Last news in Fakti

28 Юни, 2023 12:23 5 076 7

Ясни са резултатите от матурите след 7 и 10 клас. Двама ученици с по 100 точки и на БЕЛ, и на математиката

  • матури-
  • резултати-
  • 7 и 10 клас

По региони най-добре на изпита по БЕЛ се представят седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали

Ясни са резултатите от матурите след 7 и 10 клас. Двама ученици с по 100 точки и на БЕЛ, и на математиката   - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

МОН публикува на сайта си резултатите от националното външно оценяване след 7 и 10 клас. (Резултатите вижте ТУК). Изпитът по БЕЛ беше на 13 юни, на 16- този по математика. Двама ученици имат по 100 точки и на двата изпита от НВО- български език и литература и математика.Всеки ученик може да се запознае с оценената си изпитна работа на 29, 30 юни и 3 юли 2023 г. Информация за мястото и времето ще да бъде публикувана на сайта на съответното РУО.

За 7 клас

Средният резултат за 7 клас е 55,04 точки. 13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки; 15 ученици – 99,5 точки; 34 ученици – 99 точки.

По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. Повече от 3 000 ученици са получили максимални или много близко до максималния брой точки от работата си върху тези задачи. Умеят да намират и извличат информация от текст. Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от задачите с избираем отговор са затруднили учениците: определяне вида на употребено в изречение местоимение и определянето на вида на изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25 задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата „Опълченците на Шипка“ – близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

През тази година седмокласниците работиха върху разказа „Ева, която расте и се смалява“ и по-голямата част от седмокласниците са се справили с преразказа, като средният брой точки на 26. задача е 17,8 т от общо 35.

На изпита от националното външно оценяване по български език и литература 181 седмокласници са получили 0 точки. Това са 0,3 % от явилите се ученици.

Средният резултат на седмокласниците на матурата по математика е 35,29 точки. Максимален резултат от 100 точки имат 262 ученици, а 180 ученици имат 0 точки.

По региони най-добре на изпита по БЕЛ се представят седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали.

Регионите, в които учениците имат постижения от изпита по математика над средните за страната, са София-град, Варна и Бургас. С най-ниски резултати са седмокласниците от регионите Видин, Разград и Сливен.

10 клас

При десетокласниците средният резултат по български език и литература е 49,44 точки, което е с над 6 точки повече в сравнение с предходната година.

51,28% от десетокласниците са получили над 50 точки при работата си върху теста по български език и литература. С максимален брой от 100 точки е един ученик в 10. клас, а 74 ученици – с 0 т.

По математика десетокласниците са постигнали среден резултат 34,5 т. от максимален брой 100. Резултатът през тази година бележи лек ръст в сравнение с постигнатото през изминалите години.
По региони най-добре на изпита по БЕЛ в 10. клас са се справили десетокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-слаби са резултатите в Търговище, Разград и Шумен.
Регионите, в които учениците имат постижения по математика в 10. клас над средните за страната са София-град, Смолян, Кърджали и Варна. С най-ниски резултати са десетокласниците от регионите Враца, Видин и Перник.

По свое желание седмокласниците можеха да се явят на матура по английски, италиански, немски, руски и френски езици. Най-много (2120) избраха английски език, като постигнаха среден резултат 86,5 точки. Най-много десетокласници са избрали английски език, ниво В1 – 1429. Средният резултат е 63,7 точки.

Учениците от 10. клас имаха възможност да положат национално външно оценяване по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности. 1905 ученици се явиха на този изпит. 1201 ученици са постигнали резултат равен и по-голям от 50 точки, което е 62,68% от положилите изпита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедя

    1 4 Отговор
    А искат 125% увеличение на заплатите нямали да започнат годината ,а слаби резултати
  • 2 Механик

    4 2 Отговор
    Отрицателните резултати, също са резултати. Още повече именно за такива резултати НПО-тата дават грантове.
    33 години умишлено затъпяване на българското шиле.

    Коментиран от #3

  • 3 Лост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Това 180 ученика да имат 0 точки е много трудно постижимо.
  • 4 Българин

    5 2 Отговор
    Много бих искал нашите 240 богоизбранници да се пробват на задачите дадени на учениците от 7 клас.Сигурен съм, че резултатите им ще бъдат в пъти по зле от тези на децата.Зная какво говоря, защото съм запознат с материала.Считам за ненужно и безсмислено провеждането на такива матури в 7 клас, а също и некоректно и нелоялно поставянето под общ знаменател на ученици от елитните училища в София Варна и др с деца от едно обикновено училище в малък град, или село.Замислете се и за глупавите е ясно,че представителната извадка в единия и другия случай е съвсем различна.Тоест , сравненията са крайно неуместни, защото едни училища са с 1000 деца напр., други с 50.Прави ли ви впечатление ,че най ниските оценки са в най обезлюдените райони на България.Ха сетете се защо ?Не е трудно, там просто дацата са много малко и това потвърждава по горе казаното.
  • 5 ДЕПУТАТИТЕ МОГАТ ЛИ , ДА ИЗКАРАТ И ЕДНА

    2 2 Отговор
    ТОЧКА ОТ ТИЯ МАТУРИ ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол