Last news in Fakti

4 Юли, 2023 21:39 1 590 6

Филип Гунев: Неприемането ни в Шенген не доведе до налагане на върховенството на закона у нас

  • мвр-
  • шенген-
  • реформа

Не видях никаква реформа в МВР. За съжаление и сега кабинетът няма ясна визия за такава реформа, която трябва да бъде консенсусна, посочи бившият зам.-министър на МВР

Филип Гунев: Неприемането ни в Шенген не доведе до налагане на върховенството на закона у нас - 1

"В летния сезон не можем да разчитаме на допълнителни полицейски сили по границата, защото те са командировани по различни места в страната. Имаме ограничение и колко чуждестранни гранични полицаи можем да приемем.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Филип Гунев – експерт по гранична сигурност и бивш зам.-министър на вътрешните работи.

„Фронтекст през години продължава да прави предложения към България за командироване на служители, но поради ниското ниво на владеене на английски в гранична полиция, няма как да бъдат приети повече от 100 човека по българо-турската граница“, коментира Гунев.

Тези полицаи от Нидерландия и Австрия, които ще дойдат да наблюдават границата, няма да видят нищо различно, което Фронтекс вече са видели. Целта на това посещение е да се направи позитивен пиар.

Гунев посочи, че в Австрия много добре знаят, че България се справя „по някакъв приемлив начин“ в опазването на границата.

„Австрия много пъти е казала, че причина за ветото е цялостната охрана на европейската външна граница“, коментира още той.

Неприемането на България в Шенген не е довело до подобрение в областта на върховенството на закона у нас, отбеляза Гунев и предупреди, че антиевропейските сили се възползват от тази ситуация.

Уместно е заплатите в системата на МВР да бъдат увеличени, с оглед на нивото на инфлацията, смята бившият вътрешен министър. Според него обаче системата на МВР се нуждае от реформа.

Една ключова реформа, която следва да се направи, е свързана с деполитизацията и най-вече самата полиция да се разграничи от правителството.

„Не видях никаква реформа в МВР. За съжаление и сега кабинетът няма ясна визия за такава реформа, която трябва да бъде консенсусна“, посочи той и подчерта, че Министерството на вътрешните работи е отделна администрация, а полицията трябва да има своеобразна независимост, за да може да разследва и корумпирани политици.

По думите на Гунев е необходима и оптимизация на структурите.

„Това раздробяване на 160 районни управления, на 28 областни дирекции – това е отражение на това как работи държавата ни, а то е неефективно“, смята бившият вътрешен министър.

„МВР е една структура, която в голямата си част продължава да работи на хартия по едни остарели начини отпреди 20-30 години“, посочи той.

Според него реформите са скъпо нещо и изискват много средства, като европейски средства в това направление са много малко.

Между 4 и 8 години ще отнеме една всеобхватна реформа, смята Гунев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каскетов

    2 0 Отговор
    ше ви оправя за 800 дни... и до сега ви оправях...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сменям си ник-а

    1 2 Отговор
    И защо нашите момчета и момичета хем ще им пазят дир.иците хем ингилиски да учат
    Нали сме в ЕС.
    Да учат български и да дойдат да си падат ШЕНГЕНската граница.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    има корупция престъпност бесзакония
  • 5 ха ха

    2 1 Отговор
    абе все реформатори ,и на всички реформите им се свеждат до това , как да си натъпкат джобовете с накрадено от населението
  • 6 1253

    3 0 Отговор
    Така става като приеха мафиотса страна която не си беше покрила изискванията за членство в ЕС, 16 години по-късно тези изисквания които не бяха изпълнени през 2007 все още не са изпълнени.Смяната на Гешев, Писането на нови закони срещу корупцията и разделянето на Агенцията срещу корупцията или ЕС няма да наложи върховенство на закона в България.Върховенство на закона не се иска от престъпниците в НС които Българите си избират да ги управляват. Всяко върховнество на закон означава да се прекратят всички схеми за ограбване на държавата и финансите от ЕС. Означава че ограбени пари ще се конфискуват, и грабителите които достопочтено ви гледат от екрана на телевизора, говорят помпозно и ви увеяват че са хора почтени и достойни, и единственно милеят за отечеството си и господ, ще трябва да се намерят зад решетките, там където им е мястото.Само че от крадене от държавата , не са построили и новите затвори които имат човешки условия. Ще трябва да ходат в старите зиндани с кофата с пикня и лай на в стаята с 30 човека.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове