повишаване маслеността се използват растителни мазнини, вкусът се докарва според табелата на сиренето. Заготовките във вид на извара и млечна киселина се доставят от Полша , Унгария и Румъния. Голяма далавера е вносът "сухо" мляко от Китай, Уругвай и Аржентина. Така че на въпросът "Какво сирене яде Българинът" , отговора е ясен - 90% менте. Но това си е позволено, т. е. не е забранено със закон.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 с две думи

    0 1 Отговор
    Изберете българското
  • 19 Дали можеш

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дали можеш да докажеш това в съда или предпочиташ да платиш за клевета и оронване на престиж.Аман от анонимници ,които плюват по всичко и по всеки.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Тхб

    1 0 Отговор
    Не 6000лв глоба която си изкарват за 3 часа А 600 000 за да го заболи
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дали можеш":

    Ами що не пробваш , а само питаш‼️
    Аман от анонимния заядливец,
    ДАЖЕ НЕ СМЕЕЩ ЕДИН НИК
    тп като него да си сложи ‼️
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дали можеш":

    Данните са публикувани от изследване на
    Активни потребители,
    ама ти откъде да знаеш ‼️

    За теб те може да са другата половина на
    ПАСИВНИТЕ ПЕ де РА си‼️
  • 23 Кашкавал

    3 0 Отговор
    Че ние от мухата слон правим та за едно сирене.....
  • 24 Тома

    2 0 Отговор
    Ами като тези от бабх като и те са минте и чакат на рушфети какво може да очаквате
  • 25 защо

    4 1 Отговор
    Що бе?
    От Даниел може Емили, от крава не могло овца?? Айде у лево! Нали затова скачахме по площадите. Демокрация!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Кобра

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "защо":

    Скачал си ти... на нещо друго, не по площадите за демокрация. Сега всички русофили комунисти като теб плюят по демокрацията. Ти къде видя демокрация в България?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кобра

    2 1 Отговор
    Не ме е яд, че ме лъжат за сиренето.
    Лъжат, че е безопасно за консумация. А истината е, че кравето мляко ни разболява. Съдържа вид казеин, който причинява възпаления в организма от които сме болни. Това е проблемът, затова е недопустимо смесването. Който иска да се трови да яде продукти от краве мляко.
  • 29 БАБХ

    2 0 Отговор
    Е олицетворение на корупцията в България. Отделно, шиб..ите депутати са приели шиб..я лобистки закони да не се разкриват имената на фирмите. Дано не ме изтрият, но аз лично никога не купувам млечни продукти от фирми като Белиса и Ракево.
  • 30 1520

    0 0 Отговор
    Че откъде мляко за сирене ,Милиони глави животни ,демократичо бяха унищожени след 1989 година
  • 31 Аненербе

    1 0 Отговор
    Прав е Едуард Стърнс в коментара си за българина...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове