Last news in Fakti

10 Юли, 2023 09:42 6 997 22

Проект на ПП за 100 млн. лв. е пред провал

  • проект-
  • продължаваме промяната-
  • 100 милиона-
  • провал

Проектът за дигитализация на пощенските станции по Плана за възстановяване не може да бъде реализиран

Проект на ПП за 100 млн. лв. е пред провал - 1
Снимка: Нова телевизия

Любим проект на вицепремиера Калина Константинова за развитие на „Български пощи“ е пред провал. Проектът за дигитална трансформация на пощите е за 100 млн. лв. и е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Оказва се, че той не може да бъде реализиран – и заради проблеми с режима на държавните помощи, и заради недомислени дейности, които са в разрез с нормативни документи.

Това става ясно от изготвена от финансовия министър Асен Василев справка са трудностите около изпълнението на плана за възстановяване, изготвена за депутатите от ресорната комисия по въпросите на ЕС в НС, съобщават от "Сега".

Проектът е много амбициозен и бе представян от Константинова като ключов за разцвета на пощите. „От първия ден, в който с моя екип отговаряме за „Български пощи“, се борим не просто за тяхното оцеляване, а за техния разцвет и бизнес просперитет. За целта включихме едно от най-обичаните български предприятия като абсолютен приоритет в Националния план за възстановяване на държавата от ковид кризата и осигурихме допълнителни инвестиции”, коментира миналата година Константинова. По проекта освен модернизация на материалната база и оборудването е заложено предоставянето на нови и много амбициозни услуги. Предвидено е системите за сигурност на пощите да бъдат модернизирани, така че да могат да доставят до врата лични карти или паспорти на гражданите, да бъде внедрена система за услуги на едно гише, като пощите бъдат лицензирани като платежен оператор. Така в станциите ще могат да се плащат различни данъци и такси, ще се предоставят и други комунални, финансови и застрахователни услуги. Пощите според проекта следва да станат и посредник за осигуряване на по-лесен достъп до административни и електронно административни услуги в малки населени места. Към част от тях ще има биометрични станции, като целта е да може да се събират биометрични данни и в населени места без пункт на МВР. Ще има и терминали за биодиагностика, които да извършват най-популярни изследвания като мерене на пулс, температура, кръвно налягане, кръвна захар и т.н. Данните ще могат да се предоставят на платформи за теледиагностика, ще бъдат интегрирани и с Националната здравно-инфоормационна система.

Оказа се, че този амбициозен план не може да бъде изпълнен. „С ЕК следва да се предоговори инвестицията за ограничаване на обхвата на дейности или оттеглянето ѝ, поради затруднения в прилагане на режима на държавна помощ, текущи нормативни ограничения по отношение на предоставяне на услуги за проверка на електронната идентификация и за базови телемедицински диагностични услуги“, се казва в изготвената от финансовото министерство справка.

Така любимият проект се оказва един от най-проблемните по линия на евентуално второ искане за плащане. Предвидено е необходимите промени в Закона за пощенските услуги, които да позволят въвеждането на новите услуги, да са влезли в сила към момента на изпращането на искане за второ плащане. Финансовият министър Асен Василев е оптимист, че такова искане ще бъде пратено септември месец.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проект на ПП е пред провал

    80 8 Отговор
    Най-големите политически измамници ПП-ДБ!

    Няма да теглим заеми - изтеглихме 9 млрд

    Няма да предадем българския интерес в Македония - предадохме го

    Няма да пращаме оръжия за Украйна - пратихме оръжия за 6 млрд
    Ще чегъртаме Бойко до дупка и няма да се коалираме с него - направихме правителство с ГЕРБ

    Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС - ще променяме конституцията с тяхна подкрепа

    Не ни диктуват от никое посолство - излезе запис, че съгласуваме хората си с посолството

    Референдумът е право на всеки българин - забраняваме го!

    Следващата стъпка е да закрием държавата до края на годината и айде с 200 на някой остров - продължаваме промяната!
  • 2 Пич

    69 6 Отговор
    Е......то , ПП по дефиниция означава - пълен провал !!!
  • 3 Гого

    52 5 Отговор
    Американския посланик го заснеха как нагло си обикаля в централите на ПП-ДъБъ и надали ходи за кафе!
  • 4 ППлгбт+

    62 6 Отговор
    Тези се оказаха най-големите некадърници! По-зле и от мутрата.
  • 5 Коп Тор

    45 3 Отговор
    тя държавата е пред провал, те за пощите се закахърили. Дедо Еконтий ще ги поеме, това да ви е дертът
  • 6 Пенчо

    53 0 Отговор
    Е това е нормално. Държавното трябва да се махне, за да може частниците да завладеят пазара и да слагат огромни цени на доставките. БГ пощи може в пълна сила да конкурира и спиди и еконт и другите куриерски фирми. Има мрежата има центровете. От 20 години умишлено се опитват да затрият това дружество, за сметка на частниците.

    Коментиран от #12

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    31 1 Отговор
    Ами, с Гаулайтерката на Украинските Бежанци толкова?
  • 8 Люси Дяковска

    25 1 Отговор
    Не е ли бившият вицепремиер?
  • 9 Хи Мен

    39 3 Отговор
    след краткото, но опустошително управление на пъпетите, в държавата няма да е останало нищо работещо
  • 10 сирене

    35 2 Отговор
    нещо успешно за Българите има ли от тия несретници?

    Коментиран от #14

  • 11 ами хайде де

    34 1 Отговор
    подавайте оставки, нали сте мн отговорни и печени...
  • 12 Някой си

    34 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пенчо":

    По абсолютно същия модел държат БДЖ в реанимацията на системи за да може "Ивкони"-то да си купува Бугатита за 5 милиона едното...
  • 13 Мдаааа

    16 6 Отговор
    С тия баби дето работят там от 1929, няма шанс!!!
  • 14 🇧🇬🇪🇺💯

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "сирене":

    Да, обещания, обещания, обещания но дума дупка в морето не прави?
    Изчакайте до на Есенеска и на Местните Избори ще ги чуете по десет към това което са обещавали до сега?
    Въпросът е колко са я свършили Шарлатаните на Радев?
    Радев друго освен Макиавели не е чел, за разлика от Банкянският Седящ Бек който е прочел също една книга с автор
    Карл Май “Винету”?
    “Винету” любимата книга на Адолф Хитлер.
  • 15 комунистче

    19 2 Отговор
    въздухари и некомпетентници, с празни биографии, това са ПП и ДБ, и онези от Възраждане са същите
  • 16 Майстор Асан

    23 0 Отговор
    На Асан Кокорчев единственият зор е да докопа валутния резерв. Затова сега ще въвежда паралелно лев и евро. Тази гениална схема си я измисли той. Майстор Мошеник, спор няма. Останалите им "проекти" и вдигането на пенсиите е вятър и мъгла. Фокусника ти отвлича вниманието със залагалки, докато ти свива часовника
  • 17 Студопор

    13 2 Отговор
    Цялата партия е провал и трябва да си ходи! И праха явно още едни 100 бона.
  • 18 Пощите

    4 9 Отговор
    в цяла Европа са пред закриване !
  • 19 Г-ца каприз

    8 6 Отговор
    Дигитализация на пощите може да се получи едва когато измахат тиа намусени лелки от гишетата които са тотално неграмотни вечно навъсени и крайно не учтиви.....до 10 часът чакат да "загрее компютаро" а те си сърбат кафе.... И ако ги питаш нещо скачат едва ли не на бой......
  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    6 6 Отговор
    За разлика от Наште Бекове,
    Фюрерът Адолф Хитлер е прочел ноо повече от ена книга даже е написал там не нам какво си, за разлика от Наште Бекове но любимата му книга е на Карл Май “Винету”.
    Банкянският Седящ Бек - БМБ да изчетка Немция и леля му Меркел обяви “Винету” за любима книга пред стадото на Територията, затова БМБ като отиде да вечеря у Немско с Леля му, Немкинята му дава и нейната пържола, щот “ръната” прави борбата?
  • 21 Болярин

    5 1 Отговор
    А кое не им е пред провал на тия харвардски измамници ?!!
  • 22 Васката

    1 0 Отговор
    Тая Калина има добра пазва . Има да суче , човек ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол