Last news in Fakti

10 Юли, 2023 10:34 771 1

Екипът на София: Има много какво да се подобри в организацията на работа при управлението на столицата

  • софия-
  • управление-
  • кадастър

Градът няма единен кадастър на мрежите под земята - нито за ВИК-а, канализация, газ, най-добре са картирани водата и газта, но също недостатъчно, казват експертите

Екипът на София:  Има много какво да се подобри в организацията на работа при управлението на столицата - 1

"Апатията на хората как могат да променят градската среда на София ме дразни най-много. Не казвам, че всички са апатични, защото това, което наблюдаваме последните 10 години говори и за будно гражданско общество, каза пред БНР арх. Любо Георгиев,ръководител на Екипът на София.

"Има много какво да се подобри в организацията на работа на публичните институции и на управлението на София, така че да не се вземат решения на парче, да не се гасят пожари, а да има мисия и визия, план и системен подход при решаване на градските проблеми, с отчитането на това какво би било влиянието на дадена дейност върху други сфери на обществения живот. Комплексен подход при управлението на града и вземането на решения, посочи Надежда Данаилова, експерт по железопътен транспорт.

Експертите в Екипът на София работят с Продължаваме промяната, Демократична България и Спаси София за предстоящите местни избори с обща кандидатура за кмет – Васил Терзиев.

Любо и Надежда казват, че ги мотивира това, че всички те имат опит в градска среда, в социалната и здравната сфера и защото тази експертиза не се използва досега в градското управление.

"Знаем как работят и как не работят нещата в общината, знаем и как може да се променят, защо сме ги променяли отвътре тези неща и това е нещо, което ни подтикна да не оставим нещата на самотек, а да се ангажираме да направим този град по-добър, защото градът има и потенциал, и нужда", посочи още арх. Любо Георгиев.

"С голяма част на екипа на София план аз съм работила професионално над 7 години и виждах как нещата могат да се оптимизират и подобрят, ако има диалог между различните институции - това беше моята мотивация да се включа", допълни Надежда Данаилова, член на Екипа на София.

От година експерти от трите партии и Екипът на София събират и анализират данни, определят най-важните проблеми и подготвят решения, базирани на данни и знание, така че ако коалицията спечели изборите, екипът в общината да започне реална и активна работа за града веднага.

"Тъй като експертизата и диалогът са нашите силни страни, на това залагаме в нашето взаимодействие с трите партии. Ние вече дефинирахме консенсусни теми на различните организации и основните цели на управлението. Тук включваме и равнопоставено и диалогично отношение с гражданските групи - неправителствени или местни групи по квартали.

Партиите, разбира се, се фокусират върху кампанията и спечелването на изборите, има и разбиране за важността на доброто управление, като всеки си има възгледите за едно или друго нещо, но самият факт, че ние споделяме доста от целите, които трябва да дефинира следващото управление - това е доста добра основа за взаимодействие, поясни още арх. Георгиев.

На въпрос защо Васил Терзиев той отговори:

"Да, той наистина е популярен в една друга сфера - предприемаческата, технологичната и тепърва му предстои да става популярен в публичната сфера".

Защо той - защото се е доказал като добър мениджър и управник, управлявал е успешно големи екипи, показал е отговорно отношение към средата, визирам образованието и това, че е полагал систематични усилия не само за своя личен успех или на компанията, а за създаването на среда, в която други млади, предприемчиви хора да останат тук в България и да се развиват.

Това е човек, който е показал силните си страни, че има добро и чисто отношение към средата и смятам, че той има морал и мъдрост в поведението си, което е много важно за един градски управник, защото не са малко и е са лесни нещата, които трябва да се решават, каза арх. Георгиев.

По думите на Данаилова има няколко ключови проблема, които хората от кварталите изтъкват като проблемни: първо проблемите на софиянци са различни, в замисимост в кой квартал живеят - дали са централната градска част, или в северните или южните квартали.

Като експерт Надежда Данаилова припомни, че има квартали в София, които от години чакат и се молят да имат трамвайни линии, заложени отдавна в плановете на София за транспорта, и пускането на трамваи и там биха решили много от транспортните потребности на тези квартали. Това сме го споделили с г-н Терзиев, че работата на парче не е работещо решение, каза тя.

"За град като София от гледна точка на градоустройственото планиране, бързото построяване на големи паркинги не е лесно, защото зад това стоят стотици нерешени проблеми - като намирането на общински терени, средства за отчуждаване на имотите, чиито цени са станали непосилни, културата и начинът на мислене на гражданите да предпочитат личен автомобил, необходим е цялостен подход за приоритизиране на градския транспорт и придвижването на пешеходците", допълни още Данаилова.

По думите на арх. Любо Георгиев голям проблем за столицата е, освен нескосените тротоари и недостъпната среда за хора с увреждания, е това, че масово няма проекти при общинските строежи и ремонти.

"А самото скосяване е архаична практика, трябва да се върви към повдигане на нивото на улиците, там където тя се пресича с тротоар. Тези 5 - 10 см. в разликата в нивото чупи цялата работа, не се правят проекти масово, ремонтира по съществуващо положение, което значи че, просто се подменя настилка и на място майсторите работят без конкретен проект, така че и да търсиш кой е виновен после, няма смисъл ..., разясни още арх. Георгиев.

Друг голям проблем за столицата - столицата няма единен кадастър на мрежите под земята - нито за ВИК-а, канализация, газ, най-добре са картирани водата и газта, на също недостатъчно, топлофикация, ел мрежите, старата телекомуникационна инфраструктура - там е доста неясна картинката - то е на база стари чертежи...


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милко

    0 0 Отговор
    Яжко и приателе мноо обичами да миеками по софията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове