Last news in Fakti

1 Юли, 2023 16:52 1 821 64

Калина Андролова: Има ли изход, когато властта е заплаха за националната сигурност?

  • калина андролова-
  • служби-
  • разузнаване-
  • сигурност

От финансовата, здравната, екологичната и военната сигурност до информационната и енергийната, до етническия сепаратизъм, хибридните войни и екзотики като биотероризъм и др. са в задачите на службите

Калина Андролова: Има ли изход, когато властта е заплаха за националната сигурност? - 1
Снимка: Архив

Тъй като напоследък се заговори за реформиране на службите за сигурност, реших да обърна внимание на един съществен парадокс в тази сфера. Разбира се, че службите ни се нуждаят от реформиране, но въпросът е в каква посока ще ги реформираме и кой ще ги реформира.

Напоследък всяка крачка, която предприемаме, е дилетантщина, която громи основите на държавността и завлича държавата в още по-тежко състояние. Национална сигурност означава нацията да бъде защитавана от вреди, предизвикани от външни и вътрешни фактори. Методите, които специалните служби използват за събиране на информация, се променят във времето, променят се и видовете заплахи. Променят се и алгоритмите за изчисляване и предсказване на събития в динамични системи, доминирани от безпорядък и с променящи се характеристики.

Особено предизвикателство е, че една държава може да бъде силно застрашена, без да осъзнава това, заради глобалистиките формули за пазарни свободи, заради свързаността на елитите междунационално и разривът им с народите, от които произхождат, заради механизмите на усвояване на територии без военна намеса, а чрез разполагане на политическо влияние и формиране на мисловни модели през медиите. Наблюдаваме трайна тенденция към привеждане на националните държави във формати на слаби, привидно суверенни обекти, управлявани през наднационални директиви, лишени от автономни икономически политики. Това са държави-територии с минимален ред за сигурността на глобалния капитал и осигуряване на безпроблемно функциониране на бизнеса. При тази квазидържавност е трудно да се говори за национална сигурност.

Ако държавата е здрава, практически всеки един елемент от живота на нацията може да е предмет на интерес от страна на службите. Няма смисъл да изброявам колко различни аспекти включва понятието национална сигурност.

От финансовата, здравната, екологичната и военната сигурност до информационната и енергийната, до етническия сепаратизъм, хибридните войни и екзотики като биотероризъм и др. са в задачите на службите. Всеизвестно е, че 80% от разузнавателната информация се получава от отворени източници, но разузнаването и контраразузнаването не са просто информация, те са много повече от това. Затова най-важният елемент на службите е анализът.

Трябва да можеш да създадеш прогноза, да разпознаеш заплахите и да конструираш защитна стратегия. Анализът на службите би следвало да подкрепя политиците в решаването на техните управленски задачи и тревоги. Казано от идеалистична гледна точка - трябва да е в подкрепа на националния интерес. Но кой определя кое е национален интерес и кое не е?! За „Възраждане“ националният интерес е един, за ПП/ДБ – друг, за бизнесмените, които си назначават политици – трети, а за политиците, назначени от бизнесмени – четвърти, и т.н. В България често наблюдаваме следния казус: едно правителство взема решение, което нанася тежки икономически вреди на държавата, но представя това като полза, обявява договорите си за търговска тайна и с помощта на политическия си авторитет заглушава или изкривява истината за щетите, които нанася на държавата. Службите за сигурност може и да разбират и анализират вредите, опасностите и последствията, но по силата на закона са инструмент на същото това правителство.

Въпросът е има ли изход?! Реалността в България е такава, че службите няма как да тръгнат срещу правителството, дори когато разбират вредата, защото подобен ход ще коства главата на ръководството на службата. Службите не могат да кажат на една власт, която ги ръководи, че действа във вреда на националната сигурност. Затова все повече регистрираме замитане на истината какви груби лични и чужди интереси се прокарват в политическия хаос и колко струва това на държавата ни. Покрай истерията с руската опасност и войната в Украйна регистрираме и нещо ужасно. Удобно сигналзиране на службите за разправа с партийни опоненти, с журналисти, с лични врагове и с бизнес конкуренти под прикритието и набеждаването на „свързаност с Русия“. Това е тревожна тенденция, която напомня практиките на фашизма и комунизма, когато за враг на всемогъщата власт можеше да бъде посочен всеки по донос. И доносът беше достатъчен, за да предизвика последствия. Днес има опити за злоупотреба със службите от политици, които се опияняват от властта и ползват инструментите на службите за свои лични задачки. Друг е въпросът могат ли службите да включат в действие някакви свои автономни вътрешни резерви за защита. Имат ли такива?! Някаква капка разум е възможно, макар и да е слабовероятно да е останал в тази държава.

Но да се върна на съществения въпрос, могат ли службите да реагират, ако властта дерибейства, нанася вреди и ограбва държавата, включително с договори, които са в тежък ущърб на националния интерес и в полза на чужди интереси?! Или службите се занимават с разработки по дребни доноси в отговор на финансовите поръчки от самозабравили се богаташи, които си купуват лостове за разправа?! Наблюдавайки действителността в България, можем силно да се съмняваме, че някакви добре обучени хора успяват да се грижат за сигурността на нацията, особено когато опасностите идват от властта. Може би службите виждат и знаят, но само толкова. В големи и силни държави, където могат да съществуват алтернативни центрове на власт, включително и силна медийна власт, има изход. Дори и през факта, че властта на службите сама по себе си изработва самостоятелна паралелна власт, неосветена, но много ефективна. У нас, вярванията, че службите могат да съдействат за разрешаване на вредителски действия от страна на властта нямат нищо общо с действителността, те са една психологическа потребност, групова мечта на хора, които си представят образ на службите, изграден от американски и британски романисти.

Тази, бих казала, неосъществена и потисната функция на нашите служби, е свързана и с още един факт, че политическата ни действителност представлява конфронтация между агентите за влияние на различните чужди специални служби. Те не са само руски и американски. Особено значими на нашия терен са британските и турските специални служби. Някои партии са конструкторски проксита на добре обозначен външен интерес, а тези, които не са, са обекти на частично усвояване от чуждите служби. Този процес у нас е особено брутален, защото България страда от остра задълбочаваща се безсубектност. В този смисъл борбата за контрол върху службите гарантира, че няма да има служби, в качеството им на сериозни и умни пазители на националния интерес, а ще има модифициран инструмент, който ще покрива и замита всички икономически вреди за България, когато те идват от наднационалния капитал по задачките и мрежите на външните фактори, съпроводени от пословичната ни политическа продажност. Освен когато партиите не ги ползват за размяна на удари помежду си. Но за национално-отговорен код и защита от вредителство на властта изобщо не може да става и дума.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 8 Отговор
    Всака Власт е Борч Който се Въща с Лихвите

    Коментиран от #3

  • 2 Има изход

    32 7 Отговор
    Нарича се "избори"!

    Коментиран от #7, #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Васко Жабата

    29 5 Отговор
    Армия практически няма, а полицията от 60 000, на практика се състои от 50% чантаджии.
    Дори и някои мутряги да имат частни охрани и охранителни фирми, при обявяване на мобилизация и въоръжаване на 50-100 хиляди войници, край с крадливата шайка.

    Коментиран от #12, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нов €вроатлантик

    29 5 Отговор
    Объркахме я яко ! Няма оправия !

    Коментиран от #19

  • 7 Така е

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Има изход":

    Завел Господ, юнака Адам при Ева, и му казал - избери си жена. При нас е горе долу същото.
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Уж си болен":

    Моля за Спорта ли Обиждате Човешко е да се Сгреши Грешно е Да Се Подиграваш и Присмиваш
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Просто човек

    18 39 Отговор
    Пълни глупости...с 2 думи...от путинската марионетка

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 6 Отговор

    До коментар #4 от "Васко Жабата":

    БгАрмията бе Унищожена След 1989 Година а и Малко са Свестните Полицой Добрия Полицай го Изяжда Системата Мвр
  • 13 Къде са тези служби за сигурност?

    11 25 Отговор
    Във Външно работят национални предатели! Само те от ЕС издават визи на руски шпиони!
    Три български банки откриват сметки на руски граждани без да имат жителство и недвижимост:
    1. Българо -американска кредитна банка.
    2. Токуда банк.
    3. Инвестбанк.
  • 14 Бях спокоен че тази обичащата руснаците

    13 22 Отговор
    Няма да пие. Сега следват и другите двама преименували се псета за по добро руско звучене да се обадят.
  • 15 А стига бе

    10 15 Отговор
    аман от разбирачи!?!
  • 16 Територията е пробита!

    7 27 Отговор
    Руснаците ни гърмят военните складове както си искат и когато си поискат!
  • 17 Мъка

    29 3 Отговор

    До коментар #11 от "Другата латерна":

    Американците и до днес купуват руски двигатели за ракетите, ядрено гориво, платина и т. н. И не са само американците. А балъците като нас - ами то се вижда
  • 18 Русия е враг №1 на България !

    8 35 Отговор
    БНР е медия за семейно ползване от волгин и волгиница, НО платена с нашите пари ... и парите на митрофанова

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Параной Патологин

    13 1 Отговор
    Ми те службите събират информация от там където и всички. От Интернет разбира се. Даже с гугълмапс гледат имотите на хората и пак не знаят за какво им е тая информация. Да бе са олигофрени та да четат вестниците. Друго си е да седиш цял ден в кабинета и да ровиш фейса ,телеграм и ютуб. Така се информират службите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само питам

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Просто човек":

    Защо си добавил в ника си О преди човек?
  • 24 Сащ фашизират

    26 8 Отговор
    Европа. Нечленоразделният Петков и Магарев са откровени неонацисти и русофоби, подобно на зеленски. Укрия е очеваден пример как сащ унищожават цели държави.
  • 25 САЩ са заплаха за света

    20 4 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е враг №1 на България !":

    Унищожат цели страни, укрия е последната засега...
  • 26 Не питай

    8 21 Отговор

    До коментар #21 от "Само питам":

    Насилствено генно ти е вкарано русоробието, по време на двете "освобождения".

    Коментиран от #31

  • 27 Тази не я чета

    8 19 Отговор
    Идвам да я напсувам няколко пъти и заминавам.
    Благодаря

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Умна жена ето я

    3 25 Отговор
    Таз разбира от икономика толкова колкото и братята в махалата
    В света в момента има няколко големи икономически блока които регулират икономиката си по начин които да защитава техните интереси..Това са САЩ
    които имат двустранни договори с почти всички силни икономики в света..ЕС Австралия Великобритания Канада Япония Китай и тн..Европейски съюз плюс Турция и Китай и джуджета..всеки извън тия икономически съюзи и договори за да практикува икономическа дейност с тия големи икономики..първо че трябва да отговаря на техните правила и второ ще трябва да плаща мита..за страна която е заобиколена от ЕС и Турция явно е по-добре да бъде част от икономическия съюз КОЕ ТУКА НЕ Е ЯСНО НА АНДРОЛОВА
    другия вариант е да бъдем икономически доминирани от ватниците и слугите им и пенсиите да са по-ниски от руските и в магазините да няма нищо
  • 30 Има един дето по цял ден

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Тази не я чета":

    идва тук , но нищо не чете! Май си ти!

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Грешка

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Има изход":

    Нарича се "Народен съд"!

    Доказано, че работи.
  • 33 Не питай

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пак питам":

    а кажи кога слезе от дървото.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А бе,

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Нов €вроатлантико,":

    а тогава да звучиме краварски !

    Коментиран от #36

  • 36 мучиш

    2 13 Отговор

    До коментар #35 от "А бе,":

    путлерския неразбираем език
  • 37 Тази Дpucлa!

    3 16 Отговор
    И тя се взе на сериозно!
  • 38 Здравей копейке,!Аз съм!

    3 11 Отговор

    До коментар #30 от "Има един дето по цял ден":

    Като видя автора на СТАТИЯТА АЗ решавам дали да го чета или не чета.И дали да го напсувам неколтурно.
  • 39 Артилерист

    19 4 Отговор
    Отлично и за Калина Андролова! Днес вече трета чудесна статия чета в този сайт-Кеворкян, Волгин и сега Калина. Три аспекта, които чудесно-и грамотно и красиво-описват българската действителност. Надявам се(иска ми се) посолствоТО да се осведомява и за тази реалност в колонията и да вземе мерки и за управниците, и за неофашистките привърженици, и за здравето на българските служби за сигурност на БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #42, #52

  • 40 Службаш

    15 1 Отговор
    "Но да се върна на съществения въпрос, могат ли службите да реагират, ако властта дерибейства?" Не, не могат. Излезе един от службите на трибуната на НС и каза, някой от някое си правителство, подчинен на някой си премиер е предавал класифицирана информация на маке. И толкоз. Явно национално предателство, а службите мълчат и си траят. Изтече запис за подготовката на държавен преврат, съгласуван с чуждо посолство, всичко в момента става точка по точка по записа и службите си траят. То и ние народа го отчитаме и виждаме всичко това, и какво? Ами нищо. По-добре си е без служби, бая пара ще се спести, а който има интерес и владее територията, той да си плаща за неговите си служби. В заключение от службите са си службаши и бутат службата, с надеждата да изкретат до пенсия
  • 41 Бамбука

    4 12 Отговор
    Толкова много писания, за да ни каже, че сме по-зле и да ни "налее" ум в главите. А Пригожим показа на цял свят как стоят нещата, така че авторката да отиде на .....( както казват украинците ), може и заедно с Москвича.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Никой

    9 2 Отговор
    Всеки един аспект на механизъма наречен Република България е корумпиран и овладян по един или друг начин, така че да има една законова фасада и съвсем различна функционалност. Това много прилича на рак с множество метастази във всички органи.
    Не се сещам за друг исторически познат начин за лечение на това състояние, освен много кървав. При това без никаква гаранция от летален изход.
    Но няма страшно! Няма да има вътрешни напъни за лечение. Ние сме "всяка коза за свой крак". Тежки индивидуалисти. При това доста евтини и наивни.
  • 45 АУУУУУ

    3 12 Отговор
    ОТЧАЯНА ПУТИНСКА ПРОПАГАНДА......И
    .НЕУСПЕШНА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 46 Фори

    3 9 Отговор
    И тази и онзи Москвичов-Волгин ,Ленин ли беше ,да сте ги чули да критикуват баце или Доган? Но сега трябва да заслужат 4000 хиляди.
  • 47 Изводът

    9 3 Отговор
    БГ е в мъртва хватка на Фашистанците. Те даже открито си поставиха техни протежета и със записите стана известно на всички. Но това е положението. Никакви опити от никъде да се освободим от това робство.
  • 48 Абе какво толкова ви е

    7 4 Отговор
    Страх от "Москва", "Русия " ???
    Мислите за виртуални глупости, докато сащ съвсем плавно и спокойно ни изкореняват и унищожават.
    Или може би това е сашиянският трик?
    Постоянно да ви заплашват с Русия, докато те напълно ви изваждат душите и разума?

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гранотометач

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Артилерист":

    Службите трябва да започнат от такива дребни предателчата кото теб.
  • 53 Какво да на е страх

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Абе какво толкова ви е":

    А тази андрополчето от какво я страх, че не си постне реална снимка?

    Коментиран от #54

  • 54 Просто иска да е по-млада

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Какво да на е страх":

    За това поставя снимка от преди години. Като всяка жена.

    Коментиран от #57, #58, #59

  • 55 Коз Як

    1 1 Отговор
    Французите са го измислили случва се пред очите ти
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Просто лъжеца

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Просто иска да е по-млада":

    Си е лъжеч.
  • 58 Абе кукурико

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Просто иска да е по-млада":

    И аз искам да съм по млад но не си поствам подвеждаща сника!
  • 59 Юрист

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Просто иска да е по-млада":

    Не е ли подсъдно да подвеждаш ?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 .....

    1 1 Отговор
    Андролова, момче и момиче нямали пари за панаира в едно хс село и момчето рекло на приятелката си, съгласна ли си да.. Да имаме пари. И така на улицата срешнал приятвля три циганета и се уговорили срещу 5 и 10 лева с нея.. Отиват в квартирата и един по един циганета влизат при младото. Първия си свършил, втория сеизплашил, че може да има буби и сеотказал, а третият нямал пари и като видяла хазайката звънала на милицията, дошли мвр и ги хванали и съдили. Кога вбБг след 1989, а не да казвате, кога някои работи днес не одобряване и да ги пречислявате към живков, нито сме от живков, нито сме от Борисов, просто искаме законите даса равни права за всички, а не за определени хора
  • 62 Емо

    1 0 Отговор
    Разширяването на спектъра с видовете сигурност и заплахите с такива екзотични като биологична, здравна и пр. сигурност води до следния ефект: Стремиш се да защитиш всичко, но (поради липса на ресурси) не можеш да защитиш нищо.
  • 63 Волгина

    0 2 Отговор
    заработи 4000. Т.па крава.
  • 64 пенко

    0 0 Отговор
    ИЗХОД : ПАТРОН ЗА ДО 100 МЕТРА -- 1 ЛЕВ ; ПАТРОН ЗА 200 МЕТРА - 2 ЛВ. ; ПАТРОН ЗА ДАЛЕЧЕН ОТСТРАЛ - ОТ 2.50 ЛВ. + НАТАТЪК !!!!!!!!!!!?????? ОБАЧЕ ---ВСЕКИ КОРШУМ НА МЯСТО !!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове