23 Юни, 2023 08:55 1 604 21

Христо Проданов: Всеки ден става ясно мнозинството между ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“

  • правителство-
  • плаващи мнозинства

ПП и ДБ се хванаха на въдицата и сега са смокинов лист, смята социалистът

Христо Проданов: Всеки ден става ясно мнозинството между ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ - 1

„Ние очаквахме, че ще се сформират плаващи мнозинства, затова и приключихме скорострелно разговорите за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ. Тяхната заявка беше: “Дайте да си направим правителство, пък ще има плаващи мнозинства“. Поради тази причина БСП каза, че няма да участва в тази завера.“

Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БТВ-радио. И продължи:

„Всеки ден става ясно и се потвърждава мнозинството между ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, което в парламента прокарва законите на ГЕРБ и ПП. Както и Кирил Петков констатира – те са използвани за смокинов лист.“

Проданов припомни какво беше предложението на БСП след петите предсрочни парламентарни избори: „За да е стабилна държавата и да няма задкулисие, е необходимо всички партии в това НС да се съберем и да определим това, което ни събира, и което важно за държавата като законодателство. Да го приемем в определен срок и след това да се отиде на нови избори“, обясни той.

Той определи коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като порочна. „Тя беше съставена, единствено за да могат да си спасят имунитетите и да се пазят от Гешев. Това, което е заченато по порочен начин, няма как да работи добре“,
категоричен е той и допълни:

„Техните разногласия в управлението се очакваше да се случат, не знам защо ПП и ДБ се уловиха на тази въдица. Джентълменските споразумения в политиките не са валидни.“

По думите му правителството работи вече приблизително месец, а няма нито един приет закон по Плана за възстановяване и устойчивост. „Нали това уж беше един от важните въпроси, по който всички политически партии имахме разбирателство?“, попита риторично той.

По темата с конституционното мнозинство Проданов заяви: „Нашата позиция е последователна – промени в Конституцията могат да се правят в спокойни политически времена и от мъдри хора. Нито едно от тези условия не е валидно в момента. Това управляващо мнозинство няма потенциала да пипа основния закон на страната. Поради тази причина завихме, че няма да участваме. След като има конкретни и официални предложения, по всяко едно от тях БСП ще изкаже своята позиция.

Според социалиста този състав на ВСС няма морално право да избере новия главен прокурор. „Не може такъв Висш съдебен съвет, който очевидно е зависим, да избира следващия главен прокурор“, заяви Проданов и продължи: „Смятам, че органът, който избира главния прокурор, трябва да избере и временно изпълняващия тази длъжност. Повече от очевидно е, че зад избора на Сарафов стоят Борисов и Пеевски.“

Във връзка с представените параметри на бюджета, Проданов обясни, че в бюджета няма да се намаляват разходи за социални плащания, но няма и да се увеличават. Това е на фона на инфлацията от последната година, която изяде всичките досегашни увеличения, затова трябваше да се заложи увеличение на доходите. Този бюджет е на затягане на коланите, покупателната способност на хората, и то на най-уязвимите, спада“, уточни той.

Социалистът разкри и откъде могат да дойдат допълнителни средство за социални разходи: „Капиталовата програма е изключително надценена, няма да може да бъде изпълнена, а част от тези разходи можеше да бъдат насочени за
социални. Увеличение за социалните разходи също можеше да дойде от по-висок бюджетен дефицит – 4.5%, както и от увеличение на събираемостта“, заяви в заключение Христо Проданов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    Тиквата и Доган имат мнозинство в парламента, комисиите министерствата съдебната власт, ВСС, главен прокурор, еврокомисар,БНБ, Сметната палата, синдикатите, МВР, работодателите.Абе накратко навсякъде.А сега са вече чистички и изпрани.Пълно щастие.
  • 2 Мнение

    25 2 Отговор
    Хаха, кво стана бе ППДБ-та, не сте доволни от коалиционните си партньори ли???
    Нищо, сега ще се прегръщате с Делянчо в комисията за конституционни промени и с Боко в другата комисия, за която го избрахте!!!

    Само не обвинявате другите за вашите прегрешения?!
    Каквото ви надробят на Козяк 16, това ще сърбате!

    Коментиран от #8, #15

  • 3 Ивелин Михайлов

    15 3 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, всеки ден става ясно, че ппдебъ са патерица на гроб!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Исторически парк

    16 1 Отговор
    Киро и ристю гласуваха въздържал се за пеевски 😉 щото ги е напънал в тъмната стаичка
  • 6 Някой

    19 4 Отговор
    Ако "Възраждане" бяха галсували с ПП-ДБ, щяха да ги обвинят, че са се коалирали с тях. Сега ги обвиняват, че са се коалирали с ГЕРБ и ДПС. Угодия няма!
    А вчера Костадинов обясни, че не са гласували с ГЕРБ, а просто не са подкрепили дневния ред, който е изключвал дебати за организиране на референдум за приемане на еврото.
    Ама всеки си изкривява фактите, както му е угодно. Нищо, след няколко месеца на следващите парламентарни избпори ще си получите не плестница, а юмрук от избирателите.
  • 7 ухбард

    20 1 Отговор
    А бе вие от БСП милионери за България, освен да лъжете и да мажете, друго можете ли бре? Останахте един файтон лъжци и не спирате да лъжете. Сега всичката мара втасала ще борите Възраждане. Те са ви проблема, а не останалите айдуци дето от 33 г. грабят българите. Ами нормално е да загине БСП с такива лъжци.
  • 8 Последния Софиянец

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Вчера Христо Иванов се оплака че Тиквата и Доган не спазили уговорката и взели Здравната каса, БНБ и Сметната палата.Там се лапа най много.Ще развалят коалицията.
  • 9 Нана

    17 2 Отговор
    Всичко става както беше в записа Там се казваше да се плюват публично за да замазват очите на наивниците
    ППДБ са лицето на злото
  • 10 Дрън дрън та пляс

    4 12 Отговор
    народа прост ,пак ще гласува за банкята и копейката
  • 11 Хахаахахаахйа

    14 1 Отговор
    Управляват ПП, ГЕРБ с помощта на ДПС, но видиш ли този Лъжец твърди, че възраждане им пречи ли.
  • 12 Точен

    11 2 Отговор
    Помним целувката на Местан и Станишев на Орлов мост. БСП ревнуват Възраждане, защото Костадин има ясни, силни и верни послания. БСП да се изтичат в канала, не са алтернатива на евроатлантическото робство.
  • 13 колю

    12 3 Отговор
    БСП коментира Възраждане и ДПС от позицията на предпоследна партия след последните избори...Ясно е че мислите за оцеляване, но вашия глас не важи.
  • 14 ВЪН

    13 0 Отговор
    АБЕ ВИЕ ЗА МАНАТАРКИ ЛИ НИ ИМАТЕ БЕ??!!
    ГЕРБ-дпс БИЛИ С ВЪЗРАЖДАНЕ , А НЕ С ППДБГТ+...
    БРУТАЛНА ШИЗОФРЕНИЯ
  • 15 Да обаче

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Управлява ни ЛГБТ коалицията ППДБ-ГЕРБ!
    Долу фашисткото правителство на невестулката Денков!
  • 16 Иво

    7 0 Отговор
    Като чета това изказване ,единственият ви проблем е , че не сте във власта. Всички сте еднакви.
  • 17 Лорд Еверест

    6 3 Отговор
    Възраждане с удоволствие ще подкрепят всичките ви опити да се закопаете взаимно.

    Коментиран от #18

  • 18 Израждане

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Лорд Еверест":

    Освен да си крепят късопи6ките ,за друго не стават.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 лъже-маже

    4 0 Отговор
    А къде са БСП? В трета глуха.... Нинова само реве срещу президента, защото всички избягали от нея, отиват при него....
  • 21 разбор

    2 0 Отговор
    Е,и кой е виновен да се появи ПП от нищото?Нито структури по места ,нищичко.Ей така,паднаха от небето.Нямат и програма.А,имаха програма в една точка-сваляне на ГЕРБ от властта и затвор за Бойко.Щом продължаваме да гласуваме за тях-така ще е.Да се махат и да си управлява Радев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове