Last news in Fakti

6 Юли, 2023 20:51 1 492 31

Валентин Николов: Парите от АЕЦ "Белене" трябва да се инвестират в енергетиката ни

  • валентин николов-
  • аец белене-
  • реактори

Украйна бърза

Валентин Николов: Парите от АЕЦ "Белене" трябва да се инвестират в енергетиката ни - 1
Снимка: Нова ТВ

Не е вярно, че през 2036 г. трябва да режем на скрап оборудването на АЕЦ "Козлодуй". През 2019 г. получихме лиценз до 2031 г. и на всеки 10 г. лицензът се подновява. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз енергийният експерт и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Ако АЕЦ "Козлодуй" се модернизира и се сменят системите, сегашните реактори могат да работят до 2047-ма и до 2051 г., увери той.

Николов коментира и днешното решение на парламента да възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

Парламентът правилно е сложил минимална сума – това, което сме платили. Въпросът е тези пари да не изчезнат, а да се инвестират в енергетиката ни. Защото, ако не спасим нашата енергетика, може би трябва да спасяват нас, отбеляза енергийният експерт.

Украйна бърза. Излезе информация, че може да ползва чужди фондове, така че има възможност да си получим парите веднага. Тогава ще имаме възможност да помислим на спокойствие какво правим с "Белене". Там има възможност и за по-малки модули, посочи Валентин Николов

По думите му, заради санкциите срещу Русия, Украйна става важен партньор на България в ядрената енергетика и има възможност да ползваме украинско оборудване в български ядрени мощности, както и да ни консултират украински специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кои пари бе ?

    25 0 Отговор
    всичко е откраднато а вече и подарено.

    Коментиран от #24

  • 2 Чико

    16 0 Отговор
    По време на дебатите Павела Митова и Тошко Йорданов от ИТН и вносителят на проекта на решение - Делян Добрев, изразиха опасенията си, че парите от реакторите може да не бъдат изразходени по предназначение, а да попълват дупки в бюджетите на Кокорчо.
  • 3 Соломон

    23 6 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е ПРОТИВ марионетните украински АДМИНИСТРАТОРИ, СЛУГУВАЩИ на ДЪРЖАВАТА-АГРЕСОР сащ !

    Войната на територията на УКРАИНСКА ССР бе РАЗПАЛЕНА от САЩ, които ФИНАНСИРАХА и ОРГАНИЗИРАХА противоконституционния въоръжен ПРЕВРАТ в Украйна, чрез който ПОЛСКИТЕ УКРАИНЦИ взеха властта в Украйна и започнаха ЧИСТКА на РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ !

    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД гласува ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО на АЕЦ "БЕЛЕНЕ", но слугите на САЩ, назначени в управлението на държавата спряха проекта, за който БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ плати някопко МИЛИАРДА долара !

    Сега новите СЛУГИ в администрацията на България, ЩЕЛИ да "ПРОДАВАТ" оборудването на Украйна, защото ние не сме можели да го използваме, заради санкциите срещу Русия !

    Тогава Украйна, КАК ще ги използва или КАКВО ЩЕ ИЗПОЛЗВА ?!
    Да не би да им трябват материали за сглобяването на МРЪСНА БОМБА !

    САЩ и ПРОТЕЖЕТА им, ВЪН от БЪЛГАРИЯ !
  • 4 Боруна Лом

    16 1 Отговор
    И ВИЕ ВСИЧКИ ВКУПОМ.. НАРОДЕН СЪД... И НА. ЕКЕРИСАЖА! ЖАЛКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ!
  • 5 Град Симитли

    12 2 Отговор
    ".... Украйна става важен партньор на България в ядрената енергетика и има възможност да ползваме украинско оборудване в български ядрени мощности, както и да ни консултират украински специалисти..."
    ..... Които са пак руски! :))
  • 6 Боко

    11 0 Отговор
    Тц тц. Отиват директно в чекмеджето.
  • 7 Кико

    5 3 Отговор
    И аз искам да си имам чекмедже кат бат Боко.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 0 Отговор
    Парите от реакторите от Белене ще отидат за 155 мм снаряди. Ще пийнем студена водица!
  • 9 Гертруд

    11 0 Отговор
    .....Трябва да се инвестират в частни структури със засекретени договори, така, че племето да е заприходено в следващите поне 50 години. Тока, като по времето на царско - буржоазна България трябва да е ЛУКС! Тарикати овчи!
  • 10 мара бандерката..

    19 0 Отговор
    А бе укрофашагия имат дълг над двеста млрд.$..кога ще платат тия реактори,зелен джугач изработи наш,та татковина,а натегачите като тиквун,киртако,кокорчо и оня със голмата гуша.яко ще намажат филията.
  • 11 Соломон

    18 1 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ е ЗА проекта АЕЦ "Белене" !!!!!!!!!!!!

    МАРИОНЕТКИТЕ, години наред ни ЛЪГАХА че ще построят АЕЦ "Белене", а после, че ще построят НОВ БЛОК в АЕЦ "Козлодуй"

    НЯМАТ край ПРЕДАТЕЛИТЕ и СЛУГИТЕ на САЩ, работещу ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ на БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !
  • 12 Кара ибрахим

    10 0 Отговор
    Ех , ако беше преди 5-6 г . Ти николов ,можеше да ги инвестираш в мутро-мафията и Бойко.б. ...познаваме и вас, колко откраднахте....лошо няма имате ..пра пра пра пра пра...внуци
  • 13 Абд.....ли

    13 0 Отговор
    Изтърви питомното ,та гони дивото......Дано скоро дойде видов дан....
  • 14 Аз съм

    6 1 Отговор
    Този нищо не може да коментира, защото нищо не разбира от енергетика !!! То не е да си запалиш лампата !!!
  • 15 Да, бе

    11 0 Отговор
    Щом и кражбата се води инвестиция какво да се коментира.. Последният да духне свеща, че и ток няма да имаме.
  • 16 Засрамете се бе прода.....жници

    15 0 Отговор
    Вижте Турция какво прави АЕЦ след АЕЦ,а Българите да плащат скъп и прескъп ток....Г......зъъъ си ще продадете на тая укр.....

    Коментиран от #22

  • 17 Гай Турий

    8 0 Отговор
    Абе продажник, ти вече реши, че сделката е платен ли?! Че вие продажници подарявате това оборудване на жидофашистката наркохунта в Киев. На едни държавни мафиоти, на банда. Вие имате ли пипе в картуните си, продажници? А тулупът иска да прикрие 300 милиона кражби от гьола и оборудването откраднали от там.
  • 18 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Благодарение на евро-атлантиците затрихме 1 до 4 перфектно работещи блокове. Сега "продаваме" 2 на цена от преди 20 г, а ако ще купим нови ще струват по 20, но краварски. Никой освен производителя не може да удължи живота на 5 и 6. Марица-изток вече я предадоха. Та гответе се за нов голям евро-атлантически...Но прост народ друго и не заслужава.
  • 19 Боко бандита

    3 0 Отговор
    Николоооов парите от АЕЦ "Белене" трябва да се инвестират в моето чекмедже. Ей не се научи.
  • 20 Енергетик

    7 0 Отговор
    Защо ли Украйна която е във война с Русия иска да купи руски реактори а ние ще ги продаваме за "това, което сме платили". Е да ама ние платихме за двата по 600 милиона евро а сега американците от Уестингхаус ни искат за един 7 милиарда долара - 10 пъти по скъпо.

    Май за това е цялото напъване - трябва да дадем на господарите си рекета както за самолетите ама докато имаме реактори не става - трябва да ги утикат и после ще видите какво напъване ще стане за строежа на 7-ми блок в Козлодуй. Нищо че ще имаме само един реактор който ще е 5 пъти по скъп от двата - то това е целта.
  • 21 Гого

    6 1 Отговор
    Преди време един професор беше казал: БОЖЕ, КАКВИ НИЩОЖЕСТВА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ ! Още е така..... ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 22 Време е за Възраждане

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Засрамете се бе прода.....жници":

    Само си ги избрахме
  • 23 Пор

    0 0 Отговор
    "Инвестирането" в енергетиката обикновено означава корупционни схеми и кражби от лобитата и от такива като тебе. Милиардери станахте покрай Белене заедно с Богомил Манчев. То и цял живот в затвора ви и малко като наказание.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Какви пари,фантазьор?Реакторите са армаган,безполезен и за зельоний ящер,ама нейсе.Освен ако не ги реекспортира немедлено и да им вземе парата.Така и ще направи,важното е да се вреди на България,олекваме с още и още милиарди,и затъваме в енергийни зависимости.В Турция така ли ще го посрещнат,с рахат локум,надали.Ердоган да си развали дослука с Путин,алъш-вериша,друг пътДа хариже на зеления рептил реактори,тежко въоръжение,да прати аскер,си е чиста и непорочна фантастика.

    Коментиран от #27

  • 26 Кире

    0 3 Отговор
    С тия пари да направим батерии, над тях соларни панели, а още по-нагоре да се въртят перки.
  • 27 Сбе ти какво

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Матей преображенски":

    Не разбра от Украйна спечелихме 5 милиарда от оръжие и нафта.Така ти изнася неграмот си или просто си проззззт.
  • 28 Мнение

    2 0 Отговор
    Да не са луди да ги влагат като могат да ги откраднат?После ще ни кажат "бай" и ще заминат в Дубай.
    Ние ще им сърбаме попарата и като плащаме високи сметки ще се сещаме за гаврата.
  • 29 Ммм дааа

    3 0 Отговор
    Баничаря пак се изсра на метеното.
  • 30 А бе

    3 0 Отговор
    жалко човече.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове