Last news in Fakti

28 Юни, 2023 21:47 4 414 50

Богдан Паташев: Гордеем се с нашите предци, които предотвратяват депортациите на евреите с българско гражданство

  • богдан паташев-
  • евреи-
  • депортация

Трябва да се помни също, че през онези години, евреите от окупираните нацистките въоръжени сили територии, предоставени за администриране от българските власти, са депортирани в Треблинка, където са загубили живота си

Богдан Паташев: Гордеем се с нашите предци, които предотвратяват депортациите на евреите с българско гражданство - 1

В прекрасната обстановка на античната манастирска магерница на хълма над Испанските стълби в Рим, днес се проведе семинар, организиран от българското посолство към Светия престол по повод 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, предпазени от депортация извън пределите на България по време на Втората световна война. Изключително значимо събитие, за което има богата документация в текстовете, съдържащи се в архивите на България и Ватикана, обект на задълбочен анализ от страна на учените.

След краткото встъпително слово на Н. Пр. Богдан Паташев, посланик на България към Светия престол, семинарът бе воден от преп. Бернард Ардура, председател на Папския комитет за исторически науки. Лектори на семинара бяха доц. д-р Румяна Христиди от Софийския университет "Св. Климент Охридски", д-р Йохан Икс от Държавния архив на Ватикана, както и проф. Роберто Реголи ръководител на катедрата по история в Папския Григориански университет. Всички лектори подчертаха как преди осемдесет години е избегната една огромна трагедия и е даден пример за голяма смелост от страна на онези, които тогава са предотвратили отвеждането на десетки хиляди невинни в концентрационните лагери.

Богдан Паташев: Гордеем се с нашите предци, които предотвратяват депортациите на евреите с българско гражданство

“По врече на семинара сякаш отворихме архивите, за да разберем какво ни говорят те за онези времена – каза посланик Паташев и добави – за съжаление и днес виждаме, че се случват зверски неща и не можем да разберем къде е истината. Както подчертаха уважаемите лектори, които говориха по време на семинара, истината винаги страда по време на война. Ние, българите – подчертава дипломатът – се гордеем с нашите предци, които в трагичните години, като 1943 г., с помощта на многобройни действащи лица сред ръководещите гражданското общество и благодарение на подкрепата на православната църква, предотвратяват депортациите на всички евреи с българско гражданство.

Много евреи, блокирани между Истанбул и Палестина – припомня Паташев – без визи за пътуване, са били спасени с български документи, които са позволили придвижването им. Става дума за деликатни операции, но слава Богу, че са били ефективни и неслучайно цифрите показват, че евреите в България преди Втората световна война не само намаляват от 48 000, а даже нарастват според естествения прираст на българското население.

Богдан Паташев: Гордеем се с нашите предци, които предотвратяват депортациите на евреите с българско гражданство

Трябва да се помни също, че през онези години, евреите от окупираните нацистките въоръжени сили територии, предоставени за администриране от българските власти, са депортирани в Треблинка, където са загубили живота си. Що се отнася до нас, днес ние отворихме страниците на архивите, отнасящи се до този исторически период, с надеждата, че като ги изучаваме честно и сериозно, те могат да ни позволят да достигнем до онази „истина“, способна да ни образова и да ни помогне да вземаме важни решения днес и в бъдеще”.

На гостите на семинара, предимно от дипломатическия корпус акредитиран към Ватикана, учени и журналисти, бе показана богата изложба за живота и спасяването на българските евреи. Изложбата се характеризира с множество документи, датиращи от първата половина на ХХ век и е предоставена от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Богдан Паташев: Гордеем се с нашите предци, които предотвратяват депортациите на евреите с българско гражданство

Главният Равин на Рим Рикардо Ди Сени изпрати поздрав до посолството на България при Светия престол с думи на признание за инициативата и спомен за дядо си и баба си, които са живели в България, в Русе през годините на Втората световна война и са били спасени от депортация.

Богдан Паташев: Гордеем се с нашите предци, които предотвратяват депортациите на евреите с българско гражданство


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно

    22 15 Отговор
    Свестно нещо са направили нашите деди , което никой друг не е успял , и пакесе намира някой евреин , да ги оплюе !
  • 2 срам

    46 4 Отговор
    И аз се гордея със сегашните политици ,защото направиха паметник на свалените американски пилоти които бомбардираха София , и убиха хиляди българи !!

    Коментиран от #9, #27

  • 3 Да са ги качили в лодки и в бяло море по

    21 1 Отговор
    Островите както правят в Дания и евреите се спасяват в Швеция
  • 4 факуса

    32 2 Отговор
    а те кога ще се извинят за избитите по тяхно предателство българи през робството,в карлово зарад тях площада кръстен 20 юли
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    14 6 Отговор
    В България е най голямата Еврейска Синагога на Балканите, построена главно от Хасидик Евреи (хасидик означава Испански Евреи) които се заселват на Балканите по времето на Османската Империя, след като Кралицата на Испания, официално изгонва Еврейската Общност от Испания.
    Другите са така наречените Ашкенази Евреи главно от Германските Земи.
    Жалко за Синагогата във Видин която е много по красива от тази при Халите.

    Коментиран от #7

  • 6 Голяма грешка

    33 3 Отговор
    са направили.

    Коментиран от #34

  • 7 И що са ги изгонили от

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Испания и не само от там ?
  • 8 плюс минус

    15 1 Отговор
    Госпожата не знае ли дрескода?

    Коментиран от #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    9 4 Отговор
    Знамената от ляво на дясно, Знаме на Ордена на Хоспиталиерите, Бългаското Знаме, Знамето на Ватикана.🇻🇦
  • 11 Чорбара

    19 4 Отговор
    Толяма грешка.
  • 12 Брей ...

    34 4 Отговор
    Аз пък не се сещам евреин да е направил нещо хубаво за България.Като почнем от оня жид който е предал Търново на турците,та стигнеме до Исак Паси (бащата на Соломон Паси),който преподаваше в университета,че имало македонска нация и език ?!? Соломончо същия "професор".

    Коментиран от #25

  • 13 Абе

    24 2 Отговор
    Ако червената армия се беше забравила само нищо нямаше да спасят нашите:),а атлантика Пасито всеки ден цвете трябва да оставя на паметника на червената армия ,че без нея и него можеше да го няма ,камо ли пък Израел.То и много от земите на България щяха да отидат при съседите,ама нейсе:)))
  • 14 778

    15 3 Отговор
    Ха ха ха католическата църква се опитва нагло да си припише заслуги за спасяването на българските евреи за които не е направила нищо! Да не би тякой католически прелат да е легнал пред влака натоварен с евреи например като Пловдивския митрополит Кирил или да се е борил за спасяването им като екзарх Стефан?
    Евреите обаче не можеш да ги излъже, те много добре знаят кой ги е спасил и че това не са католиците!

    Коментиран от #24

  • 15 Хайде стига

    25 1 Отговор
    Осемдесет години ,дългоносите си осребряват " мъченичеството" И цял свят,трябва да говори и ги почита.Сякаш останалите държави са танцували и пирували през ВСВ.Над 35 милиона жертви ,и чудовищни разрушения в цял свят,и най много в Европа.Тези ни държава,нито постоянна локация- мъченици на планетата.Те би трябвало паметник 200 метра висок да вдигнат.На Сталин! Ако не беше той англетата ги гонеха като зайци от Обетованата земя ",и днешната им държава,нямаше да съществува А сега се гушкат с тях,и играят против руснаците.П,о,д,lярско племе от хилядолетия.

    Коментиран от #36

  • 16 🇧🇬🇪🇺💯

    3 6 Отговор
    Цветовете на Българското Знаме, Бяло, Зелено, Червено са основните цветове в Еврейската Кабала.

    Коментиран от #18

  • 17 Брутален

    10 1 Отговор
    Пра дядо ми е ходил и работил в САЩ- свободно като българин?! ,но само за един век по късно и.....хоп... то си се вижда бг прогреса ....срам.... срам...срам...!!!!
  • 18 верно е

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    А,музиката от сегашния химн е от еврейска песен.

    Коментиран от #23, #46

  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    9 5 Отговор
    Говориме си Германец, познат, казва така:
    “Католицизъм е равно на Фашизъм.”
  • 20 Мишел

    6 12 Отговор
    Ние сме горди,че Г.Димитров - Тарабата предаде България на СССР и създадоха "Македония"

    Коментиран от #31

  • 21 Концулът във Валенция

    5 4 Отговор
    Бг дипломацията на третата българска държава от 1878г до сега е срам и позор и никой не се гордее с нея.
  • 22 Бесен-_Язовец

    5 9 Отговор
    България 26 Република на СССР.
  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "верно е":

    Българският Химн кото музикално звучене е равен на “погребален марш”?
    Текста за Българският Химн е супер но музикалният съпровод трябва да се промени?
    По добре ще звучи някой от Маршовете и Хората на Дико Илиев?

    Коментиран от #32

  • 24 Мошето

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "778":

    Има и по-лошо от това да не са правили нищо - папа Пий XII (1939-1958), както го наричат ​​“папата на Хитлер“, получи този прякор заради факта, че в най-добрия случай е знаел и мълчал за престъпленията на нацистите, а в най-лошия ги е одобрявал и дори е допринесъл за тях.
  • 25 Свидетели на Йехова

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Брей ...":

    Израел биха Франция с 3:2 в Париж в квалификациите за световното по футбол в САЩ 94 и така бг националите получиха възможност да се класират.

    Коментиран от #33

  • 26 България

    10 2 Отговор
    Действително спаси своите евреи
    СВОИТЕ това само доказва колко несъстоятелна е тезата за Велика България тогава защото ако евреите в териториите които България временно управляваше бяха български щяха и тези евреи да бъдат спасени


    ВСЪЩНОСТОТ КОГО СА СПАСЕНИЕ ТЕЗИ ЕВРЕИ НЕ СМЕ ЛИ БИЛИ НИЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ТА СЕ Е НАЛАГАЛО ДА ГИ СПАСЯВАМЕ ЕВЕНТУАЛНО ОТ ГЕРМАНЦИТЕ
    АКО НИЕ СМЕ БИЛИ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА НЯМАШЕ ДА СЕ НАЛАГА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТЕРМИНА
    С П А С Е Н И

    ВСЪЩНОСТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ГИ СПАСИ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ УПРАВЛЕНИЕ
  • 27 Я ги виж, как са застанали!

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "срам":

    Като защитници при изпълнение на пряк свободен удар! Пазят си топките, които нямат!
  • 28 Под въпрос

    13 0 Отговор
    дали е повод за гордост....????!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гръч

    12 1 Отговор
    Било е грешка днес евреите подкрепят фашизма
  • 31 Георги Димитров

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    Удари звучен пропаганден шамар на германските фашисти в самата Германия и спаси българите в Сърбия които до това време се наричаха южни сърби
    По-добре македонци отколкото сърби
  • 32 Имаш

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    10 плюса от мен
  • 33 Франсетата пуснаха на Израел мислеха

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Свидетели на Йехова":

    Че са се класирали за САЩ 1994 останалото го знаем какъв е съдията
  • 34 ДА КАТО

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голяма грешка":

    ГЛЕДАМ ПАСИ И ЛОРЕР РАЗБИРАМ НАИСТИНА КОЛКО ГОЛЯМА ГРЕШКА СА НАПРАВИЛИ

    Коментиран от #37

  • 35 разни хора, разни идеали...

    4 5 Отговор
    Други пък се гордеят с онези, които ни вкараха в орбитата на СССР и Русия, че даже продължават да подкрепят и съдействат на техни провокатори.
  • 36 Име

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хайде стига":

    Лъжата за шестте милиона - Ричард Харууд е едно добро четиво, и отваря много очите за "зверствата" над евреите.
  • 37 На същото мнение

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "ДА КАТО":

    И не са само Пасито и тоя Ролер...колко много има още от зората на 1989- та,а и преди това, които окрадоха и съсипаха България...Някои са с български фамилии,но МАЙКИТЕ им са...ЕВРЕЙКИ!
  • 38 Браво, няма що...

    12 0 Отговор
    Умните и прочелите книги знаят за евреите. Заради тях света е наопаки и ще изчезне.
  • 39 Уса

    6 0 Отговор
    Хайде прекалено се самонадъхвате със западни измишлотини.Всички украинци в сащ са се писали на времето евреи избягали от фашизма на Зеленски.По случайност имали прарабаба еврейка ах каква драма
  • 40 Самоков

    11 0 Отговор
    50 най богати евреи ако изчезнат света ше се оправи за 1 месец
  • 41 Слабо

    11 0 Отговор
    Много приказки за това спасяване ще кажеш че е нещо кой знае какво.А то не изглежда да е такова.Евреите след 90-та не помогнаха на България даже и Жельо жабата 91-ва ходи да става хаджия и пак нищо.
  • 42 Пха ха ха ха

    7 0 Отговор
    Евреите са нагло и неблагодарно племе
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Българин

    4 0 Отговор
    Не всички се гордеем.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ангел Джамбазки

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "верно е":

    Ееее! Сега ако кажеш, че и песента е "Я кажи ми облаче ле бяло, дето идеш от високия комин..." ще бутнеш шишето с ракия и няма да се отървеш само с псувня.
  • 47 ИВАН

    3 0 Отговор
    Хубаво, че са спасили човешки същества все пак, колкото и да не заслужават, но защо сега наливат оръжие в тази братоубийствена война, където умират руснаци и украинци ... Соломон не е ли еврейско име Паси - той ни вкара в НАТО нали ?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тръгна срещу СССР = огромна грешка

    3 0 Отговор
    Ех, че Адолф не успя да ги довърши тези гнусните, заедно с циганите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове