Last news in Fakti

29 Май, 2023 21:49 2 160 25

Съдия: Очаквам членовете на ВСС да решат по съвест дали главният прокурор е нарушил закона

  • главен прокурор-
  • всс

Стана ясно, че политическата върхушка е имала влияние върху съдебната система, тя си е позволявала да реши кой да стане главен прокурор, каза Атанас Атанасов

Съдия: Очаквам членовете на ВСС да решат по съвест дали главният прокурор е нарушил закона  - 1

В петък беше приет на второ гласуване Законопроектът на Министерски съвет, който въведе механизмът за разследване на главния прокурор. По този начин бяха изпълнени препоръките към България от повече от 10 години. Съгласно тези препоръки трябваше в българското законодателство да бъде въведен ред, по който да се гарантира, че при съмнения за извършени престъпления от главния прокурор, следва да се обезпечи независимо разследване от магистрати, които не са зависими от него.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria бившият председател на Съюза на съдиите в България съдия Атанас Атанасов. По думите му това би гарантирало, че главният прокурор не би могъл да влияе като заинтересовано лице върху хода на това разследване. Предстои президентът да реши дали да обнародва Закона в Държавен вестник и тогава ще започне да тече срокът, в който той ще влезе в сила, обясни процедурата Атанасов.

Със Законопроекта обаче не се въведе само този механизъм. Разшириха се възможностите на пострадалите в престъпления да обжалват отказите на прокурорите да образуват наказателно производство. Предвиди се възможност тези откази да бъдат обжалвани пред съд, а не само пред по-горен прокурор. Бяха направени и промени в Закона за съдебната власт, разграничаващи правното положение на главния прокурор от една страна и председателите на върховните съдилища с оглед необходимото мнозинство от Пленума на Висшия съдебен съвет, което да ги избира и освобождава. Това е нещо, за което Съюза на съдиите настояваше отдавна.

Съдия Атанас Атанасов обясни, че проблемът досега се е коренил в това, че съгласно устройството на прокуратурата, главния прокурор е ръководител на всички началници на апелативни, окръжни и районни прокурори. Формално главният прокурор не е ръководител на останалите съдии, които биха могли да го разследват, но те пък са подчинени на тези началници, обясни той.

Така по думите му непряко главния прокурор може да оказва влияние върху едно разследване. Сега, чрез този нов механизъм се предвижда съдия да бъде назначаван за прокурор, за да извършва разследване в случаи, в които има съмнение за престъпление, извършено от главния прокурор и заместниците му. За срока, за който този съдия ще бъде назначен като прокурор той вече няма да правораздава и по съдебни дела и ще гарантира за това разследването да бъде извършено качествено, ефективно и в срок.

Венецианската комисия, която е отправила препоръките, е оценила положително така замисления механизъм и на този етап при така действащата Конституция мисля, че това е единственото възможно решение.

От процедурата срещу Иван Гешев очаквам членовете на Висшия съдебен съвет, въз основа на доказателствата, да решат по съвест дали главния прокурор е извършил нарушение на професионалните си задължения, каза още той. Досега въпросите за несъвършенствата на съдебната система вълнуваха по-тесния кръг специалисти от системата, много често това, което споделяхме оставаше без последствия. Ние обаче виждахме нередностите и това, че има нужда да се реформира управлението на тази система. Сега обаче вече и медиите, както и обикновените граждани видяха, че политическата върхушка е имала влияние върху съдебната система, тя си е позволявала да реши кой да стане главен прокурор, а той е считал, че му се дължи подкрепа от съответните политически сили и когато тази подкрепа вече не е на лице, това е своеобразен вид предателство, заключи съдия Атанас Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън Сяо Пън

    1 3 Отговор
    В четвъртък каскета е пътник
  • 2 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Те нямат съвест.
  • 3 Пич

    8 1 Отговор
    Въий , ко мие напраи тоз ?! Ако тези решават по съвест , значи - никога нищо да не решат !!!
  • 4 много изтъркано вече

    1 4 Отговор
    и това е стара дъвка, беше актуална преди 3 години.
    Кой помни от къде тръгна омразата към каскета.
    От юмрука който ни доведе шарлатани.

    първи си слагам минус
  • 5 Съдия Паричков

    1 3 Отговор
    Законът трябва да е равен за всички. Гешев ще пуши пури, а народът фасове! Виновен до доказване на противното!
  • 6 Бързат като теле пред майка си

    9 1 Отговор
    Бързат да махнат Гешев преди да е подпукал корумпираното и продажно ръководство на ППДБ

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Юрист

    2 0 Отговор
    ВСС е с изтекъл мандат. Всяко тяхно решение е нелегитимно.
  • 23 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бързат като теле пред майка си":

    Да, ама НЕ. По скоро това та ГЕРБ. Нещо си се объркал.
  • 24 Валт

    0 1 Отговор
    Гешев трябва , бързо да бъде сменен.Така всички печелимНяма избор.

    Коментиран от #25

  • 25 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Валт":

    Не може да бъде сменен. Има Конституция, четете. Там пише как се сменя Гл.Прокурор. Другото е приказки и свободни съчинения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове