Last news in Fakti

9 Юли, 2023 18:20 2 440 36

Собственици на тротинетки в София не искат да ги бутат в парковете

  • тротинетки-
  • паркове-
  • бутане

Предложенията предвиждат забрана за каране на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и в пешеходни зони. Движението там може да става само чрез бутане

Собственици на тротинетки в София не искат да ги бутат в парковете - 1

Плановете на Столична община да ограничи карането на електрически тротинетки в много части на града предизвикаха сериозното недоволство сред собствениците и ползвателите на екологичните превозни средства и сред концесионерите на услугата. Множество критични становища са качени на сайта на кметството в срока за обществени консултации по предложенията за промени в ресорната наредба, внесени от управляващите в София- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака". Преди около месец шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ изчисли, че в града има вече около 10 000 тротинетки, от които 2 000 се дават под наем. Той поясни, че промените се правят с цел да се повиши безопасността на движение и допълни, че други държави също въвеждат рестрикции къде може да се карат новите е-возила, съобщи в. "Сега".

Предложенията предвиждат забрана за каране на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и в пешеходни зони. Движението там може да става само чрез бутане. СОС планира да задължи операторите на тротинетки да ограничат софтуерно скоростта им до 5 км/ч. в зоните, в които е забранено движението, а навсякъде другаде тя да е до 25 км/ч. Освен това се забранява паркирането им в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт, входове към метростанции, входове на сгради, рампи за хора с увреждания с изключение на определените от Столичната община места, които към настоящия момент са 200, поясниха от "Московска" 33. Ще се въведе 50 лв. глоба за физическо лице за неправилно паркирана тротинетка, за движение без бутане в пешеходни пространства и за каране с над 25 км/ч. Ако ограниченията бъдат приети, те би трябвало да се отнасят и за велосипедите в София, тъй като те и новите превозни средства са приравнени в Закона за движение по пътищата.

Общото в реакциите на ползващите тротинетки е, че според тях Столична община се опитва да регулира движението им само чрез рестрикции, а не чрез изграждане на подходяща инфраструктура и насърчаване на употребата им. Собствениците на електрически возила смятат, че вносителите на промените манипулират софиянци с твърденията, че със сходни мотиви други държави също въвеждат ограничения за тротинетките. "Вносителите дават примери с други европейски столици, но забравят да споменат, че в градове като Виена, Берлин, Париж и др. велосипедната инфраструктура (по която тротинетките могат да се движат) е с десетки пъти повече километри. Живеем в 2023 г, когато в София, една европейска столица, няма нито една свързана велосипедна алея с друга. Говорим за почти 100 км. велосипедна инфраструктура, от която една голяма част е или в окаяно състояние или не е изградена спрямо стандартите", се казва в едно от критичните становища. "Невъзможността водачите на тротинетки да преминават през парковете ще ги принуди да се влеят в трафика, което ще застраши допълнително тях самите. Масов мотив за преминаване през парковете е, че това е единственият безопасен начин да се стигне с тротинетка от точка А до точка Б", пише още в него.

"Много семейства с деца карат колела в парковете за забавление, а с посочените промени това на практика ще им бъде забранено. Нещо повече - единствената възможност децата да карат колела ще се окаже на улицата. И това е в името на безопасността?", пита друг автор на становище.

Собствениците на тротинетки смятат още, че намаляването на скоростта до 5 км/ч. в пешеходни зони ще откаже повечето от тях да се придвижват с тротинетки. "Бих подкрепил ограничаване на скоростта в парковете на 15 км./ч (това е скоростта на добър бегач). Пълна забрана обаче е неприемлива както за мен, така и за много други решили да инвестират в индивидуално електрическо превозно средство, да слязат от колите и да направят града една идея по-зелен, въпреки липсата на адекватна инфраструктура за това", пише човек от София.

"Създаването на зони с намалена скорост е чудесен начин за повишаване на безопасността за всички жители. Предлагаме скоростта в тях да бъде ограничена до около 8 км/ч., колкото е скоростта на бързо вървящ или спокойно бягащ възрастен човек. По-голямо забавяне или дори пълното спиране на тротинетките в тези зони е вероятно да доведе до изоставянето или захвърлянето им от водачите в началото на тези зони, което може да създаде предпоставки за инциденти, блокиране на улици и подходи. Не е реално и не е правилно ограничението на скоростта да бъде по-малко от упоменатата скорост на придвижване на ходещ човек", пише в общо становище на трите фирми, които предлагат тротинетки под наем.

Очакванията са Столичният общински съвет да разгледа и гласува внесените от ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" текстове преди лятната ваканция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тогава

    33 6 Отговор
    да ги бутат в градините, щом не искат в парковете !
  • 2 Абе

    30 2 Отговор
    Малко ли ни е парламента, а сега и тия. Няма оправия в тая твритория.
  • 3 Тома

    32 6 Отговор
    Като искат да се возят в парка да дойдат на моята кожена тротинетка да се возят с 200
  • 4 Как пък не

    56 3 Отговор
    Абсолютно съм против да ги бутат. Трябва единствено да ги носят!

    Коментиран от #18

  • 5 Младите

    33 4 Отговор
    Безотговорни и глупави...
  • 6 Таз

    13 6 Отговор
    Демократична мярка е от ЕС. Ще се подчиним не, фестивал ще направим.
  • 7 Нищо чудно

    29 5 Отговор
    скоро да направят синя и зелена зона с почасово паркиране за тротинетки :)
  • 8 Куци

    44 7 Отговор
    Оправдавам мерките срещу тротинеткаджиите.Много бързо си повярваха че са главно действащо лице на улицата,парковете ,алеите и тротоарите. Нагли,безпардонни с неоправдано самочувствие.Сега да ходят с тях до хижа Алеко и назад.Нямат място в града и на тротоарите.
  • 9 Сарс

    31 7 Отговор
    Всичките са псевдо еколози. Първо беше, бъдете еко, карайте на ток. После, ама не карайте тротинетките по платното за движение че стават инциденти, карайте ги по велоалеите и в парковете, даже имаше глобени и показни акции срещу карането им на пътното платно. Сега пък, в парковете няма да ги карате а ще ги тикате. Евала на тези управници. Всичките са в менопауза, мнението и настроението им се мини на всеки 30 мин.

    Коментиран от #14

  • 10 Барба Ганьос

    28 0 Отговор
    Оди пеш бе, аман от мързели
  • 11 Исторически парк

    32 5 Отговор
    Направо ги забранявайте, че ми писна от тях!
  • 12 10000 лева

    21 2 Отговор
    глоба за “изоставена” тортинетка на фирмата наемодател на торотари, в паркове и градинки. 20 бона за такива в подлези, надлези тунели. писна ми да заобикалям разни зелени и сини тортинети навсякъде из града. след налагане на глобата да си ги търсят от ползвателите: имат им телефонните номера. за “паркирана” тортинетка в реката 50 бона глоба на фирмата наемодател

    Коментиран от #13

  • 13 Така е

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "10000 лева":

    Да се оставят само в контейнерите на Сметната палата !
  • 14 А ти си

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сарс":

    В мозъчна пауза . За тея тротинетки няма никакви правила по пътища по градинка .ам да ги катюрат и във ВАС.
  • 15 милиционер

    16 4 Отговор
    когато ги одрусам два пъти с по 50 лв. , ще забравят за туртунутка и велосипед окончателно !
  • 16 Град Симитли

    16 2 Отговор
    Само кучелдакаджиите са по-нахални от тротинеткърите!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Правилно

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Как пък не":

    Само на гръб !
  • 19 точно така

    27 3 Отговор
    парковете са за децата,вие с тротинетките нямате работа там,яхвайте си ги и дим да ви няма.
  • 20 Абе

    19 1 Отговор
    Малко е,предлагам пълна забрана,съд и затвор за собствениците!!!
  • 21 инженер

    16 2 Отговор
    Като започнете да се трепете със тротинетките ще ви дойде акъла. Освен ако не ви дойде . България не е Холандия - равна като тепсия .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    17 4 Отговор
    Ми да ги носят на гръб тогава. Аман от капризни софиянци от село. То на село тротинетка и парк не е видяло, па сега капризи

    Коментиран от #26

  • 24 Софиянец

    23 1 Отговор
    Не искат или няма кой да ги контролира? Защо не намаляват и когато наближават зебра? Значи за тях не важат нито правила за пешеходци, нито правилата за движение по пътищата! С какво са повече от другите???
  • 25 123456

    11 3 Отговор
    а децата по парковете ще могат ли да карат колело , а триколки , а онези дето се бутат с 2 крака ( за 3-4 годишните ) ...... проблема не е карането в паркове и градини , а скоростта и дали е опасно за останалите ....
  • 26 Отговор

    15 3 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    В града има градини. Там е за почивка на ГРАЖДАНИТЕ, а не за тротинетки с висока опасна скорост . Има си велоалеи за които се платиха стотици милиони. Само селяните като вас си карат като в селския мегдан.
  • 27 ПРЕДЛАГАМ

    17 3 Отговор
    Да бъде ЗАБРАНЕНО движението на тротинетки в парковете както и по улиците. Би трябвало да има строги правила за тях както за останалите участници в движението! Возят се по ДВАМА и не спазват никакви правила!
    ЩЕ вкарат в беля някой който няма
    НИКАКВА ВИНА заради тяхното безхаберно нарушение.
  • 28 Физиотерапевт

    11 0 Отговор
    Задължете ги да носят каски,за тяхно добро.Настръхвам като видя тротинедкаджия да хвърчи с 50 км и по-вече.Една дупка му трябва и е в реанимация.
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 0 Отговор
    Тротинетките развиват скорост на посочените места, колкото мотор и са опасни колкото мотор. Трябва в ЗДП да са като МПС. Правилно са издали тази забрана.
  • 30 Гост

    6 2 Отговор
    Изключително опасни са. Трябва сгрог контрол.И глоби.
  • 31 Човече... ...

    7 0 Отговор
    В смешна Варна велоалеята е от вътрешната част на тротоара. Пешеходците са между улицата и велоалеята. Кой гений го е измислил тва не мога да разбера. Варна да не сте откачени бре?
  • 32 Антон

    0 0 Отговор
    Мойта е от 5 хиляди и вдига 120км. Тренирам самбо от 12 годити и ходя с нея на фитнес и тренировки всеки ден. Да не стане да ми изрепчите некъде и после "моля ви господине стига толкова, моля ви господине не мога да дишам, моля ви имам деца" 😂

    Коментиран от #33, #36

  • 33 Гуньо Простиа

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антон":

    Всеки си намира майстора
  • 34 Тор

    0 0 Отговор
    Проблема може да бъде решен за секунди и без това почти няма пешеходци Моментално половината третира да се предостави на ползвателите на алтернативните МПС.
  • 35 Тор

    0 0 Отговор
    Третоар
  • 36 Самюел Колт

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антон":

    Ти си знаеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове