Last news in Fakti

15 Юни, 2023 13:12 2 844 35

"Маркет линкс" разкри кои са най-честите причини за катастрофите у нас

  • катастрофа-
  • катастрофи-
  • мерки

Големият брой катастрофи се дължи на неефективни наказания, на ниска култура на пътя, на лоша инфраструктура, на недостатъчен контрол и т.н.

"Маркет линкс" разкри кои са най-честите причини за катастрофите у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Социологическо проучване показва най-честите проблеми за пътната безопасност и кои са най-честити причини за катастрофите по пътищата у нас.

„Знаем, че обичайно българските граждани сме склонни да прехвърляме вината и отговорността за проблеми, които срещаме в нашия живот, обичайно на институции, политици и т.н. Не търсим вината в себе си, докато тук - специално по темата с пътната безопасност, картината е много по-различна“, обясни социологът Добромир Живков.

Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, e проведено сред 1029 лица над 18 г. в страната в периода 15 – 23 май 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

52% от запитаните посочват, че отговорност за жертвите по пътя имат всички граждани, а само за 4% - отговорността е на политиците.

Според запитаните големият брой катастрофи се дължи на неефективни наказания, на ниска култура на пътя, на лоша инфраструктура, на недостатъчен контрол, липса на уважение на пътя и на стар автомобилен парк.

Според Добромир Живков причините винаги се търси постфактум.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не и не

    41 0 Отговор
    Основните причини са:
    - Лошата инфраструктура, като цяло;
    - Ровенето в телефоните докате се шофира - вече тотално масово явление;
    - Прекалено самонадеяните полу-иди0ти, най-вече мамини синчета със скъпи и мощни каручки, които си мислят, че всички са им длъжни.

    Коментиран от #28

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 7 Отговор
    1. Много от водачите гледаМЕ основно да не влезЕМ в някоя дупка ❗

    Коментиран от #26

  • 3 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    16 2 Отговор
    ако задаваш ПРАВИЛНИТЕ ВЪПРОСИ ЩЕ ПОЛУЧИШ и ПРАВИЛНИТЕ ОТГОВОРИ - а това е 100%МАНИПУЛАЦИЯ
  • 4 трябват строги правила за книжките!

    13 3 Отговор
    не ни трябва проучвания за да стигнем до извода че основната причина за многото катастрофи било то леки или тежки е ЗАДКОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО !!!
  • 5 Ако не се лъжа ...

    13 7 Отговор
    Единствената причина е , че МПС-тата се управляват от българи .
  • 6 ,у,уеиш

    13 5 Отговор
    Най-голяма вина имат катаджиите! Те създават опасностите на пътя!
  • 7 То много трудно да се сетиш

    20 5 Отговор
    Причината почти във всички случаи е една - българите сме лоши шофьори. Не се спазват правилата за движение по пътищата. Отнема се предимство, бърза се безпричинно и се изпреварва извънградско без достатъчна видимост. Всички тези фактори зависят от шофьора, а той като е нагъл/тъп/не му пука и т.н., резултата е налице.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор
    Масовото движение на участници в движението, ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО, без познания на ЗзДП и без контрол от "органа" ( велосипедисти, тротинеткажии, пешеходци)❗
    За първите две не се изисква СУМПС, а последните когато се движат ПО платното ( без пешеходните пътеки) също са участници в движението ❗

    Коментиран от #25

  • 9 Исторически парк

    8 2 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, най-честата причина е джигитство!
  • 10 Българин

    10 3 Отговор
    Да се забрани на лица под 21 години да карат! Те са отговорни за 70% от убийствата!
  • 11 Русофил

    7 6 Отговор
    Да се забрани на хора без висше да имат книжка!

    Коментиран от #16

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    Карате с широко отворени Очи не шофирайте след употреба на алкохол не гворете по телефона карайки Внимаваъ йте на ПЪТЯ бЪДЕТЕ Толерантни Спрямо другите
  • 13 коментатор

    11 3 Отговор
    Винаги спазвам ограниченията на пътя и буквално всички ме изпреварват !
    Срещу кокошите мозъци за груби нарушения само затвор и конфискация на желязото ще решат нещата !
  • 14 Германец

    5 5 Отговор
    Най-честата причинс е българският етнос на шоферите!
  • 15 Кради Кради

    9 5 Отговор
    Причините са че по време на ГЕРБ се състадоха схеми заедно с КАТ да се пълни хазната от глоби без да се отнемат точки за превишена скорост! Така едни по заможни хора с луксозни коли им се позволява да карат с 200 да им се взимат по 1500лв глоба които за тях не са проблем и в същото време да не им се взимат ТОЧКИ и съответно книжките за да може да продължат да дават пари и да пълнят хазната на КАТ а от там да може да има повече за кражби от ГЕРБ това е истината за последните 12 години! Ако се промени да се взимат по 20 точки за превишена скорост и 5000лв глоба при първо нарушение и съответно при повторно да се взима книожката за 5 години и 10 хиляди лв глоба да видим дали ще има такива които да не спазват знаците и ограниченията!

    Коментиран от #19

  • 16 Милен

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    Да се забрани и на хората с виШУ да карат, не напразно хората са казали, че "алкохолът и висшето образование не прощават на никой" 😂

    Коментиран от #22

  • 17 а високата и несъобразена скорост?

    11 0 Отговор
    Да ме извиняват социолозите, но вероятно не са питали санкционирани водачи на МПС, след като са получили такива отговори. Не анкета, а изследване на делата за ПТП е трябвало да се направи. Не е важно какво мислят хората, а какви са обективните причини.
  • 18 Миризлив пор

    6 3 Отговор
    Липсата на адекватен контрол води до чувство на безнаказаност и всеки кара как си знае. Когато обаче нашенци излязат извън граница и карат внимателно защото знаят, че ще бъдат наказани и тамошния контрол е навсякъде а не само по храстите с въпроса "и Ко ще прайми ся?".
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кради Кради":

    И пак стигаме до "ХРАНИЛКИТЕ" ❗
    На път БЕЗ пешеходна пътека, с по ТРИ ленти в посока и зелена ивица по средата, без пресичане с друг път, ..... скорост ..... 50 км/ч ‼️ При 60 вече гориш 🤔🤔🤔🤔
  • 20 Батето

    11 3 Отговор
    Шофьорските курсове,не трябват да се извършват от частни фирми ! Нямат,полигони,нямат нощно шофиране, само пари лапат и пускат убийци на пътя ! Там е проблема !
  • 21 българина

    12 1 Отговор
    искам маркет линкс да обясни, зашо Германия е на последно място в цяла Европа по убити по пътищата, а България на първо, след като карат и произвеждат най бързите коли и масово нямат ограничение на магистралите. Когато разберете отговорите, ше разберете от какво зависи това да се промени и как да стане. Всъщност отговора е прост, погледнете навън през прозореца, прилича ли на Германия?
  • 22 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Милен":

    Милене, ти 12ти клас имаш ли, завършен 😆😅😆😆

    Коментиран от #27

  • 23 Деций

    4 0 Отговор
    Причините са комплексни, инфраструктурата участва,но най важната причина е човешкият фактор и неговата неадекватност.Половината от водачите не трябва да се возят сами в асансьор,а те им дали книжки.Но глобално погледнато това е икономика от автомобила,горивата,части, глоби, застраховки и данъци,че чак до ковчега!
  • 24 Анонимен

    3 1 Отговор
    Само да знаеш причините не е решение. Тези неща всички ги знаем, истинският проблем е че цари едно голямо бездействие и абсолютно нищо не се прави по въпроса.
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Минусчев, за твое сведение само в района на с. Слънчево вече има двама убити - движили се пеша по магистралата ‼️ За цялата страна , нямам информация ‼️
  • 26 Има и още

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А нещо да кажем и за това, че гледаме да отложим ремонта, колкото може по-дълго и караме неизправни автомобили, а колко майстори ще се подпишат, какво точно и как са ремонтирали на някой автомобил - някой да е чул майстор да поеме отговорност за качеството на ремонта?

    Коментиран от #29

  • 27 Милен

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Я мое и да нямам 12ти клас ама за 20 години шофиране нямам ПТП, ти можеш ли да се похвалиш с това 😂
  • 28 Обективност

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не и не":

    Обективен и еднозначен отговор ще може да се получи, когато за всички пътни инциденти се провежда цялостно разследване - авто техническа експертиза, пътно техническа експертиза, експертиза на водача/ите, ситуационна експертиза. Да проблемите са ясни, лоши пътища, неподготвени и неграмотни шофьори, неподдържани автомобили, използване на мобилни устройства (чатене) по време на управление, превишена скорост, нулев контрол - резултатите са комбинация от всичко това, веднъж едно нещо има превес, друг път друго, но все така е в комбинация!
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Има и още":

    Да, подкрепям. Тук масово се кара не на пробег или срок , а
    "докато клекне" ‼️
    Виждал съм Баварец с гуми станали сликове! Виждал съм и кола с четири РАЗЛИЧНИ гуми, а кой ти сменя антифриз или спирачна течност ПЕРИОДИЧНО 👍👍👍
  • 30 Коко

    2 1 Отговор
    Има само една единствена причина и тя е че територията се напълни с идиоти.
  • 31 Шопо

    5 1 Отговор
    От КАТ са виновни за катастрофите.
    Всички началници на КАТ трябва да бъдат сменени.

    Коментиран от #32

  • 32 Дядо Стою

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Шопо":

    На кривата краставица, все Европейският Съюз и е виновен!
  • 33 ха ха

    3 0 Отговор
    Според запитаните големият брой катастрофи се дължи на неефективни наказания, на ниска култура на пътя, на лоша инфраструктура, на недостатъчен контрол, липса на уважение на пътя и на стар автомобилен парк./ абе незнам някой шофиращ да иска още контрол и още наказания , освен ако не е пряко заинтересуван и да си пълни джоба от тая дейност , това поставя под въпрос истиноста на анкетата , и я причислява към пропагандата за още бандитски закони
  • 34 Любчо

    1 0 Отговор
    Мдаа..това, че зяпаме в траповете много пречи, бамбашка, че слаломираме каро шашави... Разбира се, че на 1 място са смотаните пътища да не споменаваме нощес и маркировките.
  • 35 фАНТОМасс

    1 0 Отговор
    Добре , че са Маркет Линкс , та да ни го кажат ! Щото ний не го знаеМе и не го виждаме !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове