Last news in Fakti

10 Юли, 2023 07:27 2 165 26

Прокуратурата още не е получила помощ от Дубай за разпита на Божков

  • прокуратура-
  • помощ-
  • дубай-
  • разпит-
  • васил божков

Молбата за видеоконферентна връзка с хазартния бизнесмен остана без отговор от ОАЕ

Прокуратурата още не е получила помощ от Дубай за разпита на Божков - 1
Снимка: БНТ

Прокуратурата все още не може да разпита чрез видеоконферентна връзка обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Причината е, че властите в Обединените арабски емирства не отговарят на молбата за правна помощ, обясни пред "Сега" прокурорът от СГП Христо Кръстев.

Мина повече от година, откакто държавното обвинение съобщи, че ще поиска разпит на Божков по образувано отделно дело за изнудване му, след като бизнесменът в интервю през март 2022 г. за пореден път заяви, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

Единствено по този ред с молбата за правна помощ е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства, твърди държавното обвинение. В крайна сметка молбата беше преведена на арабски език и предвижена от Министерството на правосъдието към ОАЕ. Но до момента няма отговор от властите в емирството.

Междувременно по това дело за изнудване показания даде бившият депутат Георги Кадиев. Той твърди, че е внесъл поправка в Закона за хазарта, която регламентира точно плащането на едни такси за хазартните игри в зала и други за лотариите. Според Кадиев, тогавашният председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е редактирала предложението му, а Божков се възползвал от това.

"Моят извод не е, че го е направила в услуга на него, защото не знам дали е така. Но премахвайки определени думи от моето предложение и именно думите, че хазартните игри, за да се облагат с такса, трябва да бъдат в игрална зала, създава двусмисленост на Закона, което вече позволява Васил Божков да си избира по кой ред да бъде облаган. Това, че е направено умишлено, го твърди Васил Божков. На мен ми изглежда подозрително. Но не мога да кажа дали е умишлено или не", каза Георги Кадиев.

На разпит беше призован и Георги Попов - един от най-близките съдружници на Васил Божков. Той се върна в България през май 2021 г. и беше освободен срещу гаранция от 40 000 лв. При първия му разпит - пред разследващ полицай, той бе заявил, че Божков редовно носел големи суми пари в себе си, но не му е споделял да е бил изнудван, нито е виждал да дава пари на политици.

Разпитани са също така вещите лица, присъствали на обиските в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и са описани иззетите при тези обиски вещи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    6 1 Отговор
    Поредната жвачка.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    господин Божков е Невинен

    Коментиран от #4, #6, #7, #23

  • 3 Дрън дрън та пляс

    17 0 Отговор
    вече като я чуя тая първата дума от заглавието и ми се повдига . в БГ прокуратура не съществува ,това си е едно много силно опг
  • 4 Разлог

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    0т къде знаеш. Господ ли ти го каза

    Коментиран от #15

  • 5 Прокурорът

    4 1 Отговор
    Трябва ли да питам Бай Байдън, дали мога да се чуя с брадчедите в Америка?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Любопитен

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вие откъде знаете?

    Коментиран от #16

  • 8 надарена кака

    2 2 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 9 Той

    9 1 Отговор
    искаше 99 пъти да бъде разпитан чрез видео ! И какво ? НИЩО ! Ясно е защо на всеки !

    Коментиран от #12

  • 10 Адвокат

    16 2 Отговор
    Пълни глупости. Разпит може да се осъществи без никакви проблеми, защото това е допустимо по НПК веднага, когато прокуратурата ни реши. Случаят с Божков е същия като с Цветан Василев. Българската прокуратура не иска да ги разпитва, защото знаят и са преки участници и свидетели на много за престъпленията на управляващите България. Тези двамата са достатъчно гневни и опасни и ще кажат цялата истината за трагедията в държавата. Всички други дрънканици как законите са такива или онакива и затова не могат да ги разпитват са фарс и пълна лъжа на най-високо ниво.

    Коментиран от #13

  • 11 Че той

    1 0 Отговор
    Божков нали щеше да си идва за кой ли път още юни месец , чакаха го от Гърция да влезе
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Той":

    Факт а и господин Божков не е Карал Насила Никой да Играе Евро Футбол
  • 13 Ти как

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Адвокат":

    си представяш въпросната прокуратура да иска видео разпитване , на което да присъстват вуйчовия Влади , милиционерската щерка куриер и Мутрьо ?
  • 14 Мхм

    3 3 Отговор
    Тоя мръсник още ли мърда
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Разлог":

    Да Се Върне На Подателя

    Коментиран от #18

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Любопитен":

    Вие Нямате Елементарно Възпитание
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Разлог

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дрън дрън та пляс
  • 19 Разлог

    3 1 Отговор
    Господ забавя ,но не забравя
  • 20 Емигрант

    7 1 Отговор
    Прокуратурата в България смята българинът за натурална овца и го лъже и мотае когато стане въпрос за престъпници като ГЕРБ и Тиквата ! Няма никакви пречки да бъдат разпитани зад граница чрез видеоконферентна връзка всички престъпници или свидетели по дадени престъпления, а и защо не бъдат обявени за защитени свидетели да се приберат в България и да бъдат разпитани ? Милиарди откраднаха Тиквата и ГЕРБ и днес държат и управляват с милиони цялата съдебна система с парите на суверена, а тозиюсуверен наистина е овца след като продължава да стои наведен до земята пред един доказан бандит от Банкя превърнал го в най-беден и в света ! Срамно е да си българин !

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Разлог Любопитен са Гербаджииски мутри които ми се подиграват понеже съм индвалид с инсулт но Сие За Тяхна Сметка Има Провидение
  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Емигрант":

    мутро мафията 33 Години е Овладяла Държавата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол