Last news in Fakti

15 Юни, 2023 11:36 2 478 27

Депутатите се скараха кои деца от 2 до 4 клас да получават помощи

  • помощи-
  • деца-
  • училище-
  • депутати

Мартин Димитров настоя да се върви към фокусираната и таргетираната помощ за по-малките ученици

Депутатите влязоха в спор дали всички ученици от 2, 3 и 4 клас да получават еднократна финансова по чл. 10а от Закона за семейните помощи за деца за учебната 2023/2024 г., която да се определя от Министерски съвет. Това стана ясно по време на дебатите на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон на бюджета.

Кристиян Вигенин от БСП настоя родителите на всяко едно дете, независимо какви доходи получават, да имат възможност да получи и еднократната финансова помощ от 300 лв. за учениците от 2, 3 и 4 клас.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" добави, че всички български деца трябва да имат възможности.

Бившият образователен министър и настоя депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев заяви, че всеки един родител може да кандидатства за еднократната финансова помощ. Няма никаква причина в удължителния закон за бюджета да се регламентира размерът на помощ. Това, което правите в момента е политически маркетинг, с която партиите да се хвалят, че са гарантирали размера на помощта, изтъкна Вълчев.

В контекста на дебатите, Мартин Димитров от коалицията ПП/ДБ настоя да се приеме удължителния закон за бюджета, за да се гарантира спокойствието на хората и обществото да знае, че държавата е в добро финансово състояние. Няма смисъл на всички деца да се дава доход от 300 лева. Семействата с високи доходи не трябва да получават такава помощ, а такава трябва да получат бедните семейства, на които една сума от 300 лв. би помогнала. Не можем да правим социална политика за цял народ, това не работи, никъде не работи и никога не може да работи, посочи Димитров.

Когато се дават 300 лева на хора с високи доходи, това не създава никакво неравенство. Тези 300 лева трябва да отидат към семейство с ниски доходи, настоя Димитров. Има опасност недобросъвестни родители да използват средствата и да не отидат за децата, предупреди депутатът.

Той призова Министерство на финансите и основните парламентарни групи в Народното събрание да се определи чрез НАП кои са хората в нужда в България и да се помага точно и конкретно на тях.

Отговорът на БСП, за които образованието и социалната политика са приоритет не закъсня. Бившият социален министър Георги Гьоков се съгласи с първоначалните думи на Димитров, че социалното подпомагане не можа да е за всички. БСП просто предлагат помощта за учениците от 2, 3 и 4 клас да не е по-малка и да не е по-голяма за учениците от 1 и 8 клас, обясни Гьоков.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че помощите трябва да бъдат насочени до това да стигат до децата, учащите, да подпомагат тяхната дейност и да бъдат изразходвани за образованието. За да се избегнат такъв тип злоупотреби средствата за учениците от 2, 3 и 4 клас да бъдат използвани по друго предназначение, трябва да има подоходен критерии, за да се избегнат всякакъв вид други нужди на родителите, настоя Иванов.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев сметна, че между 400-500 лв. струва изпращането на един ученик на училище. Той определи предложенията на депутата от ПП/ДБ Мартин Димитров като див популизъм твърденията му, че не всички родители на деца от 2, 3 и 4 клас да не получават помощи.

Мартин Димитров настоя да се върви към фокусираната и таргетираната помощ за по-малките ученици. Нека парламентът да реши и да избере - дали да се движи в посока помощите да отиват за тези, които имат нужда или да се раздават помощи на калпак.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Това правителство вече се разпадна.ПП и ДБ са на протест пред парламента срещу ГЕРБ и ДПС.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коментаторски клишета

    7 4 Отговор
    Не издържаха на напрежението момчетата, умората си казва думата.
  • 4 На снимката се вижда

    6 0 Отговор
    Кой е диригента.
  • 5 Всички ученици

    17 13 Отговор
    Заслужават помощ от 1 до 12 клас от минимум 500 лв! Естество, че трябва да се определя от доходите! За много семейства тези пари са много важни и ще са от голяма помощ! Но има семейства с много големи доходи и тези пари са им джобни! На такива семейства не би трябвало да се оказва помощ!

    Коментиран от #7, #8, #10, #11, #20

  • 6 Бат Жоро

    10 2 Отговор
    Мартин Димитров се оказа по-голям комунист и от комунистите! Да отива в БСП - там му е мястото.
  • 7 кнаус 485

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Всички ученици":

    Както е тръгнало БГ територията ще бъде на помощи....
  • 8 Не, така не може

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Всички ученици":

    Големите доходи са продукт на много работа. Аман от мързеливи индивиди, които не искат да работят, а само да цоцат прарите от нашите данъци. Или..... да връщаме пак соца!?

    Коментиран от #18

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    Значи , щом ще делим децата, ако даваме помощ само на момчета или само на момичета също няма да има проблем ‼️‼️‼️
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всички ученици":

    Тогава защо на частните училища също се отпуска държавна субсидия за учениците ‼️

    Коментиран от #16

  • 11 Да ама не

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Всички ученици":

    Разбира се че не трябва да се определят от доходите ! Трябва да има абсолютно равенство. Децата учат при едни и същи условия, използват едни и същи учебници, едни и същи уноформи. Държавата трябва да се грижи за ВСИЧКИ деца, без значение дохода на родителя. Защо да се подпомагат ромските деца единствено?? Хайде стига вече с тоя тип мислене БХК и ЛГБТ,че ми идва вече свръх тази глупост

    Коментиран от #19

  • 12 безобразници

    19 1 Отговор
    Разправии за някакви мизерни еднократни помощи за ДЕЦА, а досега се раздадоха милиарди за фирмите, и то на калпак.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    Сбъркана държава или умишлена сегрегация ‼️‼️‼️

    Колко получава
    жена-приемен родител за гледане на дете и
    Колко получава
    жена-майка за гледане на детето си❓❓❓
  • 14 1111

    9 1 Отговор
    Предлагам родителите сами да заявят необходимостта си от такава помощ. Който не е материално затруднен, няма да се възползва от това. А държавата да има готовност да обхване всички!
  • 15 вкк

    13 0 Отговор
    Ами естествено циганските!
  • 16 Опа

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защото закона беше лобистки прокаран.
  • 17 Исторически парк

    5 1 Отговор
    Да получават само тия, чиито родители вземат под 4 бона на месец! И то в натура, че да не им ги изпият или набият в уинбета!
  • 18 Има различна

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не, така не може":

    Работа която определя доходите това не прави хората мързеливи! Не може всички да са IT с доходи от 5 хил! Има чистачи, шофьори, лекари, учители, строителни работници и др. Те не взимат по 5 хил и не са мързеливи всеки допринася с нещо за страната в която живее!
  • 19 Тук не става

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Да ама не":

    Въпрос само за ромските деца, които също заслужават да се учат! Има родители с високи доходи покриващи нуждите на децата си! Но има и хора на прага на бедността нямащи пари за дрехи и обувки на децата си!

    Коментиран от #25

  • 20 Леда

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Всички ученици":

    Брех! Семействата с по-високи доходи внасят много повече в държавната хазна! А и по-високият доход често е резултат от години усилия и труд. Имат аболютното право да получават тази еднократна помощ; и по-бедните и по-заможните имат разходи всяка година за помагала, пособия, облекло. Изключителна наглост е да се изключват едните за сметка на другите. Достатъчно нагло е, че не всички получават детски.

    Коментиран от #23

  • 21 Тоалетната хартия

    10 1 Отговор
    Като са толкова загрижени за учениците, направете столовата безплатни. Който ходи на училище ще яде. Тъмно зелените не ходят, защо да отиват данъциите ни за тях???!!!
  • 22 ФАКТ

    5 1 Отговор
    е как кой деца децата на апахите естесвено за наша сметка ми къ
  • 23 хммм

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Леда":

    Леда не беше ли гъска с дълга шия?
  • 24 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    7 1 Отговор
    Добре ама да се плаща на деза,които искат да умат български и могат да четат и пишат другото за кво е???
  • 25 Да ама не

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тук не става":

    Пак не разбрирам защо трябва да се изключват тези с доходите ?? Да не товарим държавния бюджет? Малко ще остане за крадене ли ? Не мисля
  • 26 Цензура

    7 0 Отговор
    Знаем кои са вечно "нуждаещите се" - хъхpeците !!! Знаем и как помощите за първолаци, които им се дават, отиват за ракия и цигари. Защо обаче да се дават помощи на тия, дето и без това са провал в училище, защото не могат дори да говорят членорaзделно, но не се дават на българските деца, чиито родители също едвам се справят, макар че работят? Ромовете и без това получават 20 вида помощи от нашия джоб.
  • 27 Питам

    0 0 Отговор
    Чиста дискриминация е това да ощетиш българите които работят, имат доходи и се стремят да печелят повече за да осигурят по-добро бъдеще и образование за децата си. Това че плащат данъци и издържат на гърба си търтеи от разни етноси не дава право на политиците да ги лишават лицемерно а полагащото им се да иде само за допотопни маргинали. Така ли ще стимулирате раждаемостта или ви трябват само негроиди от боята и от прайда за да сте принадлежни към европейските ценности?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове