Last news in Fakti

30 Май, 2023 14:44 3 973 25

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за пенсиите и минималната заплата

  • бизнес-
  • синдикати-
  • пенсии-
  • минимална работна заплата

На заседанието на Тристранката не бяха одобрени и внесени от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите от 1 юли с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж и за обвързване на втората година на майчинството с минималната заплата

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за пенсиите и минималната заплата  - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите не се спогодиха по внесения от Нинова и група депутати от БСП проект за промени в Кодекса на труда минималната заплата да се вдигне от 1 юли, а не от 1 януари догодина, съобщават от БНР.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов се обяви "за" ново увеличение на най-ниското възнаграждение.

"От 650 на 780 са 130 лв. - 20% за период от две години и половина до момента, а ако не я вдигнем от 1 юли, ще стане три години. Кумулативната инфлация според калкулатора на НСИ от 1 януари 2021-ва е точно 30%.", коментира експертът.

КНСБ отдавна настоява от 1 юли минималната работна заплата да бъде повишена поне с 10 процента от 1 юли 2023 година и да стане 850 лева вместо сегашните 780.

Работодателските организации се обявиха против проекта. Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал коментира:

"Това просто обезсмисли социалния диалог. Този законопроект, същността му е - нека да не е от 1 януари догодина, нека да е от 1 юли тази година. Тоест освен че е неправилно, да бъде бързо".

На заседанието на Тристранката не бяха одобрени и внесени от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите от 1 юли с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж и за обвързване на втората година на майчинството с минималната заплата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Босия

    8 17 Отговор
    То бюджет няма, тия седнали да се разбират за пари.
    Откъде парЕ
    Правете каквото чичовото ви научи да правите със супата
  • 2 Фактъ

    15 26 Отговор
    Ако , продължава да ни управлява Радев , пенсиите и заплатите са последна грижа . Него го интересува политическият му проект , около кръгът Слънце .

    Коментиран от #5

  • 3 Бонев

    20 5 Отговор
    Така е. Не съгласувате с посолството и не може да се разберете. Срам ме е от тази държава.
  • 4 КУРОДРЪВЧЕВ ГОГО

    33 2 Отговор
    кви работодатели са тия мизерници бре ,тия на две крави сено не моат разделят -никадърници на които им дадоха без пари всики печеливши държавни предприятия!!!???

    Коментиран от #24

  • 5 ХАХАХА

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Фактъ":

    А ако дойдат "евроатлантиците" пенсии ще видиш на мукавей, за пенсиониране се готви на 70 години , а за заплати ще гледаш през крив макарон.

    Коментиран от #10

  • 6 Чекмедже бабаит

    19 4 Отговор
    не 10 а със 100% трябва да се вдигние минималната заплата както и минималната пенсия
  • 7 Искат дефицит

    8 5 Отговор
    да е 3%, за да влезем в еврозоната и после цифрово евро. Да се смееш ли, да плачеш ли? От друга страна увеличават ли доходи, това са още заеми, и накрая ни чака съдбата на Гърция. 16 милиарда заеми при ГЕРБ, при ПП не знам колко, май стигнахме 40 милиарда, и още заеми по План Възстановяване, някакви скъпи перки и фото, още ще строят. От 2025 потребителите са на "свободен пазар" - КЕВР изчезва, не ми се мисли, ЕС искал. Като дойде еврото още по-високи цени. Само не бягайте в Нигерия, Китай, Русия-засега 4 области, Казахстан, Швейцария, Швеция, че там вече е дигиталното робство и частично цифровите валути, социален рейтинг. Ще имаме индивидуални въглеродни емисии-ужас. В Нигерия се бунтували страшно срещу цифровата валута. В Чили почти всичко е дигитално. Ужас.
  • 8 Никой

    27 0 Отговор
    Като чуя български бизнес и ми става смешно,къде е той,какво произвежда ,на кои чужди пазари изнася продукция,какви заплати дава на работниците , за печалби няма да питам щото сте на ръба на оцеляването. България БВП се подържа не от преките данъци и печалби на бизнеса а от косвените данъци. И като вземем тия дето само папкат и сер.т и не произвеждат нищо в държавната администрация и общински структури ,работника не може въздух да си вземе. И другото фрапиращо е работника който произвежда продукция взима по малко пари от непроизвеждащия държавен и ,общински служител. Няма такова животно в ЕС

    Коментиран от #16

  • 9 Насъсквай и ограбвай спокойно

    19 4 Отговор
    "Инфлацията" расте. Със сигурност причината не са мизерните повишения на мизерните български доходи! Лъжат ви, откровено ви лъжат, че пенсионерите и работещите бедни изяждат бюджета и че всички заеми се теглят заради тях. Големите пари по плана са заем, който всички ще плащат, но облажени ще са избрани... Дали ще се намери друг Радостин Василев, който да огласи и разобличи лъжците? Паразити са нападнали държавата и народа и ще ги смучат до смърт.
  • 10 Алигатор

    5 17 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Така ли ви обработва путинската пропаганда от Максуда ?

    Коментиран от #12

  • 11 Никой

    20 0 Отговор
    В сбърканата държава България компенсациите за бизнеса трябваши да предотвратят поскъпването на продуктите и задържане на инфлацията . А какво се получи, бизнеса гушна оказаната парична помощ от държавата и вдигна на 100% цените на продуктите с цел покриване на загубите. Ами намаленото ДДС на заведения.Половин домат и половин краставица салата 12-15 лева.Ами брашното ? Бизнес било ? Дране ,брато живо дране !
  • 12 ХАХАХА

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Алигатор":

    А на тебе казяшкия кравар ли ти дава опорките?
  • 13 Наблюдател

    13 1 Отговор
    Няма увеличение на заплати, няма актуализиране на пенсиите. Абсалютна СЕЧ на всичко. Тона е положението.
  • 14 112

    16 1 Отговор
    Как не ги е срам. Ще спрат актуализацията на пенсиите з за да постигнат 3% бюджетен дефицит. Пенсионерите, ще са жертвеният агнец. Ужас.

    Коментиран от #15

  • 15 А ти другарю

    3 17 Отговор

    До коментар #14 от "112":

    Защо смяташ, че това увеличение 12% на вече многократно увеличените пенсии, е безплатно. Познай кой трябва да плати тези средства и от кой джоб трябва да излязат. Отговор - от твоя, чрез увеличение на данъци и лихви по кредити

    Коментиран от #18, #20, #25

  • 16 Наблюдател

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Не лъжи хората. Да им имаме "съдбата" на гърците с мед да ги помажеш.НИКАКВА КРИЗА НЯМАТ! ТОВА Е ЛЪЖА. Стандарта на живот на гърка е в пъти по висок от българският. Пенсиите и заплатите са им в пъти по високи от българските. Да тичаме срещу тях още 100 години ни трябват докато ги настигнем.Голям лъжец си. Провери какви КОЛЕДНИ и какви ВЕЛИКДЕНСКИ добавки дадоха в Гърция. А нашите пенсионери се хванаха за палците.
  • 17 ОСН

    3 4 Отговор
    аз имам 2 години до пенсия
    ще ги добутам
    и тогава мин пенсия ще е 1000 лв
    а МРЗ пак ще е 780 лв
  • 18 112

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "А ти другарю":

    Няма многократно увеличение на пенсиите. Някой те е излъгал. нЕ ЛЪЖИ ХОРАТА.И ти един ден ще станеш пенсионер. нЯМА ДА ТИ СЕ РАЗМИНЕ. Апропо на гробищата "МАЛАШЕВЦИ" преди време имаше опънат голям транпарант с големи букви и надпис: "И НИЕ БЯХМЕ КАТО ВАС, НО И ВИЕ ЩЕ ДОЙДЕТЕ ПРИ НАС".край на цитата.
  • 19 Професор

    1 4 Отговор
    Ще станем като Гърция. Единствено заплатите на депутатите трябва да се индексират на всеки три месеца.

    Коментиран от #21

  • 20 Пенсионер

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "А ти другарю":

    Ами ще плащате бе? Ние като бяхме млади и работещи, също плащахме на тогавашните пенсионери и не хленчехме.. Сега е ваш ред и без писъци моля. Засрамете се.
  • 21 112

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Професор":

    Кога Професоре? Кога ще ги стигнем гърците? Я им виж заплатите и пенсиите? В пъти по високи от българските. Ще ги стигнем кога цъфнат налъмите.След 100 години.
  • 22 Гъбарко

    9 0 Отговор
    Пари за вредни гърмящи смески на Пфайзер, наречени ваксини има, за оръжие за Украйна има, за бежанците от от Северна Африка и Афганистан има но за заплати и пенсии в страна членка на ЕС,няма! Мафията си има ЕС. Пълна демагогия и лицемерие. Всяко търпение си има разумни граници!

    Коментиран от #23

  • 23 Анонимен

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гъбарко":

    Ами питай финансовият министър Велкова, как така няма пари за нищо. Няма пари за актуализация на пенсиите, нито за увеличение на заплатите, на минималната също, социалните и т.н. Нищо няма бе. Абсолютна СЕЧ! Направили огромен бюджетен дефицит от 6.4 % и сега искат пенсионерите да им платят масрафа.Спират актуализацията на пенсиите месец юли за да стане 3% бюджетен дефицит.Ужас.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 зная как изглежда отстрани

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "А ти другарю":

    А е простичко. Десетки години пенсионерите тънеха в адска мизерия, заради бедността на държавата и поради това, че управлянащите не бяха натъпкали джобовете си. Много поколения си заминаха огорчени и съсипани. Не, че сега са цъфнали и вързали, но трябва да знаем, че днешните пенсионери са хората, които платиха цената на прехода. Преживяха инфлации, девалвации, деноминации и не знам какво си още. Те бяха жертвите на днешните богаташи. Работеха без осигуровки, защото трябваше да издържат семействата си, а щом наближат
    3-4 г до пенсия ги съкращаваха, за да не им платят 6 заплати, не искаха възрастни хора на договор - беше ад. Разграби се държавата дори. Всеки дърпаше от баницата, но до обикновените хора и троха не достигна. И сега за всяко увеличение на пенсиите настъпва ад - думи гневни, обидни, грозни. Но нормалността трябва да победи и справедливостта да възтържествува.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол