Last news in Fakti

29 Юни, 2023 14:52 17 963 53

Изненада! Ето накъде тръгна мръсната вода от "Нова Каховка"

  • нова каховка-
  • води-
  • черно море

Около 18 – 19 юни потокът от Одеския залив се сля с водите, постъпващи от р. Дунав

Изненада! Ето накъде тръгна мръсната вода от "Нова Каховка" - 1
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се развитието на благоприятна хидродинамична обстановка, която към момента ограничава евентуалното навлизане на потенциално замърсени води след разрушаването на стената на ВЕЦ "Нова Каховка“ в българската акватория на Черно море и крайбрежието. Това става ясно от анализ на Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен“.

В последните няколко дни се наблюдава развитието на благоприятна хидродинамична обстановка, която се изразява в това, че струята на крайбрежното течение в региона на Дунавската делта се разпространява в североизточна посока с максимална скорост 35 см/сек, т.е. формира се противотечение на преобладаващия пренос, което задържа разпространението на речните води в зоната на Дунавската делта.

След като първоначално потенциално замърсените води, постъпили в Черно море през Днепровската затока, бяха концентрирани в Одеския залив, постепенно започна тяхното разпространение в акваторията на северозападния шелф на Черно море, съобщават учените от ИО – БАН пред Maritime.bg.

Формираха се два потока. Първият, в който попаднаха по-големи водни обеми, беше притиснат от теченията и се разпространяваше в крайбрежната зона чрез серия от малки по размер вихри.

Вторият включва относително малки по обем замърсени води и постепенно зае акваторията, прилежаща към Кримския полуостров. В него протичаше активно смесване и дисперсия на замърсителите.

Около 18 – 19 юни потокът от Одеския залив се сля с водите, постъпващи от р. Дунав и понастоящем те не могат да бъдат диференцирани освен при наличието на информация или данни за характерни маркери на замърсяването от "Нова Каховка“, посочват океанолозите.

Понастоящем такива маркери не са налични и в тази връзка отговорните институции следят концентрациите на специфични замърсители, като мед, цинк и алуминий, тежки метали, радионуклеиди и биогенни елементи (азот, фосфор).

Трябва да се има предвид, че поради голямото количество валежи в цяла Европа, водните обеми, постъпващи от р. Дунав, значително превъзхождат по количество водите от "Нова Каховка“, които потенциално могат да достигнат устието, и подобно на тях съдържат биогенни елементи и замърсители.

На притока на сладки води се дължеше ниската крайбрежна соленост в края на май и началото на юни, която спадна до 10-11. В момента солеността се увеличава и е около 14.

По принцип това са нормални сезонни колебания, но тази година те са особено резки поради постъпването на огромни обеми сладки води от р. Дунав, което допълнително подпомага дисперсията на потенциалното замърсяване от "Нова Каховка“, коментират учените.

В последните няколко дни се наблюдава развитието на благоприятна хидродинамична обстановка, която се изразява в това, че струята на крайбрежното течение в региона на Дунавската делта се разпространява в североизточна посока с максимална скорост 35 см/сек, т.е. формира се противотечение на преобладаващия пренос, което задържа разпространението на речните води в зоната на Дунавската делта, казват от ИО – БАН.

Формира се противотечение на преобладаващия пренос, което задържа разпространението на речните води в зоната на Дунавската делта.

Учените изтъкват, че се очаква формиране на антициклонален вихър, който ще характеризира водообмена в следващите дни, който също ще благоприятства задържането на речните води.

Очаква се формиране на антициклонален вихър, който ще характеризира водообмена в следващите дни, който също ще благоприятства задържането на речните води.

Вторият образуван поток, според учените, в момента е прихванат от квазистационарния Кримски вихър и малки обеми от него постъпват в основната черноморска циркулационна система.

Много малки обеми от втория поток на потенциално замърсени води, достигнали района на Кримския полуостров, постъпват в основната черноморска циркулационна система. Изображение: ИО – БАН

Сателитните данни от Sentinel 2 показват, че и в момента в Одеския залив продължават да се наблюдават цъфтежи на цианобактерии, характерни при ниска соленост. Цъфтежи с по-голяма интензивност се наблюдават и в Тендривската затока, която не е пряко замърсена от води на "Нова Каховка“.

Последните резултати от анализа на хлорофил в морската вода показват, че концентрацията му във Варненския залив е 2.8 пъти по-висока от тази при станция Крапец. В станции Златни пясъци и Шкорпиловци не са измерени цъфтежни концентрации.

В района на Крапец продължават да преобладават различни видове диатомеи (Cerataulina pelagica, Cyclotella meneghiniana, Dacctiylosolen fragilissimus, Chaetoceros), докато във Варненския залив се срещат предимно динофлагелати (Gyrodinium spirale, Oblea rotunda, Gymnodinium, Gyrodinium).


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    41 70 Отговор
    С цъфтежа на цианобактериите и българският мутро туризъм подкрепящ руснаците
    ще цъфне.

    Коментиран от #23

  • 2 МАЙДАН

    69 27 Отговор
    С НА ЗЕЛЕНИЯ КЛОУН, ЗАРАДИ КАХОВКАТА !
  • 3 МАЙДАН

    104 37 Отговор
    СЪД НА ЗЕЛЕНИЯ КЛОУН, ЗАРАДИ КАХОВКАТА !
  • 4 Последния Софиянец

    84 21 Отговор
    Българските плажове са осеяни с мъртва риба,раци и делфини.

    Коментиран от #22

  • 5 Делю Хайдутин

    100 29 Отговор
    Пуснаха укрите на нашите курорти без пари а те за благодарност ни унищожават.
  • 6 адаша

    100 9 Отговор
    Във Варненския залив се е повишил цъфтежа на гербокретеникус и мутротимопортнихус.

    Коментиран от #11, #49

  • 7 абсолютно

    60 7 Отговор
    РАНО ИЛИ КЪСНО ВЕТРОВЕТЕ ЩЕ ЗАДУХАТ В ОБРАТНА ПОСОКА, ТОГАВА?

    Коментиран от #29

  • 8 Изненада

    58 3 Отговор
    А Дунав накъде тече?

    Коментиран от #19

  • 9 Тома

    92 5 Отговор
    Много написано но нищо не казано от статията.Защо рибата е умряла към Каварна и кога ще излезе изследването.Да не го готвят октомври месец да го покажат

    Коментиран от #17

  • 10 Фокус мокус

    95 7 Отговор
    Учените от БАН са вълшебници. Накараха мръсната вода от Каховка да изчезне, а даже водата е по-чиста и от преди 67-ма година
  • 11 Русофил

    41 77 Отговор

    До коментар #6 от "адаша":

    Копейкин да обясни на варненци, че така е по-добре и че това е руски подарък.
  • 12 СЕРЕНГЕТИ

    51 6 Отговор
    Тия дето са изброени накрая "диатомеи" като глътнеш малко вода докато се къпеш, после АКАНАКИ 1 седмица!
  • 13 Кахо

    69 20 Отговор
    35sm/sec прави 1.260 км на час. Унможено по 24 часа х за 30 дни се получава 907 км на месец в северозападна посока. За 3 ри месеца 1000-2000 км отчтайки забавянето от скоростта на
    замърсената вода около делтата.
    Не може да не се завихри към България.
    Добре ни уреди неонациста Зеленски с тези бомбадировки на Н. Каховка.
    Точо тогава ще бъда на море в БГ.

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Празников

    54 3 Отговор
    Замърсените води стигат Румъния и се връщат обратно към Русия. Има забрана от ресторантьори и хотелиери от българското Черноморие. Заповядайте на бира и цаца - очакваме ви.
  • 15 Изненада

    61 2 Отговор
    Мръсната вода се връща отново в язовира! Вервайте ми!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 За рибата...

    63 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    Сега да ти обясня, значи... Тя рибата умряла от кеф, като видяла толкова чиста вода. Не и е издържала сърчицето и се гътнала, тъй да знаеш! Но, по-важното е, че същата тази щастливо споминала се риба, вече се продава в заведенията на промоция!
  • 18 БАНн

    39 3 Отговор
    Следващото ни изявление ще е, че водите на кафяво море фактически са полезни за консумация
  • 19 Как на къде

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "Изненада":

    На към Шварцтфалд, няма на къде другаде, тече и филтрира водата от кеховка, кЪ я мислиш ти тая работа...
  • 20 стоян

    14 28 Отговор

    До коментар #13 от "Кахо":

    До 13 ком - нищо подобно дето си описал - топлата вода край нашето крайбрежие на България се завърта към Одеса и от там по руското крайбрежие отива в Сочи - така че тия мръсотии ще са по руското

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Добруджанец

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Плажовете са осеяни с раскини и акраинки

    Коментиран от #35, #40

  • 23 Либерастофил

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Те сега подкрепят и приемат укрите!
  • 24 Демократ

    20 52 Отговор
    Хуманитарна катастрофа, предизвикана от бруталния военнопрестъпник Путин и докога света ще чака, вместо да го спре незабавно и да изпрати мироопазващи сили на ООН в Запорожие за да предотврати катастрофа в ядрената електроцентрала? Чудовището неслучайно настани веднага там част от ордите си след като нахлува в Украйна. Значи има зловещи планове.
  • 25 Кубрат

    17 53 Отговор
    След като излезна информация, че руснаците са виновни за взривяване на стената на язовира Каховка. Не трябва да има българи които да плюят и обиждат президента Зеленски, защото той е един достоен украйнски президент. А тези дето го обиждат не се знае дали са руснаци представящи се за българи. Руската пропаганда в България се е увеличила стократно. Но за съжаление има заблудени българи които кълвят на нея.
  • 26 Кубрат

    15 45 Отговор
    След като излезна информация, че руснаците са виновни за взривяване на стената на язовира Каховка. Не трябва да има българи които да плюят и обиждат президента Зеленски, защото той е един достоен украйнски президент. А тези дето го обиждат не се знае дали са руснаци представящи се за българи. Руската пропаганда в България се е увеличила стократно. Но за съжаление има заблудени българи които кълвят на нея.

    Коментиран от #37, #42, #46

  • 27 КОГАТО БОЙКО БЕШЕ БАНДИТ , НЕ ЧЕ СЕГА НЕ

    18 3 Отговор
    Е , НО ВСИЧКИ В БАНКЯ ИСКАХА ДА ,,РАБОТЯТ" ПРИ НЕГО ....... ПОСЛЕ НЯКОЙ СЪЖАЛЯВАХА КАТО ИМ ВЗЕХА ЗДРАВЕТО УНГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ !
  • 28 Наталия

    39 10 Отговор
    Да бе да, затова една приятелка се е обринала цялата и се бели като змия след като се е къпала в българското черноморие. Няма да им стъпя, ще почивам в Гърция, и без това от София стигам по бързо до там, а доброто обслужване, липсата на бетон и навалица по плажа са несравними спрямо нашите ден година храни типове.

    Коментиран от #48

  • 29 тогава

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "абсолютно":

    ще изгоним всички плажуващи у нас украинчета пък като духне обратния ще решим дали да ги пускаме да си пекът белите гъзере
  • 30 Никой

    33 3 Отговор
    Някой що не написа колко умряла риба излезе на плажовете на юг от Каварна?

    Коментиран от #31

  • 31 Ами..

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    Оти вече я изРдОа, и те така....
  • 32 100янчо

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    Иди мале, топни се у нашето моренце, да те видим, като си такъв разбирач по теченията...
  • 33 Баце

    29 1 Отговор
    Има ли значение къде ще се изпикаеш в басейн. Дунава е също много замърсен, което значи, че черно море е станало по мръсно. Ако укрите успеят да прецакат Запорожка АЕЦ, ще имаме в добавка един друг вид замърсяване.

    Коментиран от #50

  • 34 война

    18 1 Отговор
    Учените в БАН също са украинци вече, може да проверите че и там ги намърдаха
  • 35 Стига вече,ва

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Добруджанец":

    Начи са на нападнали с биооръжие
  • 36 също като чернобилската радиация:

    16 0 Отговор
    Какво е това нещо дето въобще го няма но постоянно намалява?!
  • 37 Откъде

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кубрат":

    Излезе информацията? Само се чуй, звучиш като председател на ДКМС в дело Горно Надолнище през 70те години. Надъхан, промит.....
  • 38 Българин

    28 2 Отговор
    Хахахахахахаха! След като стана ясно, че заразяването, което трови рибата и убива като цяло живота докарвано от течението , което се движи от Одеса към Варна, се случи.... чудо, водата в Дунава е станала чудотворна и се е насочила на север, като "връща" обратно ОТРОВАТА, но само в главите на тези, които искат да печелят за сметка на ЖИВОТА на хората, които смятат само за потребители, които след като им платят могат да умират като скотове.
  • 39 Хахаха

    20 2 Отговор
    Северното черноморие е бъкано с умрели риби, иначе проблем няма!

    Коментиран от #41

  • 40 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Добруджанец":

    Охаааааа, разтваряй ги
  • 41 Никой

    19 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хахаха":

    Напълно сте прав, дойдоха на къмпинг Свети Георги разни там отговорни лица от разни държавни служби, взеха проби. До сега няма никакъв отговор. Роден съм във морето, семейна сага. Виждал съм много цъвтеж на водорасли, ама и големи раци оавури да умират, не съм виждал. Целият ми род е от Каварна, Чолаковите, Чаракмана е част от наша собствена земя. Такова умиране на риба не съм виждал
  • 42 Деси от лом

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кубрат":

    Ти от кОбрат ли си ва.отивай на пазаря
  • 43 Чуку Ндур

    6 0 Отговор
    Какво е това "затовка", ало, редактора. Поне превеждайте ако не друго.
  • 44 Кахо

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ела и виж":

    Да, морете в БГще е "кристално" чисто. Затова западнаците се отказват от резервациите.
    Само ти си най-умния/ Поздрави.
  • 45 Драганов

    8 3 Отговор
    Каквото и да си бърборим,няма да има туристи на Черно море.Ще копаете лехите и те това е.Всички са в Гърция.
  • 46 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кубрат":

    А сакаш ли да покълвяеш и ти на чучурката,а?
  • 47 Къде

    5 1 Отговор
    Ли изтичат кенефите на половин Европа ?
    Маре , в ,,Ривър,, Дунав на Маре .
  • 48 незнайко

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Наталия":

    Страшно пропаганден пост сте написала ! Това, че не можете да стигнете до НАШЕТО Черно Море си е Ваш проблем . Вашата приятелка се е обелила като змия защото се е пекла като за последно и невидяла !!! Това, че е с алергична кожа защо не го КАЗАХТЕ ? Тя даже и в басейн не трябва да влиза защото химикалите за пречистване на водата ще я зачервят цялата !!! Много сте отворени софиянките но без да мислите .
  • 49 Напротив

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "адаша":

    Варненското езеро си има един дворец на една Руска Подметка .
    Който си мечтае да се направи някакво Руско Варненско езеро .
    Руски Анклав подобно на Камчия .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тишо

    3 0 Отговор
    Към Панчаревското езеро. Там можеш да видиш всякакви неща. Явно течението ги е донесло.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 да да

    1 0 Отговор
    тогава да си го лапайте и ще стане ордауш по европейски леваци....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове