Last news in Fakti

3 Юли, 2023 10:53 1 429 18

Христина Христова: Очевидно няма ползи от въвеждането на еврото като паралелна валута

  • евро-
  • паралелна валута-
  • еврозона-
  • христина христова

Според нея е по-добре България да се концентрира върху изпълнението на критериите за влизане в еврозоната

Христина Христова: Очевидно няма ползи от въвеждането на еврото като паралелна валута - 1

Очевидно няма ползи от въвеждането на еврото като паралелна валута. Защо да се прави този експеримент? Винаги трябва да се гледа каква е ползата за държавата и за хората. Това заяви бившият социален министър Христина Христова пред bTV.

Тя се притеснява от гледна точка на хората с по-нисък социален статус от спекулативни практики на пазара. С паралелното въвеждане на еврото никой не подчерта някаква полза, разкритикува Христова.

Според нея е по-добре България да се концентрира върху изпълнението на критериите за влизане в еврозоната. Би трябвало, ако изпълняваме добре плана, да има плавен преход с въвеждането на еврото, да се опитваме да преодоляваме спекулативните практики и тенденции и тогава заплатите да преминат в евро, посочи Христова.

Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите, заяви, че с една такава екстравагантна идея да пазаруваме с левове и евро се поставя на карта доверието на хората към еврото. Дори да бъдат обявени цените на двете валути, няма да е ясно как ще се търгува в магазина и откъде идва валутата, смята Маргаритов.

Банкерът Левон Хампарцумян пък определи като провокация към Европейската централна банка паралелното въвеждане на еврото към лева. Няма да можем да свикнем с еврото, ако се въведе като валута в магазините. Това е добра идея, ако някои прави докторат в някой университет да провокира системата, да изследва и да защитава тези, а в живия живот ще доведе до хаос, коментира Хампарцумян.

"България трябва да си напише домашното и да влезе в еврозоната час по-скоро", настоя Левон Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    7 25 Отговор
    Много интересно. За Хърватска има ползи с кофи, а за България "очевадно" нямало да има ползи. Много интересно.

    Коментиран от #10, #12

  • 2 честен ционист

    8 25 Отговор
    Само около 30% избраха несъзнателно еврото. Останалите си чакат Спутника и цифровая рубль.
  • 3 Кво евро ви гони бе

    34 6 Отговор
    Референдум по конституция.
  • 4 Дернев

    12 5 Отговор
    "Винаги трябва да се гледа каква е ползата за държавата и за хората." При нашата държава това не важи. За хората ползите са явни. Държавата, ако беше такава, щеше отдавна да го е направила. Но грижата за държавата и за хората драстично се разминавали и разминават. И то защото апарата се вживява като държава.
  • 5 Казвам Ви

    18 6 Отговор
    какво €вро, бре още не сме дорасли !
  • 6 Как да няма ползи...

    11 11 Отговор
    Най-малкото хората ще свикнат да работят и с евро.Пък и като вървят паралелно ще вървят, и паралелно, и цените.Така никой нямада смее д се заиграва в ущърб на хората.
  • 7 експерта

    20 1 Отговор
    предлагам валута на ротация - 6 месеца евро, 6 месеца лев

    Коментиран от #9

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 6 Отговор
    Имаме си Бг Лев
  • 9 Подкрепям

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "експерта":

    Щом тия шарани се формират значи и с еврот може но първо референдум
  • 10 провинциалист

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Хърватия влезе в еврозоната, а при нас хрантутниците се мъчат да заменят въпроса с влизането в еврозоната с въпроса за или против самото евро. И вадят разни фокуси от ръкава.
  • 11 Анонимен

    24 4 Отговор
    В България трябва да се чуе гласа на народа и да се проведе референдум! Управляващите да не се правят, че няма подписка от над 600 000 човека. Срокът изтича и сега ще разберем дали се спазват правилата.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АУУУУУ

    7 13 Отговор
    КОПЕЙКИТЕ РЕВАТ.....ВЛЕЗЕМ ЛИ В ЕВРОЗОНАТА .....ПУТИН ГУБИ БЪЛГАРИЯ....И СПИРА ДА ПЛАЩА......... ИИИИ....КОПЕЙКИТЕ В ПАНИКА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #16

  • 14 477557

    3 5 Отговор
    Коя е Христова? Защо да вярвам на поредната пионка?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ZеЛЕвСКИ

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "АУУУУУ":

    ДоРГАРЮ, ОБЯСНИ МИ ЗАЩО ДАНИЯ, ПОЛША, ЧЕХИЯ И УНГАРИЯ ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ НЕ ИЗКАТ ЕВРОТО.... МУ-ХА-ХА
  • 17 Макаренко

    2 1 Отговор
    Ся дрогаре,майката му е в повече цифра а не какво ще пише на артията-евро,лев или виетнамски донги!!

    Коментиран от #18

  • 18 Пушкин

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Макаренко":

    Нещо пак баламосват залупения булгарския залупен електорат с евроатлантически ценности!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове