Last news in Fakti

8 Юли, 2023 07:20 3 025 56

Хиновски: АЕЦ "Белене“ е примерът за абсурдния ядрен проект

  • иван хиновски-
  • аец белене-
  • енергетика

Отваря се изключително изгоден вариант за съдбата на централата, но има нещо подозрително в сделката, заяви енергийният експерт

Хиновски: АЕЦ "Белене“ е примерът за абсурдния ядрен проект - 1
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Белене“ е примерът за абсурдния ядрен проект. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Иван Хиновски, който е председател на Българският енергиен и минен форум. "В златните години на българо-руските взаимоотношения от 2006 до 2012 г. проектът не се случи. Това за мен беше сигурен тест, че този проект няма бъдеще", уточни експертът.

"Подозирам, че Украйна, знаейки за този наш воденичен камък, ни прави един жест, т.е. направи ни една услуга да се освободим от този камък, да получим този милиард и половина в трудния момент за българската енергетика срещу някакви благосклонно продаване на оръжие, т.е. помагане на войната. Но това е мое лично обяснение, което не съм консултирал с никого. Вероятно има нещо, защото аз имах разговори и с украинския посланикн и с изключително много ядрени инженери от "Атоменергопроект Киев“, които разглеждат варианти за съвместен бизнес с България. Те не бяха запознати до преди 10 дена с този вариант. Не може ядрените специалисти в Украйна, с които ние сме в контакт от известно време, да не знаят, че се готви такава сделка. Това ме води до някакви подозрения, че има някаква сделка? За нас тя е изгодна. Но има нещо, което за мене е странно", изтъкна Иван Хиновски.

По думите на енергийния експерт обаче новината, че България има възможности и започва процедура за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене“ е много добра: "Бих квалифицирал новината като най-добрата за българската енергетика в последните пет-шест години, защото този проект оказа своята неспособност да се реализира".

Според него, ако сделката се реализира, България ще може да възстанови 1/3 от всички вложени пари в проекта: "Ако допуснем, че те са около 3 милиарда минимум, ние ще получим 600 милиона, ако – едно голямо ако, ако преговорите завършат успешно".

Относно изказването на БСП, че това ще бъде част от погребението на българската енергетика, Иван Хиновски коментира: "Това е такава демагогия. Слушах г-н Ерменков вчера в едно предаване – как е възможно един инженер да говори такива неща?! Ако направите най-елементарен анализ за това какво се случи с този проект, какви възможности и капиталови ресурси сме имали - тези хора ги провалиха. И сега те говорят, че всъщност спасяването, което е освобождаването от тази тежест, било риск", възмути се енергийният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    67 10 Отговор
    И тоя боклук е един експерт. Къде ги намират тия идиоти.
  • 2 Госあ

    66 10 Отговор
    Тоя е отличен пример за продажник. Селектират се продажници със съмнителен капацитет в тая държава…
  • 3 дядото

    53 9 Отговор
    ояли се безумци и предатели.а разликата от 2,4 милиарда за чия сметка остава,от джоба кого ще я извадите

    Коментиран от #44

  • 4 Реалист

    16 27 Отговор
    Напълно е прав Хиновски ,че то както е тръгнало до 10-15год.ще се заличим като народ и държава а ,,на празен плевник покрив не му трябва""напълно ненужно оборудване кой ще ползва неговият ресурс та така Народе!!!
  • 5 Красимир Петров

    10 41 Отговор
    Прав е Хинков,по добре нещо отколкото нищо.
  • 6 РЕАЛИСТ

    54 7 Отговор
    И какво му е абсурдното на проекта? Щяхме да имаме нова АЕЦ, по съвременна от Козлодуй. Козлодуй абсурден проект ли беше. Колко пари донесе на държавата. Абсурдно е , че Белене не е построен, ТЕЦ овцете се затварят и България от страна износител на ток, ще стане вносител. И то откъде, от турската АЕЦ с руски реактори. А кажете тоя на снимката не е ли за бой.

    Коментиран от #20

  • 7 Тома

    31 3 Отговор
    Ако парите при продажбата отидат при хората това ще е добре но като знаем че крадците са отвово във властта те ще ги цункат от раз

    Коментиран от #36

  • 8 Късно беше

    13 13 Отговор
    За АЕЦ Белене е късно, вече строителството поскъпна много, трябваше да бъде завършен при първия мандат на Борисов, но той от злоба не искаше да изпълнява шлема на Първанов и БСП. Имаше разследване, че тези реактори са ръждясали отстрани, така че да ги купуват украинците. За нас в момента е най-добре да се запази поминъка и работните места в Козлодуй. Много хора биха напуснали областта, ако АЕЦ беше затворил и щяха да избягат в чужбина. Два реактора в АЕЦ Козлодуй е най-доброто решение за момента и единствено добро нещо, което са решили да правят от ПП.

    Коментиран от #17, #29

  • 9 Мим

    32 5 Отговор
    Май ,че експерт си ама за противниковата страна на България.,на която ще ги давате.Чудиш се и ти как да заблудиш народа с тази далавера.След време ще търсите ток явно от укрите и ще им плащате много по скъпуо вместо да се изгради тук,при толкова вложени средства.Продажници амрски сте....
  • 10 много напреднахме с влизането в ЕС

    25 4 Отговор
    Ами закривайте и АЕЦ и да минаваме на свещи .

    Коментиран от #46

  • 11 продължаваме да скачаме

    35 3 Отговор
    То какво ли построихме за тия 34 години демокрация .......
  • 12 Пародия

    29 3 Отговор
    Мнение на един лобист.
  • 13 Вале-каро

    33 4 Отговор
    Този и още неколцина "експерти "още от 1990 година правят всичко възможно "Белене " да не се строи , сега говорят, че АЕЦ "Белене " е абсурден ядрен проект. Продажници.
  • 14 хиновски

    31 3 Отговор
    е неориентиран, както винаги. За съжаление това е лансиран експерт, чиято единствена мисъл и дейност е насочена към присвояването на някой друг лев.
    Истинските професионални въпроси - отдавна са надскочили капацитета на този човечец и той не е в състояние да изкаже някакво действително експертно мнение или виждане. Затова, горкия зад всичко вижда сделки и преразпределение на финанси. Никога не вижда професионалните аспекти.
    Иначе, този човечец щеше да се замисли, как Украйна ще построи руска АЕЦ, сама без руснаците. Дори това да е непосилно за него, то най-малкото щеше да се запита как Украйна, която драпа за ЕС ще внедрява омразните (и вече почти забранени за ЕС) руски технологии, руско ядрено гориво и т.н. Нещо не се връзват нещата, чисто политически, да не говорим за техническите абсурди.
    Странно, че не се запита по любимата си тема - как се продава нещо в пъти по-ниско от пазарните цени. Защото ние може и да сме дали малко над милиард евро за това оборудване, но днес то струва в пъти по-скъпоъ. Защо го подаряваме?! И кой търси фалита на БЕХ и НЕК?!
    Абе, все неща дето експерти като Хиновски, никога няма да коментират, защото не им изнася
  • 15 Минувач

    22 3 Отговор
    Има вариант въобще да не дадат пари за реакторите, а да остане, като дълг към нас, който ще се изпере във времето под формата на договори (украински или американски) на завишени цени спрямо пазарните. Има и друг вариант - да ни дадат парите, които всъщност ще са европейски от помощите за Украйна. Тези пари точно сега ще се използват да попълнят бюджета, да намалят инфлацията и да декларираме, че отговаряме на условията за еврото. Това може дефакто да е онази врътка с Урсула, за която наш Кирчо говореше в записите. А ЕС ще си затворят очите, че тези показатели не са средни и устойчиви за последните години. Дефакто - ЕС ни дава пари през Украйна за приемането на еврото, с което вече ставаме и фискално зависими от ЕС и нямаме мърдане. Не изключвам този вариант, защото точно сега се заговори за Белене и реакторите, когато на всички им е ясно, че бюджетът им не може да се изпълни със заложените розови пожелания.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 много добро

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Късно беше":

    и още по-корупционно от Белене.
    Само за сведение - изграждането на два блока (няма значение къде, в Козлодуй или Белене) с наличното оборудване, дето искат да го "продават, но всъщност подаряват" би струвало не повече от 10 милиарда лв и ще отнеме до 4-5 години.
    Изграждането на нови два блока (френски или американски) би струвало минимум 40-50 милиарда лв и ще отнеме миниму 15 години ( а може и повече, че последния блок, който францизи строиха им отне 18 години, а америкаците не са строили, вече и аз не помня от кога).
    А сега, сам прецени, кое е изгодно за държава с финансовите възможности на България. Общо взето, с тази продажба слагаме край на АЕЦ в България. Не се знае Козлодуй колко още ще работи. При толкова проблеми тази година с парогенераторите (поне да си бяха оставили един за Козлодуй, щото после няма откъде да се закупи или ще вземем на тройна цена) и бъдещите проблеми с напасване на горивото - не знам, не съм оптимист

    Коментиран от #45

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 4 Отговор
    Абсурдно е как ядрената енергетика от опасна и закриване АЕЦ , стана ЗЕЛЕНА и перспективна‼️
    Абсурдно е , че докато се строят АЕЦ у нас закриват работещи и спират бъдещи реактори‼️
    Абсурдно е да мислиш, че фалирана У---йна ще даде и един цент за това което нашите предатели ще предадат на ДРОГАря ZE ‼️‼️‼️
  • 19 ха ха

    20 4 Отговор
    вземаме 600 000 000 и даваме 10 000 000 000 на сащ за реактор , колко е разликата в полза на мафията ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Платените глашатаи

    21 3 Отговор
    на краварите!От девет дерета вода ще ви донесат, само и само да ви излъжат,че новия краварски проект за АЕЦ е по добър!Безсрамници!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Р.Овч.

    7 2 Отговор
    И какво му е абсурдното - станах мулти милионер
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Абе бай тъ по хой":

    Сори, пи4‼️
    Пак не си наясно ‼️
    Когато НИЕ се бутахме към еврото ЕС ни викаше " Не сте готови!"‼️
    Сега пак не сме готови, но ЕС обедня и иска нашите пари ‼️
  • 28 Бедни ми експерте Хинчо!

    14 4 Отговор
    За колко сребърника се продаде на сатаната? В такава криза да разправяш такива опашати лъжи си е чисто, национално предателство. Ще го заплатите с кърввави сълзи това. Няма дави се размине!
  • 29 Експерт експерту око не вади!

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Късно беше":

    Е, такива са "експертите на задокеански фураж" ! Те ще докажат че аустенитната руска стомана, по народному - неръждавейка, не само че ръждясва, но и се разтапя като кокосово масло!

    Коментиран от #54

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ще ти налея в твоето":

    Умният се учи от всеки -
    САМО ГЛУ.ПАК.ЪТ знае всичко и не ще акъл от никого ‼️‼️‼️
  • 31 Дъртия

    6 2 Отговор
    е бил многогодишен шеф на аец Козлодуй ... затова, не харесва Белене ! Сигурно, са го плашили с Белене, като с Торбалан !

    Коментиран от #50

  • 32 РЕАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Кой е Иван Хиновски":

    Добра информация. Хубаво е да се знае, кой, кой е.
  • 33 Ком

    16 3 Отговор
    Отново цинизъм.
    "Тези ядрени реактори могат да работят в Украйна, но не могат да работят в България??! "
    Защо ЕС не субсидира построяването на "Белене", а субсидира Украйна?
    Излиза така, че за ЕС Украйна е по - важна от България!
    Като е по-важна Македония!??
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ще ти налея в твоето":

    Не е лесно да си проZд , а да се мъчиш да изглеждаш умен ‼️‼️‼️

    " Според източници на The Wall Street Journal САЩ могат да покрият цената със средствата за помощта, която предвиждат за възстановяването на Украйна. Вариант е Вашингтон да преведе парите на "Енергоатом", оператора на ядрените мощности на Украйна, а той от своя страна - на България.

    Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира, че Вашингтон подкрепя енергийната независимост на Украйна и отправи въпросите за финансирането на проекта, включително и американското участие в него, към правителствата на България и Украйна, допълва американското издание. "
  • 35 Тото

    14 3 Отговор
    Това са наглеците на планетарно ниво !!!!!!!! Ние им даваме оборудване за може би 2,5 милиарда сегашна стойност те щели да ни го платят някога и то на три пъти по ниска цена !!!!!!! И Украйна ни правила услуга на нас!!!!!!!! По лошото е че има и хора които вярват на тези глупостите.
  • 36 И после какво?

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    Дори и да не откраднат парите, което меко казано е утопия, на свещи ли ще си светим? Връщаме се в средновековието. Всички "еко" измислици са абсолютно неефективни. Държава без евтина енергетика ще изчезне. Тези са абсолютни НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРСТЪПНИЦИ. Да не говорим, че това правителство е НЕЛЕГИТИМНО,дошло с държавен преврат на власт. Следователно всички негови решения са от нищожен характер.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хиноески е измамник

    7 4 Отговор
    Взел е пари от посолството за да построим един ам. блок за 40 милярда Е.
  • 41 А50

    8 3 Отговор
    Пак ще напиша. Даваме реакторите на Зеленски, сащ ни продават прескъпо експериментални реактори или закриват глава атомна енергетика в България
  • 42 Лаик

    8 4 Отговор
    Абсурдно е да ни натяквате мнението на някакво нищожество и псевдо експерт и не на последно място краварска подлога
  • 43 Никола В

    6 7 Отговор
    Разгеле, най-накрая наистина нещо умно от г-н Хиновски! Дано го чуят..
    В момента под едни ламаринени покриви, като на цър-път кръчме на морето, "пазим" оборудване, дето го вали дъжд и тн, че и охрана.
    Ако вземе пари над цената на метала и не плащаме транспорт си е далавера, поне ще паднат разходите за охрана на тези чудеса. Тъжно-весело - няма да се случи, дано вземем някой лев поне.

    Коментиран от #49

  • 44 Тцтц

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "дядото":

    Ами ти разликата си я плащаш и сега бре, специалист. Русия вече те осъди да платиш неустойката за тая скраб

    Коментиран от #47

  • 45 Тцтц

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "много добро":

    Е може ли толкова много глупости да наредиш, поне да беше ги събрал в 1 изречение!
  • 46 Да, и свещите

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "много напреднахме с влизането в ЕС":

    Турски или китайски
  • 47 Пише се скраП

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тцтц":

    .......
  • 48 Сладък

    5 1 Отговор
    дрът пърч с брадица тип катинарче.Още малко и ще ни убеди,че "Белене", като проект сам се провалил.И въобще не са виновни енерг.министри,премиери и депутати,всички активно работили за провалянето му.Сеща ли се как обичния от цел народ БМБ каза,че това е само един гьол?За такава безстопанственост в КНР и другаде ги награждават с изстрел фатален.И тук трябва!
  • 49 Деааааа

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Никола В":

    И какво ще стане с тази неръждавейка? Ще се стопи ли или ще ръждяса?
  • 50 Не пиши глупости

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Дъртия":

    Никога не е бил шеф на АЕЦ Козлодуй
  • 51 Баце

    2 5 Отговор
    Никой никога не е искал да строи АЕЦ Белене. Само далавери кражби и разруха. А вИе ги обичайте защото ни крадат от 1944г. Кога ще се освободим от руското иго

    Коментиран от #52

  • 52 Баце от зайчарника

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Баце":

    Каква хубава ливада беше преди да почнат да копаят основите на централата......
  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Кога ще осъдите Бащите и Майките на този проект???????Кой е давал парата и кой е вземал парата и кой е теглил подпис
  • 54 Руди

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Експерт експерту око не вади!":

    Бегай да получиш металургия малко , пък се върни тогава , знаеш каква е разликата между аустенитна и неръждаема.А руска стомана в металургията не съществува.
  • 55 ганю

    0 0 Отговор
    Целта е драги ми тъпанари да се скъсат всякакви взаимоотношения с Русия
    които са изгодни за България и да се пробутат мафиотски такива
    като Европеиски и от Сащ
  • 56 ганю

    0 0 Отговор
    Брадичката катинарче му е от мафията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове