Last news in Fakti

26 Май, 2023 10:19 5 897 18

Европейската прокуратура подхвана кмета на Перник

  • кмет-
  • перник

За проверката става ясно от отговор на финансовия министър Росица Желева на писмен въпрос на депутати от БСП в рамките на парламентарния контрол

Европейската прокуратура подхвана кмета на Перник - 1

Европейската прокуратура започва проверка на кмета на Перник Станислав Владимиров. Това е първият случай, в който кмет на областен град в България ще бъде разследван от прокурорите на Лаура Кьовеши за злоупотреби с европейски средства в особено големи размери.

За проверката става ясно от отговор на финансовия министър Росица Желева на писмен въпрос на депутати от БСП в рамките на парламентарния контрол. Лидерът на партията Корнелия Нинова и други народни представители са питали министърката за скандалния доклад на АДФИ с тежки за кмета на Перник констатации, който излезе през март и който първо бе качен на страницата на Общинския съвет в града, а после мистериозно свален.

В отговора си до депутатите Желева пише, че заради констатирани индикатори за измама, докладът е изпратен до главния прокурор, а Върховна касационна прокуратура го е изпратила на Европейската прокуратура. Документът е пратен още и до Агенцията за обществени поръчки заради установени нарушения на Закона на обществените поръчки, както и до директора на дирекция "Оперативна програма" Околона среда".

Европейската прокуратура е отказала да предостави на депутати доклада, става ясно още от отговора на Росица Желева.

Докладът на АДФИ съдържа много тежки констатации за дейността на кмета и общинскатa администрация за изминалите години. Почти всички обществени поръчки на общината са правени в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Ревизорите констатират, че има пълно погазване на процедурите по време на мандата. Държавната проверка установява още, че общината е правела всичко, за да може определена фирма да спечели дадена поръчка. Дадени са и редица конкретни примери за една и съща фирма, като най-големите нередности са за рекултивация на депо за неопасни отпадъци.

Според АДФИ са се използвали хватки, за да се отстранят нежелани от градоначалника кандидати. В доклада се вижда, че Владимиров е правил възражения на всяка една констатация на АДФИ, но нито едно от тях не е прието. Общинските съветници в града (41 човека) са приели като обида към институцията отношението към тях и пернишката общественост.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    31 9 Отговор
    Тоя мръсник що фондове е източвал за да го подхванат...
  • 2 пенсионер

    29 3 Отговор
    Няма да съм жив ,за да видя един герберистки кмет от БСП , или някой друг да влезе в затвора !!! Опоскаха я тази държава , еййй.
  • 3 ПСР

    30 1 Отговор
    Всички,возени в дЖипката,трябва да бъдат проверени.Ама истински.
    Очаквам резултати и по емблемите-Портних,Фандъкова,Тотев/Димитров.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    25 2 Отговор
    Лаура Кьовеши за 5 ст работа не е свършила! Щяла да разследва някой си за злоупотреби в особено големи размери...и колко са големи тия размери - 1/100000 от откраднатото от Урсула.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жалка работа

    13 8 Отговор
    Кметчето комунист благодаря на Тиквата и от там му почнаха проблемите с БСП.Скапан народ сме ей ! От злоба и ненавист ще си преядем сами гръкляна.
  • 8 Боко Тиквата

    26 3 Отговор
    това ли е най-страшният измамник на България - хахаха, ако въобще е такъв, абе Кьовешиииииииииииииииииииииии - къде са схемите на Баце, ДП, Гешев, Черепа, ДПС и тн
  • 9 Доротея

    16 3 Отговор
    Още щом започна да напада Нинова, както всички произлезли от номенклатурата отрочета и започа да се върти коло Герб, Разбрах, че е закоравял мошеник! Изобщо, не знам каква е тази правова държава, да търсят доказателства един по един, след като всеки знае, че всички са вредни! Както и правосъдната ви система, която трябва да следи и санкционира сгазилите нормативните документи!? Така нищо няма да се получи! Историята го е доказала - насилствена смяна на властта, цялата политическо - икономическа олигархия в поправителен лагер, където да бъде заставена да се занимава с обществено полезен труд и да се лиши от възможността да вреди! Прокорора започнал най после да работи, те пък веднага му спретнаха разследване, което до оня ден не бе възможно и - нищо! А просто всички трябва да бъдат озаптени от народна власт! Ония в ЮАР най вероятно са живи и разиграват №, за да не ги търси повече никой! Тоест - загинахме, кой крал - умрял! Друг път!
  • 10 Жерар Дьожарден

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Любимата мантра на крадеца че и другия краде
  • 11 Е това не беше ли

    10 1 Отговор
    обществена тайна? Сега ли се сетихте?
  • 12 Каиша

    6 2 Отговор
    Европа добре дава пари но какво право има да ни съди. Позор!
  • 13 Бирника

    10 4 Отговор
    Не сте в час всичките От 30 години това е първия кмет който прави нещо за перничани Проблема е че спре далаверите на всички и най вече на герб бсп оставиха общината опустошена
  • 14 Баба

    5 2 Отговор
    Гарван на гарван око не вади то всички кметове и прокорори работят по нареждане на мафията ако искаш да работиш ще ги слушаш Ако не слееш с мафията или напуска
  • 15 Войводата

    2 0 Отговор
    Повечето случаи кметовете на общини са крали евро субсидии и бюджетни средства за милиони. В Кюстендил с просто око се вижда как са окрали 22.000.000 евро. По проект за крепостта Хисарлъка. Каде видяха 22 милиона евро в тая крепост. И това е само видим грабеж на евросубсидии, а колко други са цапнали от тук и от там един бог знаее......
  • 16 Гордий

    1 2 Отговор
    Това, което може да направи всеки гражданин е, да не гласува! Така ще стане очевидно, че никой не припознава която и да е политическа партия за защитник на интересите му. Партиите ще станат ненужни, ще се стигне до идеята да бъдат забранени! В законодателството да се постанови, че може да има не повече от три партии, които да декларират своите възгледи, като либерали, консерватори и центристи. Да нямат право на законодателни инициативи, които не са в съответствие с тези техни възгледи. С подписка на 50, 000 души да се уволнява кой да е депутат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Електра

    3 0 Отговор
    Още не се е родил Импексовия комунист който да не краде...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове