Last news in Fakti

8 Юли, 2023 21:42 2 186 30

СУ отново е сред най-добрите университети в света

  • су-
  • класация-
  • университети-
  • свят

Софийският университет е единственият български университет, който намира място в тази класация, и е сред първите 50% от класираните 1503 най-добри университети в света

СУ отново е сред най-добрите университети в света - 1

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е класиран на 741-750 място в оповестената на 27 юни 2023 г. световна класация за 2024 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г. За участие тази година са кандидатствали 2963 университета, от които до класиране са допуснати 1503, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Софийският университет е единственият български университет, който намира място в тази класация, и е сред първите 50% от класираните 1503 най-добри университети в света, в първите 25% от участващите университети и в първите 2% от всички университети.

Университетите се оценяват на базата на девет критерия: академична репутация, брой цитирания на факултет, репутация сред работодателите, професионална реализация на завършилите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой чуждестранни студенти, брой чуждестранни преподаватели, участие на институцията в международни изследователски мрежи, устойчивост.

Според класацията най-висок е успехът на Софийския университет в показателите: съотношение на студенти/преподаватели и професионална реализация на завършилите.

За дванадесета поредна година начело на престижната класация е Масачузетският технологичен институт, САЩ. Университетът в Кембридж запазва второто си място, а университетът в Оксфорд се изкачва до трета позиция. Следват университетът Харвард и университетът Станфорд в САЩ, Импириъл колидж в Лондон, Великобритания, Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, Швейцария, Националният университет на Сингапур, Юнивърсити колидж в Лондон и университетът на Калифорния, Бъркли в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    36 5 Отговор
    Абе като гледаме харвардските възпитаници , колко акъл имат, да ти е.. а и класацията.
  • 2 Тото 1 и Тото 2

    31 1 Отговор
    Таз класация не е вярна ! Вижте наший бог Бойко. Учил за пожарникар , пък вижте до какви висини стигна чиляка ! Ни Харвард , ни Марвард , ни Йейл , ни Мейл , за Оксфор и Кеймбрич да не говорим . Ни езици , ни възпитание , без финес и обноски. Истински пример за НЕПОДРАЖАНИЕ !

    Коментиран от #3, #7

  • 3 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тото 1 и Тото 2":

    Ама стана милиардер и има повече пари и от Тръмп . Целта оправдава средствата.

    Коментиран от #4

  • 4 12345

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    За кво са му? На оня свят няма да му трябват.

    Прилична на лоена буца, тъп е, не бъркай с хитър и подмолен, милиарди да ми дават не искам да изглеждам като Боци.

    Сигурен съм, че и той не иска да е това което е, един стар, жалък, комплексиран измамник.

    Коментиран от #5

  • 5 РЕАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "12345":

    Познавам го лично. Точно това иска да бъде. Успя, изпълни мечтите си. На такъв матрял това му се пада.

    Коментиран от #6

  • 6 12345

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Ами щом казваш, аз не го познавам.

    Но всеки сам си гради това което е.

    На мен лично ми е еталон за тъпота, грозота и нечистоплътност.

    Има хора дето си го харесват, явно са по-зле и от него.

    Не ги съдя, просто констатирам.
  • 7 Рожко

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тото 1 и Тото 2":

    Баце е бил в чешки световен колеж с признание за най добрите банди за гепене на коли. Попадна сред хора и стана човек на мафията. То и при CD rom ите след пандиз ставаш за подражание и тартор.
  • 8 7767

    28 1 Отговор
    750-то място! !! И бил сред най-добрите, ХА-ХА!!! ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ!!!
  • 9 До Мария Атанасова, автор на статията

    14 0 Отговор
    Г-го Атанасова, точно преди малко повече от месец, 19.5 , сте писали в статия, че СУ бил в топ 5% на класацията.днес е в топ 50%. Хубаво е да си проверявате фактите и източниците, от които преписвате. Иначе към СУ имам само най-добри чувства. Там съм учил.

    Коментиран от #22

  • 10 Наблюдение

    11 6 Отговор
    33 години след края на комунизма СУ продължава да държи ниво. Евро ценностите все още не са успяли да разрушат традициите битуващи в този български университет.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдение":

    Кво ниво бе? 750.място точно до московския...ниво е имало преди да се появи комунизма.след това нивотп ни е жалко.днес тия от комунизма са още най умните и резултата е направо трагичен.
  • 12 Хахахаха

    17 1 Отговор
    Като гледам Кире Измамникот и буля Асена, СУ е далеч пред Харвард!😅😅😅
  • 13 Хи Мен

    4 0 Отговор
    Това е шега, нали? Или са обърнали сортирането по погрешка
  • 14 АУУУУУ

    4 2 Отговор
    КОПЕЙКИ......КЪДЕ СА РУZZКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ...... АААА ТЕ СА ЗАЕДНО С ИРАНСКИТЕ, АФГАНИСТАНСКИТЕ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ ОТ ЕРИТРЕЯ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 15 щурецъ

    1 3 Отговор
    Българските висши учебни заведения трябва да са световно известни. България трябва да остане добре образована и литературно,и езиково независима от англиканското повсеместно налагане на култура.
  • 16 Цанков

    4 0 Отговор
    Бюджетът на година на един средно голям американски университет е около 400-500 милиона долара, а у нас Софийският и други имат бюджета от порядъке на 30-40 милиона...лева. За какво сравнение може да се говори ?
  • 17 тъжна картина

    8 0 Отговор
    Университетите у нас са сдигнали дъното на соцзиалната йерархия- един даскал получава по-голяма заплата от професора! Няма стимул за развитие, мизерни условия ,ниско заплащане, липса на добри кадри, преподаване по стари правила и методи- тъжна картина.
  • 18 ниско ниво

    6 0 Отговор
    Повечето университети у нас приличат на килийни училища- ниско ниво на преподаване, преподавателите нямат никакъв интерес и стимули за развитие, социалистическа уравнивиловка, смешно ниско заплати, лоши материални условия, липса на дисциплина сред студентите, формално провеждане на изпити. Даже в някои селски ВУЗ-ове пускат съзнателно студентите на изпити и не ги късат, за да не се откажат и тогава намаляват таксите на частните университети, които не са никакви научни центрове, а приличат на каси , които прибират само пари и после попадат в нечии джобове, а не се ползват за благото на учебното заведение.Срам и позор, че оставиха висшето образование на тнакова ниско ниво.
  • 19 професори и доценти на килограм

    6 0 Отговор
    В нашите университети липсва истинска академична среда. Професорът няма никакъв интерес да се развива-да преподава, да пише книги и учебници, да обучава правилно студентите, да ги учи на култура и развитие. Дали е написал десет книги, или една брошурка-все тая- заплащането е еднакво ниско.По-ниско от това на вече завйършилите студенти.- След десет години, дори по-малко няма да има преподаватели, ще вземат хора отвън, от "практиката".
  • 20 помните ли Игнатов?

    7 0 Отговор
    Трябва да се отмени закона "Игнатов", той е пречка за висшето образование и науката. Всеки т. нар. "университет" си произвежда професори, доктори и доценти колкото си иска.От година на година-въпреки това- преподавателите намаляват, защото кой е луд да работи за нищожни пари?
  • 21 Оги

    6 0 Отговор
    Ххахахахаха, на 750 място. И БГ в сред най-развитите 200 държави в света.
  • 22 прост народ, слаба държава

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "До Мария Атанасова, автор на статията":

    СУ едно време бе на ниво, сега е друго.И той е западнал, както почти всички университети в България. Държавата отделя нищожни средства за наука, затова след години и наука няма да има.
  • 23 Мдааааааа

    7 0 Отговор
    Щях да пращам сина си да учи в Харвард. Обаче след като видях как са обучили там Кирчо и се отказах. Този трябва да го съдят и за уронване на престижа на Харвард.
  • 24 Чалгев

    8 0 Отговор
    За какво му е на човек да учи? Вижте мутрите, кръчмарите, контрабандистите, паразитите, да не би да са учили, а са най-успелите? Така е в сегашна България
  • 25 Чалгев

    5 0 Отговор
    За какво му е на човек да учи? Вижте мутрите, кръчмарите, контрабандистите, паразитите, да не би да са учили, а са най-успелите? Така е в сегашна България
  • 26 абе те

    5 0 Отговор
    и кредитнити агенции даваха 2009та ААА рейтиниг на всичко което има пари... Вдяхме им и Ректора на тия несретници, виждаме им и експертите. ЗАКРИВАЙ!
  • 27 Свинаров

    5 0 Отговор
    Свинарят Гергов какво е завършил ? Има ли свинарско училище или свинарски ВУЗ ? Или свиневъден ПУЦ?
  • 28 аз съм кръчмар

    4 0 Отговор
    И имам повече пари и имоти от всички професори и доценти в BG взети заедно
  • 29 Пешо Мастиката

    4 0 Отговор
    Защо да учим? У България Сите, кои не сме училе, имаме паре, къщи, коли по 200 бона, хотели
  • 30 Доцент Келешев

    1 0 Отговор
    Този университет не е мръднал от комунизма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове