Last news in Fakti

7 Юли, 2023 17:54 1 434 17

Със забележителен форум УниБИТ отбеляза 120-години дипломатически отношения САЩ-България

  • унибит-
  • форум-
  • 120 години-
  • дипломация-
  • сащ-българия

Проф. Стоян Денчев, който бе перфектният водещ на събитието, изтъкна, че честваната годишнина е ключова, защото бележи началото на реалните взаимоотношения на България с най-мощната демократична държава в света – Съединените американски щати

Със забележителен форум УниБИТ отбеляза 120-години дипломатически отношения САЩ-България - 1
Снимка:Съюз на българските учители

Дни преди националния празник на Съединените американски щати Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) организира Кръгла маса по повод 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България. Това съобщават от Съюза на българските учители на сайта си sbubg.info.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, получи наградата от Вашингтонската библиотека за принос в развитието на демократичните процеси и от години работи по актуални теми, свързани със значението и съвременната роля на библиотеките, бе специален гост на високия форум, проведен на 3 юли 2023 г. в зала „Тържествена“ на УниБИТ. В него взеха участие представители на държавното управление, бизнеса, на науката и духовенството, ректори на висши училища, дипломати, общественици, журналисти. Съорганизатори и партньори на УниБИТ за стойностното събитие бяха Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Република България, Държавната агенция „Архиви“ и Българската национална телевизия.

Форумът бе открит от проф. д.ик.н. Стоян Денчев, главен секретар на Ректорския съвет на УниБИТ и председател на Съвета на настоятелите на висшето училище, който каза, че библиотеката е хранилище на паметта на света, а библиотекарът с аура винаги е на почит и уважение в обществото. Това е и, посочи проф. Денчев, лайтмотивът на Химна на библиотеките – песента „Library“, негова авторска творба, посветена на библиотечното дело и хората, които пазят духовността. С българската премиера на великолепния Химн бе тържествено открита Кръглата маса. Песента прозвуча на английски език в чест на Деня на независимостта на САЩ, който се чества на 4 юли, а световната премиера на Химна е била на състоялата се неотдавна Годишна конференция на Американската библиотечна асоциация, в присъствието на Карла Хедън, главен библиотекар на Конгреса на САЩ.

Проф. Стоян Денчев, който бе перфектният водещ на събитието, изтъкна, че честваната годишнина е ключова, защото бележи началото на реалните взаимоотношения на България с най-мощната демократична държава в света – Съединените американски щати. Той накратко припомни, че на 19 септември 1903 г. Джон Б. Джаксън, дипломат от кориерата и пълномощен министър за отношенията на САЩ с Гърция, Румъния и Сърбия, става първият американски посланик в България. Той връчва акредитивните си писма от президента на САЩ на княз Фердинанд. Година по-късно, на 22 декември 1914 година, Стефан Панаретов връчва акредитивните си писма като първия пълномощен министър на България в САЩ, а на този пост е до 1925 г. До днешни дни САЩ са имаи 35 посланици у нас, а България – 28 в Съединените американски щати.

Приветствие към участниците в Кръглата маса поднесе проф. дн Ирена Петева, ректор на УниБИТ. Тя отбеляза, че когато се говори за дипломатически връзки между два народа, отношенията в сферата на религията, училищното образование и културата са положителната предшестваща карта за добрите контакти на международно ниво. Изтъкна, че бългро-американските културни отношения датират далеч преди да се появи съвременната българска държава. „Още докато българската държава е съществувала само в смелите мечти на българските революционери и интелектуалци, граждани на САЩ подпомагат българското Възраждане – каза проф. Петева. – Тук са изключително важни отношенията в образователната и книжовната сфера. Още в началото на XIX век американски мисионери разгръщат дейността си в Османската империя и обръщат внимание на българския етнос, който се бори за народностна еманципация“. Като най-ярка пресечна точка между дипломацията и образованието проф. Петева посочи прочутия Робърт колеж, създаден през 1863 г. от Кристофър Робърт, американски индустриалец, и Сайръс Хамлин, американски професор, богослов и мисионер, в Истанбул - колеж, който дава образование на редица български политици и дипломати, играли впоследствие достойна роля сред основателите на съвременната българска държава. Проф. Ирена Петева представи редица интересни факти за отношенията на българските и американските библиотеки, и посочи, че те са само щрих от българо-американските културни взаимоотношения, но достатъчен да илюстрират факта, че далеч преди се седне на масата на преговорите, САЩ и България са се познавали благодарение на универсалния език на книгите и библиотеките, а изградените връзки са устойчиви във времето и основа на взаимоотношенията между българския и американския народ, които са особено интензивни през последните 30 години.

В академичното си слово по темата на Кръглата маса доц. д-р Християн Атанасов от УниБИТ представи интересни факти и обърна внимание на обстоятелството, че взаимоотношенията между българите и гражданите на САЩ датират отпреди 1878 г., което се случва чрез американските протестантски мисионери, които се явяват първите неформални посланици на Америка в България.

В своето изказване Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012), пожела и в бъдеще отношенията ни със САЩ да се развиват на високо институционално ниво на базата на взаимното уважение и да се зачитат националните интереси.

Приветствия и поздравителни адреси до Кръглата маса изпратиха Росен Желязков, председател на 49-ото Народно събрание, проф. д-р Галин Цоков, министър на образоването и науката и Тодор Тагарев, министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Паметната плоча на авионците,в двора на

    18 6 Отговор
    посланника.....има нужда от препикаване
  • 3 Сталин

    24 5 Отговор
    Абе хайванин каква демокрация е Сащ,там има двупартийна еврейска система и никой друг не може да участва в политиката освен евреите ,също като Англия,това са най твърдите диктатури в Света

    Коментиран от #7

  • 4 о чудо

    20 1 Отговор
    Вече започвам да се чудя къде, как, кога и защо живея. Браво на ДС -ския университет, той ни води към нови висоти, както ДС беше пътеводната звезда към светлий комунизъм.
  • 5 чичо Денчев

    24 2 Отговор
    Точно пък "библиотекарите" ли ще честват отношенията ни със САЩ? Какво общо имат те с Америка? Все едно бивши нацисти да честват 9 май.
  • 6 Опааа

    20 6 Отговор
    “…най-мощната демократична държава…” 🤦‍♂️ Ирак ; Либия ; Сирия ; Сърбия ; Афганистан ; Виетнам ; Осрайна и още много други усетили мощно демокрацията налагана от 🇺🇸!
  • 7 Твърд ефрей!

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Гумен Нож!
  • 8 викторина

    15 2 Отговор
    Кой измежду тия на снимката не е бил агент на ДС?

    Коментиран от #14

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 4 Отговор
    Езиковата и културна близост на българския и американския народ е довела до нашето Възраждане. Докато те са ни обвързвали културно, нас са ни клали в Батак и са ни стреляли с пушки Уинчестър, дето са ги давали на османците, не на нас! И накрая руснаците пък взели че ни освободили. Защо, да ги питаш? Сега ще дадем С300, дето са ни ги дали да се отбраняваме, на враговете им.
  • 10 краварско

    6 3 Отговор
    конекрадци.....
  • 11 Така така

    9 3 Отговор
    С империята на злото отношенията са невъзможни има само задължения и заповеди. Сащ са злото на планетата земя
  • 12 Хахаха

    5 0 Отговор
    Ба ти щастието
  • 13 Русенец

    3 0 Отговор
    Пропомнете на хората, какви ни бяха дипломатическите отношения със САЩ, през 1943 г, по време на операция Приливна вълна. София помни, ако в НС са забравили.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Честито

    2 2 Отговор
    И само напред!
  • 16 Никола Гешев

    1 0 Отговор
    СъвеЦките милиционери, ДС агенти и доносници от библиографският опитват да се подмажат на USA. И тия чугунени глави май разбраха най накрая, че Руслямия изгуби войната и гледат да се присламчат към американците. Днес възпитаника на Денчев - дебелото, даде тон с пристанището Росенец!
  • 17 Боре

    0 0 Отговор
    Такаааа, тука нещо збъркано има (а може би, не), бившите голями комунисти, върли служители на ДС и после по стечение на обстоятелсъвата висши служители в управата на Мултигруп, проф. Ст. Денчев и проф. Д. Иванов са почетни лектори в УНИбит! Единия даже е и декан! Та тези хора, сега мастити професори говорят на младите студенти по програми като "национална сигурност", "опазване на културно наследствво" и т.н и т.н. Такаа, преди няколко месеца в УНИбит, имаше срещи с военни от НАТО а сега и среща с американци! То е подмазване, наколенки на новите братя, то са мазни усмивки и яки коктейли! Та, тия дето преди години защитаваха Вършавския договор и комунизма, и после лапаха кинти от мутрите, сега първи друшки с американците и натовците! Ти да видиш! Ще кажеш, цял живот е било така! Та кефя се от дъното на душата си от метаморфозите на човешката инфантилност! Философски погледнато, явно така трябва да бъде! Хората са попаднали на правилното място в правилното време и на подходящ народ с къса памет! Е, наздраве българи, децата Ви са в сигурни ръце в ръцете на праведни българи, нищо, че бившата държавна сигурност наднича от ъгала! А морал, къде ти! А и кой обича да помни миналото, давай да лапаме пачки по стотачки, вече без значение от изток ли са от запад ли са, важното е да сме пред светлините на прожекторите и да има далавера! Американците срам и резил, ако знаят с кого се ръкуват. Ако са за единия банкет и пусто щтеславие..зарежи! А иначе се обсъждат сериозни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол