Last news in Fakti

29 Юни, 2023 10:58 2 468 30

HR експерт: Внасяме работници от Непал и Филипините, българи не искат да работят в туризма за ниски заплати

  • работници-
  • заплати-
  • туризъм

Камериерките по морето взимат около 1200 лева, заплатата за бармани е около 3 000 лева, за такива пари само чужденци се съгласяват, каза Александър Георгиев

Все по-малко хора имат желание да започнат работа в сектор туризъм, защото след пандемията много от работниците останаха без алтернатива и започнаха да се преквалифицират. Това каза в студиото на Евронюз България упрарителят на HR компания Александър Георгиев, който е и представител на Българската конфедерация по заетостта.

По думите на експерта, преди началото на войната в Украйна, много от работната ръка за сезона у нас е идвала именно от там, след това интерес към работа у нас са проявявали и хора от Молдова. В момента у нас пристигат работници от Киргизстан, Непал и Филипините, посочи той.

Това са пазарите, в които хората са съгласни да работят за тези пари, българите не са склонни да работят на тези условия. Камериерките по морето взимат около 1200 лева, заплатата за бармани е около 3 000 лева.

Според него някои от сезонните работници, които очакваме от чужбина, все още не са пристигнали у нас, макар и вече да се намираме в разгара на сезона.

Друг проблем според Георгиев, е че хората нямат време за обучение, като много често те пристигат и нас и започват работа директно.

Той посочи, че много българи се интересуват от сезонна работа, но предпочитат да работят в хотели извън страната ни.

Изпращаме над 500 души на круизни кораби, където получават добри пари. Работят като бармани, сервитьори, дори фокусници. Там имат много добра подготовка, натоварването е голямо, а заплащането е около 2 000 евро.

Идеята според Александър Георгиев би трябвало да е, когато бъдат изпратени в чужбина тези работници, те да се върнат у нас квалифицирани.

Работодателите у нас полагат много грижи, но има и сериозни разминавания в очакванията на едната и другата страна - „Те се правят, че им плащат, аз се правя, че работя“, каза той.

Едно от нещата, които трябва да се променят у нас, за да има добра сезонна заетост, е да има по-голяма гъвкавост в законодателството и хора, които са на борсата да могат да започнат работа сезонно за 2 месеца, каза Александър Георгиев. По-голямата гъвкавост в работното време, както и механизъм за заплащане на заплатите, също са сред факторите за подобряване на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    34 3 Отговор
    Обогатявате генното разнообразие.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Прав и Корав

    53 1 Отговор
    Внесете и от Бангладеш ако щете. Търсите си роби, намирате си ги.
  • 4 Бангладеш на Балканите

    57 1 Отговор
    Не че българите не искат да работят, а ги няма, избяга ли са. По улиците щъкат само пенсионери и дечурлига.
  • 5 Хихихи..

    46 5 Отговор
    И от Факултето ще започнете да "внасяте",и укрите ще храните безплатно,така се прави реалния business в Колониите..
  • 6 Произведено в България

    21 2 Отговор
    Това няма как да стане. На бас по 1000 лева чиста пара.
  • 7 ТаУмВзе

    44 0 Отговор
    Е кои ще се навият да са Роби на некви мутри по бетономорието за стотинки?
  • 8 Псевдоним

    28 0 Отговор
    Тези хора може и да са съгласни на по-ниски заплати, но на отношението - в никакъв случай.
  • 9 да фалират но не искат държавата храни

    35 0 Отговор
    Комуняго капитала си въобразяваше, че човешкия робски нашенски ресурс е неизчерпаем, дори беше изнаглял до степен да търси хамали с пет чужди езика. Е дойде време за разплата.
  • 10 Мухаа,хаа!

    40 0 Отговор
    Не става с трици маймуни да ловите! Отминаха времената,когато работна ръка в излишък, която не можеше да излиза в ЕС, заради визовия режим.Колкото му дадеш- толкова.Зашото трябва да храни семейство,да издържа деца,родители,е готов да робува по 12 часа 30.дни в месеца .Ако искате и от Нубия докарайте.Не стъпвам там от десетки години.А сега,ако съм там и видя ,кой ме " обслужва" ще включа на пета- директна още на деня!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А къде е мярката?

    54 0 Отговор
    И кое е по-разумно?Да се внасят кадри от Непал и Филипините, които не знаят Български и трябва да го учат, все някъде да живеят и да се хранят, или да се вдигнат заплатите за Българските работници?Не го разбирам този "бизнес"!Или както казваше един познат - "Бизнесът е проста работа, ама не е за прости хора"
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Падение

    8 13 Отговор
    Непалците и филипинците взеха работата на скъсаните копейки.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 български бизнес лиии

    31 0 Отговор
    А знае ли се този "бизнес", колко народ остави без пенсии, като принуждаваше хората да му работят на минимално заплащане и без осигуровки.
  • 19 Ццц

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Първо ни превзе мафията ,българина земя няма ,няма нищо .Само мафията разполага с територията .
  • 20 Здраво

    27 0 Отговор
    Нищо им няма на селските тарикати( работодателите), докато не започнат да дават добри заплати да слагат престилките и да си работят сами!
  • 21 Чичо Дончо каза

    16 0 Отговор
    Провалът на българската демокрация.
  • 22 Коко

    14 0 Отговор
    Тия :убафци:на снимката ще изгонят и малкото останали туристи.
  • 23 Васил

    20 0 Отговор
    Това е утопия на Българският работодател че Филипинец Непалец или Украинец ще дойде да бачка за 1200 лева. Това са мокрите сънища на нашите робовладетели защо да идва тук като в Чехия и Полша се взима повече и ще плаща за храна и сметки два пъти по малко от колкото във България???
  • 24 Ветеран от Протеста

    21 1 Отговор
    Ще им се наложи да се бръкнат по- дълбоко.Да се разделят с част от Печалбите си или да Фалират...До стената са тези,които прокудиха 3 милиона Българи да търсят достойно заплащане на труда си в други държави...Дойде " Видов" ден,таварищи...Бъркай в касата по- дълбоко,не се ослушвай!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Митев

    5 1 Отговор
    Всичко му е наред в бранша само че им трябват роботи не хора,българитене стават,молдовани и украинцине стават,от бившите съветски републики не стават,филипинци и от Непал просто пътьом минават от тука,а нашите некадърници ще продължават да търсят някой да им работи без пари,уж сме капиталистическа държава,а още няма фалирали и закрити предприятия е явно живеем в соц.демократическа бизсмислена държава.....
  • 29 Българите са

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Мързеливи крадливи и завистливи. Нормално е такова долно племе бързо да изчезне.
  • 30 Ясен

    1 2 Отговор
    Българите по принцип не искат да работят. Едни от най-мързеливите в света сме. Може би само кубинците са по-мързеливи от нас. На мързеливия и 5000лв заплата да му дадеш той пак ще мрънкя и ще псува. Това сме ние. С този мързелив народ абсолютно нищо не може да се постигне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове