9 Юли, 2023 15:26 1 475 58

Вигенин: Защо трябва да търсим купувач за "Белене", можем да реализираме тази централа

  • кристиан вигенин-
  • аец-
  • белене

По думите му оборудването за АЕЦ "Белене" е купувано преди години на цена, която сега няма да е пазарна, а само ще възстанови похарчените пари тогава

Вигенин: Защо трябва да търсим купувач за "Белене", можем да реализираме тази централа - 1

"Става дума за двойни стандарти. Убеждаваха ни години как не може да се реализира проектът "Белене", как България трябва да ограничи руското влияние в енергетиката си, а това е руска централа с руски реактори. Сега се оказва, че в България не може, а в Украйна, която е във война с Русия, може".

Това каза пред БНР депутатът от БСП Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, бивш министър на външните работи.

По думите му оборудването за АЕЦ "Белене" е купувано преди години на цена, която сега няма да е пазарна, а само ще възстанови похарчените пари тогава:

"Защо трябва да търсим купувач, при положение, че бихме могли да реализираме тази централа. Дори беше проведен референдум по тази тема. Зачеркването на "Белене" не е резултат от икономически анализ на ползите и вредите, а е чисто политически въпрос, който в годините десните правителства намираха начин да блокират. Казано направо - тази АЕЦ не се реализира поради политически, а не заради икономически съображения. За БСП това не е приемливо".

Кристиан Вигенин подчерта, че българският интерес включва подкрепа за Украйна, но без военната помощ:

"Говорят се едни неща - мир, диалог, но те не са подплатени с инициативи и действия. БСП е опозиция и няма инструментите, но президентът Румен Радев е президент на държава от ЕС, но не ми е известно да е предприел някаква инициатива в тази посока. ... Призивът за мир на БСП винаги е бил и към двете страни - и Украйна, и особено към Русия, която води война на украинска територия".

Според него, когато няма яснота какво включва помощта, която България ще предостави на Украйна, когато обществото е разделено и има съмнение, най-добрата политика е всичко да се сложи на масата и да има ясен график и намерения.

Като бягане пред вятъра Кристиан Вигенин определи приетата от парламента Декларация в подкрепа на бъдещо членство на Украйна в НАТО.

В коментар на проекта за Бюджет 2023, Вигенин коментира:

"Това, че социалните разходи не се орязват, означава, че се замразяват. ... Докато се борим за мир в Украйна, да помислим как можем да помогнем и на хората в България и как да има социален мир и у нас".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агата Кристи

    15 14 Отговор
    Реализирайте си я в "Св. Наум"

    Коментиран от #5

  • 2 ЦОНЧО И ТАСКО НА МОРЕ🙌

    12 6 Отговор
    ТОВА НА „ТОВА ”ОТ ФИГ.1...
    ЗВУЧИ КАКТО КОГАТО
    ПОЧНАХМЕ ДА КОПАМЕ ...
    ПЛАВАТЕЛЕН КАНАЛ ОТ....
    СОФИЯ ДО....ЧЕРНО МО РЕ.....😁😁....
  • 3 Българка

    30 28 Отговор
    Нима Вигенин не е видял или не иска да прозре, че още със стартирането на проекта АЕЦ Белене бе огромна корупционна сделка. Нима не знае за отклоняване на милиони към кремълски комисионери и слуги? Реално никога няма да можем да покрием загубите от откраднатите/ платените пари за този проект. Но все пак с продажбата на реакторите може да я минимизираме, а и да секнат все още потоци пари за вся консултанти
  • 4 КОТарАК

    26 14 Отговор
    интересно как един комунистически проект ,покрай който лапа който не дойде ли на власт , че и референдум правиха , продължава да е актуален и да се прави популизъм с него/ до сега пръснахме в приказки и комисии , такси за поддържка- за 2БЕЛЕНЕ/ЗАКРИВАЙ

    Коментиран от #47

  • 5 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Агата Кристи":

    За "4-ти км" ли иде реч ?
    Правилно! Аз съм ЗА !!!
  • 6 Гачо

    13 10 Отговор
    Може,ама шефовете не дават!
  • 7 кратко и ясно

    25 14 Отговор
    Ами не, не можем! Ако можехме, имахме много десетилетия за да го докажем! Можем да я построим и веднага да я обявим за скрап. Както многото машинарии от миналия век.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Комунистите искат още да крадат!

    26 14 Отговор
    Май огладняха!

    Коментиран от #15

  • 10 Вигенин и Волгин

    26 13 Отговор
    Руската 5-та колона в територията!

    Коментиран от #50

  • 11 Видов ден

    24 24 Отговор
    Реализацията на Белене е в интерес на България, но българския интерес не съвпада с този на евроатлантиците и те бързат да унищожат България докато са на власт. Мисля, че това ще мине безнаказано, но както казват надежди говежди
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 19 Отговор
    АМИ РЕАЛИЗИРАЙТЕ ТАЗИ ЦЕНТРАЛА ......... ДРУГАРЮ КОМУНОПИТЕК ........ НАЛИ ZEЛЕНИЯ ЧОРАП Е......., ВАШ ЧОВЕК ......... ИМАТЕ СТАБИЛНИ ВРЪZKИ .......... ФАКТ !
  • 13 соросче

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "кратко и ясно":

    Обаче машинариите от миналия век продължават да работят ! АЕЦ,ВЕЦ ове ,ТЕЦ ове , язовири , заводи / включително военните / .
  • 14 Държава ли е това

    18 4 Отговор
    Да са всички слуги на чужди интереси. Всички са национални предатели!
  • 15 истината

    13 11 Отговор

    До коментар #9 от "Комунистите искат още да крадат!":

    Обаче до сега крадоха само соросите . Крадливите Кирчо и кокорчо , Иван Костов ...
  • 16 ха, ха, ха

    23 7 Отговор
    Ето един типичен пример как едни хора мислят единствено за собствените си далавери, а вие постоянно ги избирате да управляват държавни институции. Десетилетия наред все "строят" тази централа, "Усвоиха" милиарди за строежа, а няма дори навес, под който да съхраняват реакторите, но имат огромното желание да продължават да строят... И после магарето виновно, че скъсало синджира.
  • 17 Тоя русороб

    22 10 Отговор
    Каквото каже, трябва да се прави обратното, за да се защити българския национален интерес !
  • 18 Вангелия

    13 12 Отговор
    Ес до десет години няма да го има . Да му мислят тогава младите и красивите , които вече няма да са ни млади , ни красиви - как ще ходят на разходка до белене .

    Коментиран от #24

  • 19 Реализиран

    16 11 Отговор
    Аве наркоман комунистически ако ще ги строи РОСАТОМ..им кажи първо да излязат от ЗАЕС и Украйна като цяло
  • 20 ЖивковИ

    18 10 Отговор
    Не мога да разбера тези хора на малоумни ли се правят или са Тези реактори са руски Даже сами да си я направим части и гориво ще трябва да вземаме от Русия Роша е за нас вражеска държава Държава терорист а ние сме вЕвропа

    Коментиран от #23

  • 21 Кен Еф

    12 6 Отговор
    Защото посолството така иска приятелю, ти задаваш отговори
  • 22 Браво Вигенин

    18 14 Отговор
    Абсолютно вярно! България силна енергийно, не е изгодна, затова и накараха продажницата кунева да закрие блоковете, които до сега щяха да са донесли милиарди! Затова и САЩ използваха бате ти бойко да провали Белене! Затова и сега САЩ натиснаха националните предатели ПП, ДБ и ГЕРБ да продадат оборудването, а после ще ни продадат няколко пъти по скъпо! А народа блее и плаща милиарди!

    Коментиран от #58

  • 23 Тапа Нар

    15 7 Отговор

    До коментар #20 от "ЖивковИ":

    А за Украйна не е ло вражеска държава бе шомандур, те буквално са във война. А Америка защо купува ядрено гориво от Русия за милиард на година бе балалайко?
  • 24 007 /агент/

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Вангелия":

    Вавгелио,
    Теб ли ще гледат като експонат в Белене ?
    Надявай се ...
  • 25 Град Симитли

    10 6 Отговор
    И в Козлодуй няма да има 7ми блок
    Биг брадър няма да позволи

    Коментиран от #27

  • 26 отегчен

    14 9 Отговор
    Не можем. Руската енергийна примка се скъсана. Връщане назад няма. Следващата стъпка е да се национализира анклава "Камчия", и да се сложи край на тази заплахата за националната ни сигурност.
  • 27 123

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Град Симитли":

    Ти за Белене на мисли !
    Копай окопи, че албанците скоро поемат на изкок ...
  • 28 Факман

    9 7 Отговор
    Ае ей гугутко какво ще построите вие,не можете на малкия пръст да стъпите на простите комунисти които изградиха територията от калта,вие не можете един кочур за прасета да направите,ако не си купите от магазина или ресторанта ще стоите гладни защото не сте ползвали печка.Още не можете да откраднете направеното от простите комунисти,а и не можете даже да го боядисате,още всички смучете от язовири ,централи,аеци,железници и всякакви каквито са останали държавни активи.С две думи сте едни големи некадърници даже и пътища не можете да асвалтиратв ,не да правите нови,а просто на съществуващи да сложите нов асвалт.Виж да усвоявате биете простите комунисти от всякъде.

    Коментиран от #31, #37

  • 29 Именно

    12 2 Отговор
    Не ви ли стига колко крадохте от тоя гьол!
  • 30 Пенсионер

    6 1 Отговор
    Ще стане след 100-200г като търсите параван откъде да краднете милиони
  • 31 Именно

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Факман":

    Отдавна не крадат от комунистическата ера ...
    крадат от хората - това е то възобновяем ресурс!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЩО НЕ Я РЕАЛИЗИРА КАТО УПРАВЛЯВАХТЕ С

    7 3 Отговор
    ТВОЯ ПРИЯТЕЛ ПО МАЧКАНЕ НА ЧАРШАФИ !? същите подлоги на сащ сте като пепето и другите крадци !
  • 34 пашата

    4 7 Отговор
    Можехме но англокраварите ни забраниха както затвориха и 4 блока в Козлодуй,а и гербераският иди-- щеше да пляска руснаците,а после отиде да преподава тъ...а герберски
  • 35 ай бегаййй

    5 2 Отговор
    Можеш да ми реализирашДедовиа.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Агата Кристи

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Факман":

    Ник-а ти със западно звучене, а иначе си източен....
    "другарю",
    след вътрешнопартийният преврат 90-та г комунистите овладяхте чрез"сдс" икономиката, разграбиха я и направихте милиарди, който изнесохте с червените куфарчета. Децата им сега са във властта с икономически лостове.
    Толкоз.
    Създаденото по време на "комунизма" го ограбиха комунистите.
    А ти си от редовите, които вярвате в идеала. Аз им казвам "аб.дал комунисти. /утописти/.
    Замисли се ...
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    един народ може да бъде лъган дълго време,но никога не може да бъде лъган вечно......Така е говорил 3тият президент на Щатите Томас Джеферсън.....С продажбата на тези реактори,бг се отървава не само от невъзможен проект,но най вече от корупцията,която проекта"Белене" носи със себе си!Жал ми е за вас,русохили.....бих и натоварил на един шлеп и през дунав в черно море и от там в московия,за да не цапате тази земя!ПС.В проекта белене след продажба на двата реактора,бг губи над 3милиарда лева.Редно е виновните за тези загуби от този проект да върнат парите по някакъв начин!!!
  • 39 Баба Вуна

    5 2 Отговор
    еми га нема държава и тя е "лош стопанин" всичко се продава и предава
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ОПА

    6 2 Отговор
    вигенин, волгин по фамилията и партийната принадлежност ще познаеш националните предатели. Е няма да ви се получи, плачи масква, вече не сме братушки
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 винигей

    4 0 Отговор
    каде е серГей?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ами не

    7 3 Отговор
    Не можем, Вигенин! Забравете за АЕЦ Белене!
  • 46 Чичо Скруч

    5 1 Отговор
    Някой да обясни защо на България се забранява да строи руска АЕЦ,а на Украйна,Турция,Унгария ,не,включително Щатите работят с руско ядрено гориео

    Коментиран от #49

  • 47 Гинчето

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ами есгествено, че БСП-то са против продажбата на реакторите, защото доста от техтите хопа баръбар с Овчаров вограве взеха мтого комисиони , а за 30 годоне не го постпоихте като цахте половината от тах на враст. Аман от руско подроги, още искат да лапат Пугинкщи комисиоти, нали ще трябна да взиват и консултанти, гориво и т.н..Тона са продажнизите, както и Израждане, а не правиталството но П П..ръснаха зависимостште отново. И Р адев и той е срам за БГ, върти суче все за Русия да е ползата..Как може да са против България да получи 5 млрд. , колко неща за страната могат да се направат с тях! Това са истинските продажници!
  • 48 мдда

    5 1 Отговор
    Защо не я "реализирахте" до сега бе мрънкало?? Много лесно на друго правителство наклон да давате..
  • 49 Нов

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Чичо Скруч":

    Абе Скруч, защо БСП- то и Герб не я построиха досега, а? Нали общо бяха около 20 години на власт??? Сега имаме шанс да се отървем от тия моралнэ остарели реактори .чатете какво казват специалистите, а не БСП и Възраждане! Ей, сляп и необразован народ сте дъртите феноне от БСПто и таксиджиите на Копей кин и Цончо Гела, пфу, няма отърване от простотията ви и путинизма ви!
  • 50 Минчо

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Вигенин и Волгин":

    Вигенин тотално се озложи, мислех го за по- умен, пона до преди 2 госшни беше по- умерен путинист, по- разумен, а не като изкуфелите червени фенове! Изръгация голяма!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ххъх

    4 0 Отговор
    Реализирайте я тая централа! Айде, какво чакате?! Колко години все я реализирате! И досега нищо.
    Комунист да реализира каквото и да било, не сме видели последните 30 год.
  • 53 Я па тоА

    2 1 Отговор
    ОТ 40 ГОДИНИ "СТРОЯТ" БЕЛЕНЕ И НИЩО. НЕ Е СЪВСЕМ НИЩО, А СТОТИНА ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ НАТРУПАХА МИЛИОНИ ПОКРАЙ АЕЦ-а. МОЖЕШЕ ОЩЕ ДА ЛАПАТ, НОО ЛАПАНЕТО СВЪРШИ. АБВ, БСП, КОП ЕЙКИН, ЗЕЛЕНИЯ ЧОР АП ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ? ВАШИТЕ? МНОГО ГИ БОЛИ ЗА НАС?
  • 54 Чупката бе!!!

    1 1 Отговор
    Рубл оядните комунисти не познават И чувството за срам!Те са убедени, че са предопределени на клетъчно ниво да бъдат флагмани на Истината, Властта, Прогреса...
  • 55 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    Какво зачеркваш, бе плямпало? Къде ти е проекта за строителството на Белене, извади го със сметки, планове, чертежи и т.н. Кой сега ще го строи? Нито изкопчии, нито бетонджии, нито арматуристи...а за монтажници, техници, инженери да не говорим. Ако започне строеж не можете да намерите дори и кухненски персонал за столовете....Като ви управляваше ДПС-то в тройната коалиция защо не сключихте договор за производство на обурудване и строеж? Нали оня комарджия възобнови строителството? Плямпалници.
  • 56 МУТРО

    0 1 Отговор
    А КОЙ ТОЧНО ЩЕ ИЗНАСЯ ТОКА ОТ ЮЖНА БАНАНИЯ ЗА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ?
  • 57 Грую

    0 0 Отговор
    Кой ви пита ,какво е приемливо или не за комундрелите.
  • 58 хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Браво Вигенин":

    Няколко пъти ли? Един реактор от краварите -40 МИЛИЯРДА без обурудването.Нашите два 1.2 евро окомплектовани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове