Last news in Fakti

29 Май, 2023 15:04 2 641 24

Теодора Йовчева: За мен ще бъде изненада, ако новата конфигурация ГЕРБ-ПП-ДБ издържи две ротации

  • теодора йовчева-
  • герб-
  • пп-дб-
  • изненада-
  • две ротации

Напълно е възможно дори още след местните избори кабинетът да падне, коментира политологът

Теодора Йовчева: За мен ще бъде изненада, ако новата конфигурация ГЕРБ-ПП-ДБ издържи две ротации - 1
Снимка: БНТ

За мен ще бъде изненада, ако новата конфигурация ГЕРБ-ПП-ДБ издържи две ротации, защото реално това е съюз между партньори, които прекараха последните месеци в критика и отричане, т.е. съюз между страни, които си нямат доверие. В най-оптималния случай вероятно подобен кабинет ще си постави конкретни задачи като при реализирането им ще се оттегли. При информация за отчетени електорални щети потенциално също може да има оттегляне. Напълно е възможно дори още след местните избори кабинетът да падне.
Това коментира в интервю за Novini.bg политологът д-р Теодора Йовчева. Тя допълни още,че една от тезите е, че този кабинет се сформира, за да не изглеждат политическите формации безотговорни преди местните избори.

Ето и интервюто с политолога:

Изненада ли ви решението за общо правителство с ротационни премиери между ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България? Това ли бе единственият изход от кризата?

Не беше единственият, защото имаше различни варианти за състав на правителство, включително първият опитан от ГЕРБ – преговори с останалите по-стари партии. При този фрагментиран парламент всяка конфигурация е обречена на неустойчивост – заради идеологически несходства или заради липса на доверие. Избраната формула е екзотична за Българи, но не е напълно иновативна за света. Същата формула беше опитана от Израел, където ситуацията е много сходна с тази в България – серия от последователни предсрочни избори в рамките на няколко години. Там също беше опитано ротационно премиерство. Тази формула се оказа неустойчива - в крайна сметка правителството колабира след Нафтали Бенет и Яир Лапид не стана министър-председател, защото коалиционен партньор се оттегли. Решението за общо правителство с втория мандат не беше напълно изненадващо доколкото ПП-ДБ неколкократно заявиха, че са готови са получат подкрепа при гласуване на техен кабинет. Тук въпросът остава дали само Мария Габриел ще бъде фигура, посочена от ГЕРБ-СДС или ще има и други на други нива – заместник-министри или областни управители например. Какъвто и е да е съставът обаче, това е правителство с много ограничен хоризонт. Според мен това ще е правителство, което ще се съсредоточи основно върху външнополитически въпроси и работа с европейските институции. Големият въпрос, който остава е дали това правителство изобщо ще се случи, защото ние виждаме една изключителна динамика на събитията.

Колко дълъг ще е хоризонтът на новата конфигурация ГЕРБ-ПП-ДБ?

За мен ще бъде изненада, ако издържи две ротации, защото реално това е съюз между партньори, които прекараха последните месеци в критика и отричане, т.е. съюз между страни, които си нямат доверие. В най-оптималният случай вероятно подобен кабинет ще си постави конкретни задачи като при реализирането им ще се оттегли. При информация за отчетени електорални щети потенциално също може да има оттегляне. Напълно е възможно дори още след местните избори кабинетът да падне.

Могат ли местните избори да съкратят живота на кабинета?

Да, една от тезите е, че този кабинет се сформира, за да не изглеждат политическите формации безотговорни преди местните избори. Тук се проявява логиката как ще им бъде гласувано доверие на следващи избори, независимо от какъв вид са, ако коалициите не са способни да употребят това доверие във властта. Друг момент е, че правителство преди местните се сформира и съответно може да се разпадне след тях е, за да няма вакуум в централната власт преди местните избори.

Каква ще е цената, която ще платят политическите сили, след това решение, ще бъдат ли наказани от избирателите?

Според мен и двете коалициите ще претърпят електорални щети, въпросът е коя в по-голям процент. От това ще се възползват основно антисистемни сили, но не изключвам и възможността да доведе до оттегляне на гражданите от изборния процес.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тия не са наред

    17 5 Отговор
    а всичките от гербсдсппдб под ръчичка и да си рутирате доживот килиите при бай ставри!
  • 3 Връщат БКП

    5 8 Отговор
    на власт и Димитровската конституция.
    Дано този народ се кротне.
    Управляващите стават Членове на ЦК на БКП, опозицията Кандидати на ЦК на БКП.
  • 4 Майна

    23 4 Отговор
    Противозаконно е да има какъвто и да е кабинет след ЗАПИСИТЕ ИМ!
    Радев, не се ослушвай!
    Защото ти си най-прекия виновник!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Верно

    17 2 Отговор
    Ротация значи връткане !

    Коментиран от #8

  • 7 рашо дамаджанов

    17 4 Отговор
    Какви ти ротации нови избори и Пепета да отиват в дупката от където ги изкара Летеца
  • 8 А ала-бала с коня

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Верно":

    Значи изборни манипулации и фалшификации.
  • 9 Българин

    19 2 Отговор
    Пуснете царя (който е всичко друго, но не и българин!), Паси и Плевнелиев - тези видни евроатлантици, за да ни обясняват как веднага трябва да се направи редовно евроатлантическо правителство, одобрено от посолството, защото ние имаме "ПАРТНЬОРИ" и трябва да се отсрамим пред господарите си. Пуснете ги, не ги щадете! Пуснете ги да ни поучат след като изкарахте поучения от Костов и Доган. Пуснете ги, за да се повесели народът на евроатлантическото им и слугинажко безумие!
  • 10 сократ

    23 3 Отговор
    След тези компромати, вместо да са се самосеризали подходящите интституции те изявления дават и правителство правят...
  • 11 НЯКОЙ

    2 9 Отговор
    Това са глупости, защото при съвместна работа и общуване хората се сближават на персонално ниво и е по-вероятно политическите разделения да останат на заден план ! Аман от негативни прогнози - тя била предполагала, била доктор и на каква тема е докторската и дисертация ?!? Специалисти по всичкология, втръснаха се на всички !

    Коментиран от #16

  • 12 хей

    7 3 Отговор
    ГРОБ пак ще ги изклатят.
    Може ли да са толкова наивини ПП-ДБ.
    Не, просто са си трагични!
    ЗАТВОР!
  • 13 Герб

    6 17 Отговор
    Задължително ни трябва редовно правителство.Иначе рискуваме да станем руска губерния.Зеленият чорап ни тласка към това и с всякакви интриги се мъчи да осуети ново правителство и да остане еднолично на власт.
  • 14 Васил

    4 4 Отговор
    Къде ще ходят мафиотите от Герб притиснати са в ъгъла мислят че някакъв юда за трийсет сребърника с пършиви записи ще промени нещата ехххххххх мечтииии
  • 15 Много е нагла

    10 2 Отговор
    Какви 2 ротации са я заротирали тая ?!!Правителство с такива мафиоти като тия никога няма да има . Толкова са прости че сами се издъниха .
  • 16 Гневен

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "НЯКОЙ":

    Ти си никой
  • 17 Продължаваме Порнографията

    8 2 Отговор
    Тези трябва да се ротират само като общи булки в крилата на ЦСЗ. Цялата коалиция е за затвора!
  • 18 Банско

    4 3 Отговор
    Тая политиканка и разбирач как се ръководи държава кой я намери
  • 19 Тодорке ще изкарат

    5 0 Отговор
    Няколко ротации захапат ли един път кокала ще им се услади да го изгризат целия
  • 20 Банско

    5 2 Отговор
    В записите на Руди Гела освен че Кокорчо настоява за незабавно уволнение на кадрите на Баце и Радев и назначение на нови посочени от НАТО и ЕВРОПОЛ и хвалбите на Кире Канадеца какви други престъпления
  • 21 Сенсей

    2 1 Отговор
    Рот.ари България иска Ротариционно правителство естествено
  • 22 Про Шляк

    2 1 Отговор
    единствената изненада ще е, ако пипитата не получат обвинения за държавна измяна
  • 23 Папа Люга

    2 1 Отговор
    Атлантик родината продава,
    след него армии от тролове пълзят.
    За някоя троха корава,
    и от майка си ще се отрекат.
  • 24 Гръч

    1 1 Отговор
    Между тия групи няма желание за истинско управление а само сърбеж.Цели 4 продажни предателски партии от най-простите в България и света Герб-СДС-ПП-ДБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол